21 Φεβρουαρίου 2014

Η Welt θυμάται τις αποζημιώσεις H επίσκεψη του γερμανού προέδρου στην Ελλάδα και το βάρος του παρελθόντος

H επίσκεψη του γερμανού προέδρου στην Ελλάδα και το βάρος του παρελθόντος
Το ζήτημα των γερμανικών αποζημίωσεων θέτει στο «κάδρο» της επίσκεψης του γερμανού προέδρου στην Ελλάδα τον Μάρτιο η εφημερίδα Welt, επισημαίνοντας πως ο Γιόαχιμ Γκάουκ «δεν έρχεται ως διαπραγματευτής του χρέους ή ελεγκτής μεταρρυθμίσεων, αλλά ως Γερμανός».
Ο Γκάουκ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από τις 5 μέχρι τις 7 Μαρτίου. Θα βρεθεί στην Αθήνα πριν πάει, μαζί με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, στην Ήπειρο, για να αποτίσει φόρο τιμής στο μνημείο των Λυγκιάδων και να επισκεφθεί την εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων.Σχολιάζοντας τη σημασία της επίσκεψης, η Welt και ο ανταποκριτής της στη νοτιοανατολική Ευρώπη Μίχαελ Τούμαν γράφουν: «Από την αρχή της κρίσης, οι δύο λαοί αλληλοκατηγορούνται ότι ο ένας χρωστά στον άλλο, η Αθήνα για τις εγγυήσεις και τα πακέτα διάσωσης διψήφιου αριθμού δις ευρώ, το Βερολίνο για το κατοχικό δάνειο, τις απερίγραπτες καταστροφές και το ποτάμι αίματος που άφησε στη χώρα».

Απάντηση ΥΠΕΞ σε Μ. Γλέζο για τις γερμανικές αποζημιώσεις


Ως τη μόνη οδό για την πρακτική και αποτελεσματική προστασία των ελληνικών εθνικών συμφερόντων χαρακτηρίζει το αίτημα για γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) για το συνολικό χειρισμό στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, το υπουργείο Εξωτερικών.
Απαντώντας, στις βολές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου, που χαρακτήρισε φόβο και ροκάνισμα του χρόνου το αίτημα για δεύτερη απόφαση του ΝΣΚ, «βαφτίζοντας τη γνωμοδότηση της παραπάνω επιτροπής, «πρόταση», το ΥΠΕΞ, απάντησε με ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για την μόνη οδό.

ΚΡΙΜΑΙΑ Ισως ενωθούμε με τη Ρωσία...

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2009/10/10/1255198163279/Man-holding-a-Russian-fla-001.jpg
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενωθεί η Κριμαία με τη Ρωσία, εάν δεν ομαλοποιηθεί σύντομα η κατάσταση στο Κίεβο και τις άλλες πόλεις, άφησαν οι εκπρόσωποι του μεγαλύτερου κόμματος στην τοπική Βουλή (82 στους 100 βουλευτές) -του ίδιου από το οποίο προέρχεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Γιανουκόβιτς. Στη χθεσινή συνεδρίαση, που έγινε με την ευκαιρία της 60ής επετείου από την εκχώρηση της Κριμαίας στη σοβιετική δημοκρατία της Ουκρανίας από τον Νικήτα Χρουστσόφ, τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή για τα τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις «με εξτρεμιστικές δυνάμεις δυνάμεις στο Κίεβο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».http://www.imerisia.gr

Ο Ερντογάν μάλλον ξεχνά την προεδρία…

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/02/Erdogan-SYZYGOS01-22DECEMBER20131.jpg
Το κυβερνών τουρκικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μπορεί να αλλάξει τους κανονισμούς του ώστε να επιτρέψει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι υποψήφιος για μια τέταρτη πρωθυπουργική θητεία σε περίπτωση “έκτακτης ανάγκης”, παρόλο που τέτοια σχέδια δεν είναι αυτή τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.Στην Τουρκία διατυπώνονται εικασίες πως ο Ερντογάν, ο οποίος κυριάρχησε εδώ και πάνω από μια δεκαετία στην τουρκική πολιτική, μπορεί να προσπαθήσει να παραμείνει πρωθυπουργός στις επόμενες γενικές εκλογές, το 2015, παρόλο που βάσει των σημερινών κανονισμών του κόμματος δεν μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος.Ο Ερντογάν αναμενόταν ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στις εκλογές του Αυγούστου. Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ θεωρείται, από την πλευρά του, πιθανός υποψήφιος για την ηγεσία του AKP και την πρωθυπουργία.

Δύο συλλήψεις στο Ισραήλ για τα όπλα ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Νέα δεδομένα προκύπτουν στην υπόθεση διακίνησης πολεμικού υλικού από το Ισραήλ στο Ιράν, μέσω Ελλάδας. Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Κ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής. Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, για την υπόθεση έχουν συλληφθεί δύο άτομα που φέρεται να συνδέονται με την εταιρεία - αποστολέα του πολεμικού υλικού στο Ιράν, με επωνυμία «Epic RSP Spare Parts LTD» και έδρα την πόλη Binyamina του Ισραήλ. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz, πρόκειται για τους Avichai Weinstein και Eli Cohen, ιδιοκτήτες της εν λόγω εταιρείας.

Η τουρκική "απόχρωση" της Αυστρίας Πόσοι και ποιοι παίρνουν υπηκοότητα;

Η τουρκική "απόχρωση" της Αυστρίας Τα περισσότερα πρόσωπα μεταξύ όσων τον περασμένο χρόνο απέκτησαν την αυστριακή υπηκοότητα προέρχονται από την Τουρκία, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία.Το 2013 απέκτησαν την αυστριακή υπηκοότητα συνολικά 7.418 πρόσωπα. Μεταξύ των 123 χώρες από τις οποίες προέρχονται, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Τουρκία, με 1.108 πρόσωπα και ενώ ακολουθούν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1.039), η Σερβία (824), η Ρωσική Ομοσπονδία (430) και το Κόσοβο (348). Το 36,7% από τα 7.418 πρόσωπα που συγκαταλέγονται πλέον στους Αυστριακούς υπηκόους, έχει γεννηθεί στην Αυστρία, ενώ το 37,8% είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Πικρό ποτήρι για τον Eρντογάν

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/02/Obama-ErdoganNEA06-560x350.jpg
Tο περασμένο Σάββατο, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση εν μέσω ύβρεων και ξυλοδαρμών, η Bουλή στην Aγκυρα ενίσχυσε τον έλεγχο της δικαστικής από την εκτελεστική εξουσία. Aργά προχθές το βράδυ, το κυβερνών κόμμα AKΠ έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις του για τη διεύρυνση της δικαιοδοσίας της Yπηρεσίας Πληροφοριών MIT.Kάθε μέρα που περνά η σύγκρουση του Eρντογάν με τον Γκιουλέν οδηγεί την κυβέρνηση του AKP στις ίδιες αυταρχικές πρακτικές, που ήταν ο κανόνας την εποχή που μαζί με την πολιτική ηγεσία συγκυβερνούσαν το κεμαλικό κατεστημένο με το «βαθύ κράτος».

"Η Ελλάδα να επιτρέψει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ"

Η πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την τρέχουσα ελληνική Προεδρία και το καθεστώς της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε στη συνάντηση του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι.Ο κ. Βενζέλος πραγματοποιεί, σήμερα, επίσκεψη στα Σκόπια στο πλαίσιο περιοδείας του σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Τουρκία: «Ναι» στην κατάργηση των ειδικών δικαστηρίων

Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα το πρωί την κατάργηση των ειδικών δικαστηρίων τα οποία καταδίκασαν τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες αξιωματικούς που κατηγορούνταν για συνωμοσία εναντίον του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.
Αυτή η δικαστική μεταρρύθμιση που προτάθηκε από την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση, εντάσσεται στις προσπάθειες του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πλήττεται από ένα σκάνδαλο διαφθοράς, να προσελκύσει την εύνοια των υποστηρικτών του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και των στρατιωτικών και να αντιμετωπίσει αυτό που θεωρεί συνωμοσία εναντίον του AKP, για την οποία λέει πως έχει εξυφανθεί από το κίνημα Χιζμέτ (Υπηρεσία) του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που είναι πρώην σύμμαχός του.

Βαρέα όπλα στην αντιπολίτευση

ΣΥΡΙΑ – Η «Wall Street Journal» έγραψε πως η Ουάσινγκτον και το Ριάντ αποφάσισαν να παραδώσουν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ποσότητες βαρέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων κινεζικών αντιαεροπορικών πυραύλων και ρωσικών αντιαρματικών
http://www.ikypros.com/assets/image/imagearticle/Untitled-12913.jpg Του Νικόλα Ζηργάνου
 Η -αναμενόμενη- αποτυχία της ειρηνευτικής διάσκεψης της Γενεύης για τη Συρία φαίνεται πως θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο βίας στην πολύπαθη χώρα. Με την πολιτική λύση να βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά, οι εμπλεκόμενοι στη συριακή σύγκρουση -Σύροι ένθεν κακείθεν, γειτονικές χώρες και μεγάλες δυνάμεις- επανεπενδύουν στη «στρατιωτική λύση», αν και γνωρίζουν ότι καμία πλευρά δεν μπορεί να κερδίσει από μόνη της τον πόλεμο. Ομως, για να επιτευχθεί συμφωνία στα χαρτιά, πρέπει να αντιστοιχεί η όποια πολιτική λύση και στην πραγματικότητα που ορίζεται ανελέητα στα πεδία των μαχών.

Το δράμα μιας χώρας και ενός λαού

http://www.ikypros.com/assets/image/imagearticle/Ukraine%20Protest.JPEG-0ff95.jpgΗ Ουκρανία ζει τις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της από το 1770, οπότε το σημαντικότερο μέρος της ενσωματώθηκε στη ρωσική αυτοκρατορία, μετά τους ρωσοτουρκικούς πολέμους.Ο κίνδυνος γενικευμένου εμφυλίου πολέμου και διαμελισμού της χώρας σε δυο κομμάτια, ανατολικά και δυτικά του ποταμού Δνείπερου, είναι ορατός, προβάλλεται μάλιστα και ως οριστική λύση, καθώς στη μακραίωνη ιστορία της πάντοτε ήταν ουσιαστικά χωρισμένη στα δύο: Στο ανατολικό τμήμα που ήταν προσδεμένο στη Ρωσία, με τους κατοίκους να αισθάνονται Ρώσοι και να μιλούν τα ρωσικά και το δυτικό τμήμα, όπου η πλειονότητα είναι καθολικοί και ουνίτες. Τη διάλυση της Ουκρανίας είχε εμμέσως υπαινιχθεί και ο Βλ. Πούτιν στις αρχές της δεκαετίας του 2000...

ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ Τουρκία: Τουλάχιστον 20 νεκροί από έκρηξη κοντά στην μεθόριο με την Συρία

Μια πολύ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε ένα μεθοριακό φυλάκιο, πάνω στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά θύματα.
Τουρκία: Τουλάχιστον 20 νεκροί από έκρηξη κοντά στην μεθόριο με την Συρία Ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στην περιοχή για να μεταφέρουν τους τραυματίες στο Κιλίς, στη νότια Τουρκία, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι και τοπικές πηγές. Η έκρηξη κατά πάσα πιθανότητα προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη κοντά σε έναν καταυλισμό Σύρων προσφύγων.Ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η έκρηξη, κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο του Οντζουπινάρ, που βρίσκεται απέναντι από τη μεθοριακή διάβαση Μπαμπ αλ Σαλάμεχ της Συρίας, έγινε αισθητή σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.