17 Σεπτεμβρίου 2014

Για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων μίλησε στην αρμόδια επιτροπή ο Ιωάννης Μπουρλογιάννης Τσαγκαρίδης που διετέλεσε πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βόννη της Γερμανίας. Μεγάλες καθυστερήσεις και ολιγωρία, κλειστές πόρτες στο γερμανικό ΥΠΕΞ, ανακοινώσεις έξω από τα διπλωματικά ειωθότα και στιγμιότυπα από την πολιτική θύελλα που ξέσπασε στην Αθήνα, περιέγραψε γλαφυρά ο πρέσβης επί τιμής Ιωάννης Μπουρλογιάννης Τσαγκαρίδης στην επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις που τάχθηκε υπέρ της διπλωματικής οδού για την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων.

Ο Ιωάννης Μπουρλογιάννης Τσαγκαρίδης που διετέλεσε πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βόννη της Γερμανίας, αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1995, όταν πήγε στο γερμανικό ΥΠΕΞ να επιδώσει ρηματική διακοίνωση εκ μέρους της χώρας μας για το ζήτημα αυτό, διαχωρίζοντας το κατοχικό δάνειο από τις αποζημιώσεις και βρήκε –όπως είπε- «κλειστή πόρτα». Ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Χάρντμαν τη διάβασε, αλλά του είπε πως το θέμα θεωρείται λήξαν και πώς ό,τι ήταν να πάρουμε, το πήραμε από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Ο ίδιος ζήτησε τότε να του παραδοθεί εγγράφως η απάντηση του ΥΠΕΞ και η απάντηση που έλαβε ήταν πως «γραπτή απάντηση δεν θα λάβεις ποτέ, αφού ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει προαναγγείλει στον Τύπο ότι θα προβεί σε ρηματική διακοίνωση προς εμάς, θα βγάλουμε και εμείς ανακοίνωση». Πράγματι, συνέχισε, μέχρι να επιστρέψει στο γραφείο του το ΥΠΕΞ είχε εκδώσει ανακοίνωση που καταπατούσε όλα τα διπλωματικά έθιμα. Ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για τα όσα διαμείφθηκαν και «στην Ελλάδα ξέσπασε πολιτική θύελλα», υποστήριξε.

«Έπρεπε από την επανένωση της Γερμανίας να θέσουμε τις αξιώσεις μας. Έπρεπε να είμαστε έτοιμοι και οι πρώτοι που θα τις υποβάλαμε. Ήταν ήδη αργά», είπε και αναφέρθηκε στην πολιτική θύελλα που ξέσπασε στην Ελλάδα και τις διαφωνίες που υπήρχαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Όταν υπέβαλλε δε, νότα στη Γερμανία το Νοέμβριο του 1995 ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Χάρντμαν τη διάβασα, αλλά του είπε πως το θέμα θεωρείται λήξαν και πώς ό,τι ήταν να πάρουμε, το πήραμε από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Αναφερόμενος στα γεγονότα του «σήμερα», είπε πως «την προηγουμένη της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μάικλ Ρος έλεγε ότι είναι απαράδεκτο και έχει σβήσει το θέμα αυτό. Ο Γιοακίμ Γκάουκ έλεγε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα στην επίσημη επίσκεψη και το θέμα είναι μόνο ηθικό, κάτι που δεν μεταφράζεται σε χρήματα. Το υπουργείο Εξωτερικών βεβαίως αντέδρασε, λέγοντας όχι και πως το θέμα υφίσταται».
«Στην τελευταία επίσκεψη Μέρκελ, είχε λεχθεί ότι πιθανώς το θέμα θα ετίθετο στη συνάντηση Βενιζέλου-Σταϊνμάγερ. Όμως η επίσκεψη Παπούλια στη Γερμανία είναι μεταγενέστερη και στην ουσία σβήνει τα προηγούμενα», πρόσθεσε, ενώ αναφορά έκανε και σε όσα διαδραματίστηκαν επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη στη συνάντησή του με τον Χέλμουτ Κολ. Όταν ρώτησε τον πρώην πρωθυπουργό εάν τέθηκε το θέμα, εκείνος του απάντησε θετικά, ενώ όταν του ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες του απάντησε ότι «ήταν μια ευχάριστη συνάντηση» και πως μπορεί να ερμηνεύσει τη φράση του κατά το δοκούν.

Ο Ιωάννης Μπουρλογιάννης Τσαγκαρίδης πρότεινε να συσταθούν ολιγομελείς επιτροπές στο Ευρωκοινοβούλιο, περίπου 3-4 ατόμων παρουσία σε όλες του Μανώλη Γλέζου που θα επισκεφθούν αν όχι τις πρωτεύουσες έστω τα γραφεία τους για να δώσουν μεμοράντουμ ωστε όταν έρθει το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο να είναι όλοι ενήμεροι. Δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα προσέγγισης με τις νικήτριες χώρες προκειμένου να μεσολαβήσουν και τάχθηκε υπέρ μιας διπλωματικής προσέγγισης του θέματος και όχι δικαστικής, καθώς η συμφωνία του ’53 προβλέπει σύνθεση δικαστηρίου που δεν μας συμφέρει. 
ΑΝΤΕΝΝΑ.GR