30 Σεπτεμβρίου 2014

Περιχαράκωση και απόσχιση

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/550_334_356920.jpg
Ενα από τα βασικά επιχειρήματα υπέρ του «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκοτίας ήταν δίχως αμφιβολία ο πολύ πιθανός εγκλωβισμός του Εδιμβούργου εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς ήδη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μ. Ραχόι είχε απειλήσει με βέτο την ένταξη νέων κρατών που θα προέκυπταν από αποσχίσεις.Από ό,τι φαίνεται η πολιτική ελίτ της Βρετανίας έχει αναλάβει να αποσαθρώσει τον φόβο της περιθωριοποίησης εκτός Ε.Ε., που μαζί με την πολύ πιθανή απώλεια της στερλίνας συγκράτησαν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Σκοτίας υπέρ του «όχι».Δύο βουλευτές των Συντηρητικών προσχώρησαν στο Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου του Φαράτζ (UKIP) και ο Κάμερον υιοθέτησε ακόμη πιο ευρωσκεπτικιστικούς τόνους στην ομιλία του, στην Ετήσια Κομματική Συνδιάσκεψη. Από ό,τι φαίνεται στην πορεία προς τις εκλογές της άνοιξης του 2015 ο Φαράτζ θα πλειοδοτεί σε ακραίες εθνικιστικές θέσεις και ο Κάμερον θα τρέχει πίσω του.

Ετσι θα έχει μικρή σημασία αν οι Συντηρητικοί θα κατορθώσουν να διατηρήσουν προβάδισμα επί του UKIP, καθώς η χώρα θα είναι πλειοψηφικά εγκλωβισμένη στην έξοδο από την Ε.Ε., με το σχετικό δημοψήφισμα να διεξάγεται την επόμενη πενταετία.

Στην παραπάνω δυναμική το αίτημα για ανεξαρτησία της Σκοτίας μπορεί να επανέλθει πλέον όχι μόνον χωρίς το ευρωπαϊκό κόστος, αλλά αντίθετα ως εγγύηση παραμονής στην Ε.Ε!Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στην Ισπανία, όπου η κυβέρνηση της Καταλονίας προκήρυξε δημοψήφισμα για τις αρχές Νοεμβρίου, με την κυβέρνηση Ραχόι στη Μαδρίτη να το κηρύσσει αντισυνταγματικό και παράνομο. Πού θα φθάσει άραγε η αντιπαράθεση; Θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα με τη Μαδρίτη να αγνοεί το πολύ πιθανό υπέρ της ανεξαρτησίας αποτέλεσμα; Θα επέμβει κατασταλτικά η κυβέρνηση Ραχόι πριν από την ψηφοφορία ή μετά, ενώ ταυτόχρονα στη Βαρκελώνη η κυβέρνηση Μας θα διακηρύσσει μονομερή ανεξαρτησία;

Είναι βέβαιο η προσπάθεια Ραχόι για δημοσιονομική περιστολή και διαρθρωτικές αλλαγές -ένα εσωτερικό εθνικό μνημόνιο χωρίς τρόικα- κινδυνεύουν να αποσαθρωθούν σε μια θύελλα αποσταθεροποίησης που θα παραπέμπει στους πρώτους μήνες του 1936, στις παραμονές έκρηξης του εμφυλίου πολέμου, με απρόβλεπτες παρενέργειες στην υπόλοιπη Ευρωζώνη και κυρίως στα μεγάλα μεγέθη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Πολιτική αποσταθεροποίηση σε ορίζοντα εκτροπής από την ομαλότητα στην Ισπανία θα διογκώσει στη Βρετανία τον ευρωσκεπτικισμό: Μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης με μεγάλη μέχρι πρόσφατα φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία στην κοινή γνώμη, η Ισπανία δεν είναι περισσότερο θωρακισμένη ως προς την εθνική της ενότητα από ό,τι η εκτός Ευρωζώνης και κοντά στην θύρα εξόδου από την Ε.Ε. Βρετανία.Η μηντιακή ξαφνική συσκότιση της πρόκλησης του αποσχιστικού εθνικισμού δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι ο κίνδυνος απόσχισης της Σκοτίας ήταν μια στιγμή ακραίας έκφρασης κοινωνικής και πολιτικής δυσαρέσκειας.

 Δυστυχώς η πραγματικότητα δείχνει ότι η κρίση και η διαχείρισή της εντός και εκτός Ευρωζώνης πρώτον, κατεδαφίζει πολιτικές ισορροπίες δεκαετιών, με τον Φάρατζ και τη Λεπέν να εξασφαλίζουν πρωτιά στις πρόσφατες ευρωεκλογές στη Βρετανία και στη Γαλλία και δεύτερον, απειλεί την εθνική ενότητα και εδαφική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας προς το παρόν.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα πού εντοπίζεται το μεγαλύτερο κόστος: Σε μια πολιτική που προτάσσει με δημόσιες δαπάνες την κοινωνική και κατά συνέπεια και την εθνική συνοχή με απόκλιση από τις όποιες αρχές του Θατσερισμού στη Βρετανία και εκτός των περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας στην Ευρωζώνη ή στην πριμοδότηση του ακροδεξιού λαϊκισμού και του αποσχιστικού εθνικισμού;

Αν μη τι άλλο, η απόφαση της κυβέρνησης Μας στη Βαρκελώνη να προκηρύξει το Δημοψήφισμα και ο εγκλωβισμός του Κάμερον στον ευρωσκεπτικισμό του UKIP μας προσγειώνει στην πραγματικότητα, μας επαναφέρει στην αγωνία των τελευταίων ημερών που προηγήθηκαν του Δημοψηφίσματος της 18ης του μηνός στη Σκοτία.
 
Συγκοινωνούντα δοχεία
Πολιτική αποσταθεροποίηση σε ορίζοντα εκτροπής από την ομαλότητα στην Ισπανία θα διογκώσει στη Βρετανία τον ευρωσκεπτικισμό: Μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης με μεγάλη μέχρι πρόσφατα φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία στην κοινή γνώμη, η Ισπανία δεν είναι περισσότερο θωρακισμένη ως προς την εθνική της ενότητα από ό,τι η, εκτός Ευρωζώνης και κοντά στη θύρα εξόδου από την Ε.Ε., Βρετανία.
kapopoulos@pegasus.gr
Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ