14 Φεβρουαρίου 2014

Ενώπιον νέας διαδικασίας «Ιμβροποίησης» του Κυπριακού


Έλληνες της Κύπρου και απανταχού Έλληνες, γρηγορείτε. Να αποτρέψουμε την «Ιμβροποίηση» του Κυπριακού
http://www.philenews.com/data/2014/02/14/skitso-14022014.jpgΠαρά τις προεκλογικές και μετεκλογικές «δεσμεύσεις» του Προέδρου, η συμφωνία επί του «κοινού ανακοινωθέντος» Αναστασιάδη - Έρογλου σηματοδοτεί την έναρξη νέας διαδικασίας επαναφοράς του σχεδίου Ανάν. Μετά την εξέλιξη αυτή, αιτιολογείται πλήρως η απαίτηση για παραίτηση του Προέδρου και προκήρυξη προεδρικών εκλογών, ακριβώς γιατί (όπως πολύ ορθά επισημαίνεται) έχει εκλεγεί Πρόεδρος με καθοριστικές προγραμματικές θέσεις στο Κυπριακό, που δεν τηρήθηκαν (κυρίως, είχε χρησιμοποιήσει αυτές τις «δεσμεύσεις» για να υφαρπάσει την λαϊκή εντολή). Παρά τις «αμφιταλαντεύσεις» του Νίκου Αναστασιάδη (που μάλλον ήταν για το θεαθήναι), η αναμενόμενη επανέναρξη των συνομιλιών, έχοντας ως βάση το απαράδεκτο ανακοινωθέν που παραπέμπει σε «λύση» με δύο ιδρυτικά κράτη, είναι γεγονός.

Υποδομές στάθμευσης Μιστράλ θα κατασκευαστούν μέχρι το 2017

http://www.briefingnews.gr/media/k2/items/cache/76983ebec8e89135d9571e871dd6ccf5_M.jpg
Υποδομές στάθμευσης των αποβατικών ελικοπτεροφόρων τύπου «Μιστράλ», που θα ονομάζονται «Βλαντιβοστόκ» και «Σεβαστούπολη» θα έχουν κατασκευαστεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015, ενώ η κατασκευή της βάσης στάθμευσης των ελικοπτεροφόρων και των πλοίων νέων τύπων στο λιμάνι Ουλίς του Βλαντιβοστόκ θα ολοκληρωθεί πλήρως ως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017, όπως ανέφερε στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, στρατηγό Σεργκέι Σοϊγκού ο διοικητής του Στόλου του Ειρηνικού Ωκεανού αντιναύαρχος Σεργκεί Αβακιάντς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Ο υπουργός Άμυνας επιθεώρησε προσωπικά την πορεία των έργων για την κατασκευή των υποδομών στάθμευσης των ελικοπτεροφόρων, που μπορούν να χρησιμοποιούνται και σαν νεωδόχοι, και έθεσε στόχο στη διοίκηση του Στόλου του Ειρηνικού Ωκεανού και στη διεύθυνση του δημόσιου κατασκευαστικού φορέα SpetsStroy προκειμένου να διεκπεραιώσουν «όλα τα προγραμματισμένα έργα στο πλαίσιο του ισχύοντος χρονοδιαγράμματος και με υψηλή ποιότητα». «Όλα τα έργα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα τη στιγμή της άφιξης των καινούργιων πλοίων», τόνισε ο κ. Σοϊκγού.

Ο κ. Αβακιάντς ενημέρωσε τον υπουργό λέγοντας ότι «η τεχνική μελέτη έχει εκπονηθεί, τον Αύγουστο του 2013 άρχισε η σχεδίαση που θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2014. Τώρα άρχισαν οι εργασίες προετοιμασίας στα ύδατα του μελλοντικού ελλιμενισμού».

Σύμφωνα με τον διοικητή του Στόλου του Ειρηνικού Ωκεανού, τον επερχόμενο Απρίλιο θα συναφθεί συμβόλαιο για την ανάληψη των κατασκευαστικών έργων, ενώ για τις 30 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των κατασκευών. «Η φάση αυτή προβλέπει την κατασκευή του συγκροτήματος στάθμευσης των αποβατικών ελικοπτεροφόρων. Στις 30 Δεκεμβρίου του 2017 προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση, στο πλαίσιο του οποίου θα ολοκληρωθεί η κατασκευή όλης της ναυτικής βάσης», δήλωσε ο κ. Αβακιάντς.
http://www.briefingnews.gr/ros/item/85250-i-upodomi-tathm 

Deutsche Welle: Σώστε την Ευρώπη από την νεοεθνικιστική αποπλάνηση

Γιούκνερ: Η προέλαση των λαϊκιστών να μην εξελιχθεί σε επέλαση

Η βαριά κληρονομιά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η Μ. Ανατολή βρίσκεται στη θέση στην οποία βρισκόταν η Ευρώπη μετά το 1919
Η βαριά κληρονομιά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου
Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε το 1918, αλλά η βία που πυροδότησε στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται ακόμη. Αυθαίρετα σύνορα χαράχτηκαν από ιδιοτελείς αποικιοκρατικές δυνάμεις αφήνοντας στην περιοχή μια κληρονομιά που δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει ως σήμερα, γράφει το «Spiegel». Δεν υπάρχει καμία χώρα στη Μέση Ανατολή που να μη βίωσε πόλεμο τις τελευταίες δεκαετίες. Και όλες τους διατρέχουν τον κίνδυνο της έκρηξης βίας στο άμεσο μέλλον. Οι εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης στην Τυνησία, στη Λιβύη, στην Αίγυπτο και στη Συρία αποτελούν το πιο πρόσφατο κεφάλαιο σε μια σχεδόν αδιάκοπη περιφερειακή σύγκρουση που ξεκίνησε πριν από 100 χρόνια.

Βρετανία ή Μικρή Αγγλία;

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//8919A30609646A347BC753CAE5599444.jpg
Από την μια μεριά οι εικόνες βιβλικής καταστροφής από τις παράκτιες περιοχές της Αγγλίας και από την άλλη η πρόβλεψη της Τράπεζας της Αγγλίας ότι μέσα στο 2014 η χωρά θα καταγράψει έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ομάδα των Αναπτυγμένων Χωρών.Η πραγματική όμως αντίθεση και αντίφαση δεν είναι οι φυσικές καταστροφές από τη μια μεριά και τα καλά νέα για την οικονομία από την άλλη. Είναι οι αισιόδοξες προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας από την μια μεριά και η απίστευτη ικανότητα του Κάμερον να εγκλωβίζει τη χώρα στα χειρότερα ευρωπαϊκά και εσωτερικά αδιέξοδα από την άλλη.

Τα Σκόπια βλέπουν ΝΑΤΟ

http://www.newsbomb.gr/media/k2/items/cache/f9aa1db18594222044f1429be18b558c_XL.jpgΗ προσοχή πολιτικών, μέσων ενημέρωσης και πολιτών είναι στραμμένη στην οικονομία, όπως και στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές, εξελίξεις που περιορίζουν την ενασχόληση με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπου ακόμη και αυτό το μειωμένο ενδιαφέρον που υπάρχει, εξαντλείται στα βήματα που γίνονται στο Κυπριακό. Ομως, και στο άλλο λεγόμενο εθνικό θέμα, αυτό της ονομασίας της ΠΓΔΜ, παρατηρείται κινητικότητα που απαιτεί εγρήγορση.

Οι φιλοδοξίες του Ερντογάν στη μέση της πολιτικής έντασης

Η πολιτική ένταση στην Τουρκία συνδέεται και με τις προεδρικές φιλοδοξίες του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές. Ο κ. Ερντογάν θα ήθελε να εκλεγεί Πρόεδρος, αλλά σε μια ενισχυμένη -ως προς τις εκτελεστικές εξουσίες της- προεδρία και να αφήσει τη θέση του Πρωθυπουργού στον σημερινό πρόεδρο κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, υποστηρίζει ο πολιτικός αναλυτής Οκάι Γκιονενσίν, συνοψίζοντας κάτι που επανέρχεται επίμονα στην επικαιρότητα και εδώ και πάρα πολύ καιρό συζητείται σε πολιτικούς κύκλους.