16 Σεπτεμβρίου 2014

Τούρκος επιχειρηματίας προσφεύγει στη Χάγη ενάντια στη χώρα του

Κατηγορεί τον Ερντογάν και άλλα μέλη του ΑΚΡ ότι έχουν διαπράξει γενοκτονία
Τούρκος επιχειρηματίας προσφεύγει στη Χάγη ενάντια στη χώρα του
Για την δολοφονία 34 κούρδων αμάχων το 2011 από τουρκικό βομβαρδιστικό, την μεταχείριση όσων συμμετείχαν στις περσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τον ανελέητο πόλεμο των τουρκικών αρχών κατά του κινήματος Χιζμέτ εγκαλείται η Τουρκία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης.
Ο τούρκος επιχειρηματίας Κανί Κουντού προσέφυγε στο ΔΠΔ υποστηρίζοντας ότι ο όλο και πιο αυταρχικός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλα μέλη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχουν διαπράξει γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Επίσης κατηγορούνται για συνεργία οι επικεφαλής διαφόρων υπηρεσιών, όπως η κρατική ραδιοτηλεόραση TRT και οι αρχισυντάκτες κρατικών ή φιλοκυβερνητικών εφημερίδων.
Όσον αφορά τον θάνατο των 34 κούρδων αμάχων τον Δεκέμβριο του 2011, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν πως ήταν σφάλμα λόγω λανθασμένων πληροφοριών ότι επρόκειτο για μαχητές του ΡΚΚ. Αποδείχθηκε ότι ήταν λαθρέμποροι που διέσχισαν τα σύνορα από το Βόρειο Ιράκ. Οι υπεύθυνοι δεν οδηγήθηκαν ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο καταγγέλλων θεωρεί ότι ο Ερντογάν και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ πρέπει να δικαστούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τον ρόλο τους στην πάταξη των διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκεζί το 2013, όπου σκοτώθηκαν έξι πολίτες και δυο αστυνομικοί. Η προσφυγή αναφέρει τα λόγια του Ερντογάν που αποκάλεσε τους διαδηλωτές «βιαστές, βάνδαλους, βάρβαρους, μειωμένης αντιλήψεως και προδότες».

Οι διακρίσεις εις βάρος του κινήματος Χιζμέτ επίσης περιλαμβάνονται στην προσφυγή. Πέρσι δημοσιοποιήθηκε μεγάλη έρευνα για διαφθορά στην οποία ήταν αναμεμειγμένοι ο στενός κύκλος του Ερντογάν και ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός. Ο Ερντογάν απάντησε στις κατηγορίες κατηγορώντας το Χιζμέτ, που πρόσκειται στον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ κληρικό Φετχουλάχ Γκιουλέν, ότι συνωμοτεί κατά της κυβέρνησης και προχώρησε σε εκκαθαρίσεις χιλιάδων «γκιουλενικών» αστυνομικών και εκατοντάδων δικαστών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ζαμάν», η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο συστηματικά το κίνημα Χιζμέτ, κλείνοντας τα σχολεία του και χρησιμοποιώντας ρητορική μίσους για τα μέλη του.  

Η προσφυγή του επιχειρηματία Κουντού τονίζει ότι η κυβέρνηση μεταχειρίζεται έναν εκτενή μηχανισμό συλλογής πληροφοριών για να πατάξει την οργάνωση την οποία αποκαλεί «παράλληλο κράτος». Τα μέλη του Χισμέτ είναι συχνά θύματα ηλεκτρονικής και μη κακοποίησης, επίμονης καταδίωξης και ρητορικής μίσους ενώ ο νέος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχει καταστήσει σαφές ότι θα κάνει ό,τι δυνατό για να πατάξει το κίνημα.
ΒΗΜΑ