22 Οκτωβρίου 2014

Συζητούν για ένα νέο κράτος οι Κούρδοι Το σχέδιο των Κούρδων προβλέπει την ένωση των τριών καντονίων της Συρίας


Του Νίκου Στέλγια-Το σχέδιο «Ροζάβα» έρχεται στο προσκήνιο την στιγμή που το κουρδικό κίνημα εξακολουθεί να υπερασπίζεται το Κομπάνι.
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, οι οποίες βρίσκουν αντίκτυπο στον ξένο και τουρκικό τύπο, οι κουρδικές πολιτικές ομάδες συζητούν την ίδρυση ενός νέου, αυτόνομου κουρδικού κράτους στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Τις τελευταίες ώρες το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα συζητά με την διοίκηση του αυτόνομου Κουρδιστάν του Ιράκ την δημιουργία μιας νέας αυτόνομης κουρδικής δομής στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Οι συζητήσεις των δυο πλευρών λαμβάνουν χώρα στην πόλη Ντούχοκ του Ιράκ.Το σχέδιο των Κούρδων προβλέπει την ένωση των τριών καντονίων της Συρίας, τα οποία ιδρύθηκαν το 2012 από το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, μετά την ένωση των τριών καντονίων, παράγοντες του αυτόνομου Κουρδιστάν του Ιράκ θα συμμετάσχουν στην διοίκηση της περιοχής. Παράλληλα, θα ανακοινωθεί η ίδρυση του αυτόνομου κράτους, το οποίο θα φέρει την ονομασία «Ροζάβα».
Οι πληροφορίες της «Κ» από διάφορες κουρδικές πηγές, δείχνουν ότι το φιλόδοξο σχέδιο των Κούρδων βρίσκεται αντιμέτωπο με μια σειρά σημαντικών προβλημάτων. Πρώτα από όλα, οι κυβερνήσεις της περιοχής αντιμετωπίζουν εχθρικά το συγκεκριμένο σχέδιο. Η Άγκυρα εξακολουθεί να υποστηρίζει την σημασία της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας των εδαφών της Συρίας. Την ίδια άποψη έχει και η Τεχεράνη. Από την άλλη, οι Κούρδοι βασίζονται στο μοντέλο του βορείου Ιράκ, το οποίο διαφέρει από την ιστορική εμπειρία της Συρίας. Την δεκαετία 90΄, στο βόρειο Ιράκ, οι Κούρδοι κατάφεραν να δημιουργήσουν μια αυτόνομη κρατική δομή με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Δύσης. Σήμερα, το βόρειο κομμάτι της Συρίας δεν υποστηρίζεται με τον ίδιο τρόπο από την Δύση. Τέλος, η συνεννόηση των Κούρδων εξακολουθεί να είναι βασίζεται σε πολύ λεπτές ισορροπίες. Πολλά θα εξαρτηθούν από την συμμετοχή των «ανθρώπων» και των παραγόντων του Μασούτ Μπαρζανί στην διοίκηση του Ροζάβα.

Το σχέδιο «Ροζάβα» έρχεται στο προσκήνιο την στιγμή που το κουρδικό κίνημα εξακολουθεί να υπερασπίζεται το Κομπάνι με την βοήθεια των ΗΠΑ και της διεθνούς στρατιωτικής συμμαχίας. Τις προηγούμενες ώρες, οι ΗΠΑ έστειλαν όπλα και είδη πρώτων βοηθειών στους Κούρδους πολεμιστές, οι οποίοι δίνουν μάχες σώμα με σώμα με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προειδοποιήσεις Νταβούτογλου προς Κούρδους