10 Απριλίου 2014

Εντείνονται οι πιέσεις στην Πρίστινα για αποδοχή του ειδικού δικαστηρίου για υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/04/Pristina-Ethnos.gr_-500x330.jpgΕντείνονται οι πιέσεις στο Κόσοβο για να αποδεχθεί την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου που θα εκδικάσει υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν την περίοδο των συγκρούσεων, το 1998-1999.Ο ειδικός απεσταλμένος της Γερμανίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ερνστ Ράιχελ διεμήνυσε ότι αν το Κόσοβο αρνηθεί να στηρίξει την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου, θα στείλει το μήνυμα ότι η Πρίστινα φοβάται τη δικαιοσύνη.Ο κ. Ράιχελ, σε συνέντευξή του στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Κοσόβου RTK, τόνισε ότι αν η Βουλή του Κοσόβου δεν στηρίξει την ίδρυση του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου, μία τέτοια απόφαση θα αποστείλει το μήνυμα ότι επιθυμεί να εμποδίσει τη δικαιοσύνη.

Συγκλονιστικό άρθρο Ρόμπερτ Φισκ για την αρμενική γενοκτονία

Ανατριχιαστικό είναι το άρθρο που δημοσίευσε στη βρετανική εφημερίδα όπου εργάζεται, την «Independent», ο φημισμένος δημοσιογράφος – ρεπόρτερ, Ρόμπερτ Φισκ, για την αρμενική γενοκτονία. Όσο και να προσπαθήσει κανείς αν το αποδώσει η εμπειρία της ανάγνωσής του από την πρωτογενή πηγή, όσοι διαβάζουν αγγλικά, τουλάχιστον επιβάλλεται: http://www.independent.co.uk/news/world/europe/the-1915-armenian-genocide-finding-a-fit-testament-to-a-timeless-crime-9241154.html
Απόδοση κειμένου: Παντελής Καρύκας
Καθώς ο τελευταίος Αρμένιος επιζών και μάρτυρας της αρμενικής γενοκτονίας του 1915, όπου 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους, οι Αρμένιοι προσπαθούν να βρουν τρόπους διατήρησης της ιστορικής μνήμης, ακολουθώντας την πρακτική που ακολούθησαν οι Ισραηλινοί για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Οι Γενοκτονίες Στοιχειώνουν την Τουρκία

Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν απο το κίνημα των Νεότουρκων. Το 2015 συμπληρώνονται 100 χρόνια απο την τέλεση της Αρμενικής Γενοκτονίας. Νομοσχέδιο το οποίο αναφέρει ρητά στο πρώτο του άρθρο «ότι θα θυμόμαστε πάντα αυτήν την γενοκτονία, οτι πρέπει  να τιμούμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων του Αρμενικού Λαού που είτε σκοτώθηκαν είτε εκδιώχθηκαν απο την πατρίδα τους " κατατέθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και το Γερουσιαστή Μάρκ Κίρκ, στις 3 Απριλίου και σήμερα  πέρασε απο την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων  της Γερουσίας των ΗΠΑ  και οδεύει πρός ψήφιση απο την  Γερουσία των ΗΠΑ και την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Υπεφψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Πηγή: Express.gr   Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Β' ανάγνωσή του από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και τον εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» οι ΑΝΕΛ επιφυλάχθηκαν ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου υποσχέθηκε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η οποία αναμένεται μετά τις εορτές του Πάσχα, θα ενσωματώσει βελτιωτικές αλλαγές που έχουν κατατεθεί από τα κόμματα.

Δωρεές ύψους 100 εκατ. δολαρίων σε ΜΚΟ του Μπιλάλ Ερντογάν




Το ποσό των 100 εκατ. δολαρίων έλαβε από το εξωτερικό την τετραετία από το 2008 έως το 2014 η ΜΚΟ "Τουρκικό Ίδρυμα Νεολαίας και Εκπαίδευσης'' του Μπιλάλ, γιού του Ερντογάν.Στη σχετική γνωστοποίηση προχώρησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Ωστόσο, ο Αρίντς απέφυγε να πει ποιοί έκαναν τις δωρεές.Οι εισφορές από το κράτος για το ίδρυμα, το οποίο προχωρά στην ανέγερση και τη διαχείριση φοιτητικών εστιών, έφθασαν τα 14 εκατομμύρια δολάρια, τόνισε ο κ. Αρίντς.Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το μπλόκο στο YouTube παρά τις δικαστικές αποφάσεις για την άρση της απαγόρευσής του.http://www.megatv.com/

Για ουκρανικούς πυραύλους ενδιαφέρεται η Τουρκία

http://media.townhall.com/Townhall/reu/d/2011%5C234%5C2011-08-22T184803Z_01_KIE05_RTRIDSP_0_UKRAINE.jpg
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες από διεθνείς διπλωματικούς κύκλους, η Τουρκία είναι μάλλον η χώρα με την οποία ουκρανική εταιρεία διαπραγματεύεται την πώληση πυραύλων ικανών να φέρουν οκτώ πυρηνικές κεφαλές και που εμπίπτουν σε διεθνείς απαγορεύσεις, γεγονός που στηλίτευσαν οι ρωσικές αρχές τη Δευτέρα, χωρίς να κατονομάζουν τη ή τις χώρες που διαπραγματεύονται με τους Ουκρανούς.Οι ρωσικές αρχές επεσήμαναν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία μια ουκρανική στρατιωτική-διαστημική επιχείρηση διαπραγματεύεται με τρίτες χώρες πώληση πυραυλικής τεχνολογίας.

Επιστολή «βόμβα» του Πούτιν για φυσικό αέριο των Jack Farchy (Μόσχα) και Joshua Chaffin (Λονδίνο)

Ο Ρώσος πρόεδρος ανεβάζει τους τόνους και με επιστολή του προς 18 Ευρωπαίους ηγέτες, προειδοποιεί για –μερική ή ολική- διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και ζητεί άμεση παρέμβαση της Ευρώπης στην διαμάχη με το Κίεβο.
Επιστολή «βόμβα» Πούτιν για φυσικό αέριο- Ζητά παρέμβαση ΕΕ Ο Vladimir Putin προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, διακυβεύοντας την παροχή και προς την Ευρώπη, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποπληρωμή των χρωστούμενων λογαριασμών του Κιέβου.Σε επιστολή του προς Ευρωπαίους ηγέτες, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισαν οι FT, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρει ότι η Gazprom έχει δικαίωμα βάση σύμβασης, να υποχρεώσει την Ουκρανία να πληρώσει προκαταβολικά για την παροχή φυσικού αερίου «και σε περίπτωση περαιτέρω παραβίασης των όρων αποπληρωμής, θα διακόψει πλήρως ή μερικώς τις παραδόσεις.»Είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα απειλεί τόσο άμεσα και ανοιχτά να διακόψει την προσφορά προς την Ουκρανία, η οποία αποτελεί βασικό κομβικό σημείο για την μεταφορά του 15% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη.

Ελληνίδα αστυνομικός καταγγέλλει

Εξύβριση, επιθέσεις, έλλειψη σεβασμού: Μια αστυνομικός ελληνικής καταγωγής διαμαρτύρεται με επιστολή για την ανάρμοστη συμπεριφορά που επιδεικνύουν -κυρίως- μουσουλμάνοι μετανάστες έναντι της γερμανικής αστυνομίας.
Η επιστολή της αστυνομικού Τάνιας Καμπούρη στο έντυπο της συνδικαλιστικής της οργάνωσης (GdP) για τις φραστικές και σωματικές επιθέσεις που δέχεται καθημερινά η ίδια και πολλοί συνάδελφοί της από μετανάστες ήταν η αρχή για μια δημόσια συζήτηση στη Γερμανία. «Οι συνάδελφοί μου και εγώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με -κυρίως- μουσουλμάνους μετανάστες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τους αστυνομικούς χωρίς ίχνος σεβασμού» γράφει η αστυνομικός.
Ο αντίκτυπος στην επιστολή ήταν θετικός. Κυρίως οι γερμανοί αστυνομικοί την επικροτούν. Αποφεύγουν, ωστόσο, να μιλήσουν δημόσια για το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεται η ελληνικής καταγωγής αστυνομικός, διότι φοβούνται ότι θα τους χαρακτηρίσουν νεοναζί.

Η “Nemesis” επιβεβαιώνει την κυριαρχία της Κύπρου

Από: SigmaLive/KYΠΕ Την ικανοποίηση τους για τη διεξαγωγή της πολυεθνικής άσκησης Ερευνας και Διάσωσης με την ονομασία “NEMESIS – 2014”, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα σε περιοχή μεταξύ της ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ και με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ, της Ελλάδας και των ΗΠΑ, εξέφρασαν οι Υπουργοί, Αμυνας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Εμπορίου, Ενέργειας και Τουρισμού. Οι τρεις Υπουργοί, που παρευρέθηκαν σήμερα στα γραφεία του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, όπου έγινε η άσκηση, ανέφεραν ότι η διεξαγωγή της άσκησης συνιστά επιβεβαίωση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η νέα τροπή της ουκρανικής κρίσης

Του Κώστα Ράπτη Αφότου η ουκρανική κρίση πήρε νέα τροπή, με την κατάληψη το Σαββατοκύριακο κυβερνητικών κτηρίων στο Χάρκοβο, το Ντανιέτσκ και το Λουχάνσκ από ρωσόφωνους αυτονομιστές διαδηλωτές, πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες στη Δύση ότι ο Vladimir Putin έχει δρομολογήσει μιαν επανάληψη του “κριμαϊκού σεναρίου”. Ωστόσο, αυτή είναι η καλή εκδοχή. Η περισσότερο πιθανή και πολύ πιο ανησυχητική είναι απλώς οι εξελίξεις να έχουν μπει στο αυτόματο πιλότο τηγς αποσταθεροποίησης...Βέβαια, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry υποστήριξε δημοσίως ότι στην ανατολική Ουκρανία σπέρνουν το χάος Ρώσοι πράκτορες, προετοιμάζοντας το έδαφος μιας αυριανής ρωσικής εισβολής. Αλλά και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανταπέδωσε τις κατηγορίες με το παραπάνω, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι περίπου 150 Αμερικανοί μισθοφόροι της εταιρείας Greystone, ντυμένοι με στολές της ουκρανικής αστυνομίας, συμμετέχουν το έργο της καταστολής των ρωσόφωνων διαδηλωτών. Πρόκειται για εταιρεία διαβόητη για την ωμότητα των ανδρών της, η οποία δρά σε περιοχές όπου η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί επίσημη ανάμιξη.

ΘΑΝΟΣ Π. ΝΤΟΚΟΣ* Η επόμενη μέρα στις σχέσεις Ευρώπης – Ρωσίας

Είναι πλέον σαφές ότι η εξελισσόμενη κρίση στην Ουκρανία χαρακτηρίστηκε έντονα από εσφαλμένες εκτιμήσεις και άστοχες επιλογές τόσο από την Ευρώπη όσο και από τη Ρωσία, αν και όχι υποχρεωτικά στον ίδιο βαθμό. Κατά γενική ομολογία ο Βλαντιμίρ Πούτιν κέρδισε τον πρώτο γύρο και η Κριμαία θα πρέπει να θεωρείται παρελθόν για την Ουκρανία. Η Δύση υποτίμησε τη ρωσική αντίδραση, αλλά και ο Πούτιν δείχνει να υπερτιμά τη ρωσική ισχύ και την ευρωπαϊκή αδυναμία στο πλαίσιο της συγκεκριμένης σύγκρουσης, αλλά και γενικότερα. Πέρα όμως από τον εντοπισμό σφαλμάτων, βασική προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η επιτυχημένη περαιτέρω διαχείριση της κρίσης και η αποφυγή μιας σοβαρής επιδείνωσης των ευρωρωσικών σχέσεων, κάτι που θα είχε σημαντικό κόστος και για τις δύο πλευρές. Το κόστος ουσιαστικών οικονομικών κυρώσεων δεν θα ήταν ευκαταφρόνητο για μια Ευρώπη που προσπαθεί να εξέλθει από την κρίση, ενώ η ενεργειακή εξάρτηση (στον τομέα του φυσικού αερίου) από τη Ρωσία δεν είναι κάτι που μπορεί να μεταβληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ Η «επιχειρηματική ελίτ» μετά το πλεόνασμα

Η Ελλάδα έχει επιτύχει μια αξιοθαύμαστη δημοσιονομική προσαρμογή. Με καθυστερήσεις, πισωγυρίσματα, αλλά τελικά με αποτελέσματα, που είναι πλέον ορατά σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των εταίρων μας, αλλά και, κυρίως, των αγορών. Προχώρησε σε δραστική μείωση των ελλειμμάτων, φθάνοντας σε πρωτογενές πλεόνασμα. Το ακριβές ύψος είναι ασαφές, αλλά όλα δείχνουν ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τις περυσινές προβλέψεις, κάτι που όλοι –Ελληνες και ξένοι– ελπίζουν ότι θα πιστοποιηθεί και επίσημα σε δύο εβδομάδες από τη Eurostat.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και η πραγματικότητα

Σε σοβαρό στρατηγικό αδιέξοδο δείχνει να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη σταθερή και μόνιμη άρνησή του να δει (και να αποδεχτεί) τη νέα πραγματικότητα στην οικονομία. Στην αρχή στελέχη του (και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας) προέβλεπαν εξεγέρσεις που ποτέ δεν έγιναν... Μετά χαρακτήρισαν «πυροτέχνημα» τα περί πρωτογενούς πλεονάσματος, που κάθε άλλο παρά ψέμα ήταν. Και, τέλος, υποστήριξαν ότι η χώρα δεν θα βγει άμεσα στις αγορές, θέση που διεψεύσθη χθες από τα ίδια τα πράγματα.Οταν, λοιπόν, οι προβλέψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τελευταία αυτή για την έξοδο στις αγορές, δεν επαληθεύτηκαν, ορισμένα στελέχη αποφάσισαν ότι τα γεγονότα απλώς δεν... συνέβησαν! Οτι η χώρα δεν βγήκε ποτέ στις αγορές, ότι δεν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και γενικώς ότι όλα είναι ψέματα και προπαγάνδα...

Απομόνωση ή στροφή;

Η λογική των μέχρι στιγμής συμβολικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας είναι ότι πρόκειται για προειδοποίηση για μια απομόνωση υψηλού κόστους.
Η στρατηγική αυτή αμφισβητείται γιατί πολύ απλά οι όποιες ουσιαστικές εμπορικές και ενεργειακές κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Μόσχα θα έχουν υψηλότατο κόστος για τη Δύση, κυρίως για την Ευρώπη και μάλιστα σε μια κρίσιμη καμπή της κρίσης στην Ευρωζώνη.Αυτό που αποσιωπάται πλήρως είναι ότι η προσπάθεια απομόνωσης της Ρωσίας πριμοδοτεί την προσέγγιση της χώρας με την Κίνα σε όλα τα επίπεδα: ενεργειακό, εμπορικό και πολιτικό. Μέχρι στιγμής η Ρωσία κατέγραφε την ανάδειξη της ισχύος της Κίνας ως απειλή για τα ζωτικά της συμφέροντα στην Ευρύτερη Περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.

Μπαχτσελί: κλέφτες σαν τον Ερντογάν δεν μπορούν να γίνουν πρόεδροι Επίθεση στον Τούρκο πρωθυπουργό από την ακροδεξιά


Μπαχτσελί: κλέφτες σαν τον Ερντογάν δεν μπορούν να γίνουν πρόεδροιΣφοδρή επίθεση εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά ο ακροδεξιός Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP). «Όπως ακριβώς δυο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό, ούτε η φωτιά δεν γίνεται να μετατραπεί σε νερό, έτσι και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι κατάλληλος για πρόεδρος», είπε μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα.
«Όποιος στοίβαξε δολάρια σε επαύλεις, καταχράστηκε δημόσια γη και κατέστρεψε την αξιοπιστία του συζητώντας πώς θα εξαφανίσει τα χαρτονιμίσματα από το σπίτι του, δεν κάνει για πρόεδρος», τόνισε ο Μπαχτσελί. Και πρόσθεσε: «Οποιος επιτίθεται συστηματικά στην νομιμότητα, ξεφεύγει από τη δικαιοσύνη και υπερασπίζεται κλέφτες και απατεώνες που έχουν δωροδοκηθεί, δεν κάνει για πρόεδρος. Οποιοσδήποτε Τούρκος πολίτης μπορεί να γίνει πρόεδρος, αλλά όχι ο Ερντογάν».

Η συνταγή Πούτιν για την καταστροφή ενός κράτους του Stefan Wagstyl

Ο Ρώσος πρόεδρος παραδίδει ζωντανό μάθημα για το πώς καταστρέφεται ένα κράτος. Κρατάει τέσσερις μοχλούς -πολιτική, οικονομία, διπλωματία, πόλεμο- και τους χειρίζεται με τελικό στόχο την απόλυτη αποσταθεροποίηση.
Η συνταγή Πούτιν για την καταστροφή ενός κράτουςΣε κάποιο επίπεδο, αυτό που συμβαίνει αυτήν την εβδομάδα στις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας είναι βαθιά μπερδεμένο. Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να ανακαταλάβουν κυβερνητικά κτίρια στις πόλεις Ντόνιετσκ, Χάρκοβο και Λουγκάνσκ τις οποίες είχαν καταλάβει στις αρχές της εβδομάδας άγνωστοι φιλορώσοι διαδηλωτές. Ποιος είναι εναντίον ποιου; Ποιος έχει τον πραγματικό έλεγχο της περιοχής;Πάντως σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό που συμβαίνει είναι απολύτως ξεκάθαρο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδίδει ένα ζωντανό μάθημα για το πώς μπορούμε να καταστρέψουμε ένα κράτος.Ο Ρώσος πρόεδρος έχει τέσσερις βασικούς μοχλούς στη διάθεσή του: την εσωτερική πολιτική παρέμβαση, την οικονομική πίεση, τη διπλωματία και την απειλή πολέμου.