22 Ιανουαρίου 2014

Η Γερμανική Άρνηση της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας

http://e-afipnisi.gr/img/6353a8421ee460b64f2c988cc72a8391verolino.jpg500.jpg  Η σημερινή Ευρώπη δεν μοιάζει με τίποτε στην Ευρώπη που σχεδιάστηκε στο Μααστριχτ. Πέραν του γεγονότος ότι όλοι έχουν παραβεί τα κριτήρια του Μααστριχτ περισσότερο η λιγότερο,η Ευρωπαϊκή πολυφωνία εχει σιωπήσει και ακούγεται πλέον μόνο η φωνή της Γερμανίας είτε ευθέως είτε με "εξημερωμενους"Ευρωπαίους . Όμως η φωνή της Γερμανίας ακούγεται μόνο στα Οικονομικά θέματα που έχουν επισκιάσει όλα τα αλλα. Η φωνή ειναι ιδιαίτερα δυνατή όταν θίγονται θέματα που κινδυνεύουν να δείξουν μια αδύναμη πτυχή της γερμανικής Οικονομίας όπως ειναι οι Τράπεζες της. Τότε οι Γερμανοί όπως στην περίπτωση Ευρωπαϊκού ελέγχου των Τραπεζών καταφέρνουν να επιβάλλουν τη δική τους άποψη παρ'ολο που ειναι κατάφωρα άδικη και αντιευρωπαικη. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα αν η Γερμανία ειναι ο Ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η απάντηση ειναι όχι.

Pax Germanica?

Οι προσδοκίες και οι αυταπάτες εξαντλήθηκαν και η πραγματικότητα σκληρή και ωμή προκαλεί απώθηση και φυγή στους επαγγελματίες της πολιτικής και αμηχανία σε αυτούς που την παρατηρούν και την αναλύουν. Πρώτα ήρθε το σοκ της προσυπογραφής της πολιτικής Μέρκελ - Σόιμπλε στην κρίση της Ευρωζώνης από τους σοσιαλδημοκράτες. Για όλους όσοι ενθουσιάζονταν κάθε φορά που η Μέρκελ έχανε σε τοπικές εκλογές, η προσαρμογή είναι οδυνηρή. Στη Γερμανία υπάρχει πανεθνική συναίνεση για την πολιτική που συνθλίβει τον Νότο και, αν υπάρχει αμφισβήτηση, αυτή έρχεται από τα δεξιά από τους ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Οι Αμερικανοί ενισχύουν το βουλγαρικό στρατό με επικοινωνιακό υλικό

 Οι βουλγαρικές Ένοπλες Δυνάμεις θα λάβουν εξοπλισμό στον τομέα των επικοινωνιών και πληροφοριών καθώς και ειδικό εξοπλισμό παρακολούθησης, από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας.
http://www.briefingnews.gr/media/k2/items/cache/284666334902e243f2cae8392ef00472_M.jpg
Αυτό ανακοινώθηκε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βουλγαρία. Η παροχή ειδικού εξοπλισμού γίνεται για την εφαρμογή ενός προγράμματος για την ανάπτυξη των ικανοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμαχικών χωρών, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους ή υποστήριξης στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις ή στις επιχειρήσεις ανασυγκρότησης και σταθεροποίησης, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων του ΝΑΤΟ.Η συνολική αξία του πακέτου του ενισχυτικού εξοπλισμού εκτιμάται στα 12,5 εκατ. δολάρια.

Ο ρόλος της ΕΕ στην κρίση της Τουρκίας

euronews: Μαρκ Πιερινί, υπήρξατε πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία για πέντε χρόνια. Η τουρκική ηγεσία αντιμετωπίζει μία πολύ σοβαρή κρίση. Απειλούμενος από σκάνδαλα διαφθοράς, ο πρωθυπουργός κάνει αλλαγές στην αστυνομία, το δικαστικό σώμα, τις δημόσιες υπηρεσίες, ακόμη και στην τηλεόραση. Από την πλευρά της Ευρώπης, αυτή είναι μία αυταρχική εκτροπή. Αλλά τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη; Μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στην Τουρκία; Ποια είναι τα εργαλεία;

Τι πέτυχε ο Erdogan στις Βρυξέλλες

http://img.newsam.com/news/190043.jpg
Του Κώστα Ράπτη Λίγο πριν τη μετάβαση του Τούρκου πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες., για την πρώτη του επίσκεψη στην έδρα των ευρωπαίκών θεσμών εδώ και πέντε χρόνια, μεγάλο μέρος του τουρκικού Τύπου ανέμενε ενός είδους επανάληψη του “Νταβός” του 2009, όταν Tayyip Erdogan αποχώρησε οργισμένος από το πάνελ έχοντας προηγουμένως εξαπολύσει πρωτοφανή φραστική επίθεση στον πρόεδρο του Ισραήλ Shimon Peres για την στρατιωτική επιχείρηση ”Συμπαγής Μόλυβδος” εναντίον της Λωρίδας της Γάζας. Η θεωρία του “μοναχικού λύκου” που θέλει την Τουρκία να αναζητά το δρόμο της στη διεθνή σκηνή χωρίς δεσμευτικές συμμαχίες, είναι προσφιλής στον τουρκικό πληθυσμού και ένα show εθνικής υπερηφάνειας θα ήταν πολιτικά πιο αποδοτικό από το να πρέπει ο Erdogan να δίνει εξηγήσεις για τα μέτρα που λαμβάνει εναντίον των δικαστικών μετά το ξέσπασμα του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς στις 17 Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα, στον ευρωπαϊκό και διεθνή Τύπο πολλοί διαπίστωναν ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. κινδυνεύει.

Ο πετρελαιοκίνητος εθνικισμός των Κούρδων

Τούρκοι και κούρδοι ηγέτες έθεσαν σε εφαρμογή μια ενεργειακή συμφωνία που υπόσχεται να ενισχύσει την ημιαυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν με μια ανεξάρτητη ροή εσόδων από το πετρέλαιο-Μητροπούλου Ειρήνη
Ο πετρελαιοκίνητος εθνικισμός των Κούρδων
Μπορεί η εκδίκηση των Κούρδων να λέγεται πετρέλαιο; Και είναι δυνατόν να φτάσουν πιο κοντά στο όνειρο της ανεξαρτησίας με τη βοήθεια του πιο απίθανου συμμάχου - της Τουρκίας; Και όμως, έτσι δείχνουν τα πράγματα στο Βόρειο Ιράκ. Αφήνοντας κατά μέρος δεκαετίες εχθρότητας, Τούρκοι και κούρδοι ηγέτες έθεσαν ήσυχα σε εφαρμογή, αυτή την εβδομάδα, μια ενεργειακή συμφωνία που υπόσχεται να ενισχύσει την ημιαυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν με μια ανεξάρτητη ροή εσόδων από το πετρέλαιο.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Νέες «εκκαθαρίσεις» στηνΤουρκία: Απολύονται ή μετατίθενται 470 αστυνομικοί

Νέες «εκκαθαρίσεις» στηνΤουρκία: Απολύονται ή μετατίθενται 470 αστυνομικοί
Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σήμερα σε νέες εκκαθαρίσεις στις τάξεις της αστυνομίας απολύοντας ή μεταθέτοντας 470 μέλη της, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμους αξιωματικούς στην Άγκυρα, στο πλαίσιο του σκανδάλου που συγκλονίζει τη χώρα, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.Από την αρχή της δικαστικής έρευνας που έχει στόχο δεκάδες οικείους και στενούς συνεργάτες του, ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε χωρίς προηγούμενο εκκαθαρίσεις στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη της χώρας, τις οποίες κατηγορεί ότι στους κόλπους τους βρίσκεται το κέντρο μιας "συνωμοσίας" με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής του, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

Τουρκία: Πέτρες εναντίον υποψηφίου του AKP Οπαδοί του BDP φώναζε συνθήματα υπέρ του ανθυποψηφίου του

Τουρκία: Πέτρες εναντίον υποψηφίου του AKP
Επίθεση από οπαδούς του φιλικουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) δέχτηκε στο Βαν της νοτιοανατολικής Τουρκίας ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ για το δήμο του Βαν. Οι οπαδοί του BDP του έριξαν ακόμη και πέτρες.Ο υποψήφιος του ΑΚΡ Οσμάν Νουρί Γκιουλατσάρ πήγε στο κέντρο της πόλης στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά μια ομάδα οπαδών του BDP άρχισε να φωνάζει συνθήματα υπέρ του ανθυποψηφίου του Γκιουλατσάρ. Στη συνέχεια μια ομάδα 500 ατόμων άρχισε να φωνάζει συνθήματα εναντίον του υποψηφίου του ΑΚΡ. Μια άλλη ομάδα 100 ατόμων που υποστήριζε τον υποψήφιο του ΑΚΡ άρχισε να φωνάζει συνθήματα υπέρ του Γκιουλατσάρ.

Εξι τουρκικά αεροσκάφη πάνω από τους Φούρνους

Έξι τουρκικά αεροσκάφη F-16, πέταξαν σήμερα πάνω από τους Ανθρωποφάγους του συμπλέγματος των Φούρνων σε ύψος 5000 ποδιών, στις 14:58 μμ., όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ. Τα τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών μεταξύ Λήμνου και Λέσβου στις 14:31 μ.μ, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως και καταγράφηκε μία παράβαση των κανόνων εναερίας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών που εξελίχθηκε σε 9 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στην περιοχή του βορείου και κεντρικού Αιγαίου.

Διασφαλίζοντας τη νομική υπόσταση των Ελληνορθοδόξων και των άλλων κοινοτήτων της Τουρκίας


http://www.newsbomb.gr/media/k2/items/cache/98df11b2bd64bb76df3a0eb62a80db1c_L.jpg
Σήμερα η Τουρκία βρίσκεται από κοινωνικοπολιτική άποψη σχετικά με τις μειονότητές της στο μεταβατικό στάδιο από ένα παρελθόν που προβλημάτισε σε ένα μέλλον πολλά υποσχόμενο. Η κυβέρνηση το Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης του Πρωθυπουργού Έρντοαν υπήρξε η πρώτη η οποία άγγιξε για πρώτη φορά ουσιαστικά το θέμα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων της Τουρκίας. Μία σειρά, έστω και περιορισμένων, ενεργειών της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με την επιστροφή κοινοτικής περιουσίας στους Ελληνορθόδοξους της Τουρκίας, όπως και τις κοινότητες των Χριστιανών Αρμενίων, των Λατίνων Καθολικών, των Συροϊακοβιτών και των Ιουδαίων της χώρας, έχει δημιουργήσει θετικό κλίμα στις τάξεις των μειονοτήτων και την ελπίδα ότι το υπό διαμόρφωση νέο Σύνταγμα της Τουρκικής Δημοκρατίας θα διασφαλίσει στην πράξη, και όχι απλώς θεωρητικά, αναγνώριση της νομικής τους υπόστασης, συμπεριλαμβανομένου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιραββινίας, καθώς επίσης και την ισοπολιτεία και ισονομία των μονοθεϊστικών κοινοτήτων.

Διαμαρτυριών και εξεγέρσεων συνέχεια

Το κύμα διαμαρτυριών και λαϊκών εξεγέρσεων σε πολλές χώρες του κόσμου αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιοποιεί σήμερα το γερμανικό Ίδρυμα Bertelsmann.
H έρευνα, που πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, βάζει στο μικροσκόπιο την εξέλιξη της δημοκρατίας και της οικονομίας της αγοράς σε 129 αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και χώρες που βρίσκονται σε φάση μετάβασης.
Για τους συντάκτες της έρευνας τα κύρια αίτια για τα συνεχιζόμενα κύματα διαμαρτυριών και λαϊκών εξεγέρσεων είναι η εντεινόμενη φτώχεια και η κοινωνική περιθωριοποίηση. Στις περισσότερες χώρες ωφελούνται μόνον οι εκάστοτε μικρές ελίτ, όπως αναφέρεται. Την ίδια ώρα όμως εντείνεται και η αντίσταση της ολοένα και καλύτερα δικτυωμένης κοινωνίας των πολιτών, που αντιδρούν στην κατάχρηση πολιτικής εξουσίας. Γι΄ αυτό το λόγο, σύμφωνα με το ίδρυμα, «θα συνεχιστεί το παγκόσμιο κύμα των διαμαρτυριών και εξεγέρσεων».

Κρούσματα εκμετάλλευσης Ελλήνων από Έλληνες

Πολλοί νέοι έλληνες μετανάστες στη Γερμανία είναι δύο φορές θύματα: της κρίσης και της εκμετάλλευσης. Αυτό ισχυει κυρίως για όσους δεν έχουν προετοιμαστεί σωστά για τη μεγάλη απόφαση και δεν γνωρίζουν τη γλώσσα.
Ονομάζονται νέο - μετανάστες για να τους ξεχωρίζει κανείς από τους παλιούς, εκείνους που ήρθαν οργανωμένα στη Γερμανία τις δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε ήξεραν πριν ξεκινήσουν ότι θα τους περίμενε κάποιος στο σιδηροδρομικό σταθμό για να τους υποδεχτεί, ότι θα είχαν σπίτι, ασφάλεια και πάνω από όλα δουλειά με συγκεκριμένες απολαβές βάσει συμβολαίου. Οι νέοι μετανάστες δεν έχουν πάντα την ίδια τύχη. Όποιοι έρχονται με πτυχία και γνωρίζουν τη γλώσσα, όχι μόνο πέφτουν στα μαλακά, αλλά είναι ευπρόσδεκτοι. Ιδίως όσοι διαθέτουν πολύ ψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και σημαντική επαγγελματική εμπειρία και προϋπηρεσία απορροφώνται άμεσα από τη γερμανική αγορά εργασίας σε περίοπτες θέσεις σε νοσοκομεία, σε επιχειρήσεις ή σε πολυεθνικές εταιρείες.

Προβλήματα στην κατασκευή του νέου αρχηγείου του ΝΑΤΟ Είχε κοστολογηθεί για 1 δισ. ευρώ αλλά αναμένεται να το ξεπεράσει


Προβλήματα στην κατασκευή του νέου αρχηγείου του ΝΑΤΟ
Νέο αρχηγείο χτίζει το ΝΑΤΟ, κόστους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Αλλά η κατασκευαστική κοινοπραξία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες που απειλούν το όλο έργο, γεγονός που φέρνει σε δύσκολη θέση τον απερχόμενο γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.Η θητεία του δανού Ράσμουσεν λήγει το καλοκαίρι και ήδη ο γενικός γραμματέας έχει καταρτίσει έναν κατάλογο για τα επιτεύγματα της «εποχής Ράσμουσεν». Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας προετοίμασε το ΝΑΤΟ για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Γαλλία - Γερμανία συντονίζουν μαζί την εξωτερική τους πολιτική Κοινά ταξίδια των επικεφαλής της διπλωματίας


Γαλλία - Γερμανία συντονίζουν μαζί την εξωτερική τους πολιτική
Σε φάση στενότερης συνεργασίας στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής περνούν Γαλλία και Γερμανία, όπως εξήγγειλαν σε συνάντησή τους στο Παρίσι οι επικεφαλής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς και Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.
Η ενισχυμένη συνεργασία περιλαμβάνει κοινά ταξίδια των επικεφαλής διπλωματίας στο εξωτερικό -με έμφαση στις χώρες των ανατολικών συνόρων της ΕΕ με τις οποίες επιδιώκεται προσέγγιση, καθώς και αραβικά κράτη σε αναταραχή-, ενώ επιδιώκεται και η προσέλευση στις Συνόδους Κορυφής με κοινή γραμμή.

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΩΦΕΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ Εκατομμύρια στη «Γερμανός» χωρίς αιτιολογία

Οταν το ΣΔΟΕ πήγε για έρευνα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, πήρε την απάντηση ότι τα αρχεία είχαν μεταφερθεί
Τη μερίδα του λέοντος πήρε η γνωστή εταιρεία «Γερμανός» στη μεγάλη δουλειά Γερμανών και Ελλήνων στα υποβρύχια! Δηλαδή στο σκάνδαλο που ερευνάται σε Γερμανία και Ελλάδα και έχουν ήδη περάσει της φυλακής τα σίδερα επιφανείς υπεράνω υποψίας...Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, όταν ξεκίνησαν τη μεγάλη έρευνα στο σκάνδαλο των υποβρυχίων για να βρουν αν και ποιοι πήραν μίζες, απασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την εταιρεία «Γερμανός» και ιδιαίτερα με το αν οι Γερμανοί ήθελαν τον... Γερμανό τους ή αντίθετα, αν κάποιοι στην Ελλάδα ήθελαν τον Γερμανό τους, κατά τις γνωστές διαφημίσεις.Είναι κοινό μυστικό στην Ελλάδα οι τεράστιες προσβάσεις που είχε η εταιρεία στο πολιτικό και μιντιακό σύστημα της χώρας και πρέπει να αναγνωρίσει κανείς μεγάλη γενναιότητα στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, γιατί κατάφεραν εν τέλει και να κάνουν έρευνα και να τη φέρουν εις πέρας.

600 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΘΑ ΕΜΠΛΑΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΙΑ ΔΙΑΜΑΧΗ Από τη Λάρισα στην Κ. Αφρική

Την «ενεργή εμπλοκή» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εμφύλια διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με την αποστολή έως και 600 Ευρωπαίων στρατιωτών, αποφάσισαν χθες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., υποχωρώντας στις πιέσεις της Γαλλίας.
Γάλλος στρατιώτης στέκεται φρουρός σε μουσουλμάνους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε εκκλησία. Σε λίγο, οι διαταγές θα έρχονται και από τη Λάρισα...
Γάλλος στρατιώτης στέκεται φρουρός σε μουσουλμάνους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε εκκλησία

Κοντά σε εμφύλιο

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού  Συμπληρώθηκε άλλο ένα 24ωρο ταραχών στο κέντρο του Κιέβου, αν και αργά χθες ξεκίνησαν «τεχνικές διαβουλεύσεις» μεταξύ εκπροσώπων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης και να μην επιβεβαιωθούν όσοι θέλουν τη χώρα να βρίσκεται στο χείλος ενός εμφυλίου.«Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να εγγυηθώ τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, για να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των ειρηνικών πολιτών», είπε σε μήνυμά του ο πρόεδρος της χώρας Γιανουκόβιτς, ο οποίος συναντήθηκε με έναν από τους κεντρικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης, τον πυγμάχο Βιτάλι Κλιτσκό, και συμφώνησαν «ειρηνικές διαβουλεύσεις» για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης. Στις διαβουλεύσεις αυτές, πάντως, δεν εμφανίστηκε ο ίδιος ο Γιανουκόβιτς, αλλά κυβερνητικοί παράγοντες, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης να αρχίσουν να αμφιβάλλουν για το αποτέλεσμά τους.

Ομοσπονδία «ιδρυτικών κρατών»

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Κλείνει την πόρτα της λύσης από τις Βρυξέλλες ο Ταγίπ Ερντογάν.Καμιά άλλη λύση δεν χωρεί στο τραπέζι, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός και ισχυρίστηκε ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αντίθετη με το κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο
Κλείνει την πόρτα της λύσης του Κυπριακού και διατηρεί ανοιχτή την πύλη της διχοτόμησης ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λύση ομοσπονδίας με «δυο ιδρυτικά κράτη» (two founded states). Η διάσκεψη Τύπου ήταν κοινή με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.