22 Οκτωβρίου 2014

Αναχαιτίστηκε σφοδρή επίθεση των τζιχαντιστών

Φλόγες και καπνοί υψώνονται πάνω από το Κομπάνι, ύστερα από ακόμη έναν αεροπορικό βομβαρδισμό των Δυτικών.
Επειτα από αιματηρές, ολονύκτιες συγκρούσεις, οι Κούρδοι υπερασπιστές της πόλης Κομπάνι, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, κατόρθωσαν να αναχαιτίσουν σφοδρή επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους», σε μια κρίσιμη καμπή της πολιορκίας, που διαρκεί ήδη περισσότερο από ένα μήνα. Αργά το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν ολομέτωπη επίθεση από τα ανατολικά προάστια του Κομπάνι, που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, επιστρατεύοντας και βομβιστές αυτοκτονίας. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στόχος των τζιχαντιστών ήταν να εντείνουν τον κλοιό της πολιορκίας, διακόπτοντας κάθε πρόσβαση από τα τουρκικά σύνορα προς το Κομπάνι, προτού αρχίσει η μεταφορά ενισχύσεων από το Βόρειο Ιράκ μέσω Τουρκίας.

Μία ημέρα νωρίτερα, η τουρκική κυβέρνηση, σε μια θεαματική στροφή τής μέχρι τότε πολιτικής της, ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει τη διέλευση, μέσω των συνόρων της, Κούρδων μαχητών από το Ιρακινό Κουρδιστάν (Πεσμεργκά), προς ενίσχυση της άμυνας του Κομπάνι. Μέχρι χθες το βράδυ, δεν είχε αρχίσει ακόμη η μεταφορά ενισχύσεων, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για την υλοποίηση της σχετικής απόφασης. Αξιωματούχοι του Ιρακινού Κουρδιστάν διευκρίνιζαν ότι οι Πεσμεργκά που θα φτάσουν στο Κομπάνι θα ασχοληθούν κυρίως με την εκπαίδευση των μαχητών, ενώ οι μάχιμες δυνάμεις θα αποτελούνται από Κούρδους της Συρίας.

Tη Δευτέρα, η αμερικανική αεροπορία προχώρησε για πρώτη φορά σε ρίψεις όπλων, πολεμοφοδίων και υγειονομικού υλικού προς ενίσχυση των υπερασπιστών του Κομπάνι, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Ανώτατος αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι η αμερικανική βοήθεια αποτελεί αναγνώριση της «εντυπωσιακής» αντίστασης των Κούρδων μαχητών απέναντι στους τζιχαντιστές και των σημαντικών απωλειών που προκάλεσαν στο «Ισλαμικό Κράτος».

Προτεραιότητα το Ιράκ

Ωστόσο, Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές τόνιζαν ότι στρατηγική προτεραιότητα των συμμαχικών δυνάμεων παραμένει το Ιράκ, όπου το «Ισλαμικό Κράτος» εξακολουθεί να ελέγχει μεγάλο μέρος των δυτικών και βορείων περιοχών της χώρας, ασκώντας σοβαρή πίεση τόσο στην κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης όσο και στην τοπική κυβέρνηση των Κούρδων, στο Αρμπίλ.

Τη Δευτέρα, οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν εναντίον της ελεγχόμενης από τους Κούρδους κωμόπολης Κάρα Ταπάχ, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα ανθρώπους και προκαλώντας τη φυγή περίπου των μισών εκ των 9.000 κατοίκων της. Παράλληλα, το «Ισλαμικό Κράτος» ενισχύει τις προσπάθειές του να θέσει υπό τον ολοκληρωτικό του έλεγχο τη δυτική σουνιτική επαρχία Ανμπάρ, η οποία φτάνει μέχρι τις πύλες της πρωτεύουσας, Βαγδάτης. Η μεγαλύτερη αεροπορική βάση του Ιράκ, στο Αΐν αλ Ασαντ, το μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα της Χαντίτα και τα γύρω χωριά έχουν περικυκλωθεί και απειλούνται άμεσα από τους τζιχαντιστές. «Είναι σαν ένα μεγάλο χταπόδι, κολλημένο στο πρόσωπό μας», σχολίαζε χαρακτηριστικά Δυτικός διπλωμάτης στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Επιτυχίες σημειώνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι τζιχαντιστές και στην Ανατολική Συρία. Χθες, οι δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» απώθησαν τον κυβερνητικό στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ από μεγάλο τμήμα της βιομηχανικής περιοχής της πόλης Ντέιρ αλ Ζορ, με αποτέλεσμα να ελέγχει πλέον τη μισή πόλη. Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση καθιστούσε γνωστό ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper και αναγνωριστικά Rivet Joint θα αρχίσουν «πολύ σύντομα» να πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τη Συρία και το Ιράκ για να συλλέξουν πληροφορίες γύρω από τις θέσεις και τις κινήσεις των τζιχαντιστών.

Στο μεταξύ, ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, πραγματοποίησε χθες το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ύστερα από την ανάληψη των καθηκόντων του, με προορισμό την Τεχεράνη. «Η επιλογή του Ιράν ως πρώτου προορισμού μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας μαρτυρεί το βάθος των δεσμών μας», δήλωσε ο ίδιος ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ. Ανταποδίδοντας τα ίσα, ο οικοδεσπότης του και πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, τόνισε ότι η Τεχεράνη προσέφερε στήριξη στη Βαγδάτη απέναντι στο «Ισλαμικό Κράτος» «από την πρώτη ημέρα και θα μείνει στον ίδιο δρόμο μέχρι την τελευταία ημέρα».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ