17 Σεπτεμβρίου 2014

Κριτική για την κυβέρνηση Σαμαρά στην Άγκυρα Η τουρκική πλευρά προβληματίζεται για την «απραξία» της Αθήνας στο Κυπριακό zήτημα

Του Νίκου Στέλγια
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
«Κατανοούμε την σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα και προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Στο Κυπριακό η λύση είναι εφικτή. Αρκεί η Ελλάδα να αναλογιστεί τις ευθύνες της». Αυτό τονίζει στην «Κ» μια καλά πληροφορούμενη πηγή, η οποία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον κύκλο του νέου πρωθυπουργού της Τουρκίας.
Οι πληροφορίες της «Κ» από την Άγκυρα δείχνουν ότι τα πρόσφατα μηνύματα του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου δεν είναι τυχαία. Η τουρκική πλευρά προβληματίζεται για την «απραξία» της Αθήνας στο Κυπριακό Ζήτημα.

Από την σκοπιά της Άγκυρας, η Αθήνα δεν αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στο Κυπριακό. Μετατοπίζει όλες τις ευθύνες στους ώμους του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος εξαρτάται από τις λεπτές ισορροπίες στο ελληνοκυπριακό πολιτικό πεδίο. Με αυτό τον τρόπο, η λύση του Κυπριακού οδηγείται σε αδιέξοδο.

Σε περίπτωση που η Αθήνα έκανε αισθητή την παρουσία της στο Κυπριακό, οι «εθνικιστικές» πολιτικές δυνάμεις της ε/κ πλευράς δεν θα είχαν την πολυτέλεια να φέρουν σοβαρές ενστάσεις για τις συνομιλίες και την ομοσπονδιακή λύση. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δεν καταβάλλει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η κριτική πλέον ακούγεται στους διπλωματικούς κύκλους της Άγκυρας.

Οι τουρκικές και τουρκοκυπριακές πηγές της εφημερίδας μας αποδίδουν στην σημασία στο χθεσινό μήνυμα του Πρωθυπουργού Νταβούτογλου. «Ο Νταβούτογλου είναι έτοιμος να επισκεφθεί την Λάρνακα», προσθέτει χαρακτηριστικά μια τ/κ δημοσιογραφική πηγή. Σύμφωνα με την πηγή μας, η Άγκυρα αναμένει την συνεργασία της Αθήνας για να αναβαθμιστεί το επίπεδο των συναντήσεων των εμπλεκόμενων πλευρών στο Κυπριακό.

«Η Άγκυρα ζητά από την Αθήνα να πιέσει την Λευκωσία:;» Το συγκεκριμένο ερώτημα της εφημερίδας μας δεν βρίσκει μια συγκεκριμένη και ξεκάθαρη απάντηση στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής. Οι πηγές μας αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τον όρο «πίεση». Κατά την άποψη τους, αυτό που φέρει μεγάλη σημασία είναι η «εμπλοκή» όλων των παραγόντων στο Κυπριακό για την άμεση λύση του προβλήματος.  

kathimerini.com.cy