03 Σεπτεμβρίου 2014

Ερντογάν κατά κυπριακής ηγεσίας


Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν κάνει βήματα στο Κυπριακό αν δεν λάβει εντολές από ορισμένα κέντρα, κατά την επίσκεψή του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, σε ομιλία του στο δείπνο που παρέθεσε χθες βράδυ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Κάλεσε, επίσης τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να κάνει βήματα για να λύσει το Κυπριακό, αναφέροντας πως όταν τον συνάντησε δύο φορές όταν ήταν πρωθυπουργός, του είπε ότι δεν συμφωνούσε με την προσέγγιση του τέως προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και ότι το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί.  Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του Τούρκου προέδρου ότι δεν έφθασε στα χέρια του η επιστολή του κ. Αναστασιάδη, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως η επιστολή έφτασε στον Τούρκο πρωθυπουργό. Η επιστολή παραδόθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε υψηλόβαθμο στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα, όπου ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε μεταβεί για την τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου.
 

Ηρθε η ώρα η Δύση να συνεργαστεί με τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν

Μετακίνηση του τάφου του Μωάμεθ ζητούν στην Σαουδική ΑραβίαΤΟ ΒΗΜΑ - The New York Times-Οι επιτυχίες του ISIS στις μάχες στο βόρειο Ιράκ, και η νέα στρατιωτική δράση των ΗΠΑ εκεί, έχουν στρέψει την προσοχή ξανά στη Συρία. Εκεί ήταν που οι ισλαμιστές αντάρτες του ISIS εξαπλώθηκαν αρχικά, ενώ αγωνίζονταν κατά της κυβέρνησης της Δαμασκού. Σήμερα έχουν την έδρα τους στη Συρία και χρησιμοποιούν συριακό έδαφος για ανασύνταξη και ανεφοδιασμό. Στις δυτικές πρωτεύουσες γίνεται ξανά λόγος για το πώς θα αντιμετωπισθεί ο αυταρχικός πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ. Οι τελικές επιλογές είναι δύο: να συνεργαστούμε ασμένως με τον Ασαντ για να νικήσει το ISIS, ή να μειώσουμε την (ήδη προβληματική) υπάρχουσα πολιτική της οικοδόμησης μιας ισχυρής σουνιτικής αντιπολίτευσης στη Συρία.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΟΚΤΩ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ «Φράου Μέρκελ, οι Ουκρανοί σάς πάνε σε ψυχρό πόλεμο: μην τους πιστεύετε»

http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2014/09/ge9789tFile-280x250.jpg
Μια ασυνήθιστη επιστολή έλαβε αυτές τις μέρες η Ανγκελα Μέρκελ, ενόψει της συμμετοχής της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και με την ουκρανική κρίση σε πλήρη εξέλιξη: την υπογράφουν οκτώ βετεράνοι της NSA, του FBI και της CIA, που έχουν περάσει από υψηλά αξιώματα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, και οι οποίοι προειδοποιούν την καγκελάριο να μην παίρνει τοις μετρητοίς τα όσα υποστηρίζει η ουκρανική κυβέρνηση και τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ περί «ρωσικής εισβολής» στην Ουκρανία. Οι συνταξιούχοι κατάσκοποι και αναλυτές κάνουν λόγο για «αντιρωσική υστερία» και «προσπάθεια αναβίωσης του Ψυχρού Πολέμου» από συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας της Ουάσινγκτον, κάνοντας μάλιστα σύγκριση με τα αντίστοιχα μυθεύματα περί οπλοστασίου μαζικής καταστροφής του Σαντάμ, που «προλείαναν» τη διεθνή κοινή γνώμη για την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Η παράξενη συνεργασία ΗΠΑ – Ιράν

TIM ARANGO και AZAM AHMED / THE NEW YORK TIMES
Κούρδος μαχητής κοντά στην Τζαλάουλα, που βρίσκεται στα χέρια του «Ισλαμικού Κράτους».ΒΑΓΔΑΤΗ. Υπό την κάλυψη των αμερικανικών βομβαρδισμών, μαχητές σιιτικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν πολεμούσαν τους σουνίτες εξτρεμιστές στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με στόχο να σπάσουν την πολιορκία του Αμερλί, μιας αγροτικής περιοχής οι κάτοικοι της οποίας κινδύνευαν να σφαγιαστούν από ώρα σε ώρα.
Η μάχη στο Βόρειο Ιράκ φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που αμερικανικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις συνεργάζονται στο πεδίο της μάχης απέναντι στον κοινό εχθρό, το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία» (ISIS), παρότι η κυβέρνηση Ομπάμα δήλωσε ότι δεν υπάρχει απευθείας συντονισμός.

Γιατί ΕΕ και ΗΠΑ διαφωνούν για τη Μ. Ανατολή;


Γιατί ΕΕ και ΗΠΑ διαφωνούν για τη Μ. Ανατολή;
Του Χρήστου Ιακώβου*
Οι Ευρωπαίοι σπάνια έχουν συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για κρίσιμα θέματα της Μέσης Ανατολής. Από την εποχή των πολέμων που διεξήγαγε το νεοσύστατο, τότε, Αμερικανικό ναυτικό εναντίον των πειρατών της Μπαρμπαριάς στις αρχές του 19ου αιώνα, μέχρι την ανακωχή που επέβαλλε ο Πρόεδρος Άϊζενχάουερ στην κοινή Γαλλο-Βρετανο-Ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στο Σουέζ το 1956 και τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη στις πλείστες των περιπτώσεων έχουν ενεργήσει ξεχωριστά ή και αντίθετα στην περιοχή αυτή. Βεβαίως, έχουν υπάρξει και εξαιρέσεις, όπως ο Πόλεμος του Κόλπου το 1991.Μπορεί κατά τον Ψυχρό Πόλεμο η Μέση Ανατολή να ευρίσκετο στην περιφέρεια των κοινών ενδιαφερόντων και όχι στο κέντρο τους, έχει γίνει τώρα το ευαίσθητο επίκεντρο της γεωπολιτικής Αμερικανο-Ευρωπαϊκής σχέσης.

Συγκοινωνούντα δοχεία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ

Τα «καυτά» διεθνή μέτωπα στο τραπέζι της Συνόδου του ΝΑΤΟΑν δεν υπήρχε η σύγκρουση στην Ουκρανία μόνον ένα θαύμα θα μπορούσε να βγάλει τη Βρετανία του Κάμερον από την ευρωπαϊκή της απομόνωση, λίγο μετά το φιάσκο του Βέτο στον Γιούνκερ και λίγο πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.Επικεφαλής της Ομάδας των Εξι που θα σχηματίσουν αερομεταφερόμενη δύναμη ταχείας επέμβασης που θα δηλώνει την αποφασιστικότητα της Συμμαχίας να εγγυηθεί την ακεραιότητα της Πολωνίας και των Βαλτικών χωρών, το Λονδίνο στην ουσία αναλαμβάνει ρόλο υπεργολάβου των ΗΠΑ και αποκτά έτσι βαρύνοντα λόγο στις σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας.Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες της Συμμαχίας Προθύμων: Τις τρεις Βαλτικές, την εκτός Ε.Ε. Νορβηγία, την εκτός Ευρωζώνης Δανία, αλλά και την Ολλανδία που κατοχυρώνει την προνομιακή θέση να είναι η μόνη χώρα του Σκληρού Πυρήνα της Ε.Ε. που θα μετέχει στη συνεργασία.

Τεράστιο το κόστος της διαφθοράς για τις φτωχές χώρες


Η διαφθορά κοστίζει κάθε χρόνο στις φτωχές χώρες περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια (σχεδόν 750 δισ. ευρώ) και ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μη κυβερνητική οργάνωση.Έκθεση της οργάνωσης κατά της φτώχειας One, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι η διαφθορά και το έγκλημα έχουν θέσει σε κίνδυνο μεγάλο μέρος της προόδου που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας.
Στις δραστηριότητες διαφθοράς περιλαμβάνονται το ξέπλυμα χρήματος και οι εταιρείες-φαντάσματα.
Σύμφωνα με την έκθεση, η διαφθορά ευθύνεται για 3,6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.Η οργάνωση περιγράφει τα συμπεράσματα της έκθεσης ως "το σκάνδαλο του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων".
Αν δεν ληφθούν μέτρα ώστε να αλλάξουν οι συνθήκες που επιτρέπουν στη διαφθορά να ανθεί και αν τα χρήματα που έχουν χαθεί εξαιτίας του φαινομένου επενδυθούν στην υγεία, πολλοί θάνατοι θα αποφευχθούν στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, εκτιμά η οργάνωση.

Δυναμική κλιμάκωσης

Τίποτε στον ορίζοντα δεν επιτρέπει αισιοδοξία για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στην Ουκρανία στο ορατό μέλλον. Ο Πούτιν, η χώρα του οποίου πληρώνει ήδη το κόστος των κυρώσεων, έχει κάθε λόγο να δει μέχρι ποιου σημείου η ΕΕ μπορεί να αντέξει το κόστος του φαύλου κύκλου κυρώσεων-αντιποίνων. Δεν έχει κανένα λόγο να επείγεται, καθώς όσο πλησιάζει ο χειμώνας τόσο μια ενδεχόμενη διακοπή της ομαλής ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα αποκτά αποτρεπτική βαρύτητα.
Επιπλέον, στο Κρεμλίνο αντιλαμβάνονται ότι όποια στάση και να κρατήσουν στην Ουκρανία, κάποιες αποφάσεις και κυρίως η αναδιάταξη των δυνάμεων του NATO είναι μη αντιστρέψιμες. Για όλους αυτούς τους λόγους ο Πούτιν τερμάτισε την αυτοσυγκράτηση που είχε επιδείξει τους τελευταίους μήνες.

Μη αντιστρέψιμη στροφή

Ακόμη και μια συνολική συμβιβαστική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία δεν πρόκειται να κλείσει την πληγή, τη βαθιά κρίση εμπιστοσύνης στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Το γυαλί έχει ραγίσει και τα δύο μέρη προχωρούν σε στρατηγικές επιλογές δεσμευτικές για το ορατό μέλλον.Η μεν ΕΕ επανέρχεται στη διατλαντική σχέση ως κύριο σημείο αναφοράς και στρατηγικού προσανατολισμού με ζητούμενο πλέον όχι τη δεδομένη επιχειρησιακή επαναδιάταξη του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία, που είναι πλέον απειλή για την ασφάλειά της, αλλά την ολοκλήρωση και υιοθέτηση της Διατλαντικής Συνθήκης Ελεύθερου Εμπορίου, που θα είναι και σκληρός πυρήνας συνοχής της Δύσης.

Η υποταγή Ολάντ στη Γερμανία δίχασε τη γαλλική ελίτ

Τι τρέχει στη Γαλλία; Πώς είναι δυνατόν να βγαίνει ο Αρνό Μοντεμπούρ, ο μέχρι προ ημερών υπουργός Οικονομικών, και να καλεί σε αντιγερμανικό αγώνα (!) τόσο μέσω της συνέντευξής του στη «Μοντ» που δημοσιεύθηκε μία μέρα πριν διαλύσει την κυβέρνηση ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ όσο και με την τελευταία του συνέντευξη στην τηλεόραση; Ο Αρνό Μοντεμπούρ δεν ήταν απλώς ένας αριστερός σοσιαλιστής υπουργός που απλώς ένιωσε να πνίγεται από την πολιτική της κυβέρνησης Ολάντ και αισθάνθηκε την ανάγκη να πει τον καημό του. Ο Μοντεμπούρ ήταν υπουργός Οικονομικών.

Δεν παραδίδει τα πολεμικά πλοία Μιστράλ στη Ρωσία το Παρίσι

Η Γαλλία «έλαβε υπόψη της την πίεση της διεθνούς κοινότητας» εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και αποφάσισε να αναστείλει «ως τον Νοέμβριο» την παράδοση του πρώτου ελικοπτεροφόρου πλοίου Mistral στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα μια γαλλική διπλωματική πηγή.
«Η απόφαση ελήφθη στην αρχή της εβδομάδας. Το συμβόλαιο ανεστάλη έως τον Νοέμβριο. Τότε θα δούμε αν υπάρχουν οικονομικές συνέπειες» διευκρίνισε η πηγή αυτή, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή ενδέχεται να κοστίσει στο Παρίσι «ένα δισεκατομμύριο ευρώ».Πάντως ο ρώσος υφυπουργός Άμυνας Γιούρι Μπορίσοφ διαβεβαίωσε ότι η απόφαση αυτή του Παρισιού δεν αποτελεί «τραγωδία» για τη Μόσχα.

Ουκρανία: Παίζεται όλη η συνεργασία Γερμανίας - Ρωσίας

Σαφέστατος είναι ο στόχος των Αμερικανών στην Ουκρανία: Θέλουν πάση θυσία να τινάξουν στον αέρα την οικονομική, πολιτική και πάνω απ' όλα την ενεργειακή συνεργασία της Γερμανίας με τη Ρωσία, αξιοποιώντας τον πόλεμο που μαίνεται στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας μεταξύ του δυτικο-ουκρανικού και του ρωσικού πληθυσμού της. Αν οι ΗΠΑ κατορθώσουν να υπονομεύσουν την ενεργειακή συνεργασία Βερολίνου - Μόσχας, θα καταστήσουν εκ νέου τη Γερμανία «ενεργειακό όμηρο» της Ουάσιγκτον. Θα την αναγκάσουν δηλαδή να προμηθεύεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο από χώρες τις οποίες οι Αμερικανοί ελέγχουν πολιτικά ή και στρατιωτικά, όπως η Σαουδική Αραβία και τα εμιράτα του Κόλπου. Μετά μάλιστα και τις εισβολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Ιράκ και στη Λιβύη και την επικράτηση των φιλοαμερικανικών δυνάμεων στις προεδρικές εκλογές του Ιράν, οι Γερμανοί δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να παίρνουν πετρέλαιο και από τις χώρες αυτές, όπως έκαναν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.

Συμφωνία 15 δισ. Δολαρίων Έκλεισε το Ισραήλ με την Ιορδανία στο φυσικό αέριο


Το Ισραήλ θα εξάγει στην Ιορδανία φυσικό αέριο αξίας 15 δισ. δολ. από το κοίτασμα Λεβιάθαν  για διάρκεια 15 ετών, σύμφωνα με συμφωνία που ανακοινώθηκε στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ από τις εταιρείες που διαχειρίζονται το κοίτασμα. Η συμφωνία αναμένεται να απαλύνει τις ενεργειακές ελλείψεις στην Ιορδανία, ενώ σημειώνεται πως οι δύο βασικοί επενδυτές στο Λεβιάθαν είναι η αμερικανική Noble Energy και η Delek  του Ισραήλ.

ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ 4.000 ΑΝΔΡΩΝ ΝΑΤΟϊκή μπότα στην Ανατ. Ευρώπη

Παραμονές της κρίσιμης συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία την ερχόμενη Πέμπτη, η Ατλαντική Συμμαχία σχεδιάζει να συστήσει δύναμη ταχείας επέμβασης υψηλής ετοιμότητας 4.000 ανδρών που θα αποτελείται από επτά διαφορετικά κράτη-μέλη, ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Μετά το Αφγανιστάν σειρά έχει η Ουκρανία
Μετά το Αφγανιστάν σειρά έχει η Ουκρανία Η δημιουργία της δύναμης θα έχει αιχμή του δόρατος τη Βρετανία και θα συμπεριλαμβάνει τις Δανία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Νορβηγία και Ολλανδία και πιθανότατα τον Καναδά. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση ακόμη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να δηλώσει το σχηματισμό του σώματος, κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία στις 4 Σεπτεμβρίου. «Το ΝΑΤΟ θα έχει πιο ορατή παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Ράσμουσεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Πρόσθεσε ότι χιλιάδες στρατιώτες θα μπορούν να αναπτύσσονται σε διάστημα μερικών ημερών στην περιοχή. Τόνισε, πάντως, ότι αυτό δεν θα γίνει σε μόνιμη βάση, καθώς θα ερχόταν σε αντίθεση με την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας του 1997.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Σήμα κινδύνου για ενδεχόμενο εμπάργκο στην εξαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Σήμα κινδύνου για ενδεχόμενο εμπάργκο στην εξαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία
Ένα ρωσικό εμπάργκο εξαγωγής φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2014/15 που θα διαρκούσε περισσότερο από έξι μήνες, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα εφοδιασμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.
Αυτό αναφέρεται σε μελέτη του Institute of Energy Economics του Πανεπιστημίου της Κολονίας η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα και διερευνά το τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία σταματήσει να παρέχει φυσικό αέριο για έναν, τρεις, έξι ή εννέα μήνες.

Το Βερολίνο στέλνει όπλα και πυρομαχικά στους Κούρδους

Κούρδοι Πεσμεργκά πανηγυρίζουν μετά την ανάκτηση του ελέγχου της πόλης Σουλεϊμάν Πεκ από τους εξτρεμιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (IS), στα βορειοδυτικά της πόλης Τικρίτ στο Ιράκ. Στο μεταξύ, η Γερμανία αποφάσισε τον εξοπλισμό των Κούρδων του Βορείου Ιράκ, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ να εξηγεί ότι η ενίσχυσή τους εναντίον των τζιχαντιστών «αφορά την ασφάλεια της Γερμανίας». Στην ίδια περιοχή, για πρώτη φορά αμερικανικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις συνεργάζονται στο πεδίο της μάχης απέναντι στον κοινό εχθρό, το IS, παρότι η κυβέρνηση Ομπάμα διαψεύδει ότι υπάρχει απευθείας συντονισμός. Κούρδοι Πεσμεργκά πανηγυρίζουν μετά την ανάκτηση του ελέγχου της πόλης Σουλεϊμάν Πεκ από τους εξτρεμιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (IS), στα βορειοδυτικά της πόλης Τικρίτ στο Ιράκ. Στο μεταξύ, η Γερμανία αποφάσισε τον εξοπλισμό των Κούρδων του Βορείου Ιράκ, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ να εξηγεί ότι η ενίσχυσή τους εναντίον των τζιχαντιστών «αφορά την ασφάλεια της Γερμανίας». Στην ίδια περιοχή, για πρώτη φορά αμερικανικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις συνεργάζονται στο πεδίο της μάχης απέναντι στον κοινό εχθρό, το IS, παρότι η κυβέρνηση Ομπάμα διαψεύδει ότι υπάρχει απευθείας συντονισμός.