08 Ιουλίου 2014

Θύμα της πολιτικής των ΗΠΑ η αντίπαλη γαλλική τράπεζα BNP

Ωμά, αλαζονικά, κυνικά οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» έδιναν την πολιτική ουσία του προστίμου των... 8,9 δισεκατομμυρίων (!) δολαρίων στη μεγάλη γαλλική τράπεζα BNP Paribas επειδή έκανε δοσοληψίες με την Κούβα και το Ιράν: «Μάθημα για την παγκόσμια ισχύ του δολαρίου το βαρύ πρόστιμο στην BNP» ήταν ο τίτλος επώνυμου άρθρου της αμερικανικής εφημερίδας, ο οποίος τα έλεγε όλα. Το κείμενο ήταν εξίσου σκληρό, χωρίς να μασάει τα λόγια του: «Η υπόθεση είναι αξιοσημείωτη για το μέγεθος της ποινής, η οποία υπερβαίνει λίγο τα κέρδη που είχε η τράπεζα το 2013. Μπορεί όμως να είναι πιο ενδιαφέρον το μάθημα που διδάσκει γύρω από το πώς η οικονομική ισχύς των Ηνωμένων Πολιτειών πάει χέρι χέρι με τον ρόλο τους στα εξωτερικά θέματα.

Το Ισραήλ, η Τουρκία και το ανεξάρτητο Κουρδιστάν

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/07/KURDS-ISRAEL01-07JULY2014-500x332.jpgΑπό ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, http://www.epikaira.gr 
Η απόφαση του Ισραήλ σε ανώτατο επίπεδο να δημοσιοποιήσει τη θέση του για αναγνώριση του ανεξάρτητου Ιρακινού Κουρδιστάν, είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Οι αναλυτές στο Τελ Αβίβ την χαρακτήρισαν γενναία –και είναι. Αποτελεί ισχυρή υποστήριξη στο μεγάλο όνειρο του κουρδικού λαού, που βάφτηκε πολλές φορές με αίμα. Και είναι μία υπενθύμιση σε όλους τους γειτονικούς λαούς, ότι το Ισραήλ –και όχι η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν- είναι η περιφερειακή δύναμη στη Μεσόγειο, μιας και δίνει το σήμα για να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, όταν έρθει η ευλογημένη ώρα της ανακήρυξης της πολυπόθητης ανεξαρτησίας.

Νικαράγουα: Εντός του 2014 η κατασκευή του καναλιού που θα συνδέει Ατλαντικό και Ειρηνικό

Εντός του 2014 θα αρχίσει η κατασκευή καναλιού που θα συνδέει τον Ατλαντικό ωκεανό με τον Ειρηνικό δια μέσου της Νικαράγουας.
Η διώρυγα θα περνάει από τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στη Λατινική Αμερική, τη λίμνη Κοσίμπολκα, η οποία είναι και η κύρια πηγή γλυκού νερού της χώρας.
Στο έδαφος της Νικαράγουας από τα ανατολικά προς τα δυτικά η διώρυγα θα έχει συνολικό μήκος 278 χιλιόμετρα συμπεριλαμβανομένων και των 105 χιλιομέτρων στη λίμνη Κοσίμπολκα.

Ιράν: Το παιχνίδι του καλού και κακού «μπάτσου» παίζουν ΗΠΑ – Ισραήλ


Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ παίζουν «τον καλό μπάτσο και τον κακό μπάτσο» για να εκφοβίσουν τη χώρα του ώστε να κάνει υποχωρήσεις στην πυρηνική διένεξή της με τη Δύση.«Θα το κάνουν να φανεί σαν το Ισραήλ να θέλει να επιτεθεί, αλλά η Αμερική να το σταματά…. ο καλός μπάτσος και ο κακός μπάτσος», δήλωσε ο Χαμενεΐ ενώπιον ανώτερων στελεχών του Ιράν κατά τη διάρκεια του ιφτάρ (του δείπνου για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού).
Όπως είπε, ο πραγματικός λόγος που δεν επιτίθεται το Ισραήλ είναι πως κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ δαπανηρό, οπότε δεν έχει άλλη επιλογή από το να απειλεί και να επιβάλει κυρώσεις.

Κύπρος: Πρόταση για έκδοση ισλαμικού ομολόγου

Την έκδοση ισλαμικού ομολόγου από την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ισλαμικών επενδυτικών ταμείων, πρότεινε ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), Άγγελος Γρηγοριάδης.Ο κ. Γρηγοριάδης ζήτησε από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, να μελετήσει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο έκδοσης ισλαμικού ομολόγου (σιουκούκ), στο πρότυπο της Βρετανίας, η οποία έγινε η πρώτη δυτική χώρα που προέβη σε δανεισμό, εκδίδοντας 5ετές ισλαμικό ομόλογο ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο σχεδιάζει να πράξει και το Λουξεμβούργο.

Εκπαραθυρώνουν τον Μάλικι

 Το Ιράκ διαψεύδει τους ισχυρισμούς των εξτρεμιστών ισλαμιστών ανταρτών ότι ο εικονιζόμενος που κάνει κήρυγμα σε τζαμί της Μοσούλης είναι ο «χαλίφης» Αλ Μπαγκντάτι REUTERSΤου Νικόλα Ζηργάνου Αν και απομονωμένος και πανταχόθεν βαλλόμενος, ακόμη και από τους συμμάχους και ομόδοξούς του σιίτες, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι, αρνείται να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του για την προεδρία της κυβέρνησης και επιζητεί μια τρίτη θητεία παρά τις αντιδράσεις. Ο Μάλικι, ηγέτης του κόμματος «Κράτος Δικαίου», ανακοίνωσε πως θα παραμείνει «στρατιώτης, υπερασπιστής των συμφερόντων του Ιράκ και του λαού του», την ώρα που τα υπόλοιπα κόμματα που απαρτίζουν τον σιιτικό συνασπισμό εξουσίας απεργάζονται την αντικατάστασή του με άλλο στέλεχος του «Κράτους Δικαίου», του κόμματος που πήρε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές του Απριλίου.

Σ. Λαβρόφ: Εντός Χρονοδιαγράμματος η Κατασκευή του South Stream


Εντός χρονοδιαγράμματος παραμένει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξαναρχίσει τις συνομιλίες για το έργο αυτό σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ από τη Σόφια όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Το θέμα του αγωγού αυτού, που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, έχει θέσει τη Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τη Ρωσία για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της, στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Μόσχας και Δύσης.
Η απερχόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει στηρίξει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού που θα διέρχεται από το έδαφός της, όμως διέκοψε τις εργασίες φοβούμενη ότι θα υποστεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή το έργο δεν πληροί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Ο Αλέξης πάει στο Μπαντ Γκόντεσμπεργκ

Μία υπόμνηση ιστορίας: Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες του SPD το 1959 στο συνέδριο του Μπαντ Γκόντεσμπεργκ έθαψαν με τιμές τα επαναστατικά λάβαρα, εγκατέλειψαν τις «παιδικές αρρώστιες» του αριστερισμού και αποφάσισαν τον μετασχηματισμό τους σε ένα εθνικό κόμμα, προοδευτικό και κατάλληλο για τη διαχείριση της πολιτικής εξουσίας. Η συνέχεια είναι γνωστή...Μία υπόμνηση πολιτικής: Κάπου μεταξύ Πτολεμαΐδας, Μεγαλόπολης και οδού Χαλκοκονδύλη ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το δικό του Μπαντ Γκόντεσμπεργκ. Ατυπο και με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα, χωρίς τη συνείδηση και την καθαρότητα του συνεδρίου του SPD, αλλά με σαφή μηνύματα για τη συνέχεια.

Τέλος του πρώτου μέρους

Η εικόνα στην Ανατολική Ουκρανία δείχνει στρατιωτική συντριβή της ανταρσίας από τις δυνάμεις του Κιέβου, προφανώς λόγω της απόφασης του Κρεμλίνου να μη διακινδυνεύσει περαιτέρω εμπολοκή και κυρώσεις.
Αν δεν υπάρξει απότομη αναστροφή στη στάση της Μόσχας, η καταστολή της εξέγερσης και η φυγή των πρωταγωνιστών της στη Ρωσία θα λύσουν εκ των πραγμάτων και το ερώτημα της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, με τον Ποροσένκο να παραχωρεί τη διευρυμένη αυτονομία, με ή χωρίς περιεχόμενο, που τον εξυπηρετεί.Ομως η Νίκη του Κιέβου προβάλλει ήδη ως Πύρρειος από το Σλαβιάνσκ, τη Μαριούπολη μέχρι και την Οδησσό οι υπέρ της Ρωσίας πολίτες μετά από μια πολύμηνη σκληρή και αιματηρή καταστολή θα περιμένουν την επόμενη ευκαιρία.

Η Μέση Ανατολή "ανοίγει" ευκαιρίες για την Ελλάδα

Ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Πελοποννήσου περιγράφει τις επιπτώσεις από τις εξελίξεις στο Ιράκ, αλλά και στην Ουκρανία
Από τον Κώστα Ράπτη
Μέσα σε λίγες ημέρες το περιφερειακό περιβάλλον της Ελλάδας αναδιατάχθηκε θεαματικά, με την εξάπλωση της αστάθειας τόσο στον μετασοβιετικό χώρο όσο και στη Μέση Ανατολή. Μια αξιολόγηση των εξελίξεων από την οπτική γωνία των προτεραιοτήτων της ελληνικής διπλωματίας επείγει. Εξού και το «Κ» απευθύνθηκε στον αν. καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και υπεύθυνο του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών, Σωτήρη Ρούσσο, για μια πρώτη αποτίμηση.

Ιστορική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Τουρκίας – Νότιας Κορέας

Η Νότια Κορέα και η Τουρκία έχουν ανοίξει το δρόμο για μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που καλύπτει τις υπηρεσίες στους χρηματοπιστωτικούς,  σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Σεούλ, τη Δευτέρα. Ο έβδομος γύρος των συνομιλιών στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας τελικά κατέληξε στη συμφωνία μετά από μακρές διαπραγματεύσεις. "Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία εκ των πραγμάτων, δεδομένου ότι μειώθηκαν οι υπόλοιπες διαφορές τους σχετικά με το κείμενο της ΣΕΣ,« δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου Woo Tae-hee στους δημοσιογράφους.

Η «νεκρή» Κυπριακή Δημοκρατία, οι μουφτήδες και τα ελληνικά χωρικά ύδατα

Τι αναφέρει η προκλητική τουρκική δήλωση που προκάλεσε τη σύγκρουση Βενιζέλου - Θεοχάρους
Η «νεκρή» Κυπριακή Δημοκρατία, οι μουφτήδες και τα ελληνικά χωρικά ύδατα
Έντονα προκλητική και επιθετική είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί η Άγκυρα στη Δήλωση που κατέθεσε στο πλαίσιο της 5ης συνάντησης του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) - Τουρκίας. Το εν λόγω έγγραφο απετέλεσε τη θρυαλλίδα της έντονης αντιπαράθεσης των τελευταίων ημερών μεταξύ του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και της κυπρίας ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους, που είχε ως αποτέλεσμα την ανταλλαγή βαρύτατων εκφράσεων, την επίδοση ρηματικής διακοίνωσης από την Αθήνα (σσ. είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο από την εποχή της απριλιανής δικτατορίας), αλλά τελικά τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών (με ανακοίνωσή του) αποφάσισαν να ρίξουν τους τόνους διαβεβαιώνοντας για την άριστη σχέση των δύο πλευρών.

Οι Τούρκοι προκαλούν - Το κείμενο «φωτιά» Real.gr

Γραπτό ντοκουμέντο για την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, όπου κάνει λόγο για «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία», ενώ αναφέρεται στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης με τον όρο «Τουρκική Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης».
Οι Τούρκοι προκαλούν - Το κείμενο «φωτιά»Χωρίς να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις της, η Τουρκία κατέθεσε ένα έγγραφο 106 σελίδων στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε επί ελληνικής προεδρίας. Μέσα σε αυτό το έγγραφο το οποίο έχει στη διάθεση του το Real.gr και παρουσιάζει σήμερα τα πιο βασικά του σημεία, γίνεται λόγος για «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία».
Είναι η φράση που προκάλεσε την οργή της Κύπριας ευρωβουλευτή Ελένης Θεοχάρους η οποία κατηγόρησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών «για απαράδεκτη αδράνεια», που οδήγησε σε πρωτοφανή ρηματική διακοίνωση της Αθήνας προς τη Λευκωσία και που ανάγκασε τον πρόεδρο της Κύπρου να παρέμβει επιχειρώντας να κλείσει το θέμα.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα ανακάμπτει - «Ώρα» για αναβάθμιση των Δημήτρη Κοντογιάννη και Kerin Hope

Έτος-ρεκόρ αναμένεται για την Ελλάδα το 2014. Στα 13,5 δισ. προβλέπεται να αυξηθούν τα έσοδα από τον τουρισμό. Πού «χωλαίνει» η χώρα. Οι μεγάλες επενδύσεις και οι κινήσεις για αναβάθμιση της Ελλάδας στον τουριστικό... στίβο.
Ο τουρισμός στην Ελλάδα ανακάμπτει - «Ώρα» για αναβάθμιση H Ελλάδα φαίνεται να «απολαμβάνει» ένα έτος ρεκόρ για τον τουρισμό με δημοφιλή resorts πλήρη τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο και κρουαζιερόπλοια να συνωστίζονται στην ουρά για «πιάσουν» λιμάνια του Αιγαίου.Ο αριθμός των τουριστών σε σχέση με πέρυσι έχει αυξηθεί κατά 30% στα 1,9 εκατομμύρια το πρώτο τετράμηνο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ.Στην Αθήνα καταγράφεται αύξηση 36% στις αφίξεις, ενώ στα νησιά του Αιγαίου η αύξηση εκτοξεύτηκε κατά 120% κυρίως λόγω των διακοπών του Πάσχα.Ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα προσελκύσει φέτος περίπου 19 εκατ. τουρίστες, σπάζοντας το περσινό ρεκόρ των 17,9 εκατομμυρίων.Η ανάκαμψη των παραδοσιακών αγορών όπως η Μεγάλη βρετανία και η Γερμανία αναμένεται να αντισταθμίσουν την πτώση των αφίξεων από Ρωσία, Ουκρανία και τα βαλκανικά κράτη.Περίπου 2,2 εκατ. άτομα αναμένεται να φτάσουν μέσω κρουαζιερόπλοιων και να κατακλύσουν νησιά όπως η Σαντορίνη, η Κέρκυρα και η Μύκονος.

Λευκωσία-Αθήνα, γιατί δεν αξιώνουν απόσυρση του εγγράφου;

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/07/Benizelos-Davutoglu01-27July2013.jpg

Με τον Σάββα Ιακωβίδη- Στην υπόθεση του αισχρού και προσβλητικού, για την Κυπριακή Δημοκρατία, τουρκικού εγγράφου, διά του οποίου αυτή χαρακτηρίζεται ως… «εκλίπουσα», δηλ. θανούσα και τελευτήσασα, υπάρχουν τρία εξωφρενικά άτοπα. Πρώτον, είναι πρωτοφανής στα διπλωματικά και πολιτικά χρονικά ενέργεια μιας υπό ένταξη στην Ε.Ε., χώρας, της Τουρκίας, να υποστηρίξει ότι ένα κράτος-μέλος της Ένωσης, η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι νεκρή.