01 Ιανουαρίου 2014

Ρίχνουμε 28 δισ. ευρώ σε βαρέλι δίχως πάτο


Του Δημήτρη Κατσαγάνη Πάνω από 28,5 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν το 2013 από τον κοινωνικό προϋπολογισμό της χώρας για φάρμακα, παροχές ασθενείας, προνοιακές παροχές, επιδόματα ανεργίας, προγράμματα απασχόλησης και άλλες λειτουργικές ανάγκες του συστήματος ασφάλισης-υγείας. Το ποσό αυτό ανέρχεται στο 56% ίων συνολικών δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, του ΕΟΠΥΥ, των οργανισμών απασχόλησης και των νοσοκομείων και το 15,5% του ΑΕΠ. Το υπόλοιπο 44% καλύπτει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Πώς καλύπτονται αυτές οι δαπάνες; Λίγο πάνω από συνολικά το μισό κομμάτι των κοινωνικών δαπανών, συνταξιοδοτικών και μη, καλύπτεται (55%) από τους άμεσα ασφαλισμένους και όσους πληρώνουν εισφορές για λογαριασμό τρίτων. Το υπόλοιπο 45% καλύπτεται από κρατικά έσοδα από φόρους, αλλά και από τις δόσεις του διεθνούς δανείου της τρόικας. Με άλλα λόγια, πάνω-κάτω το σύνολο των μη συνταξιοδοτικών δαπανών του κοινωνικού προϋπολογισμού πληρώνεται από το κράτος και τις… διακρατικές συμφωνίες του.

Independent: Κλειδί για την παγκόσμια σταθερότητα η προτίμηση του Ομπάμα στη διπλωματία το 2013

Independent: Κλειδί για την παγκόσμια σταθερότητα η προτίμηση του Ομπάμα στη διπλωματία το 2013
«Δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσωρινή διευθέτηση, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να διαπιστωθεί αν μπορεί να επιτευχθεί μια μόνιμη συμφωνία. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα πετύχει - και αν δεν πετύχει, ο κίνδυνος μιας νέας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος. Κι όμως, είναι η πρώτη φορά από την επίσκεψη του Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα το 1972 που γεννιούνται τόσες ελπίδες από μια προσωρινή συμφωνία. Και, συγκεκριμένα, τη συμφωνία για το προσωρινό πάγωμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», γράφει ο Ρούπερτ Κόρνγουελ, στη βρετανική εφημερίδα Independent σε μια κάπως διαφορετική - από τα συνηθισμένα - ανάλυση για το σημείο καμπής του 2013. Για τον ίδιο, κομβικό υπήρξε το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα προτίμησε τη διπλωματία έναντι του πολέμου.

ΕΛΛΗΝΟ-ΡΩΣΙΚΑ ΝΑΥΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Το ρωσικό καταδρομικό «Μέγας Πέτρος»
Στο Αιγαίο ετοιμάζεται να καταπλεύσει το πυρηνοκίνητο καταδρομικό της Ρωσίας «Μέγας Πέτρος» («Pyotr Veliky») μαζί με άλλα πλοία, για κοινές ασκήσεις με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Το καταδρομικό έδεσε ήδη για ανεφοδιασμό και ξεκούραση του πληρώματος στο λιμάνι της Λεμεσού. Κατά πληροφορίες οι κοινές ασκήσεις με το ελληνικό ΠΝ θα απλωθούν από το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι θα πραγματοποιηθούν συντονισμένες ανθυποβρυχιακές ασκήσεις, με ρωσικό υποβρύχιο που επίσης θα πλεύσει στην περιοχή, καθώς και ότι αργότερα θα καταπλεύσει στην ίδια περιοχή και το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ».

Η συμφωνία της Γενεύης: η μικρή και η μεγάλη διαπραγμάτευση

http://tvkosmos.gr/articleImages/496B437CED84B11828A6DEB043862714.jpgΤου Σωτήρη Ρούσσου*
 Στο διάστημα που ακολούθησε τη συμφωνία της Γενεύης τον Νοέμβριο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σημειώθηκαν μια σειρά από εξελίξεις που υποδηλώνουν σημαντικές αλλαγές στον συσχετισμό δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι δυνατόν να περιχαρακωθεί σε μια συζήτηση και διαπραγμάτευση για τα τεχνικά στοιχεία της, όσο σημαντικά και αν είναι αυτά. Μοιραία συνδέεται με μια ευρύτερη συνεννόηση για τη νομή της περιφερειακής ηγεμονίας.

Η λίρα βούτηξε στον Βόσπορο: Η πολιτική αστάθεια προκαλεί τριγμούς στην τουρκική οικονομία


Ο Κεμάλ μπορεί να χαμογελά στα χαρτονομίσματα των 200 τουρκικών λιρών, όμως το πλήγμα που δέχεται η χώρα του από το σκάνδαλο διαφθοράς της κυβέρνησης Ερντογάν απειλεί και την οικονομική σταθερότητα αλλά και την εξωτερική πολιτική της Αγκυρας
http://nstatic.tanea.gr/17081079_ANK07_TURKEY_RATES__0917_11.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTMlMmYxMiUyZjMxJTJmMTcwODEwNzlfYW5rMDdfdHVya2V5LXJhdGVzLV8wOTE3XzExLmpwZyZ3PTY2MCZoPTM3NiZzdD10cnVlJmJnPTE2Nzc3MjE1JmNyPXRydWUmYXQ9NA%3d%3dΟλο και πιο δυσχερής γίνεται η κατάσταση στην Τουρκία, καθώς το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει την κυβέρνηση Ερντογάν δεν λέει να σιγάσει. Το νόμισμα της χώρας, η τουρκική λίρα, έχασε 4,9% της αξίας της τον Δεκέμβριο έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση στις διεθνείς αγορές μετά το πέσο της Αργεντινής ενώ το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έχει αυτόν τον μήνα 15% - συνολικά 27% από τις αρχές του χρόνου, καθώς η πολιτική αστάθεια εντείνεται. Οι επενδυτές ξεφορτώνονται μαζικά τα τουρκικά ομόλογα και η Τουρκία φαίνεται ότι παύει να αποτελεί το μοντέλο του εκσυγχρονισμού για τις μουσουλμανικές χώρες.

Γκιούλ και Μπαμπατζάν: Δεν είναι φανατικοί, δεν είναι επικίνδυνοι λένε στην Ουάσιγκτον…

Obama-ErdoganNEA05
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Οι περισσότεροι αναλυτές δείχνουν να έχουν εκπλαγεί με το νέο «πρόσωπο» του αυταρχικού ηγέτη, που εμφάνισε ο Ταγίπ Ερντογάν το τελευταίο διάστημα. Κάνουν και τώρα λάθος, όπως έκαναν και πριν, όταν τον υμνούσαν ως ένα ισλαμιστή μεν, αλλά μετριοπαθή ηγέτη, που εμπνέεται από τα δημοκρατικά ιδανικά.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει ένα και μοναδικό πρόσωπο από την ημέρα που εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας. Και οφείλω να αναγνωρίσω ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρέτησαν στην Τουρκία, ενημέρωσαν έγκαιρα τους προϊσταμένους τους, και για τον βούρκο της διαφθοράς και για τις απολυταρχικές τάσεις του. Οταν τον κυριαρχούσε η οξύτατη κλειστοφοβία, θα μπορούσε και να παρουσιάσει βίαιες διαθέσεις έλεγαν.. Και πόσο δίκιο είχαν… Αλλωστε, εάν έχετε το χρόνο να παρακολουθήσετε ένα οποιοδήποτε βίντεο των δημόσιων ομιλιών του, ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο, θα δείτε από μόνοι σας το …θέαμα.

Για την κατάσταση της καπιταλιστικής οικονομίας της Τουρκίας Ορισμένες προσεγγίσεις, με βάση αστικές αναλύσεις


Οι εξελίξεις στην Τουρκία που στο επίκεντρό τους έχουν τις αποκαλύψεις σκανδάλων διαφθοράς δημιουργούν αναταράξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα, ενώ πίσω τους βρίσκονται οξύτατες ενδοαστικές αντιθέσεις. Οι σημερινές εξελίξεις έρχονται ως συνέχεια των διαδηλώσεων πριν μερικούς μήνες στην πλατεία Ταξίμ, αλλά και σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, κινητοποιήσεις που θυμίζουν πολύ τους αγανακτισμένους σε άλλες χώρες, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν βεβαίως με ένταση της κρατικής καταστολής.

Αποστασία σε αργή κίνηση στην Τουρκία Κλιμακώνεται ο «ακήρυκτος πόλεμος» μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.



Με την παραίτηση ενός ακόμη βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) τέλειωσε το 2013 για τον Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας μια δυσοίωνη κληρονομιά για το φορτωμένο από κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις 2014.
Ο Χασάν Χαμί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε χθες την αποχώρησή του από το ΑΚΡ, διαμαρτυρόμενος για την απομάκρυνση του εισαγγελέα Μουάμερ Ακάς, ο οποίος προΐστατο των ερευνών για το σκάνδαλο των δωροδοκιών που έχει κλονίσει το κυβερνών κόμμα.