18 Δεκεμβρίου 2014

«Ή αλλάζουμε, ή... χάνουμε»

Ο Ματέο Ρέντσι αποφεύγει τη μετωπική σύγκρουση με την Ευρώπη και επιμένει ότι «η Ιταλία πρέπει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις για το καλό της»...
«Ή αλλάζουμε, ή... χάνουμε»Συντάκτης:Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης
 Ο Ιταλός πρωθυπουργός συνεχίζει να εφαρμόζει την τακτική της διγλωσσίας την οποία μάθαμε πλέον να αναγνωρίζουμε: από τη μία αποφεύγει τη μετωπική σύγκρουση με τη Μέρκελ και επιμένει ότι «η Ιταλία πρέπει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις για το καλό της». Από την άλλη όμως, καταγγέλλει ότι «ή αλλάζουμε κατεύθυνση ή χάνουμε την Ευρώπη».Αυτή ήταν και η κεντρική διαπίστωσή του κατά την παρέμβασή του στη Βουλή της Ρώμης, με την οποία θέλησε να προχωρήσει σε έναν πρώτο απολογισμό του ιταλικού εξαμήνου προεδρίας στην Ενωση. «Επιβάλλεται να σταματήσουμε να ρίχνουμε περισσότερο βάρος στα μηδέν κόμμα κάτι, στο μάθημα που πρέπει να διαβάσουμε σπίτι μας και στη λιτότητα απ’ ό,τι στην εξασφάλιση της υγείας των παιδιών μας», υπογράμμισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

Ενα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες: Από τη μία ο Ρέντσι προσπαθεί να περιορίσει τις αντιδράσεις και τη δυσαρέσκεια της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του, των Δημοκρατικών, η οποία επιμένει ότι «η επαφή της παράταξης με τους πολίτες που υποφέρουν, που έχουν χάσει τη δουλειά τους και βρίσκονται στο περιθώριο κινδυνεύει να γίνει οριστικά παρελθόν».

Από την άλλη, ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει διαπιστώσει προφανώς ότι το περίφημο σχέδιο επενδύσεων το οποίο υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει μείνει μόνο στα χαρτιά και δεν διαφαίνεται ουσιαστική εφαρμογή του στο άμεσο μέλλον. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ασκήσει και πάλι πολιτική, διότι αυτό πρόσφατα δεν συνέβη», είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι «η επιλογή αυτή της επιτροπής Γιούνκερ υπέρ της ανάπτυξης μπορεί να μην είναι αρκετή» αλλά, πάση θυσία, «η πολιτική πρέπει να ασκήσει και πάλι το επάγγελμά της και όχι να αφήνει την Ευρώπη στα χέρια των τεχνοκρατών».

Ο Ρέντσι έχει καταλάβει ότι οι Ιταλοί άρχισαν να θεωρούν και τη δική του κυβέρνηση αναποτελεσματική, διαβάζει τις προβλέψεις ντόπιων και διεθνών ινστιτούτων που κάνουν λόγο για μηδενική ανάπτυξη και το 2015 και προσπαθεί να περιορίσει τη διάχυτη απογοήτευση και οργή μετά τα πρόσφατα σκάνδαλα διαφθοράς τα οποία αποκαλύφθηκαν στη Ρώμη.Ο 39χρονος Ιταλός πρωθυπουργός ζητά, λοιπόν, να αποδεσμευτούν από το Σύμφωνο Σταθερότητας οι επενδύσεις για επισκευή και οικοδόμηση σχολείων, για την ευρυζωνική τεχνολογία και για παρεμβάσεις βελτίωσης των συνθηκών σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Πρόντι για πρόεδρος;
Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές όμως, πρόκειται για ένα συνολικό μήνυμα που απευθύνεται κυρίως στους βουλευτές και γερουσιαστές οι οποίοι θα κληθούν να εκλέξουν -πιθανότατα σε έναν μήνα- νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας.Ξαφνιάζοντας τους πάντες, ο Ρέντσι συνάντησε, επί δύο ώρες σχεδόν, τον Ρομάνο Πρόντι. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε αναφορά σε ενδεχόμενη νέα υποψηφιότητά του για την προεδρία, παρά την κάθετη αντίθεση του Μπερλουσκόνι. Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προς το παρόν, αφήνει να διαρρεύσει ότι «δεν θέλει να τον κάψουν». Αλλά το χάσμα που πρέπει να γεφυρωθεί είναι πρώτα από όλα πολιτικό: ο Πρόντι δεν θέλει μια «γερμανοκρατούμενη Ευρώπη», ζητά ισχυρή Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για την Ελλάδα τάχθηκε -εξαρχής- υπέρ μιας ευρωπαϊκής -και μόνο- λύσης και χρηματοδότησης…