23 Οκτωβρίου 2014

Η Λευκωσία αντεπιτίθεται, η Αθήνα χαλαρώνει

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιμετωπίσει τις τουρκικές παράνομες ενέργειες μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, έχει την υποχρέωση να στηρίξει σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο την «αντεπίθεση» της Λευκωσίας στην τουρκική προκλητικότητα.
Το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο και η συνδρομή της Αθήνας δεν μπορεί να περιορίζεται σε λεκτικές μεγαλοστομίες από το σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου, χωρίς συγκεκριμένες, συγκροτημένες και συνδυασμένες ενέργειες με την Κύπρο.

Το πρώτο κοινό πεδίο δράσης Ελλάδας-Κύπρου εναντίον της Τουρκίας είναι αυτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα πράγματα όμως δεν ξεκίνησαν καλά. Οπως αποκαλύφθηκε προχθές στη Λευκωσία, ύστερα από παρεμβάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, η Ε.Ε. ετοίμαζε δικό της διάβημα προς τα Ηνωμένα Εθνη για τις ενέργειες της Αγκυρας.

Ομως το διάβημα αυτό δεν έγινε ποτέ, γιατί η Βρετανία -κατά τα άλλα και αυτή εγγυήτρια δύναμη-, συνεπικουρούμενη από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, στύλωσε τα πόδια και αρνήθηκε να συναινέσει στο ευρωπαϊκό διάβημα. Οι δικαιολογίες του Φόρεϊν Οφις ήταν ότι το Λονδίνο θέλει να μπλοκάρει τις εντάσεις (!) και να ενθαρρύνει την επανάληψη των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού, ώστε οι φυσικοί πόροι του νησιού να αξιοποιηθούν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στη νήσο.
Με άλλα λόγια, το Λονδίνο συνδράμει όπως μπορεί την Αγκυρα στον κοινό τους στόχο να εμπλέξουν το κεφάλαιο «φυσικό αέριο» της Κύπρου στη διαδικασία των διακοινοτικών συνομιλιών πριν από την ολοκλήρωσή τους και όχι μετά, όπως είναι η θέση της Λευκωσίας.

Επιπροσθέτως, ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς αρνήθηκε κυπριακή πρόταση να συζητηθεί και καταδικαστεί η ενέργεια της Τουρκίας στην ευρωομάδα.Η Αθήνα δεν αντέδρασε στην εμπρηστική ενέργεια του Λονδίνου και οι Ελληνες ευρωβουλευτές δεν μπήκαν στον κόπο να δημιουργήσουν ένα ενιαίο μέτωπο συνδρομής προς τις κυπριακές προσπάθειες, μέσα στις επιμέρους πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου. Οι Ελληνες ευρωβουλευτές φαίνεται έχουν σπουδαιότερες ενασχολήσεις (όπως π.χ. καλλιτεχνικές φωτογραφήσεις...).

 Το επόμενο τεστ για την ελληνική και κυπριακή συμπόρευση απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας θα είναι η ερχόμενη Σύνοδος Κορυφής στις 23-24 Οκτωβρίου. Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε χθες, μεταξύ άλλων, να καταγγείλει ο πρόεδρος Αναστασιάδης την Αγκυρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και επιπροσθέτως να ανακοινώσει ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου διαπραγμάτευσης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., δηλαδή να παγώσει τη διαπραγμάτευση. Από τα κεφάλαια αυτά, το μείζον είναι αυτό της ενεργειακής συνεργασίας της Τουρκίας με την Ε.Ε., με πολλούς εταίρους να είναι ιδιαιτέρως πρόθυμοι να την προχωρήσουν.

Η ουσία όμως δεν είναι η κυπριακή καταγγελία στο Συμβούλιο, αλλά αν το ζήτημα της Τουρκίας θα εγγραφεί προς συζήτηση στην ατζέντα του Συμβουλίου. Η συνδρομή της ελληνικής αντιπροσωπείας στην εγγραφή ή όχι του θέματος στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής θα φανεί εκ του αποτελέσματος. Το ίδιο ισχύει και για τη στάση της Αθήνας απέναντι στην κυπριακή απόφαση να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.Η Αθήνα θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να διαταράξει διπλωματικώς τις διμερείς σχέσεις της με την Αγκυρα, που βρίσκονται εν υπνώσει, αν θέλει να σταθεί στο πλάι της Λευκωσίας. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και ομολογουμένως ριψοκίνδυνες...