14 Μαΐου 2014

Σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τις κυρώσεις Εξαγωγές με πληρωμή σε ρούβλια εξετάζει η Ρωσία


Εξαγωγές με πληρωμή σε ρούβλια εξετάζει η Ρωσία
Η ιδέα αυτή κερδίζει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα, σε απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση
Η Ρωσία, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναζητεί τρόπους ώστε οι μεγάλες κρατικές εξαγωγικές εταιρείες, όπως οι ενεργειακοί γίγαντες της χώρας, να πληρώνονται σε ρούβλια, αντί για δολάρια. Η ιδέα αυτή κερδίζει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες στη Ρωσία, σε απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση εναντίον ρώσων αξιωματούχων και εταιρειών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

O πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς... «Η Ρωσία ξεπέρασε τα όρια, η Ουκρανία αποσυντίθεται»

Μιλάνοβιτς (Κροατία): Η Ρωσία ξεπέρασε τα όρια, η Ουκρανία αποσυντίθεταιReal.gr-Η Ουκρανία αποσυντίθεται ως κράτος, εκτίμησε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, τονίζοντας ότι στη Ρωσία, η οποία με τα γεγονότα στην Κριμαία "πέρασε τα όρια του επιτρεπτού" πρέπει να απευθυνθεί προειδοποίηση να μη συνεχίσει.Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πολύ περίπλοκη για να μπορέσει να συνοψισθεί σε δύο προτάσεις, τόνισε ο κ. Μιλάνοβιτς."Είναι κράτος και έθνος, (η Ουκρανία) το οποίο όλο αυτό τον καιρό ήταν σε διαδικασία γέννησης και τώρα μπροστά στα μάτια μας αποσυντίθεται" ανέφερε ο κ. Μιλάνοβιτς σε δηλώσεις του σε κροατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, προειδοποιώντας ότι κανένας δεν ελέγχει τη διαδικασία.

Πούτιν: Η αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να γίνει αυτάρκης

Από: SigmaLive/ΑΠΕ -Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η αμυντική βιομηχανία της χώρας του θα πρέπει να σταματήσει να βασίζεται σε ξένα στοιχεία και να γίνει αυτάρκης, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα με αφορμή την ουκρανική κρίση.

"Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε οτιδήποτε χρησιμοποιείται στον αμυντικό τομέα να παράγεται στο έδαφός μας για να μην εξαρτιόμαστε από κανέναν", τόνισε σε συνάντηση που είχε με υψηλόβαθμους αξιωματικούς στην εξοχική κατοικία του, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Τουρκική επιστολή προς ΟΗΕ για «οριοθέτηση» υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και Κατεχόμενων


Ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών κυκλοφόρησε στις 13 Μαΐου και με ημερομηνία 29 Απριλίου 2014, η επίμαχη επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, πρέσβη Χαλίτ Τσεβίκ, προς τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Μπαν Κι-μουν, αναφορικά με τη «συμφωνία οριοθέτησης» υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

Υδρογονάνθρακες: Επενδύσεις άνω των 700 εκατ. ευρώ από τις συμβάσεις για Δ. Ελλάδα


http://media.megatv.com/filesystem/images/20130402/engine/mega_o_53761_1200318_type12250.jpg
Επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 700 εκατ. ευρώ για την έρευνα και παραγωγή κοιτασμάτων υδρογονανθράκων υπεγράφησαν οι συμβάσεις παραχώρησης που αφορούν τις περιοχές Ιωαννίνων, Πατραϊκού Κόλπου και Κατακόλου.
Στην τελετή παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ιω. Μανιάτης και Ασ. Παπαγεωργίου, ο υπουργός Ενέργειας της Μ. Βρετανίας Έντουαρντ Ντέιβι (Edward Davey) και ο πρεσβευτής του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ, (Robert Peck). Από την τελετή απουσίασε λόγω έκτακτων υποχρεώσεων ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, τις ευχές του οποίου μετέφερε ο κ. Μανιάτης.Οι συμβάσεις ανά περιοχή υπεγράφησαν με τις Κοινοπραξίες:

ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος: «Θα πάω στον Παπούλια να του πω ότι φεύγω»

Ευ. Βενιζέλος: «Θα πάω στον Παπούλια να του πω ότι φεύγω»
Μετά τα περί αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από τη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση που η Ελιά συγκεντρώσει πολύ χαμηλά ποσοστά στην επικείμενη εκλογική διαδικασία για τη στελέχωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξή του πως δεν θα διστάσει να αποσύρει την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Μιλώντας στην εκπομπή του Alpha «360 μοίρες» ο Ε. Βενιζέλος ανέφερε πως σε περίπτωση που υπάρξει «ναυάγιο» της Ελιάς στις ευρωεκλογές, τότε θα μεταβεί άμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας .

Τουρκία: Ερμαια υπεργολάβων ακόμη και ανήλικοι ήταν οι ανθρακωρύχοι

Για ζοφερή εικόνα ενός θανάσιμα επικίνδυνου σκλαβοπάζαρου μιλά το BBC
Δ
Η ζοφερή εικόνα ενός θανάσιμα επικίνδυνου σκλαβοπάζαρου αρχίζει να σχηματίζεται λίγες ώρες μετά την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο της Μαγνησίας, έξω από τη Σμύρνη. Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του βρετανικού BBC Καγκίλ Κασάπογλου «οι συνδικαλιστικές ενώσεις καταγγέλλουν ότι πολλοί από τους εργάτες είχαν υπογράψει συμβόλαια με υπεργολάβους και όχι απευθείας με την ιδιοκτήτρια εταιρία του ορυχείου».
Τουρκία: Ερμαια υπεργολάβων ακόμη και ανήλικοι ήταν οι ανθρακωρύχοι
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, σε πολλές περιπτώσεις επρόκειτο για ανεκπαίδευτους και ανειδίκευτους εργάτες, οι οποίοι μετά από μία υποτυπώδη ενημέρωση εντάσσονταν άρον άρον στις βάρδιες, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή λιγνίτη για τις αυξημένες ανάγκες ενός κοντινού θερμοηλεκτρικού εργοστάσιου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» γράφει ότι μεταξύ των εργατών που ανασύρθηκαν νεκροί περιλαμβάνεται και ένας έφηβος 15 ετών, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα για την παράνομη απασχόληση ανηλίκων στο ανθρακωρυχείο του θανάτου.

Η αυστηρή ΕΕ, ο "αγέρωχος" Davutoglu και οι ΗΠΑ

Πρόστιμο €90 εκατ. στην Τουρκία για την εισβολή στην ΚύπροΤου Κώστα Ράπτη Υπάρχει το καρότο, υπάρχει και το μαστίγιο. Η προοπτική συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού συνιστά το δέλεαρ. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που εδρεύει στο Στρασβούργο να επιβάλλει στην Τουρκία την καταβολή αποζημίωσης 90 εκατ. ευρώ για τις επιπτώσεις της εισβολή του 1974, λειτουργεί από την άλλη πλευρά ως στοιχείο πίεσης προς την Άγκυρα, υπενθυμίζοντας το κόστος της διαιώνισης της εκκρεμότητας. Εξ ού και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλώματίας Ahmet Davutoglu βρήκε το timing της απόφασης “ατυχές”.

Μαθήματα από τις Κάνες

Η «ταύτιση με τον επιτιθέμενο», όρος της ψυχανάλυσης, προσδιορίζει την παθολογική συμπεριφορά κάποιου που υιοθετεί πλήρως και πλειοδοτεί την επιθετική συμπεριφορά κάποιου άλλου που τον αμφισβητεί μετωπικά. Από τα τέλη του 2009-10 είχε καταστεί σαφές ότι το πρόβλημα δεν ήταν το διαχειρίσιμο -όπως απεδείχθη στη συνέχεια- κόστος της διάσωσης της Ελλάδας, αλλά η άρνηση του Βερολίνου να εγγυηθεί για λογαριασμό του συνόλου της Ευρωζώνης.
Με αυτούς τους όρους αντιμετώπισαν την Ελλάδα οι εταίροι μας από την αρχή, για τον ίδιο λόγο ο Σαρκοζί έδινε μάχη για στήριξη της Αθήνας την άνοιξη του 2010 και για τον ίδιο λόγο την υποβίβαζε με απαξιωτική φρασεολογία στις Κάνες στις αρχές Νοεμβρίου του 2011: στην αρχή η επείγουσα ανάγκη στήριξης της χώρας μας ήταν μοχλός πίεσης για να προσεγγίσει το Βερολίνο τις θέσεις της Γαλλίας, και στη συνέχεια παρενόχληση στους συμψηφισμούς και συμβιβασμούς που επεδίωκε το Παρίσι με τη Γερμανία.

Πώς το Ιράν παρακάμπτει το διεθνές εμπάργκο

Στοιχεία από απόρρητη έκθεση ειδικών του ΟΗΕγια το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Απόρρητη έκθεση ειδικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αντίγραφο της οποίας διασφάλισε αποκλειστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, υπογραμμίζει τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το Ιράν προκειμένου να παρακάμπτει τις κυρώσεις - όπως το να κρύβει σωλήνες τιτανίου σε ατσάλινους σωλήνες μέχρι το να χρησιμοποιεί την πετροχημική της βιομηχανία ως βιτρίνα για να αποκτά εξοπλισμό για τον πυρηνικό της αντιδραστήρα βαρέος ύδατος. Η έκθεση των ειδικών που ελέγχουν τη συμμόρφωση του καθεστώτος με τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρει ότι οι προσπάθειες του Ιράν να προμηθεύεται υλικά για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα ενδεχομένως έχουν μειωθεί καθώς βρίσκεται εν μέσω συνομιλιών με τη διεθνή κοινότητα για μία μακροπρόθεσμη συμφωνία.

Προς μια «Νέα Ρωσία»;

15Της Μαργαρίτας Βεργολιά
 Με ποσοστά… Κριμαίας επικράτησε τελικά το «ναι» στα δημοψηφίσματα για την αυτοδιάθεση του Λουγκάνσκ (96,2%) και του Ντονέτσκ (89,7%), σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι ηγεσίες των ρωσόφωνων αυτονομιστών στα ανατολικά της Ουκρανίας. Κι έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες, ανακήρυξαν από χθες την ανεξαρτησία αμφότερων των «Λαϊκών Δημοκρατιών» τους, ξεκαθαρίζοντας ότι πλέον δεν υφίσταται καν θέμα συμμετοχής των περιοχών τους στις ουκρανικές προεδρικές εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής.

Κινούμενες πάντως με διαφορετικές ταχύτητες, η «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ» λέει πως εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο άμεσης διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, αυτή τη φορά με το ερώτημα για ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι ευρωεκλογές, η διαφορά και η χιονοστιβάδα

ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΣ τόπος ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει τη δυναμική των πολιτικών εξελίξεων και, κατ’ επέκτασιν, την έκβαση της μάχης για την εξουσία. Μέχρι τώρα, με την αμέριστη βοήθεια του μιντιακού συστήματος, η Ν.Δ. έχει καταφέρει να κρατηθεί στο εκλογικό παιχνίδι. Αν και σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται, η εμφανιζόμενη διαφορά του από το κόμμα του Σαμαρά είναι τόσο μικρή, ώστε η αναμέτρηση να παραμένει αμφίρροπη.Η χαλαρότητα της ψήφου για το Ευρωκοινοβούλιο ευνοεί παραδοσιακά τα μικρότερα κόμματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, ευνοεί και τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή οι ψηφοφόροι μπορούν χωρίς άμεσες επιπτώσεις να εκδηλώσουν την οργή τους. Αντιθέτως, ο φόβος, που καλλιεργείται από τα κατεστημένα ΜΜΕ, θα επηρεάσει περισσότερο το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ 4 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ Τραγωδία στην Τουρκία - 201 νεκροί από την έκρηξη σε ανθρακωρυχείο

Σε εθνική τραγωδία μεγάλων διαστάσεων εξελίσσεται καθώς περνούν οι ώρες η καταστροφή που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο της δυτικής Τουρκίας.
Τραγωδία στην Τουρκία - 201 νεκροί από την έκρηξη σε ανθρακωρυχείοΣύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της χώρας Τανέρ Γιλντίζ, τουλάχιστον 201 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι παραμένουν παγιδευμένοι και προς το παρόν χωρίς καμία βοήθεια, στις υπόγειες στοές του ανθρακωρυχείου στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη.Το ανθρακωρυχείο, στο οποίο σημειώθηκε η τραγωδία, βρίσεκεται στη δυτική επαρχία της Μανίσα, Σόμα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού οφείλεται σε βραχυκύκλωμα.
Οι ομάδες διάσωσης έχουν αρχίσει να απεγκωβίζουν κάποιους εκ των παγιδευμένων, ανέφεραν αξιωματούχοι, σημειώνοντας ότι η φωτιά έχει σβήσει.