16 Μαΐου 2014

Η αστάθεια λόγω Ουκρανίας "ανεβάζει" ενεργειακά την Κύπρο

http://www.energypress.gr/resource-api/energypress/contentObject/Ria-Novosti:-H-EE-proteinei-apothhkeysh-rwsikoy-aerioy-sthn-Oykrania/image?width=220
H γεωπολιτική αστάθεια λόγω του ζητήματος της Ουκρανίας υπογραμμίζει την ανάγκη για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο προς τη Δυτική Ευρώπη, όπως δήλωσε στο Reuters πηγή της βιομηχανίας που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει επίσης να συμπεριληφθεί στο όλο εγχείρημα. Αυτό θα δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία όλοι θα είναι κερδισμένοι και θα βελτιώσει επίσης τις προοπτικές για ειρηνική διευθέτηση στην Κύπρο.

Για πρώτη φορά πραγματικά στοιχεία για κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης

Έπειτα από χρόνια εκτιμήσεων και αλληλοσυγκρουόμενων συχνά θεωριών γύρω από την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις θάλασσες νοτίως της Κρήτης, η κυβέρνηση φαίνεται για πρώτη φορά να έχει στα χέρια της πραγματικές ερευνητικές ενδείξεις που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.Σε ειδική εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη στο Λονδίνο, ενώπιον εκατό και πλέον στελεχών της πετρελαϊκής βιομηχανίας προερχόμενα από μεγάλα ονόματα του χώρου όπως BP, ExxonMobil, Shell, Statoil, Eni, και ConocoPhilips, στελέχη της Νορβηγικής Petroleum Geo Services (PGS), παρουσίασαν για πρώτη φορά πραγματικά ερευνητικά στοιχεία που αποτελούν ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα νότια της Κρήτης.

ΟΜΙΛΙΑ IŞLER ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

ΟΜΙΛΙΑ İŞLER ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜΟ Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Emrullah İşler, απεύθυνε έκκληση σε όλο τον κόσμο να ταχθεί υπέρ της Παλαιστίνης.Ο Emrullah İşler χτες παρέστησε στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ιερουσαλήμ που διοργανώθηκε υπό τη φιλοξενία της Τουρκίας στο πλαίσιο του διεθνούς έτους αλληλεγγύης με το παλαιστινιακό λαό 2014.
Στην ομιλία του στη διάσκεψη ο İşler, δήλωσε: «το Παλαιστινιακό στην ουσία είναι ζήτημα τερματισμού της εισβολής και απόδοσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών στους Παλαιστίνιους αδελφούς μας».Αφού σημείωσε ότι η Τουρκία θα πρωτοστατήσει για την στήριξη της Ιερουσαλήμ, κάλεσε όλο τον κόσμο να ασχοληθεί με το ζήτημα.

Η νέα διαδικασία του τουρκικού ΥΠΕΞ Η Τουρκία απαγόρευσε την είσοδο σε Ε/κ βουλευτές

Η Τουρκία απαγόρευσε την είσοδο σε Ε/κ βουλευτές
Άγκυρα: Η Τουρκία απαγόρευσε την είσοδο σε δύο Κύπριους βουλευτές, παραπέμποντάς τους στη διαδικασία έκδοσης βίζας, που ουσιαστικά για να την εξασφαλίσουν πρέπει να αποδεχθούν την τουρκική θέση πως δεν υπάρχει Κύπρος. Το θέμα προέκυψε πρόσφατα όταν διμελής αντιπροσωπεία της Βουλής, αποτελούμενη από τους βουλευτές Νίκο Τορναρίτη και Στέλλα Μισιαούλη-Δημητρίου, η οποία θα μετέβαινε στην Άγκυρα, σε Συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, στις 14 και 15 Μαΐου, αναγκάστηκε να ακυρώσει τη συμμετοχή της την τελευταία στιγμή. Κι αυτό λόγω άρνησης των τουρκικών αρχών σε αίτημα της Βουλής, για το οποίο μεσολάβησε η Γραμματεία της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, να χορηγηθούν θεωρήσεις εισόδου κατά την άφιξη των μελών της στην Τουρκία.

Για την ασφάλεια των πλατφόρμων εξόρυξης υδρογονανθράκων Aπαραίτητη η αμυντική συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ

Aπαραίτητη η αμυντική συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ

Επίθεση Ερντογάν με αντισημιτικό χαρακτηρισμό σε διαδηλωτή

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140515/engine/newego_LARGE_t_1101_54348712_type12713.jpg
Ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός της Τρουκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε έναν αντισημιτικό χαρακτηρισμό και επιτέθηκε σωματικά την Τετάρτη εναντίον ενός πολίτη που τον αμφισβήτησε στο ορυχείο όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη, αναφέρουν σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης. "Πού πας ρε σπορά του Ισραήλ;" λέει ο Ερντογάν σ' ένα βίντεο το οποίο αναρτήθηκε σε ιστότοπους εφημερίδων της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων αυτός της "Σοζτσού", όταν ένας διαδηλωτής προφανώς τον επέκρινε για τη διαχείριση της καταστροφής, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 300 ανθρώπους σε ανθρακωρυχείο στη Σόμα, στη δυτική Τουρκία. Σύμφωνα με τις εικόνες αυτές, ο πρωθυπουργός, περιτριγυρισμένος από σωματοφύλακες, μπαίνει σ' ένα σούπερ-μάρκετ της Σόμα, όχι μακριά από το ορυχείο, στην είσοδο του οποίου καταφέρεται με τεντωμένα χέρια εναντίον ενός προσώπου που βρίσκεται ανάμεσα σε άλλους κατοίκους, απευθύνοντάς του την αντισημιτική κατηγορία.

Γεωστρατηγικές παράμετροι της επίσκεψης Μπάιντεν στην Κύπρο


http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/05/White-House01-14february20142.jpg
Του Δρα Άρη Πετάση Η κάθε χώρα που με οποιοδήποτε τρόπο εμπλέκεται σε διενέξεις μεταξύ ξένων χωρών, είτε αυτόκλητα είτε κατόπιν πρόσκλησης, εμπλέκεται για το συμφέρον της. Αυτή η αρχή ισχύει για: Αμερική, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, κοκ. Αναρωτιέμαι εάν τώρα γεννιέται το ερώτημα: «θα πρέπει να χαιρόμαστε ή να αγωνιούμε από την επίσκεψη;» Δεν βλέπω λόγο για να είμαστε επιφυλακτικοί νοουμένου βέβαια, πως έχουμε τον νου μας, δεν ενθουσιαζόμαστε αφελώς και πως διαθέτουμε άτομα που μπορούν να εκτιμήσουν σωστά: τις βασικές αρχές της διεθνούς πολιτικής, τους συντελεστές ισχύος και κυρίως τη γεωστρατηγική.  Απαιτείται προσήλωση στα διπλωματικά/νομικά όπλα που διαθέτουμε (ψηφίσματα ΟΗΕ, Ευρωπαϊκό κεκτημένο, κλπ. )
Τη στιγμή αυτή έχουμε τα εξής δεδομένα ενώπιον μας:

Τα (εγκληματικά) λάθη Τσίπρα (και) στη Μόσχα

Αλέξανδρος Τάρκας Η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στη Ρωσία ακολούθησε την προδιαγεγραμμένη πορεία αποτυχίας όλων των διπλωματικών εξορμήσεών του: λάθος επιλογή χρόνου, αδυναμία εξασφάλισης συναντήσεων υψηλού επιπέδου, έλλειψη ουσιαστικής συνεννόησης με τους ξένους συνομιλητές και, τελικά, αποτυχία προώθησης των εθνικών συμφερόντων.Την τελευταία διετία ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε αρχικά το Παρίσι, αλλά εξανέμισε την παραμικρή πιθανότητα χρήσιμων επαφών, όταν αποκάλεσε δημόσια «Ολαντρέου» τον Γάλλο πρόεδρο λίγες ημέρες μετά την εκλογή του. Στην Ουάσινγκτον (και άλλη μια φορά στην κατοικία του Αμερικανού τότε πρεσβευτή στην Αθήνα Ντ. Σμιθ) συνομίλησε μόλις σε επίπεδο αναπληρωτή βοηθού υπουργού Εξωτερικών, καταργώντας τον ουσιαστικό και εθιμικό κανόνα ότι ο εκάστοτε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα, συναντούσε τον αντιπρόεδρο ή τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Στο Βερολίνο, αφού παρευρέθη (μαζί με κάτι λίγους νοσταλγούς της μισητής Στάζι) στο μνημόσυνο της Ρόζα Λούξεμπουργκ, δεν κατάφερε να μεταβάλει, στο παραμικρό, τις απόψεις του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Χίλιες φορές θα πέσουμε, χίλιες μία θα σηκωθούμε

Σπύρος ΛίτσαςΤην Κυριακή 11 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο πλαίσιο της πολυσχιδούς επιστημονικής δράσης του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης φιλοξενήθηκαν δύο σημαντικοί καλεσμένοι: Ο Νoam Band, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Algomizer, εταιρεία που εξειδικεύεται στην ψηφιακή διαφήμιση, και η Ayla Matalon, στέλεχος του ΜΙΤ Enterprise Forum και ακαδημαϊκή σε θέματα επιχειρηματικότητας. Η εκδήλωση είχε ως σημείο αναφοράς τα σημαντικά βήματα που έχουν κάνει οι ισραηλινές εταιρίες στον χώρο της τεχνολογικής κατεύθυνσης, οι λόγοι για αυτή την εξέλιξη και οι συνθήκες που συντελούν καταλυτικά σε αυτή.

Άρχισε η ανέγερση των εγκαταστάσεων της Halliburton

Από: Νικόλας Ζαννέττος 
Άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης των εγκαταστάσεων του κολοσσού Halliburton στην Κύπρο και σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία στο SigmaLive, θα είναι έτοιμες μέχρι τον Οκτώβριο του 2014. Οι εγκαταστάσεις οι οποίες θα γίνουν στην Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου, θα υποστηρίζουν τις ανάγκες της εταιρείας για τις δραστηριότητες της στην Κύπρο. Συγκεκριμένα θα περιλαμβάνουν γραφεία, εργαστήριο στο οποίο θα γίνονται διαφόρων ειδών μελέτες καθώς και εγκαταστάσεις συντήρησης εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε γεωτρήσεις.

«Οργιάζουν» τα λόμπυ στο Ευρωκοινοβούλιο

Από: Sigmalive/Θανάσης Αθανασίου 
Καταπέλτης η υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων Σκα Κέλερ, εναντίον των λόμπυ στο ευρωκοινοβούλιο. Στο πλαίσιο του χθεσινοβραδινού debate υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν, η Κέλερ έκανε λόγο για χρηματοδότηση από τα λόμπυ με στόχο τη χάραξη πολιτικής στην ΕΕ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, "έρχονται άνθρωποι εδώ (στο ευρωκοινοβούλιο) με γραμμένες τις τροπολογίες από κάποιο λόμπι".

Η ενέργεια άλλαξε τους όρους του παιγνιδιού

Επιμέλεια: Μιχάλης Παπαδόπουλος-Σταθερή η ενδυνάμωση των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ, λέει ο ΥΠΕΞ-Η Κύπρος βρίσκεται στον διάδρομο που συνδέει το Ισραήλ με τους συμμάχους του στη Δύση, επισήμανε ο Ι. Κασουλίδης, μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής

Την ετοιμότητα της Κύπρου, να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και να εμβαθύνει περαιτέρω τους δεσμούς της με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας προχθές βράδυ στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής.

«Πληγή» η ουκρανική κρίση για τις οικονομίες παγκοσμίως - Ποιες περιοχές θα επιβαρυνθούν από περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Καταλυτική προβλέπεται πως θα είναι η επίδραση της ουκρανικής κρίσης, τόσο για την ίδια την πληγείσα χώρα - όπου και θα επέλθει συρρίκνωση της οικονομίας της - όσο και για άλλες 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development - EBRD).
 Σημειωτέον πως η ιδρυθείσα το 1991 EBRD, σύμφωνα και με δημοσίευμα της Wall Street Journal επενδύει σε 34 χώρες, πολλές από τις οποίες έχουν στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Οι προβλέψεις της, λοιπόν, συνιστούν ίσως την πιο άρτια προσπάθεια για να εκτιμήσει το μέγεθος και την έκταση των ζημιών που προκαλούνται βραχυπρόθεσμα στην οικονομική ανάπτυξη από την πρόσφατη αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της Ουκρανίας , καθώς και τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.

Στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, αιματηρή έκρηξη

48 Σύροι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής και πως 13 εξ αυτών εξέπνευσαν
 ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν από έκρηξη κοντά σε μεθοριακό πέρασμα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Αυτό ανέφερε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Βρετανία και πρόσθεσε ότι η επίθεση σημειώθηκε σε γκαράζ κοντά στο Μπαμπ αλ Σαλαμέχ, στη βόρεια συριακή επαρχία του Χαλεπίου. Ο σταθμός αυτοκινήτων χρησιμοποιείται από επιβάτες που έρχονται ή φεύγουν από την περιοχή. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν ήταν σαφές εάν επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας. Οι τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία τόσο της Τουρκίας όσο και της Συρίας. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται τουλάχιστον πέντε γυναίκες και τρία παιδιά.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για την πώληση των Μιστράλ στη Ρωσία


Τα τηλεγραφήματα του WikiLeaks δείχνουν ότι οι ΗΠΑ ανησυχούσαν για την πώληση των πλοίων-MICHAEL R. GORDON / THE NEW YORK TIMES
Σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, τον Φεβρουάριο του 2010, ο τότε υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, ζήτησε από τον Γάλλο ομόλογό του να μην προχωρήσει στην πώληση δύο πολεμικών πλοίων αμφίβιων αποστολών στη Μόσχα, γιατί κάτι τέτοιο «θα έστελνε λάθος μήνυμα και στη Ρωσία και στους συμμάχους μας, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη». Ο Γάλλος αξιωματούχος, Ερβέ Μορέν, αναγνώρισε ότι τα σκάφη τύπου Μιστράλ -σχεδιασμένα για το γαλλικό πολεμικό ναυτικό, με δυνατότητα μεταφοράς ελικοπτέρων και αποβατικών στρατευμάτων- ήταν όντως «πολεμικά πλοία για επίδειξη στρατιωτικής ισχύος». Αυτό βεβαιώνει απόρρητο διπλωματικό τηλεγράφημα που είδε το φως της δημοσιότητας χάρη στα WikiLeaks. Στη συνέχεια, όμως, ο κ. Μορέν έθεσε το ρητορικό ερώτημα «πώς μπορεί να πει κανείς στη Ρωσία ότι επιθυμεί τη συνεργασία μαζί της, αλλά δεν της έχει εμπιστοσύνη;».

«Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ MAINSTREAM» Διεθνής Τύπος: Ο Τσίπρας «ταρακούνησε» το ευρω-debate

Θετικά αποτίμησε ο διεθνής Τύπος την εμφάνιση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψηφίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, Αλέξη Τσίπρα, στο χθεσινοβραδυνό ντιμπέιτ μεταξύ των διεκδικητών της προεδρίας.
Διεθνής Τύπος: Ο Τσίπρας «ταρακούνησε» το ευρω-debate«Το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι success story, λέει ο υποψήφιος για την ΕΕ Τσίπρας» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters για την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal σε δημοσίευμά της επεσήμανε ότι σε αντίθεση με το προηγούμενο debate, σε αυτό της Πέμπτης συμμετείχε και ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας και ο μόνος υποψήφιος που δεν ανήκει στο mainstream.Η WSJ υπογραμμίζει ότι αν και ο Αλέξης Τσίπρας, αν και το κόμμα του δημοσκοπικά αγγίζει το 7% είναι μάλλον απίθανο να κερδίσει την προεδρία, παρόλα αυτά περιέπλεξε τη συζήτηση.

Αν είχαμε και ηγέτες να το εκμεταλλευτούν!

Ένα πράγμα φοβίζει: Το γεγονός ότι ενδέχεται να τελειώνει το πάρτι που έκαναν τα τελευταία χρόνια οι αγορές. Τώρα που εμείς αρχίσαμε και πάλι να δεχόμαστε κεφάλαια των διεθνών επενδυτών. Είναι κρίμα και άδικο να σταματάει η μουσική την ώρα που μας άφησαν να περάσουμε στην αίθουσα. Από την άλλη φαίνεται ότι το γεωπολιτικό αρχίζει να παίζει μεγαλύτερη σημασία απ΄ ό,τι παλιότερα και η χώρα να είναι υπό την αυστηρή κηδεμονία των υπερατλαντικών φίλων της. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μεγάλων ανακατατάξεων. Τόσο εξωτερικών όσο και εσωτερικών. Τα όσα διακυβεύονται στην περιοχή είναι τόσο σοβαρά που δεν επιτρέπουν επιπόλαιους χειρισμούς και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Όσοι γνωρίζουν να κινούνται επιδέξια θα παραμείνουν στο παιγνίδι. Όσοι δε ξέρουν τους κανόνες θα απομακρυνθούν. Το Κεφάλαιο που κυκλοφορεί σήμερα στα περίπτερα έχει αναλυτικό ρεπορτάζ.

Γιατί τον Ιούλιο του 2012;

Τα όσα αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γκάιτνερ για τα σενάρια περί Grexit του Σόιμπλε εκπλήττουν μόνον ως προς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή της διατύπωσής τους, τα τέλη Ιουλίου του 2012. Ας προσπαθήσουμε να θυμηθούμε τη Μεγάλη Εικόνα τότε στην Ευρωζώνη: Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου του 2012, με τις αγορές να πιέζουν και να καραδοκούν για να στοχοποιήσουν τον επόμενο αδύναμο κρίκο, το Βερολίνο κάνει δύο σημαντικές υποχωρήσεις. - Δέχεται την κοινή πρόταση Μόντι - Ραχόι για απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από τον μηχανισμό EFSF, ώστε να μην επιβαρύνεται το εθνικό δημόσιο χρέος. - Αποδέχεται την Τραπεζική Ενωση που θεωρείται σημαντικό βήμα προς μια πλήρη κοινή θωράκιση της Ευρωζώνης.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Μια "ξεχασμένη" διαμάχη

Του Thomas de Waal-Καθώς τα επεισόδια μαζικής βίας τράβηξαν την προσοχή μας στη Συρία, στο Ιράκ ή πιο πρόσφατα, στην Ουκρανία, είναι εύκολο να ξεχάσουμε έναν αργό αλλά σταθερό κατάλογο θυμάτων από μια διαμάχη που ορισμένες φορές λανθασμένα αναφέρεται ως «παγωμένη». Αυτή την εβδομάδα είναι η 20η επέτειος της κατάπαυσης πυρός (μετά από ρωσική μεσολάβηση) στις 12 Μαΐου 1994 του πολέμου για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι μάχες σταμάτησαν, οι Αρμένιοι εξασφάλισαν μια de fact νίκη και χαράχτηκε μια γραμμή συνόρων 160 μιλίων κατά μήκος αυτού που θεωρείται διεθνώς ως το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Χωρίς ειρηνευτικές δυνάμεις, μια «αυτορυθμιζόμενη κατάπαυση του πυρός» τέθηκε σε ισχύ. Έκτοτε, η Γραμμή Επαφής του Καραμπάχ, όπως ονομάζεται, έχει εξελιχθεί σε μια ζώνη-μάχης Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με χαρακώματα ορισμένες φορές λιγότερο από 100 μέτρα μακριά. Και η κατάπαυση του πυρός έχει «σπάσει» με την πιο ζοφερή ομαλότητα.

Γιατί τα τουρκικά ορυχεία είναι τόσο επικίνδυνα;

Ο αριθμός των θυμάτων στην Τουρκία είναι υψηλός σε σχέση με άλλες χώρες
Γιατί τα τουρκικά ορυχεία είναι τόσο επικίνδυνα;
Η τραγωδία στο ορυχείο της Σόμα με τα εκατοντάδες θύματα αναδεικνύει τα προβλήματα που μαστίζουν τον τομέα αυτό στην Τουρκία. Γιατί η χώρα είναι τόσο επικίνδυνη για τους ανθρακωρύχους; Το Associated Press απαντάει στα κυριότερα ερωτήματα:
Πόσο συνηθισμένα είναι τα πολύνεκρα δυστυχήματα στα τουρκικά ορυχεία;
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, 1.172 θάνατοι σε ορυχεία καταγράφηκαν στην Τουρκία το 2001-12. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 100 θανάτους τον χρόνο. Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, το 10,4% όλων των εργατικών ατυχημάτων σχετίζονται με ορυχεία.

"O Τ. Ερντογάν διαθέτει υπερβολική εξουσία"

Το τραγικό δυστύχημα στο ορυχείο της Σόμα μοιάζει να ήταν απλά η αφορμή για να βγουν και πάλι πολλοί Τούρκοι στους δρόμους με σκοπό να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης Ερντογάν. Κάθε εφημερίδα, ανάλογα με το αν στηρίζει την κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση, δίνει τη δική της εκδοχή για τα αίτια του δυστυχήματος, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 282 άνθρωποι.

To γκολ του Σαμαρά στο σύνδρομο Down και τις προκαταλήψεις

http://1.bp.blogspot.com/-apO4KiY5thg/U3DEIHmFW4I/AAAAAAACRgw/2_1xyBGqxv0/s1600/%CE%A3%CE%91%CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%A3.jpg
-Για μια κοινωνία εμποτισμένη με φοβικά σύνδρομα σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα κεκτημένα της με βραχίονες την  δύναμη και την ισχύ που παράγουν  οι προκαταλήψεις  της,
-Για μια κοινωνία που ότι αντίκειται στην ηθική του υγιούς  εξοβελίζεται στο πύρ το εξώτερον ενδεδυμένο με απαξιωτικούς όρους,