22 Οκτωβρίου 2014

Την απομάκρυνση του Μπαρμπαρός ζητά ο Τζεμάλ Όζγιγιτ Χάσμα τ/κ Αριστεράς - ΑΚΕΛ βλέπει ο πρόεδρος του τ/κ σοσιαλδημοκρατικού κινήματος

Του Νίκου ΣτέλγιαTου ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Την απομάκρυνση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός από τα περίχωρα της Κύπρου και την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ζητούν τουρκοκυπριακοί πολιτικοί φορείς και κοινωνικοί παράγοντες.Μιλώντας στο τουρκοκυπριακό ειδησεογραφικό κανάλι «Genç Tv», ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού σοσιαλδημοκρατικού κινήματος, Τζεμάλ Όζγιγιτ ζήτησε από την Άγκυρα να προχωρήσει άμεσα στην απομάκρυνση του «Μπαρμπαρός» από τα κυπριακά περίχωρα και οικόπεδα.
Κατά την άποψη του κ. Όζγιγιτ, με τις νέες κινήσεις της, η Άγκυρα έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις στην νέα κρίση στην Κύπρο.

Ο ηγέτης του τ/κ σοσιαλδημοκρατικού κινήματος προτείνει ταυτόχρονη απομάκρυνση των τουρκικών σκαφών από τα παράλια της Κύπρου και επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.
Ο κ. Όζγιγιτ, στα πλαίσια των τοποθετήσεων του, αναφέρθηκε και στο χάσμα το οποίο χωρίζει την τ/κ Αριστερά από το ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΑΚΕΛ ζητά την άμεση απομάκρυνση του «Μπαρμαρός» δίχως να θέτει ως προϋπόθεση την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών.
Οι τελευταίες πληροφορίες της εφημερίδας μας από την άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής δείχνουν ότι η άποψη του κ. Όζγιγιτ βρίσκει αντίκτυπο και σε διάφορες μερίδες της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Πολλοί Τουρκοκύπριοι αναλυτές και ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι οι νέες κινήσεις της Άγκυρας δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ΑΟΖ.