31 Οκτωβρίου 2014

ΦΕΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ Ο εχθρός του Ερντογάν

Ο πάλαι ποτέ στενός σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν, ο Φετουλάχ Γκιουλέν, είναι πλέον ο υπ' αριθμόν ένα αντίπαλος του Τούρκου προέδρου, ο οποίος κλιμακώνει τον πόλεμο με τους γκιουλενιστές, με απώτερο στόχο την πλήρη εξουδετέρωσή τους
Ο εχθρός του Ερντογάν
Ηταν μάλλον ένας «γάμος» συμφέροντος παρά μια σχέση... αγάπης, ωστόσο πριν από χρόνια, ο Φετουλάχ Γκιουλέν και ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν στενοί σύμμαχοι ενάντια στην κοσμική ελίτ της Τουρκίας και πρωτίστως, τον πανίσχυρο στρατό. Πλέον, ο ιεροκήρυκας Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, έχει μετατραπεί σε υπ' αριθμόν ένα εχθρό του Τούρκου προέδρου. Η αρχή έγινε τον Δεκέμβριο του 2013, όταν εισαγγελείς και αστυνομικοί από τον κύκλο του Γκιουλέν ξεκίνησαν δύο μεγάλες δικαστικές έρευνες με την κατηγορία της διαφθοράς για πρόσωπα στο περιβάλλον της κυβέρνησης.Η κίνηση αυτή ήταν κόκκινο πανί» για τον Ερντογάν, ο οποίος κήρυξε τον πόλεμο στο «κράτος εν κράτει», όπως αποκαλεί το κίνημα των γκιουλενιστών, μια φράση την οποία χρησιμοποιούσαν κάποτε από κοινού με τον Γκιουλέν για να στηλιτεύσουν το αποκαλούμενο «βαθύ κράτος». Εδώ και καιρό είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να συμπεριλάβει τον Γκιουλέν στο «Κόκκινο Βιβλίο», το έγγραφο όπου καταγράφονται οι απειλές για την εθνική ασφάλεια της χώρας, και αυτή ήταν η προτεραιότητά του στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, την παρθενική με τον Ερντογάν στον ρόλο του προέδρου.
Είναι ειρωνικό ότι το 2010, σε αγαστή συνεργασία με τον Γκιουλέν ο Ερντογάν είχε αναθεωρήσει το «Κόκκινο Βιβλίο» για να απαλείψει την αναφορά στον κίνδυνο του «φονταμενταλισμού» και των «θρησκευτικών κινημάτων», η οποία είχε σταθεί αφορμή για να βρεθούν οι δύο ισλαμιστές σύμμαχοι στο στόχαστρο της κοσμικής εξουσίας. Τη δεκαετία του 1990 είχε δημοσιοποιηθεί βίντεο που έδειχνε τον Γκιουλέν να διατάσσει τους οπαδούς του να «διεισδύσουν στις αρτηρίες του συστήματος» για να το ανατρέψουν εκ των έσω. Τότε ήταν που ο ιεροκήρυκας αποφάσισε να ζητήσει καταφύγιο στις ΗΠΑ. Σήμερα ο Ερντογάν φοβάται ότι ο Γκιουλέν χρησιμοποίησε την ίδια τακτική εναντίον του και επαναφέρει το θρησκευτικό κίνημα του ιεροκήρυκα στη «μαύρη λίστα» των εθνικών απειλών.

Υπό δίωξη το κίνημα των γκιουλενιστών
Το κίνημα των γκιουλενιστών έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Ερντογάν σε αστυνομία και δικαστικό σώμα. Στο στόχαστρο πλέον είναι η Bank Asya, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, που σχετίζεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Κρατικές εταιρείες απέσυραν τις καταθέσεις τους, η εποπτική αρχή εμπόδισε διαπραγματεύσεις με το Κατάρ και οι μετοχές της βγήκαν εκτός διαπραγμάτευσης, με αποτέλεσμα η τράπεζα να απειλείται με κατάρρευση.
Μαρία Αδαμίδου
ΕΘΝΟΣ