12 Νοεμβρίου 2014

Οι μη μεταρρυθμίσεις

http://www.epikairo.gr/images2/1_SpanouAg.jpg
Αγγελική Σπανού, Μετά από τεσσεράμιση χρόνια στο μνημόνιο και έξι χρόνια ύφεσης γυρίζουμε μέσα στον ίδιο φαύλο κύκλο: Τα εισοδήματα μειώνονται, οι φόροι αυξάνονται, η ανεργία γίνεται εκρηκτική και εξοντωτική για τη νέα γενιά, το δημογραφικό πρόβλημα οξύνεται, το ασφαλιστικό αδιέξοδο βαθαίνει και η μόνη απάντηση που δίνεται από την ελληνική πλευρά είναι ο καταλογισμός όλης της ευθύνης στην Τρόικα και η διεκδίκηση ασφαλούς χρηματοδότησης από τους μηχανισμούς της ευρωζώνης χωρίς όρους και με παράλληλη απομείωση του χρέους. Το μόνο που δεν εξετάστηκε ήταν το ενδεχόμενο μιας εθνικής προσπάθειας για την άρση των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικότερη και να δημιουργηθεί μια ισχυρή παραγωγική βάση που δεν θα στηρίζεται μόνο στην υπερκατανάλωση με εύκολα δανεικά που πια δεν υπάρχουν.

ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ Θέλουν να βάλουν και την Αίγυπτο στο «παιχνίδι»

Τέλη Αυγούστου του 2014: Τζιχαντιστές της «Ανσάρ Μπέιτ - Αλ Μακντές» εκτελούν 4 Αιγυπτίους για «κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ»
Πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δηλώνουν οι Αιγύπτιοι τζιχαντιστές την ώρα που μαίνονται οι μάχες σε Ιράκ και Συρία, ενώ η Δαμασκός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδοχής ενός σχεδίου του ΟΗΕ για αναστολή των συγκρούσεων στο Χαλέπι.Τέλη Αυγούστου του 2014: Τζιχαντιστές της «Ανσάρ Μπέιτ - Αλ Μακντές» εκτελούν 4 Αιγυπτίους για «κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ» Η αιγυπτιακή οργάνωση Ανσάρ Μπέιτ αλ-Μακντές, υπεύθυνη για πλήθος επιθέσεων εναντίον του αιγυπτιακού στρατού και της αστυνομίας μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσε χθες με ανακοίνωσή της πίστη στο ΙΚ, δεσμευόμενη να υπακούει στον ηγέτη του, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Μετέωρες οι τουρκικές κινήσεις στη Μεσόγειο

Λευκωσία και Αθήνα επέλεξαν να αποκρούσουν την απόπειρα στρατιωτικο-ποίησης των εξελίξεων και να αντεπιτεθούν στον πολιτικό και διπλω-ματικό τομέα
Από την πρώτη στιγμή ήταν φανερό πως η Αγκυρα επιχειρούσε να προκαλέσει ένταση και να επιβάλει κάτω από έκτακτες πολεμικές συνθήκες τις αξιώσεις που επίμονα πρόβαλλε ώς τότε και σταθερά απέκρουε η Λευκωσία. Θεωρούσε, προφανώς, πως φέρνοντας τα πράγματα στα άκρα, θα μπορούσε να εκβιάσει τους Δυτικούς που τη χρειάζονται στον πόλεμο ενάντια στους τζιχαντιστές και να απαιτήσει ανταλλάγματα εις βάρος του Ελληνισμού.
Φιλοδοξούσε, ίσως, να παρασύρει τον Ελληνισμό στο ταμπλό του πολέμου, εκεί που τον θεωρεί αδύναμο, και να τον απομακρύνει από το Διεθνές Δίκαιο που είναι παντοδύναμος. Προσδοκούσε, ενδεχομένως, να επαναλάβει το σκηνικό που έστησε τον Μάρτη του 1987, όταν προκαλώντας συνθήκες άμεσης πολεμικής εμπλοκής, εξανάγκασε την Αθήνα να δεσμευτεί πως θα απέχει από κάθε έρευνα και γεώτρηση σε ολόκληρη την αιγαιακή υφαλοκρηπίδα.

Χάσαμε το χρέος από τον ορίζοντα

Τέτοιες ημέρες, πριν από δύο έτη, τον Νοέμβριο του 2012, σε μία επεισοδιακή συνεδρίαση, το Eurogroup, παρουσία και του ΔΝΤ, δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα τον επόμενο χρόνο θα είχε επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και επιπλέον θα έχει ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της από το Μνημόνιο.
Δύο χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2014, η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά δεν έχει κατορθώσει, ένα μόλις μήνα πριν από την εκπνοή του ευρωπαϊκού προγράμματος, να περάσει την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας.

Μπορεί το «Ισλαμικό Κράτους» να επιβιώσει χωρίς τον αλ Μπαγκντάντι;

Μπορεί το «Ισλαμικό Κράτους» να επιβιώσει χωρίς τον αλ Μπαγκντάντι;
Μία αυτοκινητοπομπή του Ισλαμικού Κράτους  χτυπήθηκε στη διάρκεια των αμερικανικών αεροπορικών βομβαρδισμών έξω από τη Μοσούλη, τραυματίζοντας ηγέτες της ισλαμιστικής οργάνωσης, πιθανώς και του αυτοαποκαλούμενου «χαλίφη» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ηγέτης του «Ισλαμικού Κράτους» Μπαγκντάντι είναι «σοβαρά τραυματισμένος». «Το βασικό ερώτημα» γράφει στον ιστότοπο του καναλιού Al Arabiya, ο Τίοντορ Καρασίκ, σύμβουλος της Risk Insurance Management στο Ντουμπάι και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, «είναι το πώς οι μαχητές του ISIS θα ερμηνεύσουν την απώλεια της ηγεσίας του, ειδικά ο αλ Μπαγκντάντι είναι σοβαρά τραυματισμένος και τελικά πεθάνει».Όπως τονίζει ο Καρασίκ στο άρθρο του, έχουν υπάρξει και στο παρελθόν περιπτώσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες «αποκεφάλισαν» τις ηγεσίες τζιχαντιστικών οργανώσεων. Παράδειγμα, η εκτέλεση του ηγέτη της αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, όπως και του ιεροκήρυκα Ανουάρ αλ Αουλάκι στην Υεμένη το 2011. Τα αποτελέσματα ωστόσο, αυτών των επιχειρήσεων παραμένουν αμφίβολα και προσωρινά. «Οι επιθέσεις και οι μάχες μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων και των εχθρών τους συνεχίζουν. Όπως επισημαίνεται από πολλούς αναλυτές, η αλ Κάιντα και τα παρακλάδια της είναι ακόμη ενεργά παρά τον χαμό των σημαντικότερων ηγετών τους. Το ίδιο μπορούμε να πούμε για τον ISIS και τους υποστηρικτές του» γράφει.

Αερομαχία στο Αιγαίο με τουρκικά και ελληνικά μαχητικά - «έχασε τον δρόμο ο πιλότος μας» λένε οι Τούρκοι


Αερομαχία στο Αιγαίο με τουρκικά και ελληνικά μαχητικά - «έχασε τον δρόμο ο πιλότος μας» λένε οι Τούρκοι
Θερμό «επεισόδιο» ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, σημειώθηκε πάνω από εναέριο χώρο της Μυκόνου.Όλα ξεκίνησαν όταν τα τουρκικά μαχητικά καταδίωξαν αεροσκάφος της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, από την περιοχή του εναέριου χώρου των Ψαρών έως την Μύκονο.

Οι κινήσεις των τουρκικών αεροσκαφών προκάλεσαν συναγερμό στο Ελληνικό Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, που έδωσε εντολή για τη απογείωση ελληνικών μαχητικών, προκειμένου να αναχαιτίσουν τα αντίπαλα F16.Κάτι που έγινε, με τα ελληνικά μαχητικά να αναχαιτίζουν τα τουρκικά μετά από αερομαχία. Το περιστατικό συνέβη την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μετέβαινε από την Χίο στα Ψαρά για να επισκεφτεί το φυλάκιο του ελληνικού στρατού που βρίσκεται στο νησί.

Τουρκία: Αριστεροί εθνικιστές επιτέθηκαν σε Αμερικανούς ναύτες «Γιάνκις, πηγαίνετε σπίτια σας»

Μέλη αριστερής εθνικιστικής οργάνωσης, κεμαλικού προσανατολισμού, επιτέθηκαν εναντίον τριών ναυτών του στόλου των ΗΠΑ σε πολυσύχναστο δρόμο της Κωνσταντινούπολης, φωνάζοντας το σύνθημα «Γιάνκις, πηγαίνετε σπίτια σας», ενώ επιχείρησαν να καλύψουν τα κεφάλια τους με κουκούλες, διαπράττοντας μια επίθεση την οποία καταδίκασε η πρεσβεία των ΗΠΑ.Στο βίντεο όπου καταγράφεται το περιστατικό και αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αριστερής εθνικιστικής οργάνωσης «Ένωση Τουρκικής Νεότητας» εμφανίζονται οι δράστες να περικυκλώνουν τους ναύτες, οι οποίοι ανήκουν στον αμερικανικό στόλο που έχει σταθμεύσει στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, να τους αποκαλούν «δολοφόνους» και να πετούν εναντίον τους πορτοκαλί μπογιά.

ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΣΥΜΜΑΧΩΝ Σκληρό άρθρο των Times: Ούτε ο Φρόιντ δεν θα καταλάβαινε τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή με το Ισλαμικό Κράτος

Σκληρό άρθρο των Times: Ούτε ο Φρόιντ δεν θα καταλάβαινε τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή με το Ισλαμικό Κράτος
Οποιος προσπαθεί να καταλάβει τι γίνεται στη Μέση Ανατολή, πρέπει να θυμάται κάτι: αυτά που λένε οι πολιτικοί σε ιδιωτικές συζητήσεις είναι τελείως άσχετα με την πραγματικότητα. Αυτά που έχουν σημασία, και εξηγούν τη συμπεριφορά τους, είναι όσα λένε δημοσίως, με τη δική τους γλώσσα, στον δικό τους λαό.
Την ώρα λοιπόν που ο πρόεδρος Ομπάμα στέλνει περισσότερους αμερικανούς συμβούλους για να βοηθήσουν τους Ιρακινούς να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος, είναι χρήσιμο να δει κανείς τι λένε δημοσίως οι βασικοί παίκτες, στη δική τους γλώσσα, για τους άλλους και για τις δικές τους επιδιώξεις.

Η Ρωσία απειλεί την Τουρκία με πόλεμο

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/09/23/1411495228072_wps_1_epa04413572_Turkish_genda.jpg
.....Σύμφωνα με δημοσίευμα της Moscow Times, σε μία προσπάθεια αναζήτησης συμμάχων, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του για να τον ενημερώσει για το Κομπανί και τις πιέσεις που δέχεται από τη διεθνή κοινότητα για στήριξη της μάχης κατά των Τζιχαντιστών.Για να πάρει ως απάντηση σαφείς προειδοποιήσεις.Πρόεδρος Τουρκίας: "Η Τουρκία έχει φθάσει σε ένα σημείο όπου δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη απέναντι στο «ανθρώπινο μακελειό» στο Κομπανί".  Πρόεδρος Ρωσίας: "Περαιτέρω ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, και η Ρωσία είναι έτοιμη να σβήσει την Τουρκία ενεργοποιώντας έναν καταστροφικό πόλεμο στην περιοχή".

Τα πάμε καλά στο επιχειρείν Πώς οι επιχειρηματίες φέρνουν κοντά Ελλάδα και Τουρκία

Ο συνολικός όγκος του διμερούς εμπορίου το 2013 αυξήθηκε σε περίπου 4,2 δισ. ευρώΠώς οι επιχειρηματίες φέρνουν κοντά Ελλάδα και Τουρκία .
Μπορεί οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αυτή την περίοδο να είναι τεταμένες, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, ωστόσο το επιχειρείν φέρνει πιο κοντά τις δύο χώρες, καθώς ο ελληνοτουρκικός επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θα συναντηθεί στη Σμύρνη σε φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.
Οι συμμετοχές και από τις δύο πλευρές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 500, ενώ η εκδήλωση στοχεύει στην προώθηση του διμερούς εμπορίου και την ενίσχυση των επενδυτικών ροών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και να διευρύνει τις ελληνικές-τουρκικές εμπορικές και επενδυτικές συνεργασίες με τρίτες χώρες.
Το φόρουμ θα επικεντρωθεί κυρίως στους τομείς των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, του τουρισμού και των ακινήτων, στις κατασκευές, τα δομικά υλικά, τη ναυτιλία, τις μεταφορές και την ενέργεια. Οι επιχειρηματίες θα επικεντρωθούν στις επιχειρηματικές εξελίξεις, αλλά και να συναντήσουν δυνητικούς επενδυτές, εξαγωγείς, εισαγωγείς και ευκαιρίες.

Ο Davutoglu σε ρόλο Σαλαδδίνου

http://www.thetoc.gr/images/articles/1/article_45827/stis-5-kai-6-dekembriou-stin-athina-o-ntaboutoglou.w_l.jpg
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ahmet Davutoğlu φαίνεται πως εζήλωσε δόξαν Σαλαδδίνου – του μεγάλου Κούρδου στρατηλάτη ο οποίος απώθησε τους Σταυροφόρους από τη γη που είναι αγία και για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες. Δεν εξηγείται αλλιώς ο τόνος των δηλώσεών του έναντι του Ισραήλ, στο φόντο της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί την τελευταία εβδομάδα στην ανατολική Ιερουσαλήμ και δη στο Όρος του Ναού.“Απευθύνομαι για άλλη μία φορά στο Ισραήλ και στους βάναυσους ηγέτες του: μην διανοηθείτε να επαναλάβετε τις επιθέσεις εναντίον της al-Quds και του τεμένους al-Aqsa αντιμετωπίζοντας την αναταραχή στο εσωτερικό του μουσουλμανικού κόσμου ως ευκαιρία. Ακόμη και όλοι να σιωπούν, η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν θα σωπάσει” δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας την αραβική ονομασία της Ιερουσαλήμ.

Ραντεβού σε νέο τοπίο

Η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Αθήνα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών Σαμαρά και Νταβούτογλου θα διεξαχθεί σε ένα νέο τοπίο στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή και συνεπώς και στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την Κυριακή έως και χθες Τρίτη διεξήχθησαν στο Ομάν κρίσιμες συνομιλίες των ΥΠΕΞ ΗΠΑ-Ιράν, Κέρι και Ζαρίφ, για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει στις 24 Νοεμβρίου. Η αποκάλυψη πριν από λίγες μέρες της επιστολής Ομπάμα στον θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ επιτρέπει να υποθέσουμε ότι στο Ομάν διευθετήθηκαν οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Οι νίκες που δεν έρχονται

«Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον εβγάλαμε», λέει ένα σοφό ελληνικό ρητό. Το οποίο ταιριάζει γάντι στην κυβέρνηση Σαμαρά και στις βεβιασμένες κινήσεις της προκειμένου να ανακοινώσει νίκη με το στανιό στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Περίπτωση πρώτη και... διαρκής. Η κυβέρνηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την ημερομηνία λήξεως του ευρωπαϊκού προγράμματος στο τέλος του χρόνου για να πανηγυρίσει προκαταβολικά την «έξοδο από το Μνημόνιο» και την «επιστροφή στην ανάπτυξη».Χρειάστηκε να έρθει η «κατραπακιά» από τις αγορές, με τον πρώτο μικρό κλυδωνισμό στο διεθνές περιβάλλον, για να διαπιστωθεί ότι η απελευθερωτική «έξοδος» της χώρας από το Μνημόνιο ούτε προδιαγεγραμμένη ήταν, ούτε συμφωνημένη ήταν, αλλά ούτε και προετοιμασμένη από την ελληνική κυβέρνηση.

Η ελληνική ΑΟΖ και το Δίκαιον της Θάλασσας

Ολα τα γεγονότα που γίνονται λόγω της κυπριακής ΑΟΖ, δημιουργούν ένα πολύ καλό και δυναμικό timing. Ολες οι αντιδράσεις και οι στάσεις των ξένων χωρών, όπως είναι η ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ισραήλ κατά των κινήσεων της Τουρκίας, δείχνουν χειροπιαστά και πρακτικά τη δύναμη του Δίκαιου της Θάλασσας.
Ετσι όταν μια χώρα επιλέγει να ανακηρύξει την ΑΟΖ της και να οριοθετήσει τα όριά της μέσω της μέσης γραμμής, μπορεί στη συνέχεια να βρεθούν σύμμαχοι οι οποίοι λόγω κρατικών συμφερόντων αλλά και των εταιρειών τους, θα υποστηρίξουν τις θέσεις της σε γεωοικονομικό επίπεδο για ν' ακολουθήσει μετά και η γεωπολιτική διάσταση.