25 Νοεμβρίου 2014

«ΒΟΜΒΑ» ΣΟΙΜΠΛΕ ΓΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ Δικαίωμα βέτο της Κομισιόν για τους εθνικούς προϋπολογισμούς

Η γερμανική γραμμή δεν αλλάζει ούτε μετακινείται σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας, ήταν ουσιαστικά το μήνυμα που έστειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητώντας να έχουν οι Βρυξέλλες δικαίωμα βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ  «Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων θα έπρεπε να διαθέτει δικαίωμα βέτο επί των εθνικών προϋπολογισμών οι οποίοι παραβιάζουν τα ευρωπαϊκά κριτήρια σταθερότητας» τόνισε ο Β. Σόιμπλε,
«Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων θα έπρεπε να διαθέτει δικαίωμα βέτο επί των εθνικών προϋπολογισμών οι οποίοι παραβιάζουν τα ευρωπαϊκά κριτήρια σταθερότητας» τόνισε ο Β. Σόιμπλε, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία γι' αυτό το δικαίωμα βέτο ακόμη και στην προσεχή Σύνοδο του Δεκεμβρίου.Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το Βερολίνο θέλει να μην υπάρχει η παραμικρή παρεξήγηση ως προς τις διαθέσεις του: εντός ολίγου αναμένεται η απόφαση της Κομισιόν για τον γαλλικό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει στο ευρωκοινοβούλιο το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση του οποίου έχει εκφράσει αρκετές ενστάσεις η Γερμανία, που αρνείται πεισματικά να βάλει το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη.
«Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων θα έπρεπε να διαθέτει ένα δικαίωμα να ασκεί βέτο επί των (εθνικών) προϋπολογισμών οι οποίοι παραβιάζουν τα ευρωπαϊκά κριτήρια σταθερότητας» τόνισε, λοιπόν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για αυτό το δικαίωμα βέτο ακόμη και στην προσεχή Σύνοδο του Δεκεμβρίου. «Αυτό δεν παρεμβαίνει στην εθνική αρμοδιότητα για την κατάρτιση του προϋπολογισμού», εξήγησε ο Σόιμπλε. «Τα κοινοβούλια στις χώρες αυτές θα μπορούν πάντα να αποφασίσουν εάν θα προχωρούν σε περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων ή εάν θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν άλλες μεταρρυθμίσεις», διευκρίνισε.

«Θα αποτελούσε ένα ισχυρό μήνυμα ότι θέλουμε πραγματικά να τηρήσουμε τις κοινές μας δεσμεύσεις» υπογράμμισε και πρόσθεσε με νόημα αναφερόμενος στη διαδικασία σταθεροποίησης του ευρώ: «πρέπει να δείξουμε με ποιον τρόπο θέλουμε να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη της Ευρωζώνης πρέπει να δεσμευθούν στη δημιουργία λιγότερων χρεών».

Παρότι, δε, το Βερολίνο δεν έχει εκφράσει δημοσίως τις επιφυλάξεις του για το σχέδιο Γιούνκερ, οι δηλώσεις Σόιμπλε αφορούν και τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν. Το σχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων και αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι αποτέλεσμα των πιέσεων της κυβέρνησης Μέρκελ, η οποία εξ αρχής υποστήριζε ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες επειδή είναι αποφασισμένη να πετύχει τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό της το 2015. Αρα, ο Γιούνκερ στρέφεται υποχρεωτικά στις ιδιωτικές επενδύσεις.

«Στόχος του σχεδίου είναι να περάσουμε από την «κουλτούρα των κονδυλίων» σε μια «κουλτούρα ανάληψης κινδύνων», δεδομένου ότι ο ιδιωτικός τομέας διστάζει να επενδύσει σε ορισμένους τομείς και σε ορισμένες χώρες λόγω του κλίματος αβεβαιότητας στην Ευρώπη», σχολίασαν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στο ημερήσιο έντυπο Europolitics.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, η ΕΕ θα διαθέσει 21 δισ. ευρώ και ο Γίρκι Κατάινεν θα πρέπει να πείσει ιδιώτες επενδυτές να συνεισφέρουν άλλα 50 δισ. Με τη «μαγιά» των 70 συνολικά δισ., θα γίνει η μόχλευση για να προκύψουν 300 δισ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) πρόκειται να παίξει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση των επιλεγμένων έργων, ενώ, κατά το Europolitics, πηγές χαρακτήρισαν «ενδιαφέρουσα» την πρόταση δημιουργίας ενός νέου οργάνου, ενός «οχήματος» ειδικής χρήσης.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ-ΕΘΝΟΣ