30 Σεπτεμβρίου 2014

Οι ΗΠΑ το μεγαλύτερο πετρελαιοπαραγωγό κράτος

Αλλαγή δεδομένων για τη διεθνή αγορά μαύρου χρυσού. Η ΙΕΑ προβλέπει πως η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου ξεπέρασε και εκείνης της Σαουδικής Αραβίας αυτό το μήνα. Η σχιστολιθική επανάσταση και η μείωση των τιμών.
ΗΠΑ: Έχουν πλέον τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου - Ξεπέρασαν και τη Σαουδική Αραβία
Σε πλήρη αναμόρφωση του ενεργειακού χάρτη οδηγούν τα νέα δεδομένα, καθώς οι ΗΠΑ αναδεικνύονται στο μεγαλύτερο πετρελαιοπαραγωγό κράτος του κόσμου, ξεπερνώντας ακόμη και τη Σαουδική Αραβία.Η παραγωγή πετρελαίου και των παραγώγων του στις ΗΠΑ ήταν στα ίδια επίπεδα με εκείνα της Σαουδικής Αραβίας τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Αύγουστο, αγγίζοντας τα 11,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας. Η αμερικανική παραγωγή όμως, κινείται ανοδικά με την σχιστολιθική επανάσταση και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας αυτό το μήνα ή τον Οκτώβριο για πρώτη φορά από το 1991.

Το Ριάντ έχει επισημάνει ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής παραγωγής δεν πρέπει να υπονομεύσει το κρίσιμο ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στις αγορές πετρελαίου. Δηλώνει μάλιστα, ότι εάν χρειαστεί, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή του κατά 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ και αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου, δήλωσε προ ημερών ότι η Σαουδική Αραβία είναι «η μόνη χώρα που έχει αδιάθετη παραγωγή δυναμική που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί».

Ακόμη και οι Σαουδάραβες πάντως δεν αρνούνται ότι η ανάδειξη των ΗΠΑ στη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα έχει παίξει τεράστιο ρόλο στην σταθεροποίηση των αγορών. Οι τιμές του αργού πετρελαίου κινούνται πτωτικά τα τελευταία δύο χρόνια παρά τον εμφύλιο στη Συρία, τις συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Λιβύη, αλλά και την κόντρα της Ρωσίας με τη Δύση. Η τιμή πετρελαίου Brent βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών, αγγίζοντας τα 95,60 δολ. ανά βαρέλι, ενώ στις αρχές του 2012 βρισκόταν στα 125 δολ. ανά βαρέλι.
EURO2DAY,GR