25 Οκτωβρίου 2014

Η διπλή βοήθεια Γιουνκέρ σε Σαμαρά

Σε εντατικές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις βρίσκεται η κυβέρνηση με την καινούργια Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, με στόχο η νέα συμφωνία για το δίχτυ ασφαλείας της χώρας έναντι των αγορών, με το τέλος του Μνημονίου, να μπορεί να αξιοποιηθεί πολιτικώς από τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Βεβαίως, τίποτε δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί μέχρι την Κυριακή, όταν θα έχουν λήξει τα stress tests των τραπεζών και θα έχουν οριστικοποιηθεί οι ανάγκες ή όχι των ελληνικών τραπεζών, που θα καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το υπόλοιπο του ποσού αυτού -μικρό ή μεγάλο, θα γνωστοποιηθεί την Κυριακή- θα χρησιμοποιηθεί ως πιστοληπτική γραμμή και θα είναι το δίχτυ ασφαλείας της χώρας έναντι των αγορών.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αταλάντευτη προϋπόθεση γι' αυτό το δίχτυ ασφαλείας είναι να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα (με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί με το υπάρχον Μνημόνιο) και να τηρηθούν στο ακέραιο οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της.

Ομως ο έλεγχος, που θα ασκείται από την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που κατά πάσα πιθανότητα θα κατονομαστούν ως «οι κοινοτικοί συνομιλητές», θα επιτρέψουν στον κ. Σαμαρά να υποστηρίξει -εν μέρει αληθώς- ότι δεν υπάρχει πλέον τρόικα στην Ελλάδα, αλλά Ευρωπαίοι εταίροι συνομιλητές. Επομένως, δεν υπάρχει Μνημόνιο με την κλασική έννοια του όρου, δηλαδή μηχανισμός επιβολής και πρόσθετων εφαρμοστικών νόμων.

Αν αυτό το σχέδιο διατυπώσεων εγκριθεί τελικώς, τότε θα είναι εμφανής η προσπάθεια της νέας Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικώς να προσφέρουν στην κυβέρνηση Σαμαρά την πολιτική βοήθεια που αυτή αναμένει, ώστε να υποστηρίξει στο εσωτερικό της χώρας ότι τερμάτισε και το Μνημόνιο και την τρόικα...

Αγνωστος, όμως, παραμένει για την ώρα η θέση και ο ρόλος του ΔΝΤ μέσα σ' αυτό το νέο σχήμα εποπτείας της χώρας, όπως άγνωστο ακόμα παραμένει και το κοινοτικό όργανο που θα κινεί το περίφημο δίχτυ ασφαλείας. Αν, δηλαδή, θα δημιουργηθεί ένα νέο όργανο της Κομισιόν και της ΕΚΤ, ή αν την εποπτεία θα αναλάβει η ίδια η Επιτροπή με τον υπάρχοντα μηχανισμό ετήσιας παρακολούθησης των προϋπολογισμών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ. Γιουνκέρ θέλει να τείνει και δεύτερη χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση Σαμαρά, μέσω του σχεδίου του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, ύψους 300 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Γιουνκέρ θέλει να δώσει ένα μεγάλο κομμάτι βοηθείας στον κ. Σαμαρά, ύψους πιθανότατα 20 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια για τα σχέδια αναπτυξιακών έργων στη χώρα. Τα «αναπτυξιακά» αυτά χρήματα θα προέλθουν κατά το ήμισυ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα υπόλοιπα από επίδοξους επενδυτές σε συγκεκριμένα έργα. Τα έργα αυτά θα αφορούν στους τομείς των υποδομών, μεταφορών, ενέργειας, καθώς και σε τομείς κοινωνικής διάστασης, με στόχο τη μείωση της ανεργίας υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν κατατεθεί μέχρι τις 14 Νοεμβρίου.

Αν τελικώς το ποσό των 20 δισ. ευρώ ή και παραπλήσιο εγκριθεί για την Ελλάδα «στην πανηγυρική» Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, τότε, διά του κ. Γιουνκέρ, η κυβέρνηση Σαμαρά θα μπορεί να υποστηρίξει ότι «έφερε και λεφτά» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ