25 Οκτωβρίου 2014

Οι ρίζες της ισλαμικής τρομοκρατίας στον Καναδά H χώρα έχει αρκετούς εξτρεμιστές με ακραίες απόψεις


Περαστικοί αφήνουν λουλούδια έξω από το σπίτι του φρουρού του Μνημείου των Πεσόντων στην Οτάβα, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά Καναδού τρομοκράτη, προσήλητου στο ισλάμ.
Οι ρίζες της ισλαμικής τρομοκρατίας στον Καναδά
Με αφορμή την πρόσφατη αιματηρή τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Μνημείου των Πεσόντων και του Κοινοβουλίου στον Καναδά, με δράστη έναν 32χρονο προσήλυτο ισλαμιστή, πολλοί στη χώρα αναρωτιούνται: πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό βίας εμπνευσμένης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ή υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα;Αν και είναι μία μικρή μειοψηφία της καναδικής μουσουλμανικής κοινότητας, η χώρα έχει αρκετούς εξτρεμιστές με ακραίες ισλαμιστικές απόψεις. Έχουν ανοίξει διάλογο, κυρίως στο διαδίκτυο, όπου προωθούν την αποδοχή του τζιχάντ τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό. Είχαν προηγηθεί ριζοσπαστικές φωνές, όπως του Αιγύπτιο-καναδού  Αχμέτ Σαίντ Χάντρ, υπόπτου για διασύνδεση με την Αλ Κάιντα, που υποστήριζε πως «ενώ πρέπει να αναπτυχθεί το τζιχάντ και στο εξωτερικό, αυτή η μορφή βίας στο Καναδά πρέπει να αποφευχθεί».

Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει.
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι Καναδοί πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να γίνουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, δράστες τρομοκρατικών επιθέσεων, ακόμη και βομβιστές αυτοκτονίας. Πρόσφατα οι καναδικές Αρχές ανακοίνωσαν ότιδιαθέτουν στοιχεία για 63 κρούσματα ισλαμικής τρομοκρατίας στα οποία εμπλέκονται συνολικά 90 Καναδοί, που είτε έφυγαν για το εξωτερικό είτε επέστρεψαν στη χώρα.

Στον Καναδά, όπως και στη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, παρατηρείται - ήδη από τη δεκαετία του 1980 -, μετακίνηση ισλαμιστών και χρημάτων, ιδίως με προκάλυμμα φιλανθρωπικές οργανώσεις. Τέσσερις τέτοιες καναδικές οργανώσεις κατηγορήθηκαν για στήριξη της τρομοκρατίας, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα συνδέθηκαν με το λεγόμενο «Ταμείο για τον Ιερό Πόλεμο» που είχε ιδρύσει ο ανατραπείς ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

Τα προαναφερθέντα κέντρα του εξτρεμισμού έχουν αποτελέσει «εργοστάσια παραγωγής» νέων ισλαμιστών που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Αλ Κάιντα, του  ISIS και άλλων φορέων, όπως για παράδειγμα ο ελληνικής καταγωγής Χρήστος Κατσιμπούρας, ετών 22, και ο Αλί Μεντλέχ, ετών 23, και οι δύο από το Οντάριο και πρόσωπα κλειδιά στην επίθεση στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αλγερία τον Ιανουάριο του 2013.

Η καναδική οργάνωση «Διεθνές Ταμείο Αρωγής Απόρων» κατηγορήθηκε ότι χρηματοδοτούσε την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Ωστόσο τουλάχιστον άλλες 20 φιλανθρωπικές οργανώσεις πιστεύεται πως έχουν αποτελέσει «βιτρίνα» για ισλαμιστική δράση.

Η πιο φιλόδοξη τρομοκρατική επιχείρηση που απετράπη στον Καναδά είναι η υπόθεση των λεγόμενων «18 του Τορόντο», το 2006. Η ομάδα αυτή σχεδίαζε, σε συνεργασία με πυρήνες της Αλ Κάιντα, να πυροδοτήσει παγδευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της καναδικής πόλης, αυλλαμβάνοντας παράλληλα ως ομήρους κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες, ακόμη και τον Καναδό πρωθυπουργό. Εντεκα ισλαμιστές καταδικάστηκαν για συμμετοχή στη συνωμοσία.
ΒΗΜΑ