31 Μαΐου 2014

Δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά Κούρδων στη ΝΑ Τουρκία

Οχημα της αστυνομίας φλέγεται από βόμβα μολότοφ έξω από το Ντιγιαρμπακίρ.
ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ. Με δακρυγόνα και αντλίες νερού απομάκρυνε χθες η τουρκική αστυνομία Κούρδους διαδηλωτές που είχαν στήσει οδοφράγματα σε αυτοκινητόδρομους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, διαμαρτυρόμενοι για την ίδρυση νέων στρατοπέδων στην περιοχή τους.Οι εντάσεις κατέστησαν σαφή τον εύθραυστο χαρακτήρα της ειρηνευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν. Οι διαπραγματεύσεις εκπροσώπων του τουρκικού κράτους με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν οδήγησαν σε εκεχειρία και σε υποσχέσεις χορήγησης περισσότερων δικαιωμάτων στη μεγαλύτερη μειονότητα της Τουρκίας.

ΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΗΓΕΤΗ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Γερμανικό διάβημα για προσβλητικές δηλώσεις του Ερντογάν

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στον πρεσβευτή της Τουρκίας προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος ενός Γερμανού πολιτικού τουρκικής καταγωγής.
Γερμανικό διάβημα για προσβλητικές δηλώσεις του Ερντογάν
Σε ομιλία του στις αρχές της εβδομάδας ενώπιον βουλευτών του κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν τα έβαλε με τον Τζεμ Εζντεμίρ, τον πρόεδρο του Οικολογικού Κόμματος της Γερμανίας. Χωρίς να τον κατονομάσει, τον χαρακτήρισε "αυτοαποκαλούμενο Τούρκο" και τον ανακήρυξε "ανεπιθύμητο πρόσωπο" στην Τουρκία επειδή του άσκησε κριτική κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα στην Κολωνία.
"Ένας αυτοαποκαλούμενος Τούρκος, συμπρόεδρος ενός (γερμανικού) κόμματος, έκανε πολύ άσχημες δηλώσεις πριν από την επίσκεψη και μετά την αναχώρησή μας. Ιδίως λόγω της καταγωγής σου, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να μιλάς για έτσι στον πρωθυπουργό της χώρας στην οποία ανήκεις", είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας του.