04 Μαΐου 2014

Την ώρα της Ευρώπης ομφαλοσκοπούμε...

Σπύρος ΛίτσαςΛιγότερο από ένας μήνας έμεινε για να αποφασίσουν ο Ελληνας και η Ελληνίδα ποιοι θα τον εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο με το νέο θετικό μέτρο της σταυροδοσίας, κι όμως η συζήτηση γύρω από την Ευρώπη απλά δεν υφίσταται.Γενικότερα, αν εξαιρέσουμε τις επικές συζητήσεις στη Βουλή για την ένταξή μας στην ΕΟΚ μεταξύ των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου, το πολιτικό μας σύστημα δεν συζητά ποτέ τα της Ευρώπης. Γι’ αυτό και δεν έχουμε καταφέρει να εξορθολογίσουμε τη συμμετοχή μας στην Ενωση και την προσεγγίζουμε με όρους μεταφυσικής εμμονής. Για παράδειγμα, η Συνθήκη της Λισαβόνας ποτέ δεν τοποθετήθηκε σε δημόσια διαβούλευση, αφού η τότε ελληνική Βουλή ψήφισε υπέρ της αποδοχής της με μια συζήτηση που εξαντλήθηκε στο γνωστό «ψηφίστε γιατί θα μας πετάξουν έξω».

To «βατερλό» του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των Σκοπίων

Αλέξανδρος ΤάρκαςΗ αχαρακτήριστη στάση του ΣΥΡΙΖΑ να επιβραβεύσει, εμμέσως πλην σαφώς, την άποψη ότι η μειονότητα αποτελεί «ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράγμα» απέδειξε την καθήλωσή του σε σταλινικές νοοτροπίες. Γιατί αφενός εξαφανίζει Αθίγγανους και Πομάκους από το «ενιαίο τούρκικο πράγμα» και αφετέρου αποδέχεται (ξεχνώντας το Κόσοβο και την Κριμαία) την αυτοδιάθεση και το ενδεχόμενο αλλαγής διεθνών συνθηκών και συνόρων.

Σφαίρες και όπλα γίνονταν κονδύλια της ΕΕ από ελληνικές ΜΚΟ Αμαρτωλές σχέσεις με πρώην διπλωμάτες, λομπίστες και πράκτορες


Σφαίρες και όπλα γίνονταν κονδύλια της ΕΕ από ελληνικές ΜΚΟ
Οικονομική ενίσχυση ενόπλων ομάδων στην Αφρική με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διπλωμάτες που κρύβονται πίσω από κυκλοφορία μαύρου χρήματος μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων στη χώρα μας, αλλά και «καρφώματα» σε εξωθεσμικούς παράγοντες ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα περιέχει η δικογραφία για τις υποκλοπές και το σχέδιο «Πυθία» που ερευνά ο 3ος ειδικός ανακριτής κ. Δημήτρης Φούκας. Σύντομα ασκούνται διώξεις εναντίον δύο «υψηλών» προσώπων για απάτη σε βάρος του Δημοσίου σχετικά με μπίζνες οι οποίες είχαν ως επίκεντρο το κέρδος, αλλά σε αυτές εμπλέκονται και πρώην στελέχη μυστικών υπηρεσιών, όπως της ισραηλινής Μοσάντ.

Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ* Σε αναζήτηση λειτουργικού συμβιβασμού Δύσης - Ρωσίας


Εδώ και δύο μήνες η Δύση επιχειρεί ανεπιτυχώς να βρει τρόπους αναχαίτισης της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, αλλά αδιαφορεί για την εξεύρεση ενός κοινού κώδικα με τη Μόσχα. Με τις κυρώσεις να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμη σφυρηλατήσει ένα αποτελεσματικό μέτωπο έναντι της Ρωσίας.Δυστυχώς, οι βασικοί εμπλεκόμενοι δείχνουν εγκλωβισμένοι σε ζητήματα εικόνας και εσωτερικών πιέσεων, γεγονός που τους στερεί τη δυνατότητα υπαναχώρησης για να μη δείξουν αδυναμία, δοκιμάζοντας τις αντοχές αλλήλων και για μελλοντικά εγχειρήματα. Για τη Ρωσία, το μήνυμα προς τις υπόλοιπες μετασοβιετικές Δημοκρατίες και τις ηγεσίες τους πρέπει να είναι αυστηρά ξεκάθαρο, για τις δε ΗΠΑ, η όποια αστοχία αντενδείκνυται σε σχέση με την Κίνα αλλά και τους ανά τον κόσμο εταίρους τους. Ομως, σκεπτόμενοι με το βλέμμα στο μέλλον, κινδυνεύουν να φαλκιδεύσουν το παρόν της περιφερειακής και κατ’ επέκταση παγκόσμιας σταθερότητας. Το φαινόμενο να έχουν υπογραφεί δύο διεθνείς συμφωνίες (21ης Φεβρουαρίου και Μεγάλης Πέμπτης) και να μην έχει τηρηθεί καμία, έστω κατά το ελάχιστο, κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Το οικονομικό υπόβαθρο της παρέμβασης στην Ουκρανία

Αιματοχυσία στην Οδησσό: Εκαψαν ζωντανούς 36 ανθρώπους
  • Χρήστου Δημήτρης -Λίγο μετά την είσοδο στη νέα χιλιετία υπήρχε η πεποίθηση πως ο κόσμος έχει γένει πλέον πολυπολικός. Η Ευρώπη, τουλάχιστον οικονομικά, ήταν μια μεγάλη ηπειρωτική δύναμη, η οικονομική ισχύς της Κίνας αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο και η Ρωσία, χάρη στη αξία των φυσικών της πόρων, κρατούσε πάντα έναν σημαντικό πολιτικό και οικονομικό ρόλο. Νέες οικονομικές δυνάμεις, όπως η Ινδία και η Βραζιλία κατακτούσαν ρόλο και λόγο στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι. Οι πολεμικές αυταρχικές εκτροπές των Αμερικανών στο Ιράκ αλλά και οι άλλες αναμείξεις στην ανατολική Μεσόγειο δεν θεωρήθηκαν πράξεις ικανές για να αμφισβητήσουν σοβαρά τον πολυπολικό χαρακτήρα που αναφέραμε.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

* ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ Στην ποδιά του ΟΛΠ σφάζονται Maersk και Cosco  Τον έλεγχο της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας θέλουν τώρα οι Κινέζοι
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, Δανοί-Ολλανδοί, Κινέζοι, Νεοζηλανδοί και Φιλιππινέζοι «κονταροχτυπιούνται» για την απόκτηση του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας. Ακόμα και στελέχη του μεγάρου Μαξίμου δεν περίμεναν ότι στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 67% του ΟΛΠ θα παρουσιάζονταν εταιρείες, όπως η αμερικανική Ports America και, κυρίως, η ΑΡΜ Terminals, η οποία ανήκει στη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία τακτικών γραμμών του κόσμου, τη δανική Maersk.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ ΑΠΟ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥΣ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Μην προκαλείτε τη Ρωσία, μη βάλετε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ!

«Η αποστολή σημαντικών στρατιωτικών δυνάμεων σε χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία θα ισοδυναμούσε με την εκτίναξη γκαζολίνης σε μεμονωμένες ώς τώρα και περιορισμένες εστίες φωτιάς»
Ηδιοικούσα επιτροπή της οργάνωσης βετεράνων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, με υπόμνημά της στον Αμερικανό πρόεδρο, συνιστά την αποχή από προκλητικές ενέργειες κατά της Ρωσίας και την αναζήτηση διπλωματικής λύσης στο ουκρανικό πρόβλημα.
Τονίζουν ότι τους προκαλεί εντονότατη ανησυχία «μια απροσδιόριστη ακόμη αλλά φαρμακερή ψυχολογία, σε μέλη του Κογκρέσου και στα συστημικά ΜΜΕ, ότι "κάτι πρέπει να γίνει με τη Ρωσία", αίσθημα που είναι και εντελώς λαθεμένο και αντίθετο προς την εθνικά επιβεβλημένη προσπάθεια ανάπτυξης εποικοδομητικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων με τη Ρωσία και την Ευρώπη».

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Οικονομικές ζώνες ελαχίστων φόρων και... μισθών

Το θέμα της ΕΟΖ (και της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης) θα «θαφτεί» μέχρι τις ευρωεκλογές και ανάλογα με τις βουλές του Βερολίνου θα τεθεί εκ νέου στη συνέχεια
Μπορεί οι τόνοι για τη Θράκη να έπεσαν μέχρις ότου κάποιοι τους ξανασηκώσουν, ωστόσο το Βερολίνο δεν φαίνεται να έχει αποκλίνει του κεντρικού σχεδιασμού του, που θέλει τη δημιουργία Επιχειρηματικών Ζωνών Ειδικών Χαρακτηριστικών. Η ελληνική πλευρά για ευνόητους λόγους επ'ουδενί επιθυμεί να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά τώρα στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 25ης Μαΐου. Ομως οι προθέσεις τόσο κυβερνητικών όσο και αυτοδιοικητικών παραγόντων έχουν εκφρασθεί ρητά και χωρίς περιθώριο αμφισβήτησης.

Δεσμά και απομεινάρια


Βρετανικά κατασκοπευτικά στο Ακρωτήρι

Της Φανούλας Αργυρού

  • Τι λένε τα έγγραφα του Φόρεϊν Όφις για πολιτικούς και προσωπικότητες της Κύπρου
  • Η επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Λίντον Τζόνσον το 1964 προς τον Ινονού και ο ρόλος της στην αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών για εισβολή
  • ΩΣ ΔΙΑΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ από σύνδρομο κατωτερότητας που τον έκανε αψίθυμο, χαρακτηρίζουν τον Ρ. Ντενκτάς οι Βρετανοί

Γερμανοτουρκική τρικυμία

Η πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Ιωακείμ Γκάουκ στην Τουρκία έμελλε στην κυριολεξία να φέρει τα πάνω-κάτω διαταράσσοντας σοβαρά το κλίμα των γερμανοτουρκικών σχέσεων. Αντί, όπως συνέβη μερικές εβδομάδες πριν στην Αθήνα, να επιβεβαιωθεί αντίστοιχα ένα «καλό κλίμα» στις διμερείς σχέσεις, η κατάσταση ανάμεσα στην Αγκυρα και το Βερολίνο επιδεινώθηκε στο χειρότερο δυνατό σημείο.

Συμφωνημένο το ενεργειακό «παιγνίδι»

Της Χρύσως Αντωνιάδου

  • Η μοιρασιά, η λύση για μεταφορά του ΦΑ, η τουρκική επιλογή και η χρηματοδότηση της Μέρκελ
  • Οι κολοσσοί Halliburton και Schlumberger έχουν σχέδια για την Κύπρο και την περιοχή - Οι γεωτρήσεις γίνονται με επιτυχία μόνο με τη δική τους συμβολή.
  • · Τα αποτελέσματα των επόμενων γεωτρήσεων θ’ ανάψουν τις μηχανές για την ενεργειακή εποχή της Κύπρου

Ο Προικοθήρας και η πλούσια νύφη

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη


  • Η τριχοτόμηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ
  • Τα τουρκικά παιχνίδια, τα νέα τετελεσμένα, το οξιδωμένα όπλα, η διακοπή των συνομιλιών και οι εναλλακτικές επιλογές
  • ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ καταλύτης λύσης ή νέας κρίσης


  • Οι Τούρκοι, διαρκουσών των συνομιλιών, επιχειρούν νέα τετελεσμένα. Αφού υπέγραψαν με το ψευδοκράτος τη συμφωνία εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων και αφού προχώρησαν στις 21 Σεπτεμβρίου του 2011 σε συμφωνία καθορισμού υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, τώρα πιέζουν όπως η συμφωνία λάβει μορφή επισήμου αλληλογραφίας με τον ΟΗΕ. Είναι, δε, πρόδηλο για ποιο σκοπό το πράττουν.
    Αμφισβητούν και την υφαλοκρηπίδα και κατ΄ επέκταση την κυπριακή ΑΟΖ, όπου, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτό είναι το ψητό: Η τριχοτόμηση της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, είτε λυθεί είτε όχι το Κυπριακό.

    Το σύνδρομο της Κριμαίας

    Του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη-Μια μικρή κρίση κατέστη για ακόμα μια φορά ανεξέλεγκτη, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια

    Η ουκρανική κρίση λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όπως συμβαίνει πολλές φορές σε ανάλογες περιπτώσεις, όταν ο πολιτικός διάλογος υποκαθίσταται από την άσκηση στρατιωτικής βίας, οι διάφορες υπηρεσίες -μυστικές ή φανερές- χρηματοδοτούν παιχνίδια πολέμου, επικοινωνιακού, ψυχολογικού και κοινής γνώμης, με το στήσιμο χρηματοδοτούμενων διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων των μαζών, υπέρ ή εναντίον κυβερνήσεων και αξιωματούχων της πολιτικής.

    Σκάνδαλο με ουκρανικά όπλα στη Γερμανία

    ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
     Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πληροφορίες του περιοδικού «Σπίγκελ», ότι τα έτη 2011 και 2012, η Ουκρανία έκανε εξαγωγές όπλων προς τη Γερμανία. Σύμφωνα με το ίδιο περιοδικό, τα όπλα αυτά πρέπει να κατέληξαν σε Σύρους αντάρτες, κάτι που, όμως, αρνείται να επιβεβαιώσει η γερμανική κυβέρνηση.Το «Σπίγκελ» αναφέρει πως το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η κρατική ουκρανική εταιρεία Oukroboroprom εξήγε προς τη Γερμανία ημιαυτόματες καραμπίνες, τύπου Simonov, με την έγκριση των αρμόδιων κρατικών γερμανικών υπηρεσιών. Ομως το γερμανικό υπουργείο δηλώνει πως το ποιοι ήταν οι τελικοί παραλήπτες των όπλων αποτελεί «επιχειρηματικό απόρρητο».

    Το φάντασμα της «ματωμένης Κυριακής»

    ΤΖΕΡΙ ΑΝΤΑΜΣΛΟΝΔΙΝΟ Του Ισαάκ Α. Καριπίδη
     «Πιστεύω ότι ο φόνος της Τζιν Μακόνβιλ και η μυστική ταφή της ήταν λάθος και οδυνηρή αδικία τόσο για την ίδια όσο και για την οικογένειά της». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Τζέρι Ανταμς λίγο πριν παρουσιαστεί στις Αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας. Ο αρχηγός του Σιν Φέιν από το βράδυ της Τετάρτης ανακρίνεται από την αστυνομία για έναν φόνο που διέπραξε ο ΙRΑ το 1972.
    Η Τζιν Μακόνβιλ ήταν 37 ετών, χήρα και μητέρα 10 παιδιών όταν την απήγαγαν από το σπίτι της μέλη του ΙRΑ, τον Δεκέμβριο του ’72.

    Χακάν Αλμπαϊράκ, δημοσιογράφος και ακτιβιστής «Υπονομεύει την Τουρκία ο Γκιουλέν»


    ΧΑΚΑΝ ΑΛΜΠΑΪΡΑΚ Ο Χακάν Αλμπαϊράκ είναι γνωστός ισλαμιστής δημοσιογράφος και εκδότης, στέλεχος της ανθρωπιστικής ισλαμικής οργάνωσης IHH και ακτιβιστής. Ανταποκριτής τουρκικών ΜΜΕ στη Μέση Ανατολή, συνιδρυτής της εφημερίδας «Yeni Safak», αρθρογράφος σε πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχει υποστεί διώξεις και φυλακίστηκε το 2000 για τις απόψεις του, που θεωρήθηκε από το δικαστήριο ότι προσέβαλαν τον Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Αλμπαϊράκ δεν κρύβει την υποστήριξή του για την κυβέρνηση Ερντογάν και υποστηρίζει ότι η νέα Τουρκία του ΑΚΡ είναι ανεξάρτητη και μη ελέγξιμη από τη Δύση και το Ισραήλ, που προσπαθούν μέσα και από το κίνημα του Γκιουλέν να την υπονομεύσουν.
     «Το σχίσμα μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν συνέβη όταν άρχισαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το ΡΚΚ

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Νικόλα Ζηργάνο