11 Νοεμβρίου 2014

"Ταγίπ χάσαμε! Η πολιτική σου ωφελεί την Ελλάδα"! Τουρκική παραδοχή για τις προκλήσεις

Image Μια διαφορετική ανάγνωση των δηλώσεων του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας περί των ''κανόνων εμπλοκής'' των τουρκικών πολεμικών σκαφώνπου κινούνται στην Αν. Μεσόγειο, επιχειρεί ο κ. Μπαρκίν Σικ, σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet,που αξίζει να δούμε. Και αξίζει να δούμε διότι ο αρθρογράφος αναφέρει πως δεν περιλαμβάνουν αρμοδιότητα ''να χτυπήσουν'', όπως στην περίπτωση των συνόρων της Συρίας. Αλλά και για μια (τουρκική) διαπίστωση: Οτι οι άσχημες διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο ωφέλησαν την Ελλάδα.

''Ούτε μία χώρα που μπορούμε να ακολουθήσουμε κοινή πολιτική''

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ Θερμή υποδοχή Ράμα από τους Αλβανούς της νότιας Σερβίας

Ενθουσιώδη υποδοχή στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, επιφύλαξαν οι κάτοικοι της κοιλάδας του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, κατά τη δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψης του αλβανού πρωθυπουργού στη χώρα.
Από νωρίς το πρωί, χιλιάδες κάτοικοι της πόλης Πρέσεβο και των γύρω περιοχών άρχισαν να συρρέουν στην πλατεία μπροστά από το δημαρχείο, όπου έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής.
Θερμή υποδοχή Ράμα από τους Αλβανούς της νότιας Σερβίας

Ο κεντρικός δρόμος της πόλης ήταν σημαιοστολισμένος μόνο με σημαίες της Αλβανίας, ενώ οι συγκεντρωθέντες κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως: «Το Πρέσεβο, το Νπουγιάνοβατς και η Μέντβετζια είναι Αλβανία», «Όλοι οι Αλβανοί κάτω από μία διοίκηση», «Καλωσόρισες πρωθυπουργέ μας».Ο Ράμα, κατά την άφιξή του στο Πρέσεβο κατευθύνθηκε στο δημαρχείο της πόλης, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης. Στη συνέχεια μίλησε σε συγκέντρωση στο πολιτιστικό κέντρο του Πρέσεβο, όπου συμμετείχαν οι εκπρόσωποι όλων των Αλβανών της νότιας Σερβίας.

«ΑΝΩ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Νίμιτς: «Republika Makedonija» το όνομα για το εσωτερικό

Νέες συναντήσεις θα έχει αύριο στη Νέα Υόρκη, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.
Νίμιτς: «Republika Makedonija» το όνομα για το εσωτερικό Σύμφωνα με προ ημερών ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο κ. Νίμιτς κάλεσε τους εκπροσώπους της Ελλάδας, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και των Σκοπίων, πρέσβη Βάσκο Ναουμόφσκι να τον συναντήσουν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στις 12 Νοεμβρίου 2014.Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δύο χωρών χωριστά και, στη συνέχεια, από κοινού, με σκοπό τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος.Για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν ο κ. Νίμιτς, στην αυριανή συνάντηση, θα επιδώσει νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας.Η τελευταία πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας που είχε επιδώσει ο κ. Νίμιτς, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, ήταν στις 9 Απριλίου 2013, κατά τη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων.

Καθυστερημένη αυτογνωσία

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/877999/940/940/0x0000000000c92aaa/1/i-ptosi-tou-teixous-tou-berolinou.jpg
Πριν από λίγους μήνες ο Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Γερμανία είναι στόχος επικρίσεων από την πλειονότητα των εταίρων της στην Ε.Ε.-Ευρωζώνη, απάντησε ότι πολύ απλά πρόκειται για ζήλια σαν και αυτή που αισθάνονται οι μαθητές μιας τάξης απέναντι στον πρώτο μαθητή!Χθες, η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η έγκυρη συντηρητική εφημερίδα αποφάσισε να ταράξει την ευφορία των εορτασμών για την 25η επέτειο της πτώσης του Τείχους, με τη διαπίστωση ότι η Γερμανία έχει λιγότερους συμμάχους από το 1989. Μια συγκρατημένη ομολογία, μια περιοριστική παραδοχή της απομόνωσης της χώρας.Η FAZ αναφέρεται στην κρίση εμπιστοσύνης με τις ΗΠΑ λόγω των υποκλοπών της NSA, που έφθασαν μέχρι το κινητό της Μέρκελ. Θα πρέπει να προσθέσουμε την ασφυκτική πίεση που ασκείται από την Ουάσιγκτον για να τερματίσει το Βερολίνο την πολιτική λιτότητας στην Ευρωζώνη. Δίχως υπερβολή στην αμερικανική πρωτεύουσα η Γερμανία θεωρείται κράτος-ταραξίας των παγκόσμιων οικονομικών ισορροπιών.

«Τρίζει» επικίνδυνα η καρέκλα του Γιούνκερ

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/878578/638/399/0x0000000000c9441d/2/zan-klont-giounker-komision.jpgΓράφει ο Γιώργος Παυλόπουλος
Οτίτλος του άρθρου το οποίο δημοσιεύτηκε χθες στην ιστοσελίδα του Bloomberg, υπογεγραμμένο μάλιστα από «τους εκδότες», δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο παρανόησης όσον αφορά τον σκοπό του: «Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να φύγει». Στο κείμενο που ακολουθεί, άλλωστε, οι «εκδότες» εξαπολύουν μια πρωτοφανή σε σκληρότητα επίθεση κατά του Γιούνκερ, σημειώνουν εξαρχής ότι «η επιλογή του για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν ήταν πάντοτε κακή», ανάγοντάς τον ουσιαστικά σε καταστροφή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους θεσμούς και το μέλλον της.

Αμερικανοί στρατιώτες κινούνται νομικά εναντίον τραπεζών

Χιονοστιβάδα εξελίξεων προβλέπουν οι αναλυτές. Αμερικανοί στρατιώτες κατηγορούν έξι τράπεζες ότι βοήθησαν στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και έτσι φέρουν ευθύνη για βομβιστικές και άλλες επιθέσεις στο Ιράκ.
Αμερικανοί στρατιώτες μηνύουν τράπεζες - Τις κατηγορούν ότι στήριζαν την τρομοκρατία
Αμερικανοί στρατιώτες κινούνται νομικά εναντίον έξι τραπεζών εκ των οποίων η Barclays και η HSBC κατηγορώντας τις ότι βοήθησαν το Ιράν να χρηματοδοτήσει τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες επιτέθηκαν στους Αμερικανούς που υπηρετούσαν στο Ιράκ. Στην αγωγή περιλαμβάνονται επίσης οι Standard Chartered, Credit Suisse και Royal Bank of Scotland. Η πλευρά των στρατιωτών αναφέρει ότι οι εν λόγω τράπεζες συνωμότησαν με το Ιράν και τις ιρανικές τράπεζες προκειμένου να αποκρύψουν βασικά στοιχεία συναλλαγών από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.Υποστηρίζουν ότι η συνωμοσία αυτή ξεκίνησε από το 1987 και έδωσε τη δυνατότητα στο Ιράν να χρηματοδοτήσει με τουλάχιστον 150 εκατ. δολ. τη Χεζμπολά και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να διενεργούν επιθέσεις – βομβιστικές και άλλες – εναντίον του αμερικανικού στρατού.

ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ 2 ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Κόμβος στον σύγχρονο θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού η Ελλάδα

Τεράστιας κλίμακας επενδύσεις για να αναβιώσει χερσαίες διαδρομές για τη διασύνδεσή της με την Ευρώπη και να αναπτύξει ναυτιλιακές διασυνδέσεις, ώστε να επεκτείνει το εμπόριό της και να αποκτήσει μεγαλύτερο βάρος στο διεθνές σύστημα μεταφορών που κυριαρχείται από ευρωπαϊκές ναυτιλιακές εταιρείες, σχεδιάζει η Κίνα που βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο του παγκόσμιου εμπορίου.
Κόμβος στον σύγχρονο θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού η ΕλλάδαΟ Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζίνπινγκ ανέπτυξε το όραμά του τον Σεπτέμβριο του 2013 κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Καζακστάν και το περασμένο Σάββατο εξήγγειλε τη δημιουργία ενός «Ταμείου για τον Δρόμο του Μεταξιού» με αρχικό ποσό ύψους 40 δισ. δολαρίων, το οποίο θα επενδύσει σε υποδομές και στη βιομηχανική και χρηματοπιστωτική συνεργασία, με στόχο να «σπάσει τη δυσκολία διασυνδέσεων» στην Ασία.

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΚΡΙΤΗ Η «ΚΑΥΤΗ» ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ Τέσσερα Super Puma με δύο super μίζες

Στα χέρια του ανακριτή Διαφθοράς βρίσκεται πλέον η «καυτή» δικογραφία για την προμήθεια των τεσσάρων ελικοπτέρων Super Puma, το Δεκέμβριο του 2000, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται και ο Γ. Καρατζαφέρης.  
Η έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, αφού ο δικαστικός λειτουργός μελετήσει τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν σε αυτόν από την Εισαγγελία Διαφθοράς, μετά την άσκηση ποινικών διώξεων προσωποποιημένες και κατά παντός υπευθύνου, αναφορικά με την προμήθεια, η ζημία της οποίας φέρεται να φτάνει τα 64 εκατ. ευρώ.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς, που διενήργησαν την προκαταρκτική εξέταση, έλαβαν μία ανώνυμη καταγγελία πριν από περίπου ένα χρόνο, η οποία έκανε λόγο για παράνομες πληρωμές κατά την επίμαχη σύμβαση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, δε, πως κατά την έρευνα εντοπίστηκαν δύο «μεσάζουσες» εταιρείες (Kestrel και Malwern), συμφερόντων των επιχειρηματιών Τσάτσου και Κομνόπουλου, οι οποίες εμφανίζονται να έλαβαν μέρος στη διακίνηση του υπό διερεύνηση «μαύρου χρήματος».

Γιάννης Ρίτσος: “Ανάβω στίχους για να ξορκίσω το κακό στη χώρα”


«(…) να μην κάνεις κατάχρηση της εξουσίας που σου δόθηκε στ’ όνομα του μεγαλύτερου ιδανικού της ελευθερίας,
να μην κάνεις κατάχρηση περιαυτολογίας στ’ όνομα του αντιατομισμού,
να μην κάνεις αγώνα προσωπικής επικράτησης στ’ όνομα της σεμνής, ανώνυμης μάζας (…)».

    «Ανάμεσα σε τόσες νύχτες, τόσους βράχους, τόσους σκοτωμένους - είπε - εσύ Επανάσταση, μας άνοιξες τις φαρδιές λεωφόρους/ για μια πανανθρώπινη συνάντηση. (…)/ 

Πώς φτάσαμε στους “Στύλιους”;

http://www.athensvoice.gr/sites/default/files/imagecache/image_easyjet_630x384/article/49895-110500.jpg
Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού στην χτεσινή αθλιότητα του τέως υφυπουργού Παιδείας ονόματι Στύλιου. Ο κ.Σαμαράς έπραξε το αυτονόητο. Και «παραίτησε» τον εν λόγω ο οποίος νωρίτερα είχε απευθύνει από βήματος Βουλής αυτό το πολύ «διαπαιδαγωγικό» (σσ: υφυπουργός Παιδείας ήταν γαρ…): «Θέλετε Κασιδιάρη κυρία Κανέλλη»… 
    Συγχαρητήρια, λοιπόν, στον κ.Σαμαρά για την αυτονόητη απόφασή του, και το λέμε ειλικρινά μιας και έχουμε φτάσει στο σημείο να ψάχνουμε ακόμα και το αυτονόητο. Συγχαρητήρια και για έναν επιπλέον λόγο. Διότι η αντίδραση του πρωθυπουργού προήλθε από έναν άνθρωπο που πριν ακριβώς από ένα χρόνο είχε δηλώσει: «Εγώ μεγάλωσα και δεν γνώρισα ποτέ μου ένα φασίστα, να μου πουν ότι "ξέρεις, αυτός είναι φασίστας" από μικρός. Δεν βρήκα έναν. Που είναι; Γιατί είναι;». Λόγια του κ.Σαμαρά είναι αυτά (συνέντευξη Α.Σαμαρά, «Mega», 4/11/2013)…
    Η υπόθεση Στύλιου, όμως, θέτει ένα ζήτημα. Και το ζήτημα είναι: Πως οδηγηθήκαμε να κυβερνούν τον τόπο οι «Στύλιοι»;

Και «Μπαρμπαρός» και συνεργασία;

http://www.e-typos.com/files/temp//0BD3061DFD5BF91B73A9B760EE39FAFD.jpg
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ Η απόφαση για σύγκληση του τρίτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Τουρκίας τον Δεκέμβριο στην Αθήνα αποτελεί θετική εξέλιξη που εντάσσεται σε ένα πλαίσιο κατευνασμού και αποκλιμάκωσης. Για να αποβεί, όμως, αποτελεσματική και να μη διολισθήσει σε επικοινωνιακή, ενδεχομένως και σε ουσιαστική αποτυχία, θα πρέπει να έχει βρεθεί μια φόρμουλα για απόσυρση του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αλλιώς, ελλοχεύει ο κίνδυνος να θεωρηθεί η δράση του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους εντός της κυπριακής ΑΟΖ «φυσιολογική κατάσταση πραγμάτων» που δεν ενοχλεί την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Τούρκος αξιωματικός για εισβολή: "Μίσησα τον εαυτό μου"


Μνημείο για το κατεστραμμένο εβραϊκό νεκροταφείο Μπουτάρης: Η πόλη ντρέπεται για την ένοχη σιωπή της απέναντι στην εβραϊκή κοινότητα - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-ellada/45/227710/mpoutaris-i-poli-ntrepetai-gia-tin-enochi-siopi-tis-apenanti-stin-evraiki-koinotita#sthash.NnMEzHpy.dpuf

Μπουτάρης: Η πόλη ντρέπεται για την ένοχη σιωπή της απέναντι στην εβραϊκή κοινότητα
Ένα τμήμα της δημόσιας μνήμης αποκαταστάθηκε, με το μνημείο που ανεγέρθηκε στο χώρο της πανεπιστημιούπολης Θεσσαλονίκης, σε ανάμνηση του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου που καταστράφηκε το 1942.Τα εγκαίνια του μνημείου πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή παρουσία εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος σε μια συγκινητική ομιλία τόνισε ότι η πόλη άργησε αδικαιολόγητα να σπάσει την άδικη και ένοχη σιωπή της, αλλά τώρα μπορεί να λέει ότι ντρέπεται γι’ αυτήν την άδικη και ένοχη σιωπή.Ο Γ. Μπουτάρης επισήμανε, ακόμη, ότι η μνήμη του Ολοκαυτώματος δεν αφορά μόνο την εβραϊκή κοινότητα, αλλά όλους μας.

Μπορεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδος - Τουρκίας να φέρει αποκλιμάκωση;

Μπορεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδος - Τουρκίας να φέρει αποκλιμάκωση;
Η οριστικοποίηση της πραγματοποίησης του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) έγινε κατά την τηλεφωνική συνομιλία του Αντώνη Σαμαρά με τον Αχμέτ Νταβούτογλου μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Κύπρο με το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρόσα». Την τηλεφωνική συνομιλία είχε αποκαλύψει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας σε βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Εθνοσυνέλευσης.
Όπως πάντως αναφέρουν στο «Βήμα» ενημερωμένες πηγές, οι οποίες μίλησαν ανωνύμως καθώς δεν είχαν τη σχετική εξουσιοδότηση, τα τρέχοντα δεδομένα στο Κυπριακό, λόγω της άτεγκτης στάσης της Τουρκίας που επιθυμεί πάγωμα των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, είχαν υπάρξει εισηγήσεις από διπλωματικούς παράγοντες να αναβληθεί το κοινό υπουργικό συμβούλιο για μεταγενέστερη περίοδο. Οι εισηγήσεις αυτές ωστόσο δεν έγιναν δεκτές.

Το Ράιχ «εκτελεί» όποιον παρεκκλίνει από τη γραμμή του

Τέσσερα (!) άρθρα είχε την Παρασκευή εναντίον του προέδρου της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», η εφημερίδα της γερμανικής ελίτ. Και μόνο οι τίτλοι τους αρκούν για να προδώσουν το πνεύμα που τα διαπερνούσε. «Ο χαμαιλέων (!)» ήταν ο αναφερόμενος στον Λουξεμβούργιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τίτλος του κορυφαίου πρωτοσέλιδου σχολίου της εφημερίδας, το οποίο υπέγραφε ο Χόλγκερ Στέλτσνερ, ένας από τους τέσσερις εκδότες και αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα. «Η περίοδος χάριτος ήταν χθες» ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ, κορυφαίου στη δεύτερη σελίδα. «Επίθεση εναντίον του "ανώτατου Ευρωπαίου"» ήταν ο τίτλος του τρίτου άρθρου. «Ο Γιούνκερ, το Λουξεμβούργο και οι αλεπούδες της αποφυγής φόρων» ήταν ο τίτλος της τέταρτης ανάλυσης. «Πολλοί επιχειρηματικοί όμιλοι απέφευγαν με τη βοήθεια του Λουξεμβούργου τα φορολογικά βάρη τους ύψους δισεκατομμυρίων. Στο Μεγάλο Δουκάτο ήταν πρωθυπουργός ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ» τον κάρφωνε ο υπότιτλος. Ομολογούμε ότι αρχικά ξαφνιαστήκαμε επειδή γνωρίζαμε ότι όλοι οι πλούσιοι Γερμανοί έχουν τα λεφτά τους στο Λουξεμβούργο ή στην Ελβετία. Το να καταγγέλλουν οι Γερμανοί τον επί εικοσαετία σχεδόν πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου ότι το Μέγα Δουκάτο από κοινού με παγκόσμιας εμβέλειας πολυεθνικές επιχειρήσεις διαμόρφωνε νόμιμο φορολογικό πλαίσιο που να ταιριάζει απολύτως στην κάθε μία εταιρεία ώστε να πληρώνει γελοίους φόρους, χρησιμοποιώντας επί τούτου δημιουργούμενες εταιρείες με έδρα το Λουξεμβούργο, φαινόταν... αυτοκτονικό! Αφενός αυτό ήταν πασίγνωστο όχι μόνο στη γερμανική ελίτ, αλλά σε όλους τους εύπορους Γερμανούς και αφετέρου οι μεγαλύτεροι πελάτες του Λουξεμβούργου και σε αυτόν τον τομέα ήταν οι γερμανικές επιχειρήσεις και οι ζάπλουτοι Γερμανοί!

Τριγωνικές ισορροπίες

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η συνάντηση κορυφής Ομπάμα - Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο θα ήταν η είδηση της ημέρας με δεδομένα τα πολλαπλά μέτωπα εντάσεων στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Ομως το γεγονός εκ των πραγμάτων σκιάζεται από τη συνάντηση του Πούτιν με τον πρόεδρο της Κίνας που προηγήθηκε.Η προσέγγιση Κίνας - Ρωσίας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στις δύο χώρες: Στην Ουκρανία η Ουάσιγκτον κατόρθωσε να βραχυκυκλώσει την ειδική σχέση της Ρωσίας με τη Γερμανία, καθώς είχε καταγράψει ως επικίνδυνη για τα συμφέροντά της τη συνολική ευρασιατική σύγκλιση. Στην ευρύτερη περιοχή Ασίας - Ειρηνικού οι ΗΠΑ στήριξαν την Ιαπωνία στον ρόλο του υπεργολάβου, που αναλαμβάνει να συγκροτήσει μια αντικινεζική συμμαχία.Η προσέγγιση Κίνας - Ρωσίας είναι μια κλασική περίπτωση αυτοεκπληρούμενης προφητείας, όταν δηλαδή προσπαθείς να αποτρέψεις μια εξέλιξη δυσμενή για τα συμφέροντά σου με ενέργειες που στο τέλος την επιταχύνουν και τη μεγεθύνουν. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που λανθασμένες επιλογές μιας μεγάλης δύναμης στην εξωτερική πολιτική συσπειρώνουν άλλες δυνάμεις με υπέρβαση των διμερών τους διαφορών. Στα τέλη του 19ου αιώνα, αρχές 20ού δύο ήταν οι κυρίαρχες αντιπαλότητες ανταγωνισμοί στην παγκόσμια σκηνή:

Το Καστελλόριζο στο τραπέζι ΕΣΕΠ

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
Προβληματισμό φέρεται να εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στη συζήτηση που έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) ως προς την κατάληξη συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο που θα περιλαμβάνει το Καστελλόριζο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος είπε στα μέλη του Συμβουλίου πως στο Κάιρο εκφράστηκε η πολιτική βούληση των τριών κρατών και ότι η οριοθέτηση αποτελεί μια διαφορετική και προκεχωρημένη ενέργεια. Στο Συμβούλιο ελέχθη επίσης ότι «οι Αιγύπτιοι δεν κλειδώνουν ακόμα το θέμα του Καστελλόριζου». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, παρενέβη ο κ. Τ. Κουίκ (ΑΝΕΛ), που φέρεται να επισήμανε ότι ο σωστός όρος είναι το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, ώστε να συμπεριλαμβάνει και τη νήσο Στρογγύλη. Επιφυλακτικός σε σχέση με τη στάση των Αιγυπτίων εμφανίστηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (REAL FM) λέγοντας ότι «δεν μπορεί να μιλήσει εξ ονόματος των Αιγυπτίων» και ότι «θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν οι συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο».

Τουρκία: Επιτροπή του ΡΚΚ για την επικοινωνία του Οτσαλάν με το κοινό Πρώτο βήμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με το ΑΚΡ

Τουρκία: Επιτροπή του ΡΚΚ για την επικοινωνία του Οτσαλάν με το κοινό
Ύστερα από το πάγωμα της ειρηνευτικής διαδικασίας λόγω των διαδηλώσεων για το Κομπάνι στις αρχές Οκτωβρίου, δυο τούρκοι αρθρογράφοι υποστηρίζουν ότι διαθέτουν τις λεπτομέρειες ενός οδικού χάρτη για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).Ο υπαρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σίρι Σουρέγια Οντέρ είχε δηλώσει στα τέλη Οκτωβρίου ότι ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα αποκτήσει μια πενταμελή επιτροπή που θα περιλαμβάνει τέσσερα μέλη από την αντιπροσωπεία που τον επισκέπτεται περιστασιακά στη φυλακή συν τον επικεφαλής της κουρδικής οργάνωσης DTK Χατίπ Ντικλέ. Αν και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς αρνήθηκε την ύπαρξη μιας τέτοιας επιτροπής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού της.

Αποψη: H «Νέα Τουρκία» του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
Μέχρι σήμερα η λέξη «Ακσαράι» αναφερόταν σε μια συνοικία της παλιάς Κωνσταντινούπολης, γνωστή για τα πολλά και χαμηλού κόστους ξενοδοχεία της, καθώς και σε μια ήσυχη πόλη της Κεντρικής Ανατολίας. Τις τελευταίες ημέρες αναφέρεται πλέον και στο νεόδμητο προεδρικό ανάκτορο της χώρας. Το «Λευκό Ανάκτορο», όπως μεταφράζεται η λέξη «Ακσαράι», ή το «Ανάκτορο του ΑΚ-Parti», του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένου σχολιασμού από τον τουρκικό και διεθνή Τύπο. Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Μεχμέτ Σιμσέκ, το συνολικό κόστος του θα ανέλθει σε 1.370.000.000 λίρες Τουρκίας, περί τα 500 εκατ. ευρώ. Ανεξάρτητες πηγές τοποθετούν το κόστος αυτό αρκετά υψηλότερα. Μπορεί το πένθος για ακόμη ένα εργατικό δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο στην κωμόπολη Ερμενέκ της επαρχίας Καραμάν να απέτρεψε τα φαντασμαγορικά εγκαίνια του κτιρίου την 29η Οκτωβρίου, ανήμερα την εθνική εορτή της Τουρκίας· θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο ότι θα βρεθεί σύντομα κατάλληλη ευκαιρία.

Δεν θα κοιμόμουν... ήσυχος

Κατ' ιδίαν συνάντηση θα έχουν οι δύο πρωθυπουργοί πριν από το Διυπουργικό Συμβούλιο
Κανόνες εμπλοκής σημαίνει οδηγίες χρήσης για τις πιθανές αντιδράσεις, αν ο εχθρός παραβιάσει χωρικά ύδατα, αν μας εγκλωβίσει με ραντάρ του, αν τα κανόνια στραφούν εναντίον μας κλπ. Πως απαντάμε δηλαδή σε κάθε κίνηση του εχθρού.Αν δεν επιδιώκουμε εμείς την ένταση συνήθως οι κανόνες εμπλοκής είναι χαλαροί. Δεν απαντάμε στις προκλήσεις, αποχωρούμε από το πεδίο ή ανάλογα κάνουμε επίδειξη ηρεμίας ή ισχύος...Η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβαν οι δηλώσεις  του Τούρκου ναυάρχου: «Έχουμε νέους κανόνες εμπλοκής εγκεκριμένους από τον πρωθυπουργό» από μόνες τους δεν σημαίνουν τίποτα. Πάντα υπάρχουν κανόνες εμπλοκής εγκεκριμένοι από τον επικεφαλής της κυβέρνησης.Η χρονική συγκυρία είναι όμως που κάνει εξαιρετική τη σημασία των δηλώσεων.Η ελληνική πλευρά εκτίμησε πως οι δηλώσεις έγιναν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης σε σχέση με την κοινή γνώμη της γείτονος.Και απάντησε και εμείς έχουμε κανόνες εμπλοκής.