05 Οκτωβρίου 2014

Η επανάσταση της ομπρέλας

Σπύρος ΛίτσαςΤην 1η Ιουλίου του 1997, το Χονγκ Κονγκ περνά από την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτήν της Κίνας, υπό ένα ειδικό καθεστώς εσωτερικής αυτονομίας. Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ ήταν ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη, υπήρχε η κουλτούρα του κοσμοπολιτισμού, ενώ η δημόσια διοίκηση, εξαιτίας της βρετανικής επιρροής, λειτουργούσε άψογα. Δεκαεπτά χρόνια μετά, το Χονγκ Κονγκ διατηρεί την αστική ταυτότητά του, ενώ η πλειονότητα των πολιτών του δεν έζησε τα κοινωνικοπολιτικά αδιέξοδα της μαοϊκής εποχής. Κι αυτό είναι κομβικό για το πολιτικό παρόν του.

Ενα «σχέδιο» με 4 προβλήματα

Tο κεντρικό ζητούμενο της κυβέρνησης είναι, μέχρι το τέλος του χρόνου και πριν από την προεδρική εκλογή, να έχει «σταθεροποιήσει» και συμφωνήσει με τους εταίρους - δανειστές ένα «μετα-μνημονιακό» σχέδιο εξόδου από τη κρίση και, με βάση αυτό, ή να καταφέρει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές ή να πάει σε εκλογές. Σ' αυτή την προοπτική μεσολαβούν μερικά κρίσιμα ζητήματα:Το πρώτο αφορά την κατάληξη της τελευταίας διαπραγμάτευσης με την τρόικα, που δεν είναι εύκολη, καθώς δεν μπορεί η κυβέρνηση να αποφύγει ή να μεταθέσει χρονικά όλες τις δυσάρεστες πλευρές των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Ο βαθμός επιτυχίας ή αποτυχίας αυτής της διαδικασίας θα παίξει ρόλο στην τελική διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος, όπως παίζουν ο ΕΝΦΙΑ και μια σειρά άλλες πολιτικές, που βαθαίνουν την οικονομική και κοινωνική απορρύθμιση. Το «νέο πλαίσιο» που επιδιώκει η κυβέρνηση, παρότι παραπέμπει σ' ένα ευνοϊκότερο μέλλον για τους πολίτες και τη χώρα, επηρεάζεται και αποδυναμώνεται από τις τρέχουσες αρνητικές επιπτώσεις των κυβερνητικών επιλογών.

Βραχυκύκλωμα στην Ευρωζώνη!

Η Γαλλία των Ολάντ - Βαλς και η Ιταλία του Ρέντσι δεν κατόρθωσαν να πείσουν τη Γερμανία να κινηθεί προς την κατεύθυνση που δείχνει ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ντράγκι, με την πολιτική στήριξη του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ αλλά και της επικεφαλής του ΔΝΤ Λαγκάρντ, του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Λιου και της ετήσιας έκθεσης του ΟΟΣΑ.Αν η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο δεν θέλει και δεν μπορεί να αποδεχθεί συμπεφωνημένη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, που μαζί με το τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ είναι οι προϋποθέσεις εκ των ων ουκ άνευ για πυροδότηση της ανάπτυξης και αποφυγή εγκλωβισμού σε μακράς διαρκείας «ιαπωνικού τύπου» υφαίρεση, το Παρίσι και η Ρώμη δηλώνουν ότι δεν μπορούν να είναι εμπρόθεσμοι στον περιορισμό των ελλειμμάτων εντός του χρονικού ορίζοντα στον οποίο είχαν δεσμευτεί.

ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ Η Χεζμπολάχ ανέκοψε την προέλαση τζιχανιστών προς το Λίβανο

Η Χεζμπολάχ ανέκοψε την προέλαση τζιχανιστών προς το ΛίβανοΜέλη της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου συγκρούστηκαν με σουνίτες αντάρτες που προσπαθούσαν να καταλάβουν εδάφη κοντά στα σύνορα της χώρας αυτής με τη Συρία και αναφέρθηκαν απώλειες σε αμφότερες τις πλευρές, σύμφωνα με αξιωματούχους των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας.
Οι αντάρτες, οι οποίοι πιστεύεται ότι ανήκουν στο ή συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), εξαπέλυσαν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση σε περιοχές που ελέγχει η Χεζμπολάχ κοντά στην παραμεθόρια πόλη Άρσαλ, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.Τουλάχιστον δύο μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν, όπως και πολλοί αντάρτες, πρόσθεσαν, χωρίς να δώσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό.

Εκκένωση τουρκικής συνοικίας Ατμανέκ


Χομς
Την εκκένωση της τουρκικής συνοικίας Ατμανέκ στην επαρχία Σουρούτς στην Σανλιούρφα στην οποία έπεσε το μεσημέρι έπεσε όλμος σε σπίτι αποφάσισε η νομαρχία της πόλης και καλεί τους κατοίκους να αποχωρήσουν από τα σπίτια τους Τεθωρακισμένα οχήματα περνούν κάθε τόσο από την συνοικία Ατμανέκ και φωνάζουν από τα μεγάφωνα: “Πάρτε τα πολύτιμα αντικείμενά σας, κλειδώστε τις πόρτες και εκκενώστε το χωριό”. Οι κάτοικοι θα φιλοξενηθούν σε ξενώνες μέχρι να κριθεί ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος και μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Επιπλέον, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έκριναν ότι και η περιοχή που βρίσκονται οι δημοσιογράφοι, δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Συρία είναι επικίνδυνη γι αυτό και τους ζήτησαν να μετακινηθούν πιο πίσω.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΧΡ

Κόκκινο χαλί από τους Κούρδους για τουρκικές δυνάμεις στη Συρία

Κόκκινο χαλί από τους Κούρδους για τουρκικές δυνάμεις στη Συρία
  • Χαρίτος Πάνος
  • Οι μάχες μεταξύ των ενόπλων του Ισλαμικού Χαλιφάτου και των Κούρδων στη βόρεια Συρία θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό σε όσους βίωσαν τα γεγονότα από κοντά εκείνη την περίοδο, την παρά λίγο πτώση της Βεγγάζης στην πρώτη φάση του πολέμου στη Λιβύη και την ανατροπή των δεδομένων με την εμπλοκή των ξένων δυνάμεων.Ο λόγος για την περίοδο που το καθεστώς Καντάφι είχε απολέσει πλήρως τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της χώρας κι έπειτα από μια ουσιαστική ανασύνταξη και ανάπτυξη των δυνάμεών του κατάφερε να φτάσει με αξιώσεις ανακατάληψης στη δυτική είσοδο της Βεγγάζης. Μετά από ολονύχτιες μάχες, οι επαναστάτες είχαν τεράστιες απώλειες και πλέον υποχωρούσαν προς το κέντρο της πόλης σε άτακτη φυγή. Ήταν εκείνη ακριβώς τη στιγμή που γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τις θέσεις των καθεστωτικών δυνάμεων. Κατέστρεψαν ολοσχερώς τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης, το δίκτυο ανεφοδιασμού των επιτιθέμενων και γύρισαν τον τροχό σε σχέση με την έκβαση του πολέμου.

    Ελλάδα-Αίγυπτος: Το κατάλληλο momentum γιά την ΑΟΖ

    DHMHTRAKOPOULOS-GIORGOS01-05OCTOBER2014Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ*
    Δυο σημαντικες ενεργειες του νεου Προεδρου της Αιγυπτου Αμιντελ Φαταχ Σισι (στη φωτογραφία με τον Πρόεδρο Ομπάμα) που αφορουν στις σχεσεις Αιγυπτου με την Κυπρο, με κυριο αποδεκτη την Τουρκια και οχι μονο, στο διαστημα των τελευταιων ημερων, δημιουργουν μια νεα θετικη πραγματικοτητα και για τις μελλοντικες εξελιξεις στο Κυπριακο αλλα και για το μελλον των Ελληνο-Αιγυπτιακων σχεσεων που με καταλληλους χειρισμους μπορουν και πρεπει πλεον να τεθουν σε νεα εποικοδομητικη βαση.Η πρωτη αφορα στην αποφαση του Αιγυπτιου Προεδρου να προχωρησει η χωρα του στην συνεκμεταλλευση με την Κυπρο των κοιτασματων υδρογονανθρακων που βρισκονται στις ΑΟΖ των δυο χωρων αντιστοιχα, μια αποφαση που συνοδευτηκε και απο την εκδοση Προεδρικου διαταγματος για την επικυρωση της σχετικης συμφωνιας των δυο χωρων. Η δευτερη αφορα στην απορριψη απο την Αιγυπτο στα πλαισια της προσφατης συνοδου του Οργανισμου Ισλαμικης Συνεργασιας ,της Τουρκικης θεσης για τον ορο « Τουρκικη Δημοκρατια της Βορειας Κυπρου», απορριψη που υποστηριχθηκε και απο αλλες συμμετεχουσες χωρες.

    Οργή στο Τελ Αβίβ μετά την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους από τη Σουηδία

    Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι ο πρέσβης της Σουηδίας πρόκειται να κληθεί στο γραφείο του στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα για να τού επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία.
    Ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν
    Η κυβέρνηση του Ισραήλ επέκρινε με σφοδρότητα σήμερα Κυριακή την απόφαση της νέας κυβέρνησης της Σουηδίας να αναγνωρίσει κρατική υπόσταση στην Παλαιστινιακή αρχή.
    Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι ο πρέσβης της Σουηδίας πρόκειται να κληθεί στο γραφείο του στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα για να τού επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία.Ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν ανακοίνωσε την διπλωματική αυτή κίνηση την Παρασκευή, κατά την παρουσίαση της κυβέρνησής του και του πολιτικού του προγράμματος.

    Ο Μπάιντεν μίλησε για την παράνομη κατοχή της Κύπρου


    Ο Μπάιντεν μίλησε για την παράνομη κατοχή της Κύπρου
    Μπορεί οι αναφορές του Μπάιντεν, για το τι του είπε στη συνάντησή τους ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση με την ανάπτυξη του ISIL στη Συρία, να μονοπώλησαν το διεθνές ενδιαφέρον, γύρω από την παρουσία του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ σε φόρουμ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όμως σ’ αυτήν υπήρχαν και αναφορές στο κυπριακό. Απαντώντας σε ερώτηση του υποψηφίου διδάκτορα, Κωνσταντίνου Παπαλουκά, πρόσφυγα από την Αμμόχωστο, ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στις προοπτικές λύσης του κυπριακού και σε συνομιλία που είχε για το θέμα με τον Ταγίπ Ερντογάν.Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε βαθιά αναμειγμένος στο κυπριακό, περισσότερο από κάθε άλλον στο Κογκρέσο και «εμπλεγμένος με πάθος από την περίοδο της παράνομης κατοχής».
    Μίλησε για την επίσκεψή του στην Κύπρο, την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και τον Ντερβίς Εργογλου «με τις ευλογίες του Αναστασιάδη» και παρέθεσε τα εξής τρία συμπεράσματα.

    ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η οικονομική σχιζοφρένεια της Ευρωζώνης

    Η οικονομική σχιζοφρένεια της Ευρωζώνης  Γράφει ο Κάσσανδρος, ειδικός συνεργάτης
    www.kassandros.gr
    Οι οικονομικές ειδήσεις για την Ευρωζώνη δίνουν μια εικόνα που απέχει πολύ από τη λογική. Οι μισές οικονομικές ειδήσεις είναι για το πώς βελτιώνονται οι οικονομίες των κρατών της, κυρίως του Νότου και οι άλλες μισές αφορούν την επαναξιολόγηση προς το χειρότερο των προσδοκιών ανάπτυξης και ΑΕΠ όλης της Ευρώπης.Όλα αυτά γίνονται σε ένα κλίμα επιμονής στη λιτότητα, όπως αυτή προσδιορίζεται από τα βόρεια μέλη της Ευρωζώνης και κυρίως της Γερμανίας και επικλήσεων για πιστωτική χαλάρωση από τα άλλα δύο ισχυρά μέλη, τη Γαλλία και την Ιταλία, μαζί με την ακολουθία τους, των νοτίων κρατών.Η πραγματικότητα είναι ότι οι χώρες του ενιαίου νομίσματος πολύ απέχουν από το να έχουν ενιαίες ή έστω συγκλίνουσες οικονομίες. Το γεγονός ότι μέσα σε αυτή τη δυσπραγία η οικονομία της Γερμανίας είναι καλύτερη, οφείλεται στην ισχυρή συγκράτηση δαπανών του γερμανικού δημοσίου και στην αυτοπειθαρχία των Γερμανών, όμως και εκεί τα πράγματα δεν είναι άριστα.

    ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Κυπριακό: Επιπτώσεις στις συνομιλίες από τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

    Με σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, εάν οι τουρκικές προκλήσεις, συνεχιστούν στην Κυπριακή ΑΟΖ και υπάρξει παρενόχληση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, προειδοποιεί η κυπριακή Κυβέρνηση.
    Κυπριακό: Επιπτώσεις στις συνομιλίες από τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
    O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι «η παρενόχληση, με οιονδήποτε τρόπο, της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών».Ανέφερε πως την Παρασκευή το βράδυ η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX), με την οποία δεσμεύει κάποιες περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως άμεσα η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε οδηγία με την οποίαν αποδείκνυε το παράνομο της τουρκικής οδηγίας.
    Το θέμα, σημείωσε, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, αφού παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και δικαιώματα της εταιρείας ENI-KOGAS που δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, μετά από συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Τουρκικοί πολεμικοί εκβιασμοί και διλήμματα

    http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/10/ERDOGAN-MPAIRAMI01-04OCTOBER2014-500x332.jpgΤου ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ
    Τα μηνύματα από την Τουρκία υποδηλώνουν ότι είναι θέμα χρόνου η εμπλοκή της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ. Όμως το ερώτημα δεν είναι η επίσημη εμπλοκή της Τουρκίας, αλλά η μορφή που αυτή θα πάρει και κατά πόσο θα υπάρξει συντονισμός των όποιων Τουρκικών επιχειρήσεων με τον υπό την Ουάσιγκτον συνασπισμό, που εδώ και βδομάδες καταπολεμά ήδη τους τζιχαντιστές του Χαλιφάτου, δηλαδή του Ισλαμικού Κράτους (του Ιράκ και του Λεβάντε).Ο Τουρκικός συντονισμός με την Ούασινγκτον προϋποθέτει συμφωνία ως προς τους στόχους, και η ´Αγκυρα απαιτεί και θέτει δημόσια δυο συγκεκριμένους όρους. Πρώτον, την δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσεων στα σύνορα της με την Συρία, στις οποίες θα συγκεντρωθούν όλοι οι Σύριοι πρόσφυγες και αυτοί που έχουν ήδη καταφύγει στην Τουρκία και που ξεπερνούν το ένα εκ., και , δεύτερο, ότι στόχος της επιχείρησης, πέραν της κατίσχυσης των τζιχαντιστών, πρέπει να είναι και η ανατροπή του καθεστώτος ´Ασαντ στη Συρία.

    Το ISIS, οι δεύτερες σκέψεις της Αγκυρας και οι Κούρδοι

    ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΜΠΕΡΣΗ-Τα τουρκικά τεθωρακισμένα, παρατεταγμένα στους λόφους απέναντι από τη συριακή πόλη Κομπανί, μπορούν ανά πάσα στιγμή να γείρουν την πλάστιγγα των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στην πόλη, αλλά δεν το κάνουν και το ερώτημα είναι γιατί.
    Τα τουρκικά τεθωρακισμένα, παρατεταγμένα στους λόφους απέναντι από τη συριακή πόλη Κομπανί, μπορούν ανά πάσα στιγμή να γείρουν την πλάστιγγα των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στην πόλη, αλλά δεν το κάνουν και το ερώτημα είναι γιατί.Την Πέμπτη, η τουρκική Εθνοσυνέλευση έδωσε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άδεια ενός έτους για επέμβαση στο Ιράκ και στη Συρία, με στόχο να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές, τους οποίους έως τώρα άφηναν ανενόχλητους να ανασυντάσσονται στο τουρκικό έδαφος. Αντίστοιχη άδεια, διετούς διάρκειας, επίσης για επέμβαση στη Συρία, είχε λάβει η τουρκική κυβέρνηση το 2012 μετά την πτώση τουρκικού μαχητικού που είχε αποδοθεί στη συριακή αεροπορία. Ο στόχος του πολέμου, που τότε προετοιμάστηκε αλλά δεν πραγματοποιήθηκε, ήταν να συνδράμουν οι τουρκικές δυνάμεις στην ανατροπή της κυβέρνησης της Δαμασκού – επικίνδυνος στόχος που παραμένει οδηγός της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, όπως δήλωσε με σαφήνεια την Τετάρτη ο Ταγίπ Ερντογάν.

    ΜΠΑΙΝΤΕΝ Το Φ.Α. «λιπαντικό» για να δώσουμε τέλος στην αδικία

    Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ
    Ο ΤΖΟ Μπάιντεν είπε ότι τα πράγματα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό αλλάζουν και ότι όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, αντιλαμβάνονται πλέον -κατά την άποψή του- τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την επίλυση του κυπριακού.
    Το φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει το «λιπαντικό» για να δώσουμε τέλος στις άδικες συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο από τα τέλη της δεκαετίας του 70’, δήλωσε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.Απαντώντας σε ερώτηση Ε/κ υποψήφιου Διδάκτορα, στα πλαίσια παρουσίασης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι τα πράγματα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό αλλάζουν και ότι όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, αντιλαμβάνονται πλέον, κατά την άποψή του, τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την επίλυση του Κυπριακού.

    Πολιτικές μετατροπής του κόστους σε όφελος

    Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη

    -Αυτοί που χρηματοδότησαν και εξόπλισαν τον ISIS
    -Το φαινόμενο ISIS, όπως παραδέχονται οι πολιτικοί ταγοί της Δύσης και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος Ομπάμα, υποτιμήθηκε εξαρχής, για να μην πούμε πως ανδρώθηκε, όπως και η Al Qaida…
    -Η ΤΟΥΡΚΙΑ αρνήθηκε εξαρχής να συμμετάσχει ομού με τους άλλους Αμερικανούς, Γάλλους, Αυστραλούς, Σαουδάραβες και λοιπούς προθύμους σε ένα κοινό μέτωπο στρατιωτικής στρατηγικής κατά του ISIS


    Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς τις πολιτικές, διπλωματικές, αλλά και στρατιωτικές κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας αναφορικά προς τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την αντιμετώπιση της δυναμικής και εξόχως απειλητικής εμφάνισης του φαινομένου ISIS, που εγκαθιδρύει κρατικό σύστημα ισλαμικού καθεστώτος στη Μέση Ανατολή, καταργώντας τις κοσμικές μετααποικιακές δομές του Ιράκ και της Συρίας.

    Λερναία Ύδρα της τρομοκρατίας και ο δαυλός του Ηρακλή…

    Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

    • Ο ανταρτοπόλεμος του κυβερνοχώρου και το μοντέλο του Κεμάλ
    • Η προστασία της Κύπρου και η νέα αποτρεπτική στρατηγική της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, οι διευκολύνσεις στους Βρετανούς χωρίς ανταλλάγματα και τα πισώπλατα μαχαιρώματα
    • Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και η σημασία των μουσουλμάνων στον πόλεμο κατά της ISIS
    Όταν η Αλ Κάιντα είχε κτυπήσει τις ΗΠΑ στο ίδιο τους το σπίτι, μετά το πρώτο σοκ, είχε λεχθεί ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα είναι μακροχρόνιος. Και όταν αργότερα αποκεφαλίστηκε η Αλ Κάιντα, όταν δηλαδή εκτελέστηκε ο Μπιν Λάντεν, η τρομοκρατία συνέχισε να δρα. Και ομοιάζει με Λερναία Ύδρα. Της κόβεις ένα κεφάλι και ξεπηδούν δυο. Παλαιότερα ήταν η Αλ Κάιντα και τα παρακλάδια της. Τώρα είναι η Αλ Κάιντα και η ISIS με τα παρακλάδια τους.

    Ι. Κασουλίδης: «Αλλάζουν οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή»

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ Ιωάννης Κασουλίδης: Οι Αραβες έχουν πλέον μια σθεναρά αρνητική στάση έναντι της Τουρκίας και αυτό αποτελεί σημαντική εξέλιξη. Η νέα κατάσταση ήταν εμφανής στη Γενική Συνέλευση. Μια από τις συνέπειες ήταν ότι για πρώτη φορά δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν της Ισλαμικής Διάσκεψης υπέρ των Τουρκοκυπρίων.
    Ιωάννης Κασουλίδης: Οι Αραβες έχουν πλέον μια σθεναρά αρνητική στάση έναντι της Τουρκίας και αυτό αποτελεί σημαντική εξέλιξη. Η νέα κατάσταση ήταν εμφανής στη Γενική Συνέλευση. Μια από τις συνέπειες ήταν ότι για πρώτη φορά δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν της Ισλαμικής Διάσκεψης υπέρ των Τουρκοκυπρίων.ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Οι ανακατατάξεις στους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, όπως και η προοπτική αξιοποίησης των πηγών ενέργειας που ανακαλύπτονται στην περιοχή, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, που στην πορεία μπορεί να συμπεριλάβει και το Ισραήλ με το οποίο προχωρεί η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.