23 Μαρτίου 2014

"Το δόγμα της σωτηρίας της Ελλάδας και του Ελληνισμού"

http://www.flisvos.net/images/frangokastello2.jpg
Το δόγμα της σωτηρίας της Ελλάδας και του Ελληνισμού -Ολάκερη ζωή θυμάμαι τις λεκτικές εντεγκλήσεις  και τις φιλοσοφικές αναζητήσεις για το ποιοι και πως θα μας σώσουν. Το αυτονόητο είναι και επικό όπως και πάντα ήταν για την Ελληνική Κοινωνία. Για να μπορεσει μια χώρα να ασκήσει σοβαρή εξωτερική πολιτική θα πρέπει να έχει επιτύχει το μέγιστο της κοινωνικής συναίνεσης και συνοχής. Αντι αυτού έζησα όπως και ζήσατε ψυχροπολεμικές λογικές πολεμοχαρών που βλέπουν παραμορφωτικά μέσα από κάτοπτρα. Το ποια είναι η ιστορική αποστολή του Ελληνισμού αγνοε΄ται επιδεικτικά.Πολλοί την εναποθέτουν σε προγονοπληξίες, άλλες σε επαληθεύσεις προφητειών περί περιούσιων εθνών, άλλες σε υποτελείς συμπεριφορές. Το ότι κανείς με την πρακτική του δεν ενισχύει την ασφάλεια και την ευημερία μιας χώρας και δεν παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα δεν προβληματίζει κανέναν.Το έλλειμμα δημοκρατίας στην υπηρέτηση αυτών των λογικών δεν ενοχλεί κανέναν.

Οταν ξεστρατίζει ο νους

Σπύρος Λίτσας Δεν είναι πολλές οι φορές αυτές που ξεστρατίζω από τα αυστηρά δεδομένα του ρεαλισμού. Μόνο δύο φορές τον χρόνο κλείνω τους σοφούς, τα συγγράμματα και τα πολύτιμα συμπεράσματά τους στα κατώγια του μυαλού και επιτρέπω να ακουστεί μέσα μου το πατρογονικό κάλεσμα του Ομήρου, του Αισχύλου, του Σεφέρη, του Καζαντζάκη, του Καπετάν Μιχάλη να προστάζει: «Φύγε, γιατί δεν υπάρχει σωτηρία» - «Μείνε, γιατί δεν υπάρχει σωτηρία». Δύο φορές τον χρόνο. Την 25η Μαρτίου και ανήμερα της Μάχης της Κρήτης. Στη δεύτερη «μιλά» ξανά μέσα στο μυαλό μου η μνήμη του Κρητικού παππού που έζησα και των ιστοριών που άκουσα. Στην πρώτη είναι ο ψίθυρος των Μεσσήνιων προγόνων μου, που τον φέρνει όταν φυσά ο νοτιάς από τη Σφακτηρία και από το Μανιάκι, από τη Βερεστιά και την Καλαμάτα. Καλώς σας βρήκα, πρόγονοι, και φέτος.

Το δόγμα της σωτηρίας

.Σάββας Καλεντερίδης Οπως ακροθιγώς αναφερθήκαμε στο άρθρο μας της Παρασκευής, η γεωπολιτική και η γεωστρατηγική αξία του ελληνικού χώρου είναι ασύγκριτη, κυριολεκτικά μια ευλογία για τον τόπο, η οποία μετατρέπεται σε κατάρα, αφού ακριβώς λόγω της συγκεκριμένης αξίας στον ελληνικό χώρο διασταυρώνονται και ενίοτε συγκρούονται τεράστια γεωπολιτικά συμφέροντα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα, η Κύπρος και ο Ελληνισμός γενικότερα, από της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, να μπαίνουμε συχνά πυκνά στα δόντια της μυλόπετρας, να συνθλιβόμαστε από τους γίγαντες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή μας και να πληρώνουμε τεράστιο τίμημα, το οποίο πολλές φορές γίνεται ακόμα μεγαλύτερο από άστοχους και ενίοτε προδοτικούς χειρισμούς των ιθυνόντων.

Περιμένοντας τον… αριστερό Γκοντό!

Γράφει: Τάσος ΠαππάςΤάσος ΠαππάςΎστερα από πολύ καιρό ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος του. Με την ομιλία του στα Γιάννενα επιχείρησε να απαντήσει στις κριτικές που ασκούνται στην ηγεσία για τις επιλογές της, κυρίως στο θέμα των πολιτικών συμμαχιών. Είπε χαρακτηριστικά: «Η ανατροπή δεν γίνεται με τους καυγάδες για το φύλο των αγγέλων της επανάστασης. Δεν γίνεται με την υπεροψία της μοναδικής αλήθειας. Δεν γίνεται με το φόβο και την καχυποψία απέναντι σε όσους προσέρχονται στο μέτωπο της δικής μας μάχης από άλλους χώρους». Γιατί αναγκάσθηκε ο Αλέξης Τσίπρας να πει αυτά δημοσίως;

ΗΛΙΑΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ Σκιές Δόγματος Αμοιβαίας Καταστροφής

«Η Fitch αναβαθμίζει τις προοπτικές της αξιολόγησης των ΗΠΑ σε θετικές» – «Η S&P και η Fitch υποβάθμισαν τις προοπτικές αξιολόγησης της Ρωσίας σε αρνητικές». Από τα πρακτορεία.
http://img.rasset.ie/0008a699-642.jpg
Επειτα από καιρό, οι εταιρείες αξιολόγησης είδαν τους ειδησεογραφικούς τίτλους που παράγουν σε περίοπτη θέση. Σε λιγότερο από ένα 24ωρο περιέγραψαν έμμεσα την απειλή για το Κρεμλίνο. Σχεδόν ταυτόχρονα, ΗΠΑ και Ευρωζώνη συμπλήρωναν τη λίστα - στόχων των κυρώσεων με άτομα του στενού κύκλου του Ρώσου προέδρου και με εταιρείες κοντά στα συμφέροντά του. Οι κυρώσεις προκαλούν καραμπόλες: Η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας πετρελαίου Guvnor άλλαξε ιδιοκτησία εν μια νυκτί, καθώς ο μεγαλομέτοχός της Τιμτσένκο είναι στη «μαύρη λίστα». Τα εκατομμύρια των πελατών της Rossiya SMP Bank έμαθαν την Παρασκευή ότι οι πιστωτικές κάρτες Visa και Mastercard δεν λειτουργούν πια.

Γιατί συγκρούονται οι αραβικές μοναρχίες του Κόλπου

Αποφασισμένο το Ριάντ να καταστείλει κάθε δημοκρατικό πείραμα που έχει ως όχημα τη μουσουλμανική αδελφότητα.
Από τον Κώστα Ράπτη



Όταν μια πολιτικο-διπλωματική έκρηξη που κυοφορούνταν επί πολύ καιρό - και εντέλει δεν στάθηκε δυνατό να αποτραπεί.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΟΦΩΛΟΣ Η Ευρώπη μετά την Ουκρανία


H ​​οικονομική και η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης απαιτεί ακόμη πολύ δρόμο και κυρίως τη διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής σε όλα τα επίπεδα. Σημασία προς το παρόν έχει ότι αυτή η ακαταμάχητη ανάγκη γίνεται ολοένα και περισσότερο συνείδηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σταδιακά λαμβάνονται πολύ σημαντικές αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Βήματα μεγάλα, που πριν από χρόνια ή πριν από την περίοδο της οικονομικής κρίσης δεν είχαμε καν βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων. Η τελική συμφωνία (την Πέμπτη) για την εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης αποτελεί το πιο πρόσφατο, πολύ ουσιαστικό βήμα για το ευρώ, για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών τραπεζών απέναντι σε κρίσεις και φυσικά την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗΣ*- Οδεύοντας προς τις ευρωεκλογές του 2014

Αμέσως  μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και την άτακτη διάλυση του σοβιετικού μπλοκ, ο επιφανής Αμερικανός στοχαστής, Σάμιουελ Χάντινγκτον, προσπάθησε να οικοδομήσει νέα γεωπολιτικά δόγματα που θα κάλυπταν το κενό των ψυχροπολεμικών δογμάτων στρατηγικής, όπως της ανάσχεσης του κομμουνισμού (containment) και της ισορροπίας του πυρηνικού τρόμου (balance of nuclear terror). Πιστός στη ρεαλιστική δοξασία –ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εχθρούς– ανέπτυξε τη γνωστή του θεωρία (1993) περί της σύγκρουσης των πολιτισμών, τους οποίους προσδιόρισε με βάση τις επικρατούσες θρησκείες κατά περίπτωση. Ενα κεντρικό συμπέρασμά του, που καλά κρατεί μέχρι σήμερα, προέβλεπε μια διαρκή αντιπαράθεση ανάμεσα στη Δύση (καθολικούς και προτεστάντες στον Βορρά του πλανήτη – εδώ εξαιρούσε ενοχλητικά τους ορθόδοξους χριστιανούς) και το Ισλάμ (αραβικές και μη χώρες). Οι πολυετείς αμερικανικοί πόλεμοι στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, εύκολα θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό το θεωρητικό κατασκεύασμα.

«Η μνήμη των Αμερικανών έχει διαγράψει τον πόλεμο στο Ιράκ...»

Ενώ την εισβολή στο Ιράκ την οραματίστηκαν ως μια γρήγορη και εύκολη νίκη, εντούτοις κατέληξε σε μια μακροχρόνια σύγκρουση με αμφίβολη κατάληξη. Πάρα πολύς κόσμος θεωρεί ότι οι μόνοι Αμερικανοί που ασκούν κριτική στην εξωτερική πολιτική της χώρας τους προέρχονται από την Αριστερά.
Εχοντας χάσει ο ίδιος το μοναδικό γιο του στον πόλεμο του Ιρακ, ο Αμερικανός πανεπιστημιακός θεωρεί ότι η μεταψυχροπολεμική πολιτική των ΗΠΑ βασίζεται όχι μόνο στη δυσανάλογη χρήση βίας, αλλά και στη διαστρέβλωση των αμερικανικών εθνικών συμφερόντων, καθώς επίσης και στην  κουλτούρα  που εκπορεύεται από την αίσθηση εκπλήρωσης μιας θεόσταλτης ιστορικής αποστολής
Εχοντας χάσει ο ίδιος το μοναδικό γιο του στον πόλεμο του Ιρακ, ο Αμερικανός πανεπιστημιακός θεωρεί ότι η μεταψυχροπολεμική πολιτική των ΗΠΑ βασίζεται όχι μόνο στη δυσανάλογη χρήση βίας, αλλά και στη διαστρέβλωση των αμερικανικών εθνικών συμφερόντων, καθώς επίσης και στην κουλτούρα που εκπορεύεται από την αίσθηση εκπλήρωσης μιας θεόσταλτης ιστορικής αποστολής

Μερικά συμπεράσματα για τη σύγκρουση Ερντογάν – Γκιουλέν

Το κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα, αν και παρείχε τη στήριξή του στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, απέφυγε συνειδητά την αφομοίωσή του από αυτό. Η σύγκρουσή τους σήμερα είναι ένας αγώνας φθοράς, από τον οποίο και οι δύο πλευρές έχουν αρκετές απώλειες· μεγαλύτερες όμως φαίνεται ότι έχει η δημόσια εικόνα του Τούρκου πρωθυπουργού
 Το κίνημα Γκιουλέν λειτούργησε στο εξωτερικό ως καταλύτης για την άσκηση της τουρκικής διπλωματίας ήπιας ισχύος
http://www.thelondoneconomic.com/wp-content/uploads/2014/01/ErdoganGulen-300x214.jpg Του Παντελή Τουλουμάκου*
 Η πρόσφατη όξυνση των σχέσεων ανάμεσα στον Τούρκο πρωθυπουργό και τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν, αναδεικνύεται σε μείζον εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας, με ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Οι δύο πλευρές είχαν συνεργαστεί αρμονικά κατά το παρελθόν· στην παρούσα φάση, ωστόσο, η μεταξύ τους σύγκρουση εμφανίζεται διαρκώς κλιμακούμενη, με πιθανόν απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον.

ΝΕΑ ΚΟΝΤΡΑ Συριακό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε η Τουρκία - «Κραυγαλέα επίθεση» λέει η Δαμασκός

Η Συρία ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέρριψαν σήμερα ένα μαχητικό αεροσκάφος της, το οποίο κατεδίωκε αντάρτες σε συριακό έδαφος, και χαρακτήρισε την κίνηση αυτή "κραυγαλέα επίθεση".
Συριακό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε η Τουρκία - «Κραυγαλέα επίθεση» λέει η Δαμασκός
Η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη στρατιωτική πηγή μετέδωσε ότι ο χειριστής του μαχητικού κατάφερε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα πιλότου.Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες από την περιοχή, το αεροσκάφος κατερρίφθη από τη συριακή πλευρά των συνόρων.Πάντως, ο τηλεοπτικός σταθμός της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ο Al Manar, μετέδωσε ότι δύο ρουκέτες ερρίφθησαν από τουρκικό έδαφος.Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του κατέρριψαν ένα συριακό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, όπως είχαν μεταδώσει αρχικά τα τουρκικά ΜΜΕ.

«Η εθνική αυτοτέλεια συνοδεύτηκε από επώδυνες ήττες» Στην πιο κρίσιμη φάση της Επανάστασης εκδηλώθηκε ο επικατάρατος διχασμός


Η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης θέτει κάθε φορά κρίσιμα ερωτήματα, τόσο για την ίδια όσο και για το ελεύθερο έκτοτε ελληνικό κράτος. Πολλές παθογένειες σημερινές, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές, έχουν τη ρίζα τους στις συνθήκες εκείνου του Αγώνα και στα χαρακτηριστικά του.
Ο ακαδημαϊκός και ιστορικός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, ο οποίος έχει σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο και για την περίοδο αυτή του Νέου Ελληνισμού, μας μιλάει σήμερα για ορισμένες ιδιαίτερες πλευρές εκείνου του μεγάλου ελληνικού αγώνα, που είχε συγκινήσει βαθιά όλους σχεδόν τους λαούς της Ευρώπης και είχε αποτελέσει την απαρχή και των άλλων εθνικών επαναστάσεων που ακολούθησαν. Διότι, δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ, ότι η Ελληνική Επανάσταση ακολουθεί χρονικά τις δύο μεγάλες επαναστάσεις του 18ου αιώνα, την Αμερικανική και τη Γαλλική και εισάγει η ίδια το μεγάλο εθνικό επαναστατικό ρεύμα του ευρωπαϊκού 19ου αιώνα.

Ομιλία Σταθάκη σε διεθνές συνέδριο για την οικονομία Επείγοντα μέτρα στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφία αρχείου Μέτρα κατεπείγουσας προτεραιότητας περιλαμβάνει σε αρχικό στάδιο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομία από τις σοβαρότατες σύνεπειες της εφαρμογής του Μνημονίου, ανέφερε ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκης, σε διεθνές συνέδριο για την οικονομία.

Η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς πτώσης των μισθών, η μεγαλύτερη σε καιρό ειρήνης σε δυτικές οικονομίες, θα περιλαμβάνεται σε αυτά τα επείγοντα μέτρα, τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης.  Για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα που μεσοσταθμικά υποχώρησαν 18%, όπως είπε, θα προβλέπονται πρωτοβουλίες, όπως επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, αύξηση κατώτατου μισθού κλπ.

Εκνευρισμός μπροστά στην ήττα

Ο εκνευρισμός και το ζενίθ αυταρχικότητας που επιδεικνύει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, έχουν δύο ενδιαφέρουσες διαστάσεις. Η πρώτη αφορά την οθφαλμοφανή από το περσινό καλοκαίρι τάση να μεγεθύνει την πόλωση και εμφανίζοντας ως απειλή τους διαφωνούντες να επιβάλει στην πράξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η δεύτερη σχετίζεται με το ερώτημα αν ο εκνευρισμός οφείλεται σε δημοσκοπήσεις που δείχνουν σημαντική πτώση του κυβερνώντος κόμματος εν όψει των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου.
Κλίμα μονοκρατορίας φτιάχνει ο Ερντογάν, αλλά τα κουκιά μάλλον δεν του βγαίνουν...
Κλίμα μονοκρατορίας φτιάχνει ο Ερντογάν, αλλά τα κουκιά μάλλον δεν του βγαίνουν... Θα κάνετε τρία παιδιά, πέντε φορές ναμάζι, γαργάρα τη διαφθορά, το καρφί για διαφωνούντες γείτονες, την πάπια καθώς η αστυνομία δολοφονεί και τον πιστό σε ό,τι λέω, θέλω και απαγορεύω εγώ.

Ο άγνωστος «πόλεμος» της Συρίας στην Ελλάδα ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία ωθεί φανατικούς μουσουλμάνους, που διαμένουν σε χώρες της Ευρώπης, να μεταβούν στη σπαρασσόμενη χώρα και να πολεμήσουν στο πλευρό των ανταρτών. Ενα από τα «περάσματα» είναι και ο Εβρος. Το θέμα απασχολεί ήδη τις Αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Από το συνοριακό σημείο διέλευσης Κήπων περνούν με προορισμό τη Συρία αραβικής καταγωγής υπήκοοι ευρωπαϊκών χωρών, που μετέχουν σε ένοπλες συγκρούσεις εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος Ασαντ. Την 26η Ιανουαρίου συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος Κήπων στον Εβρο, Γάλλος υπήκοος 44 ετών που προσπάθησε να μεταφέρει εκτός Ελλάδας πολεμικό υλικό κρυμμένο μέσα σε φορτηγό. Στο ίδιο όχημα επέβαινε (και συνελήφθη) 33χρονος Ρώσος υπήκοος. Στην κατοχή των δύο οι Ελληνες αστυνομικοί βρήκαν πτυσσόμενα στιλέτα, ξιφολόγχες, τσεκούρια, κροτίδες και σκοπευτικές διόπτρες νυκτός.

Πώς στρατολογούν Αλβανούς μουσουλμάνους ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

Στην τηλεόραση, όπου εμφανίστηκε, ο 75χρονος Αλβανός Ντιουλμπέρι Σούλι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι ο ιμάμης τού κατέστρεψε την οικογένεια. Ο Σούλι, από το χωριό Γκούρα του Πόγραδετς, ζει από το φθινόπωρο το δικό του δράμα, το οποίο συνδέει ευθέως με τους τζιχαντιστές του Ισλάμ. Στις 24 Οκτωβρίου εξαφανίστηκε από το σπίτι του ο γιος του μαζί με την γυναίκα του και τα τρία ανήλικα παιδιά τους. Εκτοτε αγνοείται η τύχη τους και ο Σούλι θεωρεί περίπου βέβαιο ότι στρατολογήθηκε από φανατικούς και κατέληξε με την οικογένειά του στη Συρία για να πολεμήσει στο όνομα του Αλλάχ.

Παιχνίδι υψηλού ρίσκου από τον Πούτιν ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Την περασμένη Τρίτη, ο Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν εκφώνησε την πιο σημαντική ομιλία της ζωής του. Κάτω από τους μεγαλοπρεπείς πολυελαίους της στοιχειωμένης από τα φαντάσματα των τσάρων αίθουσας του Αγίου Γεωργίου, στο Κρεμλίνο, άγγιξε τις πιο ευαίσθητες χορδές της ρωσικής, συλλογικής μνήμης, προτού ανακοινώσει την «επιστροφή της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στο λιμάνι της μητέρας πατρίδας». Για πρώτη φορά, μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ρωσία μεγάλωνε την επικράτειά της, προσθέτοντας μια στρατηγικής σημασίας περιοχή χωρίς να χυθεί σταγόνα ρωσικό αίμα.

Δίκαιο της ισχύος και ισχύς του Δικαίου

Του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη

  • Ενεργειακό παιγνίδι Μόσχας με Κίεβο, και Κίεβο με Ευρώπη και Δύση
  • Η κατάσταση στην Ουκρανία λειτούργησε ως το πεδίο αντιπαράθεσης και σύγκρουσης των δύο ψυχροπολεμικών πόλων, στην παρούσα φάση, με την προβολή και της Γερμανίας ως ηγέτιδας της ευρωπαϊκής ηπείρου…
  • Η ΕΛΛΑΔΑ όφειλε να παίξει τον ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στην Κριμαία σήμερα, έναντι της Τουρκίας τότε και μετέπειτα…
Η ουκρανική κρίση που εκδηλώθηκε τους τελευταίους μήνες, δημιουργώντας ένα πολωμένο κλίμα εμφυλίου στο εσωτερικό της Ουκρανίας, κορυφώθηκε στις 15 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία διεξήχθη το δημοψήφισμα για ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Το βούτυρο στο ψωμί του Πούτιν

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Η πολιτική του βρετανικού λέοντα και η συνοχή της ΕΕΤο ξύπνημα της ρωσικής αρκούδας και οι άγαρμποι χειρισμοί, το κόστος και ο ρόλος που θα ήταν δυνατόν να διαδραματίσει η Κύπρος.
  •  Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ πολιτική στην κρίση και οι επιπτώσεις στο Κυπριακό

Η ισχύς και δη η στρατιωτική παραμένει ο βασικός παράγοντας διαμόρφωσης και ρύθμισης των διεθνών σχέσεων, χωρίς να υποτιμάται βεβαίως η οικονομία και ειδικότερα η τεχνολογία. Η κρίση στη Γεωργία το 2008 και η τρέχουσα στην Κριμαία επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, το οποίο η Ρεαλιστική Σχολή Σκέψης αναλύει από τον Σου Τζου και τον Θουκυδίδη ώς σήμερα. Έχουν δε, διαψευστεί όλοι εκείνοι που ισχυρίζονταν ότι με το χρήμα αγοράζονται τα πάντα. Εάν η Ρωσία δεν διέθετε τη στρατιωτική ισχύ που διαθέτει, η Δύση θα την τεμάχιζε όπως τεμάχισε τη Γιουγκοσλαβία. Και η Γεωργία το 2008 ή η Ουκρανία σήμερα, εάν είχαν αποτρεπτική ισχύ για να προκαλέσουν στη Μόσχα δυσανάλογο κόστος απ' ό,τι το όφελος, τότε η Ρωσία δεν θα προσαρτούσε την Κριμαία. Όπως δεν θα προσαρτούσε προηγουμένως την Οσσετία και την Αμπχαζία.