17 Σεπτεμβρίου 2014

Η ψήφος διαμαρτυρίας εκτοξεύει τα ποσοστά του AfD

 Οι εκπρόσωποι των ευρωσκεπτικιστών του AfD (από αριστερά) Μπιόρν Χόεκε, Μπερντ Λούκε και Χανς-Ολαφ Χένκελ, μιλούν σε δημοσιογράφους στη Θουριγγία, όπου κατέκτησαν ποσοστό πάνω από 10% στις τοπικές εκλογές  REUTERS/Fabrizio Bensch ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

Μεγάλες αναταράξεις προκαλεί στη γερμανική πολιτική σκηνή η συνεχής άνοδος του κόμματος των ευρωσκεπτικιστών, «Εναλλακτική για τη Γερμανία».Οι προχθεσινές εκλογικές τους επιτυχίες στα κρατίδια της Θουριγγίας και του Βραδεμβούργου, όπου στις τοπικές αναμετρήσεις κατάφεραν 10% και 12% αντίστοιχα, επιβεβαιώνουν τη συνεχή τους άνοδο.Ενα κόμμα που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο, κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτές με ένα 6%, κατόπιν ήρθε η επιτυχία στις τοπικές εκλογές της Σαξονίας με 9% και τώρα βάζει πλώρη για τα κρατίδια της Δυτικής Γερμανίας.


Οι ευρωσκεπτικιστές –που θέλουν να διαλύσουν την ευρωζώνη, αφού πρώτα διώξουν την Ελλάδα– εξελίσσονται σε ένα λαϊκιστικό δεξιό κόμμα, που συγκεντρώνει ψήφους διαμαρτυρίας από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Οπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ψήφισαν και στη Θουριγγία και στο Βραδεμβούργο ψηφοφόροι όλων των κομμάτων και πολίτες όλων των κοινωνικών τάξεων και επαγγελμάτων. Κυρίως, αυτοί που αισθάνονται πως κανένα από τα παλαιά κόμματα δεν τους εκφράζει και βλέπουν στους ευρωσκεπτικιστές το νέο κόμμα με τις πολιτικές απόψεις που θα μοιράσει εκ νέου την τράπουλα στη Γερμανία.

Οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους του κόμματος δηλώνουν προδομένοι από το πολιτικό σύστημα, που αποφασίζει γι’ αυτούς χωρίς αυτούς, και από ένα Κοινοβούλιο που αποφασίζει για πακέτα διάσωσης προς τις χώρες του Νότου, δίχως να ρωτά τους πολίτες-φορολογούμενους, αυτούς δηλαδή που εγγυώνται για τα χρήματα που δίνονται.

Οπως και άλλα ανάλογα λαϊκιστικά κόμματα, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» έχει απλές απαντήσεις στα προβλήματα, σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν όλοι.

Την ίδια ώρα, η άνοδος του κόμματος αυτού προκαλεί μεγάλη ανησυχία στα υπόλοιπα κόμματα, ειδικά στους Χριστιανοδημοκράτες, από όπου προέρχεται μεγάλο μέρος των εκλογέων, ενώ οι Φιλελεύθεροι μοιάζει να έχουν εξαφανιστεί από το πολιτικό σκηνικό.

Οι ευρωσκεπτικιστές ανακοινώνουν ότι επόμενος στόχος είναι μια μεγάλη εκστρατεία για να μη δημιουργηθεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενωση και οι Χριστιανοδημοκράτες ψάχνονται για να βρουν το πώς θα τους αντιμετωπίσουν.

Ηδη μια ομάδα από το κόμμα της καγκελαρίου δημοσίευσε μανιφέστο στην εφημερίδα «Μπιλντ», με το οποίο τάσσεται υπέρ της προσέγγισης με τους ευρωσκεπτικιστές, κάτι όμως που έχει απορρίψει η Ανγκελα Μέρκελ.

Η ίδια δήλωσε πως «το κόμμα αυτό είναι πρόβλημα για όλα τα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας και όχι μόνον για εμάς. Πρέπει να βρούμε λύσεις σε θέματα που αυτοί προτάσσουν, όπως η καταπολέμηση της εγκληματικότητας και η λαθρομετανάστευση».

Αρθρο του περιοδικού «Σπίγκελ» προτείνει να δοθούν κυβερνητικές ευθύνες στους ευρωσκεπτικιστές, ως μόνο τρόπο για να τεθεί φρένο στην άνοδο της δημοτικότητάς τους.

Ο ηγέτης του κόμματος Μπερτ Λούκε, ένας δεξιός οικονομολόγος, μιλώντας χθες σημείωσε πως «ζούμε μια ιστορική φάση στην πολιτική της χώρας μας. Η Γερμανία αλλάζει».
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ