27 Ιουλίου 2014

Διαμαρτυρία Αιγύπτου στην Τουρκία


Τον Τούρκο επιτετραμμένο στο Κάιρο θα καλέσει το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις αναφορικά με τα σχόλια του Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Αίγυπτος δεν έχει ειλικρινή προσέγγιση στο θέμα της Γάζας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, που ετοιμάζεται τον επόμενο μήνα να αναλάβει την Προεδρία της χώρας, προχώρησε σε αυτά τα σχόλια σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN. Πρόκειται για την δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ καλεί τον Τούρκο διπλωμάτη καθώς πριν από μερικές ημέρες ο Ερντογάν είχε αποκαλέσει τον Πρόεδρο, Αλ Σίσι "παράνομο τύραννο".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει ταχθεί εξ αρχής υπέρ των Αδελφών Μουσουλμάνων και κατά του νέου Προέδρου της Αιγύπτου.http://www.megatv.com

ΗΡΕΜΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΕΝΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο νέος ρόλος της Ελλάδας στο 'πέταλο της φωτιάς'

Τη δυνατότητα στρατηγικής και γεωπολιτικής αναβάθμισης της Ελλάδας και της Κύπρου δημιουργεί η γενική αποσταθεροποίηση ενός μεγάλου «τόξου» που ξεκινά από την Ουκρανία και τα σύνορα με τη Ρωσία, συνεχίζει στον Καύκασο, στη Συρία, στο Ιράκ, στη Γάζα, στην Αίγυπτο και επεκτείνεται μέχρι τη Λιβύη.
Το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση του Τζον Κέρι για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά μέρα με τη μέρα.

Τα πρώτα σημάδια του νέου Ψυχρού Πολέμου, οι θερμές εξάρσεις σε τοπικές συγκρούσεις, η πρόκληση «παράπλευρων απωλειών» όπως οι 298 αθώοι επιβάτες των Μαλαισιανών Αερογραμμών, η επέκταση σταδιακά της απειλής της τζιχάντ από τα βουνά του Αφγανιστάν στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, η διεθνής αταξία και η απροθυμία τόσο της ΕΕ όσο -κυρίως- των ΗΠΑ να έχουν πιο παρεμβατικό και πυροσβεστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, διαμορφώνουν νέο διεθνές περιβάλλον και μεταφέρουν το επίκεντρο της διεθνούς δράσης στη «γειτονιά» μας.

ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ Θέλουν να ξαναγράψουν την κυπριακή τραγωδία

Στον αναθεωρητικό πυρήνα της ιστορίας για το πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων φιλοδοξούν να κυριαρχήσουν δύο νέες αφηγήσεις. Σύμφωνα με αυτές:
Σειρά ολόκληρη από έγγραφα και συζητήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνουν τους σχεδιασμούς του Κίσινγκερ για ανατροπή του Μακάριου και διχοτόμηση της Κύπρου.

Σειρά ολόκληρη από έγγραφα και συζητήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνουν τους σχεδιασμούς του Κίσινγκερ για ανατροπή του Μακάριου και διχοτόμηση της Κύπρου.
  • Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ήταν αποτέλεσμα «εμφύλιου σπαραγμού» στο νησί.
  • Οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και το ΝΑΤΟ δεν είχαν ενεργό ανάμειξη ούτε στο πραξικόπημα ούτε στην εισβολή που άρχισε πέντε μέρες αργότερα με τον Αττίλα 1 και ολοκληρώθηκε με τον Αττίλα 2 τον επόμενο μήνα.
Γύρω από τους δύο αυτούς βασικούς άξονες κινούνται και μια σειρά άλλων «αξιωματικών» θέσεων, στις οποίες στηρίζεται η «νέα Ιστορία».Ανεξαρτήτως των επιμέρους επιχειρημάτων που επιστρατεύονται τόσο για το πραξικόπημα όσο και για τον αμερικανονατοϊκό ρόλο, είναι εμφανές ότι κύριο χαρακτηριστικό των νέων αφηγημάτων είναι η χάραξη μιας διαχωριστικής γραμμής μεταξύ του πρώτου και της εισβολής. Η διαγραφή της θεμελιώδους σχέσης για την κατανόηση των γεγονότων ότι πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

«Ανοίξτε κεφάλαια, εμείς κάναμε το καθήκον μας στο Κυπριακό» Η Τουρκία στα πρόθυρα νευρικής κρίσης για ξεπάγωμα κεφαλαίων -


Η Τουρκία στα πρόθυρα νευρικής κρίσης για ξεπάγωμα κεφαλαίων
Βρυξέλλες: «Διαβήματα» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλα τα επίπεδα εκδηλώνει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Άγκυρα, αξιώνοντας το ξεπάγωμα νέων τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων και ζητώντας από τις Βρυξέλλες και τη Ρώμη να ασκήσουν την επιρροή τους για «ελευθέρωση» των κεφαλαίων που έχουν μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία και η Γαλλία, αντίστοιχα.Σύμφωνα με έγκυρη κοινοτική πηγή, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υποδεικνύει προς την ΕΕ ότι «πρέπει να τερματιστεί η πρακτική παγώματος διαπραγματευτικών κεφαλαίων, η οποία οδήγησε στο μπλοκάρισμα 17 κεφαλαίων για πολιτικούς λόγους, και να προωθηθούν άμεσα όσα κεφάλαια είναι έτοιμα προς διαπραγμάτευση, στη βάση αυστηρώς τεχνικών κριτηρίων».

Ο πιο δισεπίλυτος γρίφος

Σάββας ΚαλεντερίδηςΟι σχέσεις Οθωμανών - Εβραίων καθώς και οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ είναι ένα ιστορικό και γεωπολιτικό θέμα που δεν έχει αναλυθεί επαρκώς στην Ελλάδα, παρότι αυτό το τεράστιο ζήτημα καθόρισε την τύχη του Ελληνισμού της Ανατολής αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1923 ως σήμερα.Κατά την άποψή μας, ο λόγος που δεν έχει γίνει επιστημονική και πολιτική ανάλυση των σχέσεων αυτών σχετίζεται με τις «παγίδες» στις οποίες είναι δυνατό να πέσει ένας ερευνητής ή αναλυτής, αφού από τη μια πλευρά υπάρχουν στερεότυπα και προκαταλήψεις σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλήνων - Εβραίων στη διάρκεια της Ιστορίας και από την άλλη υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη ενός πανίσχυρου δικτύου στρατευμένων κονδυλοφόρων και οικονομικών, πολιτικών και άλλων παραγόντων, που είναι έτοιμη να επιπέσει επί της κεφαλής οποιουδήποτε αγγίξει θέματα που ενοχλούν τον παγκόσμιο εβραϊσμό και ό,τι αυτός εκφράζει.Με την ελπίδα ότι θα ξεφύγουμε από αυτές τις συμπληγάδες πέτρες χωρίς καν να αφήσουμε πίσω την… ουρά μας, θα επιχειρήσουμε μια μακροσκοπική προσέγγιση των σχέσεων Οθωμανίας - Τουρκίας από τη μια πλευρά και εβραϊσμού - Ισραήλ από την άλλη, για να καταλήξουμε στον σημερινό δυσεπίλυτο γρίφο.

Η νέα παγκόσμια εντροπία

Σπύρος ΛίτσαςΔεν είναι λίγες οι φορές που αποδίδεται τόσο στα γραπτά όσο και σε δημόσιες τοποθετήσεις γνωστών θεωρητικών των Διεθνών Σχέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό το gloom and doom ή σε απλά ελληνικά «ότι τα βλέπουν όλα μαύρα». Το άρθρο του γνωστού ρεαλιστή θεωρητικού των Διεθνών Σχέσεων Robert G. Giplin και ομότιμου πλέον καθηγητή του πανεπιστημίου του Πρίνστον που δημοσιεύτηκε το 1996 στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Security Studies» υπό τον τίτλο «Why no one loves a political realist» απαντά με τον καλύτερο τρόπο. Το άρθρο επικεντρώνεται στο ότι ο ρεαλιστής θεωρητικός των Διεθνών Σχέσεων βλέπει, λόγω της άναρχης και ανταγωνιστικής δομής του διεθνούς συστήματος, τις συγκρουσιακές συνθήκες να υπερισχύουν, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ισχύ και αντιλαμβάνεται το πρόσκαιρο της οικονομικής ευμάρειας, αφού δεν υφίσταται απόλυτη ασφάλεια. Ο ρεαλισμός στις Διεθνείς Σχέσεις δεν είναι ούτε κυνισμός ούτε ροπή προς την υποχωρητικότητα, όπως συχνά πυκνά άνθρωποι έξω από τον χώρο των Διεθνών Σχέσεων με πρόχειρη άποψη για το διεθνές φαινόμενο σχολιάζουν λανθασμένα.
  

Η συμφωνία του Λονδίνου του 1953 για το γερμανικό χρέος

http://im1ns5.27210.gr/sites/default/files/imagecache/620x320/article/2012/41/108371-108370-56289-erictoussaint.jpeg
Η ριζική μείωση του χρέους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΟΔΓ) και η ταχεία ανοικοδόμηση της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έγιναν δυνατόν, χάρη στην πολιτική βούληση των πιστωτών της, ήτοι των Ηνωμένων Πολιτειών και των βασικών δυτικών συμμάχων τους (Βρετανία, Γαλλία).Τον Οκτώβριο του 1950, οι τρεις σύμμαχοι διατύπωσαν ένα σχέδιο στο οποίο η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει την ύπαρξη των χρεών στις περιόδους πριν και μετά τον πόλεμο.Οι σύμμαχοι σε κοινή δήλωση που επισύναψαν, ανέφεραν ότι «οι τρεις χώρες συμφώνησαν σε  έναν κατάλληλο διακανονισμό των απαιτήσεων προς τη Γερμανία, ούτως ώστε να μην αποσταθεροποιηθεί η χρηματοοικονομική κατάσταση της οικονομίας της μέσω ανεπιθύμητων συνεπειών ούτε να επηρεαστούν υπερβολικά τα πιθανά αποθέματα συναλλάγματος.

Ισλαμική θάλασσα η Μέση Ανατολή

Ιρακινοί διαδηλώνουν στην Αρμπίλ, στο βόρειο Ιράκ. Σε μπλούζες και πανό δεσπόζει, σε κόκκινο χρώμα, το γράμμα που συμβολίζει στα αραβικά τους χριστιανούς. ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ -Ιρακινοί διαδηλώνουν στην Αρμπίλ, στο βόρειο Ιράκ. Σε μπλούζες και πανό δεσπόζει, σε κόκκινο χρώμα, το γράμμα που συμβολίζει στα αραβικά τους χριστιανούς.
Σε ανύποπτο χρόνο, ένας πολύ γνωστός Αραβας ιστορικός, ο Λιβανέζος Καμάλα Σαλίμπι, είχε δηλώσει πως «αν θα φύγουν οι χριστιανοί από τη Μέση Ανατολή, δεν θα μιλάμε πλέον για αραβικό αλλά για ισλαμικό κόσμο, δεν θα μιλάμε για θρησκευτικό πλούτο, αλλά για ισλαμική θάλασσα...». Ξεκίνησε ήδη η εποχή της «προφητείας» του Σαλίμπι;

Χαλιφεία και Ισλαμοφασισμός παγκόσμιος κίνδυνος

Του καθηγητή ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ – http://www.philenews.com
http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/07/XALIFHS-IMPRAXIM01-26JULY2014.jpg
Τα συνεχή αιματηρά γεγονότα στην Γάζα, που οδηγήθηκαν εκεί από το αδιέξοδο των συνομιλιών για την επίλυση του Παλαιστινιακού και για το οποίο την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει ο ισχυρότερος, που είναι το Ισραήλ, καθώς επίσης και η δραματική δολοφονία των επιβατών της πτήσης MH117 πάνω από την Ουκρανία, έχουν κυριαρχήσει, αφήνοντας κατά μέρος την ανάδειξη του φαινομένου του ισλαμοφασισμού, ως κυρίαρχου ιδεολογήματος σε ένα μικρό αλλά ενδεχόμενα καθοριστικό μέρος του αραβικού και όχι μόνο, κόσμου.Αποκορύφωμα της ισλαμοφασιστικής αυτής νοοτροπίας υπήρξε η πρόσφατη “ανασύσταση”του θεσμού του Χαλιφάτου από τον αυτοαποκαλούμενο Χαλίφη Ιμπραχίμ, διάδοχο δηλ. του Προφήτη Μωάμεθ, σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που κατακτήθηκαν τους τελευταίους μήνες από τις δυνάμεις του επίδοξου Χαλίφη. Ως θεσμός διακυβέρνησης, η Χαλιφεία δεν προέκυψε από το Κοράνι. Εκεί δεν υπάρχει σχετική αναφορά. Προέκυψε μετά από τον θάνατο του Μωάμεθ και εκ των πραγμάτων.Για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και για όλα σχεδόν που συμβαίνουν σήμερα στην Αραβική Μέση Ανατολή, η σημειολογία και σημασία των λέξεων είναι καταλυτική.

Τρία μέτωπα στην εξωτερική πολιτική

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
Με τρία σημαντικά μέτωπα στην εξωτερική πολιτική ανοικτά, υποδέχεται η κυβέρνηση τον Αύγουστο. Στο Κυπριακό, οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει, στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ υπάρχει μια περίεργη κινητικότητα, ενώ την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων με την Αλβανία. Αφορμή ήταν η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί η αλβανική κυβέρνηση, που περιορίζει τα δικαιώματα της μειονότητας. Οι παρεμβάσεις της Αθήνας -με επιστολή του ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου προς τον Αλβανό ομόλογό του Ντ. Μπουσάτι- δεν απέδωσαν καρπούς, και η Αθήνα επέλεξε να δημοσιοποιήσει την ενόχλησή της, προειδοποιώντας για επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Βάση στην Κρήτη για μη επανδρωμένα αεροσκάφη ζητούν οι ΗΠΑ

Νέα βάση στην Κρήτη για μη επανδρωμένα σκάφη θέλουν οι ΗΠΑ
Η Ουάσινγκτον εμφανίζεται να ασκεί έντονες πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για να αποφασίσει αν δέχεται ή όχι το αίτημα για στάθμευση των UAVs στην Κρήτη αρχικά για μια περίοδο έξι έως 12 μηνών.Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει από την Αθήνα τη στάθμευση στόλου Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAVs - πιο γνωστά διεθνώς ως drones) σε ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα στην Κρήτη, σύμφωνα με το Βήμα.Όπως αναφέρει η εφημερίδα η Ουάσινγκτον εμφανίζεται να ασκεί έντονες πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για να αποφασίσει αν δέχεται ή όχι το αίτημα για στάθμευση των UAVs στην Κρήτη αρχικά για μια περίοδο έξι έως 12 μηνών.

Το δικό της πυραυλικό σύστημα αεράμυνας δοκίμασε η Τουρκία

Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη

  • Βιώνει τραγικά σήμερα ο Ελληνισμός την τελευταία φάση της μεταπολίτευσης
  • Συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και τη μεταπολίτευση, αλλά ταυτόχρονα και από την τουρκική εισβολή, η οποία συνεχίζεται και ενδυναμώνεται με τάσεις «νομιμοποίησης» του διεθνούς εγκλήματος που διέπραξε η Τουρκία εις βάρος της Κύπρου
  • Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΕΛΙΤ της χώρας πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό το πώς και το γιατί φτάσαμε σε αυτήν την ταπείνωση και τον διασυρμό…

Το δικό της πυραυλικό σύστημα αεράμυνας δοκίμασε η Τουρκία

Το δικό της πυραυλικό σύστημα αεράμυνας δοκίμασε η Τουρκία
Σε επιτυχημένη πτητική δοκιμή του «Hisar-O», του πρώτου πυραυλικού συστήματος αεράμυνα μέσου βεληνεκούς που κατασκευάζεται με τη μέγιστή συμμετοχή της εγχώριας τεχνολογίας, πραγματοποίησε η Τουρκία. Το σχέδιο για κατασκευή ενός αμιγώς τουρκικού συστήματος αεράμυνας, «εθνικό σχέδιο αεράμυνας» όπως αποκαλείται, τέθηκε σε εφαρμογή το 2011. Τα συστήματα που θα παραχθούν αναμένεται σύντομα να ενταχθούν στο οπλοστάσιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ο δοκιμαστικός πύραυλος «Hisar-O» εκτοξεύτηκε χθες, Τετάρτη, από το πεδίο βολής της Αλμυράς Θάλασσας στην κεντρική Τουρκία, διανύοντας με επιτυχία την προκαθορισμένη πορεία. Ο πύραυλος έχει μέγιστη εμβέλεια 16χλμ, και μπορεί να βάλει κατά στόχου σε ύψος 10χλμ.

«Κάν' το όπως ο Ρέντσι...»

«Κάν' το όπως ο Ρέντσι...»  Aναμφισβήτητα ο Ιταλός πρωθυπουργός -και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο- είναι από τα πρόσωπα που αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, σε μια χρονική στιγμή καθοριστική για την κατεύθυνση που θα πάρει η Ευρώπη.Με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη φαρέτρα του κι έχοντας πετύχει μια εντυπωσιακή νίκη στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ο 39χρονος Ματέο Ρέντσι διεκδικεί με αξιώσεις να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για την ανάγκη εξισορρόπησης των ευρωπαϊκών πολιτικών, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στροφή με Γιούνκερ εν μέσω θύελλας

Μέχρι τον Νοέμβριο που αρχίζει η θητεία της νέας υπό τον Γιούνκερ Ευρωπαϊκής Επιτροπής πολλά μπορούν να συμβούν στη Γηραιά Ηπειρο και τον κόσμο. Η ΕΕ σύρεται σε έναν άγνωστης διάρκειας και επιπτώσεων Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία, όπου δεν έχει πρωτοβουλία κινήσεων, αλλά καλείται να πληρώσει δυσθεώρητο κόστος, ενώ καταγράφει ως παρατηρητής την ανάφλεξη στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή.Ουδείς σήμερα μπορεί να προβλέψει πώς θα επηρεάσουν την κρίση στην Ευρωζώνη μια νέα κούρσα αμυντικών δαπανών, η συρρίκνωση του εμπορίου με τη Ρωσία αλλά και το ακριβότερο φυσικό αέριο και πετρέλαιο που θα κληθεί να πληρώσει η ΕΕ.Τέσσερα χρόνια κρίσης και ευρωπαϊκής εσωστρέφειας έχουν ήδη ολέθριες ορατές συνέπειες στη δυνατότητα της Γηραιάς Ηπείρου να υπερασπίζεται τα ζωτικά της συμφέροντα στη διεθνή σκηνή.

Το Σκοπιανό και η Γερμανία

Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέρχεται από αύριο στο προσκήνιο με την επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια και την Αθήνα. Παρά την αξιοζήλευτη αντοχή και επιμονή τού επί εικοσαετία μεσολαβητή, το θέμα παραμένει σε στασιμότητα. Μετά τη δύσκολη αλλά υπεύθυνη μετακίνηση της Αθήνας σε μια πιο ρεαλιστική θέση το 2007, το πρόβλημα έχει πλέον «κολλήσει» στον βάλτο της αδιαλλαξίας του Νίκολα Γκρούεφσκι. Η επίρριψη της κύριας ευθύνης στον πρωθυπουργό της γείτονος δεν είναι απλώς η αναμενόμενη υποκειμενική θέση του Ελληνα δημοσιογράφου, αλλά η επικρατούσα άποψη μεταξύ των περισσότερων παραγόντων της διεθνούς κοινότητας που γνωρίζουν το θέμα.

Βρετανικό "χειρόφρενο" στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη

Από: Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη
Φρένο επιδιώκουν να θέσουν οι Βρετανοί στην προώθηση της αίτησης ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ που αφορά στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (Partnership for Peace - PfP).
Οι Βρετανοί καλλιεργούν προς τη Λευκωσία και τις Βρυξέλλες σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ ότι πιο φρόνιμο είναι όπως υποβληθεί αίτηση ένταξης μετά τη λύση του Κυπριακού. Και αυτό συνέβη, ενώ η κυπριακή Κυβέρνηση είχε πρόθεση να σπρώξει το όλο θέμα περί το τέλος του προηγούμενου έτους, όταν είχαν ήδη περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δυο εκθέσεις που έδιδαν πλήρη στήριξη προς την κατεύθυνση αυτή.

Ενδο-αραβικά παιχνίδια εις βάρος της Γάζας

http://www.capital.gr/images/2014-04/shutterstock_2950032.jpg
Σε άρθρο που δημοσίευσε στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz στις 7 Ιουλίου, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Turki al-Faisal υπενθύμισε ένα από τα “μεγάλα μυστικά” της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, το οποίο επισκιάζει η τρέχουσα προσήλωση της “αντιτρομοκρατικής ρητορικής” στο ποιος “ήρξατο χειρών αδίκων” στον εκάστοτε γύρο ανάφλεξης. Υπενθύμισε, δηλαδή, ότι μια “λύση δύο κρατών” στο Μεσανατολικό είναι, για όποιον πραγματικά την επιθυμεί, εφικτή ανά πάσα στιγμή, αφού το 2002 εκκρεμεί αναπάντητο το σχέδιο που ενέκρινε ο Αραβικός Σύνδεσμος μετά από πρόταση του τότε διαδόχου, νυν βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Abdullah, για πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων των αραβικών κρατών με το Ισραήλ, έναντι της αναδίπλωσης του εβραϊκού κράτους στα σύνορα του 1967.

Λύση στη σύγκρουση που συνεχίζεται για... «40 αναθεματισμένα χρόνια» Η Κύπρος στην ατζέντα του Τζο Μπάιντεν -


Η Κύπρος στην ατζέντα του Τζο Μπάιντεν
Λευκωσία: Ένα δεκατετρασέλιδο προφίλαφιερωμένο στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο τελευταίο τεύχος του αμερικανικού περιοδικού «New Yorker», δίδει τη δυνατότητα στους αναγνώστες του να δουν πολλές πτυχές των καθηκόντων και της επιρροής του Αμερικανού αντιπροέδρου στη χάραξη της πολιτικής του Λευκού Οίκου και των σχέσεών του με τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και του χαρακτήρα του και των πολιτικών του φιλοδοξιών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016.

Προστασία στρατηγικών συμφερόντων

Εδώ και πολλά χρόνια, από τον Ιούλιο του '74, τα καλοκαίρια μας δεν είναι ανέμελα… Άλλωστε, όταν σκοτώνονται συνάνθρωποι, πώς μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχα, ως να μην μας αφορά η σφαγή των αμάχων και οι τυφλές τρομοκρατικές ενέργειες. Οι δράστες και από τις δύο πλευρές, είναι συνήθως τυφλωμένοι από φανατισμό «άνθρωποι», δεν υπολογίζουν τίποτα και είναι αποφασισμένοι για όλα όταν πρόκειται να σκοτώσουν. Και συνήθως τα θύματα είναι οι αθώοι, οι άμαχοι, τα γυναικόπαιδα.Όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη γειτονιά μας, από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Ουκρανία, μας αφορούν και μας επηρεάζουν, διότι εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και το Ισραήλ, χώρες με τις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται, διατηρούν καλές σχέσεις και σε μεγάλο βαθμό τις έχουν ανάγκη για εθνικούς και οικονομικούς λόγους.Η Αθήνα και η Λευκωσία πέτυχαν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με την Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ. Αυτή η εξέλιξη δεν έχει επηρεάσει (ακόμα) τη σχέση με τη Μόσχα, η οποία -στην περίπτωση της Κύπρου- ανήκει και στο «κλαμπ» των δανειστών, ενώ συνεχίζει να εξυπηρετεί την κυπριακή Κυβέρνηση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Άνοιξαν ήδη οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στα σύνορα της Τουρκίας

Η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Αυγούστου
Άνοιξαν ήδη οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στα σύνορα της Τουρκίας
Οι τούρκοι υπήκοοι οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό άρχισαν το Σάββατο να ψηφίζουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους της υπηρεσίας τελωνείων για την εκλογή προέδρου. Οι τούρκοι πολίτες καλούνται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας να εκλέξουν άμεσα πρόεδρο. Η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Αυγούστου.Στελέχη της εκλογικής επιτροπής άνοιξαν 42 εκλογικά τμήματα σε σημεία χερσαίας διέλευσης, αεροδρόμια και λιμάνια που θα παραμείνουν ανοικτά για τους ψηφοφόρους που θα επιλέξουν να μεταβούν σε αυτά μέχρι την 10η Αυγούστου, την ημερομηνία που οι εκλογείς οι οποίοι ζουν στη χώρα θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.