01 Αυγούστου 2014

Eντονος προβληματισμός στην Αθήνα για τις κυρώσεις στη Μόσχα Ο νέος πρέσβης της Ρωσίας εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών


Eντονος προβληματισμός στην Αθήνα για τις κυρώσεις στη ΜόσχαΈντονος προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα έπειτα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να προχωρήσει στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο νέος πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ εκλήθη την Παρασκευή 1η Αυγούστου στον υπουργείο Εξωτερικών.Στις συναντήσεις που είχε, ο κ. Μάσλοφ συζήτησε επί των κυρώσεων, με την ελληνική πλευρά να του επισημαίνει τη μετριοπαθή και λογική στάση που έχει τηρήσει η Αθήνα καθ' όλη τη διάρκεια της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, ζητώντας ουσιαστικά να μην υπάρξουν οικονομικά αντίποινα εναντίον της. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις.

Χωρίς «αντιαεροπορική ασπίδα» η Ελλάδα

Χωρίς «αντιαεροπορική ασπίδα» η Ελλάδα Αλεξάντρ Μπράτερσκι, Gazeta.ru
Γυμνή κινδυνεύει να βρεθεί η «αντιαεροπορική ομπρέλα» της Ελλάδας. Εξαιτίας των κυρώσεων που αποφάσισαν να επιβάλλουν οι Βρυξέλλες στη Ρωσία, είναι πολύ πιθανό να μείνει χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα ανταλλακτικά για τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα που διαθέτει.Οι κυρώσεις που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της κοινοπραξίας, Almaz-Antey, της στερεί τη δυνατότητα να διαθέσει τα οπλικά συστήματά της στις ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα, με συστήματα που παράγει η κοινοπραξία, είναι εξοπλισμένα δύο κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα (και μέλος του ΝΑΤΟ) και η Κύπρος. Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα είχε αγοράσει ρωσικό εξοπλισμό αξίας άνω των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Zaman: Διχασμένοι οι Τούρκοι για τον Ερντογάν πριν τις προεδρικές εκλογές Πρώτη φορά θα εκλέξουν απευθείας τον πρόεδρο της χώρας οι πολίτες


Zaman: Διχασμένοι οι Τούρκοι για τον Ερντογάν πριν τις προεδρικές εκλογές
Διχασμένοι για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και για την κατεύθυνση της χώρας, εμφανίζονται οι Τούρκοι σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Zaman λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου.
Θα είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι θα εκλέξουν απευθείας τον πρόεδρο της χώρας, και ο πρωθυπουργός εμφανίζεται, μακράν, ο επικρατέστερος υποψήφιος.Αλλά στην δημοσκόπηση του Pew Research Center, οι ψηφοφόροι φαίνονται απολύτως διχασμένοι για τον Ερντογάν: το 48% των ερωτηθέντων λένε ότι «ασκεί καλή επιρροή στη χώρα», έναντι 48% που εκτιμούν το αντίθετο. Μια ισχνή πλειοψηφία, το 51%, είναι δυσαρεστημένοι με την κατεύθυνση της χώρας, ενώ 44% είπαν ότι είναι ικανοποιημένοι.

Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και το Σύνταγμα

Τις επόμενες μέρες η Τουρκία θα ψηφίσει για νέο πρόεδρο. Υποψήφιος αλλά και φαβορί για τη νίκη θα είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η πιθανότητα να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο των εκλογών που έχει ορισθεί στις 10 Αυγούστου δεν μπορεί να αποκλεισθεί καθώς υπερτερεί στις μετρήσεις έναντι των απντιπάλων του.
Αν όμως δεν τα καταφέρει θα υπάρξει δεύτερος γύρος στις 24 Αυγούστου. Εκεί θα αναμετρηθεί με τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου ο οποίος στηρίζεται από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης το Ρεπουμπλικανικό και το Εθνικιστικό. Την πρώτη Κυριακή υποψήφιος θα είναι και ο Σελαχατίν Ντερμιτάς.

Ελίφ Σαφάκ: Η ερντογανική «ομοιομορφία» απειλεί την Τουρκία

Η δημοφιλέστερη τουρκάλα συγγραφέας γράφει για τον αυταρχισμό που κυριαρχεί στο κράτος και στην κοινωνία
Ελίφ Σαφάκ: Η ερντογανική «ομοιομορφία» απειλεί την Τουρκία«Πέρασα μέρος της παιδικής μου ηλικίας στην Αγκυρα και μέρος στη Μαδρίτη» γράφει στο CNN.com η δημοφιλέστερη σήμερα τουρκάλα συγγραφέας Ελίφ Σαφάκ. «Η τάξη μου στην Αγκυρα έβλεπε σε μια μεγάλη αυλή, την οποία δεν μπορούσαμε να δούμε από τα θρανία μας γιατί τα τζάμια ήταν βαμμένα μέχρι τη μέση με γκρι χρώμα. Ποιανού ιδέα ήταν να καλύψει τα παράθυρα με ένα τόσο βαρετό χρώμα για να μας εμποδίσει να βλέπουμε τον έξω κόσμο; αναρωτιόμουν συχνά» τονίζει. Και εξηγεί πώς η «ομοιομορφία» την οποία επιδιώκει να επιβάλει το τουρκικό κράτος - τόσο παλαιότερα όσο και επί των ημερών του νυν πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - είναι μια τροχοπέδη για την τουρκική κοινωνία και την παρεμποδίζει να συμφιλιωθεί με τις αντιφάσεις της και να αναπτύξει δημιουργικές δυνάμεις.  Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο της 42χρονης Ελίφ Σαφάκ.

Το PKK επιστρέφει στην Τουρκία "ειρηνικά"


Image
Από την 1η Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής των μελών του PKK στην Τουρκία, και θα ολοκληρωθεί σε δυο έτη. 'Οπως γράφει η εφημερίδα Yenı Safak το πρόγραμμα προβλέπει ότι αναμένεται να επιστρέψουν στην Τουρκία 10.483 άτομα, που διαμένουν στο όρος Makhmur στο Βόρειο Ιράκ, και 3.791 άτομα, που έχουν εγκαταλείψει το PKK και τα όπλα. Η επιστροφή των υπολοίπων μελών που διαμένουν στην Ευρώπη (795) θα ξεκινήσει τον προσεχή Δεκέμβριο.  Στην πρώτη ομάδα των επιστρεφόντων ( με έναρξη την 1η Οκτωβρίου) περιλαμβάνονται 21 οικογένειες, ενώ η μαζική επιστροφή των μελών του PKK από το όρος Makhmur θα λάβει χώρα μέσα Νοεμβρίου και θα ακολουθήσουν οι ''ευρωπαίοι''.
.

Ο Εντι Ράμα αναγνώρισε για πρώτη φορά την ύπαρξη ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα

Ο Εντι Ράμα αναγνώρισε για πρώτη φορά την ύπαρξη ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός στην ιστορία της Αλβανίας που αναγνωρίζει και παραδέχεται ότι στην Χιμάρα ζει ένα μέρος της ελληνικής μειονότητας. Μέχρι σήμερα οι αλβανοί πρωθυπουργοί υποστήριζαν ότι η Χιμάρα έχει δίγλωσσο πληθυσμό, αλλά την Πέμπτη στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής κατά τη συζήτηση για την εδαφική μεταρρύθμιση, στην ομιλία του, ο Ράμα, δήλωσε ότι «το γεγονός πως στη Χιμάρα ζει μέρος της ελληνικής μειονότητας δεν σημαίνει τίποτε άλλο εκτός από την υποχρέωση να ζήσουν και έτσι».Σύμφωνα με τον κ. Ράμα, οι αντιπαραθέσεις για την εδαφική μεταρρύθμιση, ιδίως για την Χιμάρα, δεν στέκουν παρά το γεγονός ότι υπάρχει ελληνική μειονότητα.Μετά από την αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) Βαγγέλη Ντούλε το κοινοβούλιο ενέκρινε τη μεταρρύθμιση που χωρίζει τη χώρα σε 61 διοικητικά διαμερίσματα.

Λάθη και «παραλείψεις» της «επιτρόπου» Ντόρας

Αλέξανδρος ΤάρκαςΗ κυρία Ντ. Μπακογιάννη έχει δώσει δύσκολες μάχες, όπως το 1989-1990 στην Ευρυτανία, ορισμένες πανεύκολες, όπως στον Δήμο Αθηναίων το 2002, και άλλες «από γινάτι», όπως το 2012 με τη Δημοκρατική Συμμαχία. Ο απολογισμός της καταγράφει το ενεργητικό της άφοβης στάσης κατά της τρομοκρατίας, καθώς ίσως είναι η μόνη πολιτικός με τόσο συνεπή γραμμή εναντίον του κάθε Κουφοντίνα και Μαζιώτη, σε αντίθεση προς την επικίνδυνη ανοχή πολλών βουλευτών. Ομως καταγράφει και τεράστιο παθητικό, καθώς η στάση της ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κατόπιν υπουργός Πολιτισμού (1991-1993) ήταν διαλυτική για την κυβέρνηση του ιδίου του πατρός της και η θητεία της ως δήμαρχος Αθηναίων (προ δεκαετίας) κατώτερη των προσδοκιών. Ως υπουργός Εξωτερικών (2006-2009) δεν αντιμετώπισε την τουρκική μεταβολή στρατηγικής (υπερπτήσεις κατοικημένων νήσων και «κρουαζιέρες» πολεμικών μέχρι την Εύβοια). Πρωταγωνίστησε δε στην αλλαγή γραμμής για την ΠΓΔΜ που θα ήταν επικίνδυνη, αν δεν επικρατούσε το βέτο Καραμανλή - Μολυβιάτη για ένταξη των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

ΛΙΒΥΗ Ισλαμιστές ισχυρίζονται ότι ελέγχουν τη Βεγγάζη

Στο διεθνή Τύπο εμφανίζονται απόψεις για επέμβαση του ΝΑΤΟ και ανάπτυξη «ειρηνευτικής δύναμης» στη χώρα
Οι μάχες στην Τρίπολη συνεχίζονται με σφοδρότητα
ΒΕΓΓΑΖΗ.-- Ισλαμιστές ισχυρίστηκαν χτες ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Βεγγάζη της Λιβύης, καθώς οι συγκρούσεις αναζωπυρώνονται, αναδεικνύοντας ότι η ενδοαστική αντιπαράθεση κλιμακώνεται σταθερά.Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε ότι ο ηγέτης της «Ανσάρ αλ-Σαρία», Μοχάμεντ αλ Ζεχάουι, έδωσε συγχαρητήρια στα μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης «για αυτή τη νίκη και κατάκτηση», ενώ ανέφερε ότι οι ένοπλοι κατέλαβαν στρατώνες, άρματα μάχης, πυραύλους και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών στη Βεγγάζη.

Τρία πράγματα που πρέπει να σκεφτεί το ΝΑΤΟ

http://www.dimokratianews.gr/sites/default/files/imagecache/image_200_y_centered/f28f098_11.jpg
Του Ian Bond Όταν συναντηθούν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στην Ουαλία το Σεπτέμβριο, θα πρέπει να κάνουν περισσότερα από το να προβούν σε δηλώσεις και να υιοθετήσουν διακηρύξεις που αποτελούνται από καλά στιλβωμένα κλισέ. Ο κόσμος δεν χρειάζεται να ακούσει πόσο σημαντική είναι η άμυνα για τους συμμάχους (αν και οι περισσότεροι ξοδεύουν πολύ λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ τους σε αυτήν), το πόσο ζωτικής σημασίας εξακολουθεί να είναι το ΝΑΤΟ σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον (αν και τα μέλη αποφεύγουν τη χρήση των εργαλείων του ΝΑΤΟ, ακόμα και όταν αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν), ή το πως η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτή σε νέα μέλη (εκτός από εκείνους που θέλουν να συμμετάσχουν).Σε κάποιο σημείο, η ενότητα στην κενότητα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια. Είναι καλύτερο να έχουμε μια σωστή άποψη για το μέλλον του ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να καταλήξουν σε μιαν απόφαση ιδιωτικά για τρία βασικά ζητήματα. Αυτά είναι το τί να κάνουν, με ποιον να το κάνουν και πώς να το κάνουν.

Οι σύμμαχοι του Νετανιάχου

Από τον Σίσι στο Κάιρο μέχρι τα βασιλικά ανάκτορα στο Αμάν και το Ριάντ, αλλά και στα Εμιράτα, πλην Κατάρ, όλοι προσεύχονται κρυφά και διακριτικά να είναι το Ισραήλ όσο γίνεται πιο αποτελεσματικό στο σφυροκόπημα της Χαμάς, να κάνει μία βρώμικη δουλειά που δεν μπορούν και δεν θέλουν να αναλάβουν το κόστος της οι ίδιοι.Ετσι προστίθεται μία ετερόκλητη, ανίερη συμμαχία ακόμη, δίπλα στις πολλές που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια στη Μέση Ανατολή: είναι γνωστό ότι στα σενάρια βομβαρδισμού των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν από το Ισραήλ η διαδρομή των αεροσκαφών περνούσε πάνω από τη Σαουδική Αραβία.
Ας δούμε την εικόνα αθροιστικά; Από τη μία μεριά Σαουδική Αραβία, Εμιράτα, Αίγυπτος και Ιορδανία μαζί με το Ισραήλ, θανάσιμοι εχθροί του Πολιτικού Ισλάμ τύπου Μουσουλμανικής Αδελφότητας και Χαμάς, που έχουν πλέον ως μόνα εξωτερικά στηρίγματα την Τουρκία και το Κατάρ. Από την ετερόκλητη αυτή συμμαχία Ριάντ και Εμιράτα και στην περίπτωση της ISIS και το Κατάρ, το οποίο διαφοροποιείται, καθώς στήριξε στο Κάιρο τον Μόρσι, είναι σπόνσορες του Ακραίου Τζιχαντισμού στη Συρία και στο Ιράκ.

ΣΥΡΙΖΑ Σταθάκης: Η ΝΔ χαίρεται με την κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών

Σταθάκης: Η ΝΔ χαίρεται με την κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών
«Η ΝΔ χαίρεται με την κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών, όπως έχει κατακτηθεί από τη Συνθήκη της Βεστφαλίας μέχρι σήμερα» επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, σε δήλωσή του αναφορικά με τις δηλώσεις της ΝΔ για τη χρεοκοπία της Αργεντινής.Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη «η ΝΔ λέει ότι ένα δικαστήριο ξένης χώρας μπορεί να γνωμοδοτήσει για το δημόσιο χρέος μιας άλλης χώρας και να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτών δανειστών για την αποπληρωμή του χρέους.

SBERBANK ΚΑΙ GAZPROMBANK ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. Πλήγμα στην «καρδιά» των ρωσικών τραπεζών

Αρ. Γιάτσενιουκ και Β. Ποροσένκο αλληλοσυγχαίρονται χθες στη Βουλή, μετά την έγκριση των νέων νόμων
Αρ. Γιάτσενιουκ και Β. Ποροσένκο αλληλοσυγχαίρονται χθες στη Βουλή, μετά την έγκριση των νέων νόμων Toυ Γιώργου Παυλόπουλου
Παραβλέποντας τον κίνδυνο να αποδειχθούν μπούμερανγκ και παρά τις σοβαρές ενστάσεις αρκετών χωρών-μελών, η Ε.Ε. ενέκρινε χθες και τυπικά το τρίτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο θα ξανασυζητηθεί σε τρεις μήνες. Οι λεπτομέρειές του καθιστούν σαφές ότι οι Ευρωπαίοι, κάτω από την πίεση και των Αμερικανών, στοχεύουν πλέον στην καρδιά της ρωσικής οικονομίας, δηλαδή στον τραπεζικό κλάδο.Έτσι, από σήμερα κιόλας, οι μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Ρωσίας δεν έχουν δυνατότητα να αντλούν κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές αγορές. Όπως ανακοινώθηκε, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την Sberbank (το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας), την Gazprombank (τον χρηματοοικονομικό βραχίονα του ενεργειακού ομίλου), όπως επίσης και τη VTB Bank, τη Vnesheconom-bank, αλλά και την Αγροτική Τράπεζα της Ρωσίας.