17 Σεπτεμβρίου 2014

Τα παιχνίδια Τσίπρα με Λαγκάρντ και Ντράγκι!

Αλέξανδρος ΤάρκαςΟ πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας ευτύχησε η παρουσία του στη ΔΕΘ να διευκολυνθεί από την προληπτική λογοκρισία αναμετάδοσης της ομιλίας του. Αναρωτιέται κανείς αν χειρότερη είναι η λογοκρισία καθαυτή ή η μη παραίτηση όποιου υπευθύνου εξέθεσε τον πρωθυπουργό, προσφέροντας στον ΣΥΡΙΖΑ ανεκτίμητο διαφημιστικό δώρο.Ο κ. Τσίπρας ευτύχησε, επίσης, να αξιοποιήσει την παρέμβαση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ για τις απειλές που δέχθηκε σε σχέση με τη γνωστή «λίστα» και την πάταξη της φοροδιαφυγής της ελληνικής ελίτ. Αραγε χρειάζονταν οι δηλώσεις Λαγκάρντ για να αντιληφθούμε ότι πλέον οι προηγμένες δυτικές κοινωνίες και οικονομίες, πριν από οποιοδήποτε άλλο μέτρο, πατάσσουν το «μαύρο χρήμα», αξιοποιώντας παρόμοιες λίστες και ερευνώντας βήμα βήμα τις κινήσεις λογαριασμών παγκοσμίως; Το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να φτάσει ό,τι επιτυγχάνουν, σε λίγους μήνες, εξειδικευμένες ξένες εταιρίες σε τέτοια θέματα;
Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν συνειδητοποιούν την αγανάκτηση του μέσου πολίτη για την ολιγωρία ως προς τη «λίστα Λαγκάρντ». Τώρα, ίσως αντιληφθούν ότι ο κ. Τσίπρας θα επαναλαμβάνει από κάθε μπαλκόνι, πλατεία και οθόνη την προχθεσινή φράση του: «Να γιατί δεν προχωράει ο έλεγχος της “λίστας Λαγκάρντ”. Ποιο είναι το λόμπι, η μαφία που έχει τη δυνατότητα να απειλεί διεθνείς παράγοντες;»

Ομως, παρά τα προαναφερθέντα απροσδόκητα δώρα, ο κ. Τσίπρας απέτυχε παταγωδώς στις υπόλοιπες αναλύσεις του, κυρίως, για την ευρωζώνη. Ο κ. Τσίπρας ναυάγησε, αναφερόμενος σε διάσταση μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, «στον οποίο (η Γερμανία) δεν θα πάει κόντρα», προσθέτοντας ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ευελιξία, επειδή «δεν θα πυροβολήσουν τα πόδια τους» και «δεν θα τα κάνουν όλα μαντάρα στην Ευρώπη». Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «το σχέδιό μας το διατύπωσα στον κ. Ντράγκι», εισπράττοντας αμέσως τη διαρροή της ΕΚΤ ότι «ακούω δεν σημαίνει και συμφωνώ».

Πέρα από τη διαρροή διάψευσης, το πραγματικό πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι ότι, στο διπλωματικό παρασκήνιο, όλοι γνωρίζουν ότι δεν υφίσταται διάσταση Μέρκελ - Ντράγκι. Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει σε μια ανύπαρκτη διαφωνία!

Σύμφωνα με εγκυρότατες πηγές, ήδη από τις παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 30ής Αυγούστου ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Τ. Στέφεν και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας Μπ. Μπεζάρ είχαν συντάξει εμπιστευτικό non paper για την ενίσχυση της ρευστότητας και των επενδύσεων στην ευρωζώνη. Κεντρική ιδέα του non paper ήταν η στήριξη του προγράμματος τίτλων και καλυμμένων ομολόγων, προεγκρίνοντας τις ανακοινώσεις Ντράγκι της 4ης Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, τα μέτρα Ντράγκι (στα οποία η Μέρκελ και άλλοι «δεν θα πάνε κόντρα») ανακοινώθηκαν, αν όχι σε πλήρη συντονισμό, σίγουρα εν γνώσει της βούλησης Βερολίνου και Παρισιού. Μακάρι ο κ. Ντράγκι να διαφωνούσε με τις συνταγές Μέρκελ, αλλά -απλώς- δεν συμβαίνει!

Αν ο κ. Τσίπρας δεν έχει πρόσβαση στο διπλωματικό παρασκήνιο, θα μπορούσε εύκολα και εύλογα να εικάσει την ευθυγράμμιση Μέρκελ - Ντράγκι, διαβάζοντας σχετικές διαρροές σε γερμανικές εφημερίδες και εξειδικευμένα ενημερωτικά δελτία στην Ε.Ε. ελάχιστες ημέρες πριν από τη ΔΕΘ. Εκτός αν τα γνωρίζει όλα αυτά, προτιμώντας να παραπλανά.

Αλέξανδρος Τάρκας