17 Σεπτεμβρίου 2014

Μαινόμενος κατά του Τύπου New York Times: Η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους


New York Times: Η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους
Έξαλλος ο Τούρκος πρόεδρος, δεν διστάζει να τα βάλει με την αμερικανική εφημερίδα που αναφέρει σε ρεπορτάζ της πως από την Τουρκία προέρχεται μεγάλος αριθμός μαχητών του Ισλαμικού ΚράτουςΑπορρίπτοντας τον όρο «ισλαμική τρομοκρατία», ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, με αφορμή πρόσφατο μεγάλο αφιέρωμα για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Εκεί η εφημερίδα, που θεωρείται από τις εγκυρότερες παγκοσμίως, αποκαλύπτει ότι η Τουρκία είναι μια από τις βασικότερες χώρες από όπου προέρχεται μεγάλος αριθμός μαχητών ΙΚΙΛ. «Μια εφημερίδα χρησιμοποίησε μια φωτογραφία που μας δείχνει να βγαίνουμε από το Χατσί Μπαϊράμ Τζαμί στην Άγκυρα. Χρησιμοποίησαν την φωτογραφία αυτή σε ένα θέμα για το Ισλαμικό Κράτος. Κι αυτό, με τις πιο ελαφριές εκφράσεις, είναι αναίδεια, είναι αθλιότητα, είναι προστυχιά», δήλωσε μαινόμενος ο Ερντογάν, στη συνεδρίαση του τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που παραβρέθηκε το πρωί της Τετάρτης.
«Είμαστε η χώρα που πληρώνει το βαρύτερο τίμημα ενώ πολεμάμε την τρομοκρατία», πρόσθεσε αναφερόμενος στον πόλεμο με το PKK, και συνέχισε: «Η Τουρκία είναι κατά της τρομοκρατίας σε όλα τα επίπεδα αδιακρίτως. Ποτέ δεν αποδεχτήκαμε τον όρο "ισλαμική τρομοκρατία". Κανείς δεν μπορεί να αποδώσει τρομοκρατία στο Ισλάμ, που είναι μια θρησκεία ειρηνική. Ποτέ δεν αποδεχτήκαμε όρους όπως "σουνητική τρομοκρατία" ή "σιιτική". Είμαστε μέλη μιας θρησκείας που απορρίπτει τις αιρέσεις».

New York Times: Η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές 
H Αγκυρα αναφερόμενη στο ίδιο δημσίευμα διαψεύδει κατηγορηματικά ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο έχει υπό τον έλεγχό του πολλές περιοχές του Ιράκ και της Συρίας.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «New York Times», ανώτεροι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών χωρών της Δύσης έχουν εντοπίσει παράνομη εισαγωγή ποσοτήτων πετρελαίου στη νοτιοανατολική Τουρκία με προέλευση κάποιες περιοχές του βορείου Ιράκ που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών της οργάνωσης ISIS.O υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα. «Θεωρώ πως αυτά τα ρεπορτάζ έχουν ένα και μόνο σκοπό: να δημιουργήσουν την εντύπωση πως η Τουρκία υποστηρίζει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προκειμένου να απομακρύνουν την χώρα μου ολοένα και πιο μακριά από τη Δύση», απάντησε ο Γιλντίζ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κατάρ.

«Η Τουρκία σέβεται όλους τους διεθνείς νόμους που αφορούν το εμπόριο πετρελαίου. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα αν κάποιος λέει πως το πετρέλαιο της ISIS αναμειγνύεται με πετρέλαιο που έρχεται από το Κιρκούκ. Αυτό είναι εσωτερικό πρόβλημα του ίδιου του Ιράκ», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός, καταλήγοντας ότι, αν επιβεβαιώσει ότι αυτό το γεγονός ισχύει, τότε η χώρα του θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να πατάξει οποιαδήποτε εισροή πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ και τη Συρία για να αντιμετωπίσει την απειλή των τζιχαντιστών. «Οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις εργάζονται πάνω σε αυτά τα σχέδια Θα μας ενημερώσουν και θα λάβουμε την προσήκουσα απόφαση»,τόνισε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

ΗΠΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ
Στο μεταξύ, χτες, οι ΗΠΑ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ,Μπαράκ Ομπάμα, ενδέχεται να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους στα μέτωπα στο Ιράκ, όμως αυτό θα γίνει μόνον «κατά περίπτωση», δήλωσε ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ σε μια πρώτη, έστω και έμμεση, αναφορά στην πιθανότητα περαιτέρω ενίσχυσης των δυνάμεων που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος. Εάν φθάσουμε στο σημείο που εγώ θα εκτιμήσω ότι οι σύμβουλοί μας πρέπει να συνοδεύσουν τα ιρακινά στρατεύματα στην επίθεση εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους, θα το προτείνω στον πρόεδρο Ομπάμα», επεσήμανε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του προέδρου Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν κανέναν Αμερικανό στρατιώτη στο μέτωπο του Ιράκ, σχεδόν τρία χρόνια μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών μάχιμων στρατευμάτων από την χώρα. Αυτή τη στιγμή σχεδόν 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι βοηθούν τον ιρακινό στρατό στις επιχειρήσεις του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Άλλοι 300 σύμβουλοι έχουν ήδη φθάσει ως ενίσχυση. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι σύμβουλοι αυτοί δεν θα έχουν διαταγή να εμπλακούν άμεσα σε μάχες.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ