30 Σεπτεμβρίου 2014

Ισχυρό το ψήφισμα της Επ.Υπουργών του ΣτΕ για την Τουρκία

Μη εκτέλεση από την Τουρκία των αποφάσεων του ΕΔΑΔ
http://ikypros.com/wp-content/uploads/imageweb26.jpg
< Ως έναν σημαντικό βήμα από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης χαρακτηρίζει ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης το ενδιάμεσο ψήφισμα που εξέδωσε η Επιτροπή στις 25 Σεπτεμβρίου αναφορικά με τη μη εκτέλεση από την Τουρκία των αποφάσεων του ΕΔΑΔ στις υποθέσεις Βαρνάβα, Ξενίδη-Αρέστη καθώς και σε άλλες 32 υποθέσεις κατά της Τουρκίας που σχετίζονται με την Κύπρο.

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε το ψήφισμα “πολύ πιο δυνατό από προηγούμενα” και σημείωσε πως σε αυτό ενσωματώνονται για πρώτη φορά και η υπόθεση Βαρνάβα που αφορά Ελληνοκύπριους αγνοούμενους και οι 33 υποθέσεις ενάντια στην Τουρκία που αφορούν την παραβίαση περιουσιακών δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων είναι και η υπόθεση Ξενίδη – Αρέστη.


Παράλληλα εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές να θέσουν αυτό το ψήφισμα ενώπιον της ΕΕ και να εξηγήσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει και της έκδοσης της έκθεσης προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ότι τουλάχιστον το κεφάλαιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν θα πρέπει να ανοίξει μέχρις ότου η Τουρκία πληρώσει τα 50 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που οφείλει στους αιτητές.

Σημείωσε ακόμη πως οι υποθέσεις Λόρδος και Βαρνάβα είναι οι παλαιότερες στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης, που παραμένουν ανεκτέλεστες και χρονολογούνται από το 1990.

Στο ψήφισμά της η Επιτροπή αναφέρει πως η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας για εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ έρχεται σε κάθετη αντίθεση με τις διεθνείς της υποχρεώσεις, τόσο ως συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και ως κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Επιτροπή παροτρύνει την Τουρκία να αναθεωρήσει τη θέση της και να πληρώσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση τη δίκαιη ικανοποίηση που αποδόθηκε στους αιτητές από το Δικαστήριο, καθώς και τους τόκους.

Σημειώνοντας πως αυτό το ψήφισμα είναι πολύ πιο δυνατό ψήφισμα από προηγούμενα ψηφίσματα της Επιτροπής, ο κ. Δημητριάδης εκτιμά πως “αυτά τα ψηφίσματα δημιουργούν πίεση πάνω στην Τουρκία”.

“Θεωρώ την ψήφιση του ενδιάμεσου αυτού ψηφίσματος ακόμη έναν σημαντικό βήμα από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία έχει θεσμική ευθύνη για την επόπτευση της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ”, είπε ο κ. Δημητριάδης.

Ερωτηθείς ποια μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα από πλευράς Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Δημητριάδης είπε πως το επόμενο βήμα είναι να πιέσουν την Τουρκία περισσότερο, προσθέτοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να της στερήσουν το δικαίωμα στους βουλευτές της να ψηφίζουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να της πουν να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης, σημείωσε, αν και – όπως ανέφερε – δεν θεωρεί ότι θα φθάσουν μέχρις εκεί τα πράγματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ
- See more at: http://ikypros.com/?p=47765#sthash.BUJQDqxG.dpuf