01 Νοεμβρίου 2014

ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Νέο στρατηγικό δόγμα από Ερντογάν

http://www.protothema.gr/files/1/2014/11/01/avrano/qaz9.jpg
Σε στρατηγική επιλογή της Τουρκίας αποδίδεται πλέον και επίσημα η πολιτική έμπρακτης αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, ενώ στο στόχαστρο μπαίνει και η Ελλάδα, μια και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, που συνεδρίασε χθες στην Αγκυρα, κατέταξε την «προστασία των τουρκικών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» στην τρίτη θέση των απειλών ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Τουρκία, μετά την «Παράλληλη Δομή» του Φ. Γκιουλέν και το ΠΚΚ.

ΣΕ ΜΑΧΕΣ ΜΕ ΚΟΥΡΔΟΥΣ Πάνω από 100 νεκρούς μετρούν τα τελευταία 24ωρα οι τζιχαντιστές

Τουλάχιστον εκατό τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) σκοτώθηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες σε μάχες με τις κουρδικές δυνάμεις στη συριακή πόλη Κομπάνι και τα περίχωρά της, ενώ στη βορειοδυτική Συρία ισλαμιστές μαχητές που συνδέονται με την αλ-Κάιντα κατέλαβαν σήμερα, έπειτα από ημέρες μαχών, το τελευταίο προπύργιο των υποστηριζόμενων από τη Δύση ανταρτών στην επαρχία Ιντλίμπ.
Πάνω από 100 νεκρούς μετρούν τα τελευταία 24ωρα οι τζιχαντιστέςΑπό τις 16 Σεπτεμβρίου που άρχισε η μεγάλη επίθεση του ΙΚ στην περιοχή του Κομπάνι, στις συγκρουσεις έχουν σκοτωθεί 576 τζιχαντιστές, 361 μέλη των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, η κύρια πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας) και των συμμάχων τους και 21 άμαχοι, δηλαδή συνολικά 958 άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων."Στη διάρκεια αυτών των τριών τελευταίων ημερών σκοτώθηκαν τουλάχιστον εκατό μέλη του ΙΚ και της θρησκευτικής αστυνομίας που ήρθαν από το Χαλέπι και τη Ράκα (βόρεια Συρία) για να συμμετάσχουν στις μάχες (...) στο Κομπάνι και τις γύρω περιοχές", διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.
Εξάλλου χθες, Παρασκευή, 15 Κούρδοι των YPG σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, ενώ 11 τζιχαντιστές έχασαν τη ζωή τους από πλήγματα του συνασπισμού στο Κομπάνι και τη Ράκα.

«ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ» ΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ Τουρκία: Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν κατά των τζιχαντιστών

Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν σήμερα σε όλη την Τουρκία και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται τη συριακή πόλη Κομπάνι η οποία πολιορκείται εδώ και πολλές εβδομάδες από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Διαδήλωση στο Ντιγιαρμπακίρ. Χιλιάδες Κούρδοι κατέβηκαν στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Διαδήλωση στο Ντιγιαρμπακίρ. Χιλιάδες Κούρδοι κατέβηκαν στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.Στην Τουρκία διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις από το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα της χώρας, το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP). Η μεγαλύτερη έγινε στο Ντιγιάρμπακιρ, την άτυπη "πρωτεύουσα" των Κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου 15.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια ειρηνική πορεία η οποία διαλύθηκε στο τέλος, χωρίς να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ντογάν. Μόνο μια μικρή ομάδα συγκεντρωμένων εκτόξευσε πέτρες εναντίον αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση δακρυγόνων.Στο Χακάρι, επίσης στη νοτιοανατολική Τουρκία, κουκουλοφόροι πυρπόλησαν το υποκατάστημα μιας τράπεζας.

ΜΕ ΕΠΑΘΛΟ ΤΟ ΣΟΥΝΙΤΙΚΟ ΙΣΛΑΜ Τουρκία-Ιράν- Σαουδική Αραβία το τρίγωνο του πολέμου

Τουρκία-Ιράν- Σαουδική Αραβία το τρίγωνο του πολέμου
Γράφει ο Κάσσανδρος, ειδικός συνεργάτης
www.kassandros.gr
Tουρκία, Iράν και Σ. Aραβία. Oι τρεις αυτές χώρες ορίζουν τα σύνορα και είναι οι παίκτες της μεγάλης ιρακινο-συριακής τραγωδίας, η οποία χειροτερεύει και θα κρατήσει χρόνια. Kαθεμία από αυτές τις χώρες θέλει να αλλάξει τα σύνορα κατά τα συμφέροντά της, που είναι αλληλοσυγκρουόμενα, με προεξάρχουσα την Tουρκία.Oι κυρίως σουνιτικες χώρες, Tουρκία και Σαουδική Aραβία, θα μπορούσαν να συνεργασθούν εναντίον του Σιιτικού Iράν. Aυτό έγινε αδύνατο από τη στιγμή που τέθηκε θέμα σουνιτικής ηγεσίας.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ, ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ Το φθηνό πετρέλαιο «κρύβει» την οικονομική κρίση που έρχεται

Του K.N. Σταμπολή, Αντιπροέδρου και εκτελεστικού διευθυντή, Iνστιτούτου Eνέργειας Nοτιοανατολικής Eυρώπης (IENE)
Το φθηνό πετρέλαιο «κρύβει» την οικονομική κρίση που έρχεται Στην αρχή πολύ δικαιολογημένα υπήρξε μια δυσπιστία που πολύ σύντομα μεταβλήθηκε σε έκπληξη για να δώσει τη θέση της σε έντονο προβληματισμό, που τον ακολούθησε μια σιωπηλή αποδοχή. Aυτή ήτο η σειρά συναισθημάτων που ένιωσαν οι περισσότεροι αναλυτές και traders της αγοράς πετρελαίου καθώς με έκδηλη αμηχανία παρατηρούσαν τις τιμές στη σποτ αγορά και στις αγορές παραγωγών, τα γνωστά oil futures, να κατρακυλούν από τα μέσα Iουνίου και για τους μήνες που ακολούθησαν μέχρι τις ημέρες μας, ενώ ο πλανήτης εφλέγετο από διαδοχικές πολεμικές συρράξεις και πολύνεκρες τρομοκρατικές ενέργειες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ


(Παρ. 31/10/14 - 15:25)
Πολυδιαφημίστηκε η συνάντηση Σαμαρά-Καραμανλή αλλά όχι για το καλό της κυβέρνησης. Αρχικά, διαρροές, έκαναν γνωστό ότι πρωθυπουργός ζήτησε τη βοήθεια Καραμανλή ώστε να βρεθούν οι πολύτιμοι 180 βουλευτές για την εκλογή ΠτΔ. Και αμέσως μετά τη συνάντηση ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βλάχος, φίλος του Καραμανλή, δήλωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να κάνει καμία παρέμβαση. Ο κ Σαμαράς εμφανίστηκε στην αρχή να προσέρχεται ως ικέτης και στο τέλος να αποχωρεί με άδεια χέρια. Την κυβέρνηση άδειασε και ο Σόϊμπλε διευκρινίζοντας ότι σε τίποτε δεν συμφώνησε με τον κ. Χαρδούβελη. Εντός και εκτός της χώρας η κυβέρνηση έχει χάσει και τα τελευταία της πολιτικά και οικονομικά ερείσματα.

H επίσκεψη στο Πεντάγωνο και η εθνική συνεννόηση

H επίσκεψη στο Πεντάγωνο και η εθνική συνεννόηση
    
Με τα εθνικά θέματα ίσως δεν κερδίζεις εκλογές αλλά μπορεί να τις χάσεις
Του Απόστολου Αποστολόπουλου

Η Τουρκία με μια μόνο κίνηση, την αποστολή του Berbaros, θύμισε σε όλους ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από το 1974: Το Κυπριακό ήταν και είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Επιγραμματικά, για να τελειώνουμε από την πρώτη παράγραφο με την ουσία του ζητήματος: Η Τουρκία κάνει όσα κάνει «επειδή μπορεί», όπως είπαν, κατά Θουκυδίδη, οι Αθηναίοι στους Μήλιους αιτιολογώντας την απόφασή τους να τους σφάξουν. Όλα τα άλλα, το Διεθνές Δίκαιο, οι διαπραγματεύσεις για την «επίλυση του Κυπριακού», τα ηχηρά παρόμοια των τελευταίων σαράντα ετών θυμίζουν απλώς την αδυναμία -και την απροθυμία- της ελληνικής πλευράς να ανατρέψει αυτή την πραγματικότητα.

Μέισα Έμπντο: «Αν ήθελαν να χτυπήσουν το ISIS, υπήρχε τρόπος…»

22.10.2014 | από Σύνταξη
Μέισα Έμπντο: «Αν ήθελαν να χτυπήσουν το ISIS, υπήρχε τρόπος…»
Διεθνη
Δημοσίευση: φύλλο 233 - 18/10/2014
     
Ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο και η Άγκυρα με χαρακτηριστική άνεση συνεχίζουν να προαναγγέλλουν την πτώση του Κομπάνι, οι ηρωικοί Κούρδοι μαχητές επιμένουν να αντιστέκονται με καλάσνικοφ απέναντι σε βαρέα όπλα. Σε αντίθεση με τη Μοσούλη ή τη Ράκα, που έπεσαν σε ελάχιστες ώρες, το Κομπάνι αντιστέκεται έναν ολόκληρο μήνα. Η Μέισα Έμπντο είναι διοικητής των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) στο Κομπάνι. Τα παρακάτω είναι αποσπάσματα από δύο συνεντεύξεις της στο Rosava Report.

Η ΤΟΥΡΚΙΚΉ ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΊΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΗΣ

http://images.energy365dino.co.uk/standard/110436_d4a907f50aa54b3c9894.JPG

Ο διάβολος πάντα κρύβεται στις λεπτομέρειες και όταν έχουμε θέσει σετο μικροσκόπιο την τουρκική διπλωματία κα ιτις δράσεις της θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτέρως προσεκτικοί στην διατύπωση των όρων  που την περιγράφουν. Η Εισαγωγή αυτή μας βοηθά στο να κατανοήσουμε οτι δεν υπήρξε καμιά επίδειξη δύναμης στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά παράτολμες ενέργειες της Τουρκίας απο το 2007 και ένθεν που φυσικά και συνιστούσαν παραβίαση μείζονος σημασίας του διεθνούς δικαίου 

Ταυτόχρονα όμως κατέδειξαν πρώτον την αδυναμία της Άγκυρας να επιτύχει αξιόπιστες συσπειρώσεις σε διεθνές επίπεδο, δεύτερον προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις που επέτειναν το διπλωματικό της αδιέξοδο και την γεωστρατηγική της απομόνωση  τρίτον κατέδειξαν τον φόβο της μπροστά σε ισχυρούς παράγοντες που ενεργοποιούνται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου τέταρτον κατέδειξαν την απουσία στρατηγικού σχεδιασμού της Άγκυρας  δη όταν η κρίση λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις . Αν όλα τα ανωτέρω συνιστούν δυναμική παρουσία της Τουρκίας νοιώθω τυχερός ως Έλληνας - μετά το 1974 αλλά και τα όσα έλαβαν χώρα απο το 1964 και ένθεν σε Ελλάδα και Κύπρο- τα ζώ και τα βιώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντα υπέρ της Τουρκίας

Σάββας ΚαλεντερίδηςΣτα δύο προηγούμενα άρθρα μας αναφερθήκαμε στο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Τουρκία σε πολιτικό και γεωπολιτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο διεθνών σχέσεων και Διεθνούς Δικαίου. Μάλιστα, αναφέραμε ότι η επίδειξη δύναμης που κάνει η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου, παραβιάζοντας βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο και θέτοντας σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή της πορεία αλλά και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Κορέα, τη Γαλλία και τις 28 χώρες της Ε.Ε., είναι απόδειξη της αδυναμίας και του αδιεξόδου που αναφέραμε παραπάνω.

Εθνικό σχέδιο, ομαλή συνέχεια

Νίκος ΞυδάκηςΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ H συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα στέλνει ωφέλιμο μήνυμα προς την κοινωνία, ανεξαρτήτως του περιεχομένου της συζήτησης. Το μήνυμα είναι ότι οι πολιτειακοί παράγοντες, εκλεγμένοι και διορισμένοι, συνομιλούν, ενημερώνονται αμοιβαία, ανταλλάσσουν απόψεις και σχέδια, διαπιστώνουν διαφορές θέσεων αλλά και δυνητικά σημεία σύνθεσης. Αλλωστε, καθήκον αμφοτέρων, διακηρυγμένο τουλάχιστον, είναι η ανόρθωση της χώρας, χωρίς προσωπικά ή φατριαστικά φίλτρα. Δεν καλούνται να ταυτιστούν πολιτικά ή ιδεολογικά, αλλά είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή, λειτουργικό για την κοινωνία και το δημοκρατικό κράτος.

Η Άγκυρα δεν έχει μόνο φίλους...

http://www.elzoni.gr/ast/cov/ky/kypros_b.jpg
Του Κώστα Ράπτη -Οι παράτολμες ενέργειες με τις οποίες εκδηλώνονται οι τουρκικές φιλοδοξίες σε όλο το τόξο από τα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι τη φλεγόμενη τουρκο-συριακή μεθόριο, προκαλούν αντισυσπειρώσεις. Μόνο τα τελευταία 24ωρα, κάθε είδους ενδιαφερόμενοι εξέπεμψαν επ΄ αυτού ισχυρά μηνύματα. Σε απαντητική του επιστολή προς τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ο Γάλλος ομόλογός του Francois Hollande εξέφρασε “ισχυρές και ξεκάθαρες θέσεις”, όπως τις χαιρέτισε η Λευκωσία, σχετικά με την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι “η θέση της Γαλλίας αναφορικά με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται ελεύθερα τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης είναι σαφής και σταθερή” και “το Δίκαιο της Θάλασσας, πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας”. Επιπλέον, ο Francois Hollande διατυπώνει την άποψη ότι μόνο μία λύση του Κυπριακού, μέσω διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, “θα επιτρέψει έναν καταμερισμό των πόρων της Κύπρου προς όφελος και των δύο κοινοτήτων”.

Βρήκε πλατφόρμα η Τουρκία

Του Δημήτρη Μανουσάκη- Η πλατφόρμα Dada Gorgud, την οποία το Αζερμπαϊτζάν θα παραχωρήσει στην Τουρκία, για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Συμφώνησε με κρατική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν Ξεκινά γεωτρήσεις στα κυπριακά οικόπεδα, τον ερχόμενο Φεβρουάριο

ΠΑΛΑΙΑΣ τεχνολογίας οι πλατφόρμες των Αζέρων
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Σίγμα», η Τουρκία όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να τερματίσει την επιδρομή της στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά ετοιμάζεται να κλιμακώσει τις ενέργειές της, φθάνοντας μέχρι τα άκρα. Συγκεκριμένα, συμφώνησε με την κρατική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, να μισθώσει πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου, την οποία θα αποστείλει περί τα μέσα Φεβρουαρίου στα οικόπεδα 2 και 3, με στόχο την πραγματοποίηση γεωτρήσεων.

Δέλτα Έβρου: Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε το ελληνικό αλιευτικό

http://media.megatv.com/filesystem/images/20141031/low/newsgr_kazantz_20141031_20_%7B82cba6c4-e090-441e-a994-e4b15161e8d1%7D_57780886.jpgΕπεισόδιο με εμβολισμό ελληνικού αλιευτικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό έλαβε χώρα το μεσημέρι στο Βορειο Αιγαιο.Η τουρκική ακταιωρός προκάλεσε ζημιά στο ελληνικό αλιευτικό, το οποίο είχε ξεκινήσει από την Αλεξανδρούπολη προς το Δέλτα του Έβρου για να ψαρέψει, ενώ λίγη ώρα αργότερα η ακταιωρός έφτασε στο σημείο και -βάσει της καταγγελίας του καπετάνιου του αλιευτικού- το πλησίασε και του ζήτησε να το ελέγξει. Ο καπετάνιος ζήτησε πληροφορίες από το Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας για να διαπιστώσει αν είχε παρασυρθεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα.Όπως είπε ο ίδιος, αφού ενημερώθηκε ότι ήταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αρνήθηκε τον έλεγχο και κατόπιν ο Τούρκος καπετάνιος εμπόδιζε το ελληνικό αλιευτικό, καταλήγοντας να το εμβολίσει.http://www.megatv.com