10 Οκτωβρίου 2014

«Λύση μέσω διπλωματικής οδού» Τούρκοι ειδικοί μιλούν για την «κρίση ενέργειας» στην Κύπρο

Τούρκοι ειδικοί μιλούν για την «κρίση ενέργειας» στην Κύπρο
Κωνσταντινούπολη: Τούρκοι διευθυντές και ειδικοί ινστιτούτων ενέργειας αναλύουν στο Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Ανατολή την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με την αποστολή πολεμικών πλοίων της Τουρκίας και υποβάλουν προτάσεις. Μεταξύ άλλων εκφράζεται η άποψη ότι η Τουρκία πρέπει να προτιμήσει την επίλυση του θέματος μέσω της διπλωματικής οδού, ενώ εκφράζεται και η άποψη ότι τα βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας “είναι ανεπαρκή” και πως θα μπορούσε να υποβάλει προτάσεις για να ικανοποιήσει κάπως τις ανησυχίες της τουρκικής πλευράς.Επιπλέον εκτιμάται ότι η Τουρκία πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία που προκύπτει από την θέση της στην Μεσόγειο και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη.

Η Τουρκία διευρύνει την προκλητικότητά της στη Μεσόγειο

Η Τουρκία διευρύνει την προκλητικότητά της στη Μεσόγειο. Εστειλε υποβρύχιο στον κατεχόμενο Αγιο Επίκτητο, καθώς το πολεμικό ναυτικό της συνεχίζει να επιτηρεί τις εργασίες της γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα, καταγράφεται μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Του Λούκα Φέσια

ΟΗΕ: De facto η διαφορά στην κυπριακή ΑΟΖ

«De facto, υπάρχει μια διαφορά» στο ζήτημα της ΑΟΖ μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Άιντε, και σημείωσε ότι οι ανακοινώσεις στις οποίες έχουν προβεί διάφορα κράτη αναφέρουν ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συνεργαστούν για εκτόνωση της κρίσης. Ο Νορβηγός σύμβουλος του γγ ΟΗΕ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, και απαντώντας σε ερωτήσεις για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ότι προέρχεται από χώρα, η οποία έχει μεγάλη έκταση ακτών και έχει αντιμετωπίσει πολλές διαφωνίες με γειτονικές χώρες.

"Η Τουρκία θα εκπαιδεύσει την αντιπολίτευση στη Συρία"

Η Τουρκία συμφώνησε να στηρίξει την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας ότι μια αμερικανική ομάδα στρατιωτικών θα επισκεφθεί την Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσει το θέμα με Τούρκους αξιωματούχους."Η Τουρκία συμφώνησε να βοηθήσει στις προσπάθειες εκπαίδευσης και εξοπλισμού της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης" είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρί Χαρφ στους δημοσιογράφους, ενημερώνοντάς τους για την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στην Άγκυρα δύο ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν αναλάβει να οικοδομήσουν τον διεθνή συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.Η εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι αξιωματούχοι του Πενταγώνου θα επισκεφθούν την Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του σχεδιασμού της βοήθειας αυτής. http://www.nooz.gr/world/i-tourkia-8a-stiriksei-tin-antipoliteusi-sti-suria101014

Αυτοί και εμείς

Χωρίς εκπλήξεις ξεκίνησε χθες το βράδυ η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, που ζήτησε η κυβέρνηση. Σαν να επρόκειτο για κοινό τηλεοπτικό τοκ σόου, άρχισαν αμέσως οι λεκτικές αψιμαχίες για να ζεσταθούν τα αίματα και να μην καταρρεύσει η τηλεθέαση, που έτσι και αλλιώς προβλέπεται μικρή.
Το τριήμερο κοινοβουλευτικό τοκ σόου, φυσικά, έχει στόχο να ευχαριστηθούν τα μέλη και οι οπαδοί του εκάστου κόμματος για τις τρομερές «ατάκες» που θα εκτοξεύσει ο αρχηγός τους εναντίον του αντίπαλου-εχθρού και τις καταγγελίες που θα κάνουν τα επιφανή στελέχη του ενός εναντίον του άλλου κόμματος.

Ρωσικά «κανόνια» στην Άγκυρα για την Κύπρο


http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/10/Putin01-18april2014-500x375.jpg
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Η Μόσχα προέβη σε διαβήματα προς την Άγκυρα για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ τοποθετήθηκε με ξεκάθαρο τρόπο στις εξελίξεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το διάβημα έγινε από τον πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις τουρκικές κινήσεις. Για τα διαβήματα ενημέρωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία και ο Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρέμβαση της Μόσχας. Την ίδια ώρα, ο απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Σώτος Ζακχαίος πραγματοποιεί επαφές στη ρωσική πρωτεύουσα. Ο προεδρικός απεσταλμένος είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας A.Yu.Meshkov και σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, «πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση της κυπριακής διευθέτησης, συμπεριλαμβανομένης της ομαλοποίησης της κατάστασης γύρω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη του νησιού».

Φυτώρια τζιχαντιστών τα τζαμιά

Ο Μπλέριμ Χέτα ήταν ένα ήσυχο αγόρι. Η οικογένειά του μια συνηθισμένη οικογένεια στο Κόσοβο. Μουσουλμάνοι, όχι όμως αφοσιωμένοι πιστοί. Η αδερφή του Αριέτα διηγείται πως ήταν μια ευτυχισμένη οικογένεια όχι πλούσια, που όμως δεν στερήθηκε τίποτα.Στα 24 του, πριν από ένα χρόνο ο Μπλέριμ εξαφανίστηκε. Είπε στην αδερφή του ότι θα πήγαινε στην Τουρκία για να μάθει αραβικά και να βρει μουσουλμάνα γυναίκα. Η Αριέτα έμαθε ότι βρισκόταν στη Συρία και ότι πολεμούσε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Όπως πολλοί Κοσοβάροι ο Μπλέριμ δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τη θρησκεία του. Ώσπου ξαφνικά άρχισε να πηγαίνει συχνά στο τζαμί και να επισκέπτεται για θρησκευτικούς λόγους τα γειτονικά Σκόπια. Λίγο πριν εξαφανιστεί άφησε γένια, φορούσε ρούχα όπως οι μουσουλμάνοι στη Μέση Ανατολή και έβλεπε στο YouTube βίντεο θρησκευτικού περιεχομένου.

Ο «σταλινισμός» του Ερντογάν στο Κομπάνι θα γίνει μπούμερανγκ

Η Άγκυρα όχι μόνο κάθεται και παρακολουθεί τη σφαγή των υπερασπιστών του Κομπάνι από το ISIS, αλλά και εμποδίζει άλλους που προσπαθούν να τους βοηθήσουν, γράφει ο David Gardner. Ο «σταλινικός» κυνισμός του Ερντογάν και το μπούμπερανγκ του ΡΚΚ.
Ο «σταλινισμός» του Ερντογάν στο Κομπάνι θα γίνει μπούμερανγκΓια μια χώρα που καλλιέργησε τόσο έντονα τις φιλοδοξίες της μεγάλης περιφερειακής δύναμης, η Τουρκία προσφέρει ένα θέαμα αναμφισβήτητης αδυναμίας στα σύνορά της με τη Συρία, καθώς οι ανελέητοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS) επιτίθενται την πολιορκημένη κουρδική πόλη Κομπάνι.
Πιθανόν να αποδειχθεί καθοριστική στιγμή για την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του άνδρα που έχει επιβληθεί στην πολιτική όσο κανένας άλλος μετά τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος συγκρότησε τη χώρα από τα χαλάσματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.Παρά την τοπικιστική αλαζονεία του Προέδρου Ερντογάν και τη θέση της Τουρκίας ως δεύτερης μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στο ΝΑΤΟ, η νεοϊσλαμική ηγεσία της χώρας εμφανίζεται απρόθυμη ή ανίκανη να αποτρέψει το αιματοκύλισμα στο Κομπάνι, που συμβαίνει ενώ τα τανκς της βρίσκονται σε απόσταση βολής.

Ενώπιον «καταστροφικής ήττας» ο Ομπάμα;

Όλα δείχνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί το Κομπάνι ήδη χαμένο. Θα συνιστούσε ενδεχόμενη «πτώση» της πόλης, αποτυχία της στρατηγικής που ακολούθησε έως τώρα ο αμερικανός πρόεδρος;
Υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, τα οποία επικαλείται το CNN, θεωρούν σχεδόν δεδομένη την κατάληψη του Κομπάνι από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Ακόμη και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, δήλωσε προ ημερών στο ABC πως φοβάται «ότι το Κομπάνι θα πέσει». Την Τετάρτη ο αμερικανός υπ. Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι η προστασία της πόλης δεν συνιστά στρατηγικό στόχο για τις ΗΠΑ. Όσο φρικιαστικά κι αν είναι τα γεγονότα στο Κομπάνι, «οι πραγματικοί στόχοι των προσπαθειών μας είναι τα κέντρα ελέγχου και οι υποδομές του IS», όπως είπε.

Οι ΗΠΑ αφήνουν ελεύθερο τον Ασαντ να βομβαρδίζει

ANNE BARNARD, ERIC SCHMITT / THE NEW YORK TIMES Ελεύθερο πεδίο στην πολεμική αεροπορία του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία αφήνει η αμερικανική έμφαση στον βομβαρδισμό θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους».

Λάβαρο του Μετώπου αλ Νούσρα επιδεικνύουν ως λάφυρο οι Σύροι κυβερνητικοί στρατιώτες στην επαρχία Χάμα.Στην επαρχία Ιντλίμπ, αλλά και σε αυτή του Χαλεπίου, συριακά αεροσκάφη πραγματοποιούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες εντατικούς βομβαρδισμούς θέσεων των αντικαθεστωτικών ανταρτών. Οι επιθέσεις αυτές σε εναέριο χώρο όπου τα αεροσκάφη των ΗΠΑ πετούν ελεύθερα, προκαλούν την οργή αμερικανικών κύκλων, εχθρικά προσκείμενων στο μπααθικό καθεστώς της Δαμασκού. Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ενδείξεις ενίσχυσης των βομβαρδισμών από τη συριακή αεροπορία σε Ιντλίμπ, Χαλέπι και σε προάστια της Δαμασκού. «Θα ήταν ανόητο από μέρους τους να μην εκμεταλλευθούν τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα. Εστιάζουν πλέον την προσοχή τους στη Δύση, αφήνοντας ήσυχη την Ανατολή, όπου επιχειρούμε εμείς. Στην ουσία, επιτρέψαμε στο καθεστώς να εξοικονομήσει δυνάμεις, εξαπολύοντας επιθέσεις μόνο σε σημεία όπου απειλούνται κατοικημένες περιοχές», λέει ο Αμερικανός αξιωματούχος.

ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ Διπλωματικό αδιέξοδο μεταξύ Τουρκίας - ΗΠΑ

Παραμένει το διπλωματικό αδιέξοδο στις προσπάθειες συνεννόησης μεταξύ Αγκυρας και ΗΠΑ για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Συρία.

Τουρκικά άρματα παρακολουθούν αμερικανική αεροπορική επιδρομή στο Κομπάνι. Η Τουρκία παρά τις πιέσεις δεν μπαίνει στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, ενώ οι μαζικές και βίαιες διαδηλώσεις Κούρδων μέσα στη
Τουρκικά άρματα παρακολουθούν αμερικανική αεροπορική επιδρομή στο Κομπάνι. Η Τουρκία παρά τις πιέσεις δεν μπαίνει στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, ενώ οι μαζικές και βίαιες διαδηλώσεις Κούρδων μέσα στη χώρα εντείνονται, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φθάσει στους 22

Σκληρό παζάρι

Ενα σκληρό παρασκηνιακό παζάρι βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον και την Αγκυρα. Δεν πρόκειται για αναζήτηση επιχειρησιακού συντονισμού μεταξύ δύο συμμάχων που έχουν κοινή στόχευση αλλά για αναζήτηση σημείων και πτυχών σύμπτωσης δύο πλευρών που έχουν εντελώς διαφορετική ιεράρχηση προτεραιοτήτων: Για την Τουρκία προέχει ο έλεγχος των εξελίξεων στο Κουρδικό εκτός συνόρων. Για τις ΗΠΑ η ανάσχεση της προέλασης των τζιχαντιστών κατά πρώτο λόγο στο Ιράκ αλλά και στη Συρία.Ως προς το περιφερειακό στάτους κβο η Αγκυρα διακατέχεται από μια διπλωματική σχιζοφρένεια: θεωρεί την ενιαία Συρία παρελθόν και βιάζεται να πάρει το μερίδιό της από τα λάφυρα με την ίδρυση ζώνης ασφαλείας, ενώ θέλει τη διατήρηση μιας έστω προσχηματικής ενότητας στο Ιράκ για να μη γίνει ντε γιούρε ανεξάρτητο το υφιστάμενο από το 1991 ντε φάκτο κουρδικό κράτος στο βόρειο Ιράκ.

Με τους τζιχαντιστές η Τουρκία κάνει το λάθος του Πακιστάν Η Αγκυρα δεν μπορεί να προστατευτεί από τον σουνιτικό εξτρεμισμό


Με τους τζιχαντιστές η Τουρκία κάνει το λάθος του Πακιστάν

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη «για κάθε συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Αλλά το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρότερο απ' όσο πιστεύει η τουρκική ηγεσία.Η παρούσα κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει τα πρώτα χρόνια που το Πακιστάν υποστήριζε τους Ταλιμπάν. Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί μαχητές στην Τουρκία. Αν η Τουρκία δεν καθαρίσει τα του οίκου της, σύντομα θα πάρει τον δρόμο της «πακιστανοποίησης» στον οποίο μια ντόπια τζιχαντιστική δομή θα κάνει τον σουνιτικό εξτρεμισμό να ριζώσει βαθιά στον ιστό της κοινωνίας.Αν και η Τουρκία παραδέχεται πλέον την απειλή - η τουρκική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και στη Συρία -, πρέπει να αναγνωρίσει και τη δική της ευθύνη καθώς βοήθησε να δημιουργηθεί η απειλή αυτή.  

Στήριξαν την Αλ Κάιντα ενάντια στον Ασαντ
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι ακραίες οργανώσεις ενισχύθηκαν επειδή δεν δόθηκε αρκετή βοήθεια στους μετριοπαθείς που προσπαθούσαν να ανατρέψουν τον Μπασάρ αλ Ασαντ. Αλλά, όπως τόνισε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία Φράνσις Ριτσιαρντόνε, η Αγκυρα υποστήριξε ακραίες οργανώσεις, όπως το Μέτωπο Αλ Νούσρα, οι οποίες διοχέτευαν μαχητές και πόρους στη Συρία μέσω Τουρκίας.

Η ανάμειξη της Τουρκίας στον συριακό εμφύλιο παραπέμπει στην υποστήριξη του Πακιστάν προς τους Ταλιμπάν για να επηρεάσει την έκβαση του αφγανικού εμφυλίου. Αλλά ο τζιχαντισμός που υποβοήθησε το Πακιστάν δεν παρέμεινε στην άλλη πλευρά των συνόρων. Η Τουρκία βιώνει σήμερα την απαρχή ενός αντίστοιχου φαινομένου.

Στο Πακιστάν, ο στρατηγός Ζία ουλ Χακ υποστήριξε τις πολιτοφυλακές των μουτζαχεντίν για να πολεμήσουν τις σοβιετικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Τα δίκτυα στρατολόγησης, που οργάνωσαν οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, πυροδότησαν μια διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης σε τμήματα του πακιστανικού πληθυσμού. Η πιο προφανής «ανοικτή» στην προπαγάνδα του μίσους ομάδα ήταν οι πάνω από τρία εκατομμύρια αφγανοί πρόσφυγες.

Τα παιδιά των προσφύγων άρχισαν να φοιτούν σε ιεροδιδασκαλεία (μεντρεσέδες) του πακιστανικού κινήματος των Ντεομπάντι, που είχε ως στόχο τη δημιουργία χαλιφάτου, και ένας αριθμός μαθητών και δασκάλων πήγε να πολεμήσει τους Σοβιετικούς. Οταν αυτοί αποσύρθηκαν και έπεσε η κομμουνιστική κυβέρνηση στην Καμπούλ, οι μουτζαχεντίν στράφηκαν ο ένας εναντίον του άλλου παρατείνοντας τον αφγανικό εμφύλιο και την παρουσία εκατομμυρίων προσφύγων στο Πακιστάν.

Η κυβέρνηση της Μπεναζίρ Μπούτο διευκόλυνε μια πολιτοφυλακή χιλιάδων σπουδαστών των μεντρεσέδων να περάσουν τα σύνορα και να πάρουν τον έλεγχο της επαρχίας Κανταχάρ του Αφγανιστάν. Με τη βοήθεια του Πακιστάν, η πολιτοφυλακή αυτή των «Ταλιμπάν» (που σημαίνει, ακριβώς, «σπουδαστές») κατέκτησε μεγάλο μέρος του Αφγανιστάν και ανακήρυξε χαλίφη τον πολέμαρχο μουλά Ομάρ.

Η μαχητικότητά τους σύντομα πέρασε τα σύνορα. Σ' αυτή τη δεύτερη φάση το Πακιστάν δέχθηκε ένα κύμα αντισιιτικής βίας που περιλάμβανε, για παράδειγμα, βομβιστικές επιθέσεις στα μεγαλύτερα σιιτικά τζαμιά του Καράτσι.

Μισαλλοδοξία και εμπρησμοί σιιτικών τζαμιών
Ομοίως, η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να κάνει τα στραβά μάτια στη δραστηριότητα του Ισλαμικού Κράτους εντός των συνόρων της οδήγησε στην αύξηση της επιρροής των εξτρεμιστών σε ορισμένες περιοχές των μεγάλων πόλεων της Τουρκίας. Οι πρόσφατοι άνευ προηγουμένου εμπρησμοί σιιτικών τζαμιών στην Κωνσταντινούπολη δείχνουν ότι και η Τουρκία μπαίνει στη δεύτερη φάση.

Η τελική και πιο επικίνδυνη φάση του εξτρεμισμού στο Πακιστάν επήλθε όταν αντιστράφηκε η ροή μαχητών. Αφού οι Ταλιμπάν κατέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν, παρείχαν στρατόπεδα εκπαίδευσης και υλικοτεχνική υποστήριξη στους πακιστανούς συμμάχους τους, δυσκολεύοντας το Πακιστάν στον έλεγχο των τζιχαντιστικών οργανώσεων εντός του εδάφους του. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ προσπάθησε να πατάξει τους μαχητές εντός του Πακιστάν. Οι προσπάθειές του κορυφώθηκαν το 2007 με τη μάχη του Κόκκινου Τζαμιού στην Ισλαμαμπάντ που οδήγησε στον σχηματισμό του κινήματος των Πακιστανών Ταλιμπάν.

Η Τουρκία δεν έχει φθάσει ακόμη σ' αυτό το στάδιο. Αλλά το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος για στρατολόγηση ανάμεσα στα 1,3 εκατ. σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία. Και οι τούρκοι πολίτες μπορεί να παρασυρθούν στη δίνη του τζιχαντισμού, όπως συνέβη με τους Πακιστανούς.

Η στρατηγική της Μπούτο να προσλάβει μαχητές για να δημιουργήσει ένα κράτος-υποχείριο στο Αφγανιστάν πέτυχε, αλλά με μεγάλο κόστος για το Πακιστάν. Αυτό αποτελεί προειδοποίηση για την Τουρκία, η οποία πρέπει να αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να προστατευτεί από τον σουνιτικό εξτρεμισμό ενώ παράλληλα ασκεί μια σουνιτική σεκταριστική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή. 
ΒΗΜΑ

Ο Ερντογάν εξοργίζει Κούρδους και Δύση

Για «συνωμοσία» κατά του κράτους και «προσπάθεια υπονόμευσης» των συνομιλιών που διεξάγει η Αγκυρα μίλησε χθες ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις κουρδικές διαμαρτυρίες που εξαπλώνονται σε όλη την Τουρκία. Στη βίαιη καταστολή από τις τουρκικές δυνάμεις των επεισοδίων που ακολούθησαν τις διαδηλώσεις των Κούρδων στη Νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι. Στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές εξακολουθεί να επικρατεί χάος. «Είναι προφανές ότι το παιχνίδι αυτό έχει στόχο να υπονομεύσει το ειρηνικό κλίμα που κυριαρχεί στα νοτιοανατολικά, τη διαδικασία ειρήνευσης και την αδελφοσύνη μας», αναφέρει ο Ερντογάν με γραπτή ανακοίνωσή του, που δείχνει την ανησυχία της Αγκυρας. «Δεν θα ανεχθούμε την παραμικρή πράξη απειλής ή εκφοβισμού που θα απειλήσει την ειρήνη στην Τουρκία», προστίθεται στην ανακοίνωση.