25 Νοεμβρίου 2014

Τουρκία- Ρωσία Συμμαχία

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι δύο πλευρές δείχνουν σημάδια προθυμίας να βάλουν στην άκρη κάποιες από τις πολιτικές διαφορές τους και να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών, γράφει η καθημερινή Τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».
Η Ρωσία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πήραν μέτρα για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για τις πολιτικές της όσον αφορά την Κριμαία και την Ουκρανία. Οι οικονομικές κυρώσεις που εφαρμόζονται εναντίον της Ρωσίας φέρεται να έχουν αποτέλεσμα και ο Πούτιν κινείται να αναζητήσει νέους τρόπους για να ελαφρύνει το βάρος.


Η επίσκεψή του στην Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας και αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, η οποία επίσης δεν τα πάει τόσο καλά με την Δύση.Η Τουρκία από την  άλλη μεριά, χάνει σημαντικές εξαγωγικές αγορές στην Μέση Ανατολή, εξ’ αιτίας της πολιτικής των ΗΠΑ και των εταίρων τους για το Ιράκ και, ειδικότερα, σχετικά με τη Συρία. Η ευρωπαϊκή αγορά επίσης συρρικνώνεται για την Τουρκία καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες με τις οικονομίες της σε στασιμότητα.


Έτσι, η Τουρκία εποφθαλμιά τη ρωσική αγορά, καθώς και άλλες αγορές στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Η Ρωσία φαίνεται να είναι η πιο πολλά υποσχόμενη για την τουρκική οικονομία όπως δείχνουν τα στοιχεία των εξαγωγών, καθώς οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις έχουν μειώσει τη ροή των δυτικών προϊόντων προς τη Ρωσία.

Ανταποκριτής του Balkans.com Business News - 25.11.2014