31 Ιουλίου 2014

ΠΓΔΜ Σε ρηχά νερά το θέμα της ονομασίας…


ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΛΓΟΥΤου Τάσου Τσακίρογλου  Χωρίς να κομίσει νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά δίνοντας έμφαση στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η γερμανική, έφθασε, χθες, στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος και, όπως δήλωσε ο κ. Νίμιτς, ο κ. Βενιζέλος τού ζήτησε να συνεχίσει τις προσπάθειες. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ τόνισε ότι στο παρελθόν έχει προτείνει κάποιες ιδέες που απορρίπτονταν από τη μία ή την άλλη πλευρά.
 Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για μια χρήσιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Νίμιτς, με τον οποίο, όπως σημείωσε, έχουν μακρά και πολυετή σχέση και τόνισε: «Κάναμε μια πολύ καλή επισκόπηση. Είπαμε αυτά που έχουμε να πούμε. Επί της ουσίας ισχύουν όσα έχω πει δημοσίως στη Βουλή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όσα είπα κατά την επίσκεψή μου στα Σκόπια».

Προηγήθηκε διήμερη επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια τη Δευτέρα και την Τρίτη κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι.

Ο Νίμιτς εκτίμησε από τα Σκόπια ότι η παρούσα φάση, μετά τις εκλογές στην ΠΓΔΜ και τις ευρωεκλογές του 2014, είναι κατάλληλη για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι έχει αρκετές ιδέες, οι οποίες τίθενται στο τραπέζι και εξετάζονται από τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.

Σε ερώτηση αν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αφορούν και ζητήματα «εθνικής ταυτότητας», ο κ. Νίμιτς είπε ότι στα Ηνωμένα Εθνη δεν γίνεται λόγος για τέτοια θέματα. «Οι άνθρωποι έχουν τη δική τους ταυτότητα και στα Ηνωμένα Εθνη δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις γι' αυτά τα θέματα. Η δική μου εντολή, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ, αφορά αποκλειστικά το ζήτημα της ονομασίας» ανέφερε ο κ. Νίμιτς. Σε ερώτηση «κατά πόσον η δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα “βοηθά” στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», ο Νίμιτς απάντησε ότι δεν σχολιάζει μεμονωμένες δηλώσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας απαιτείται εποικοδομητική στάση και από τα δύο μέρη, όπως και τήρηση του πλαισίου εντός του οποίου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ιβάνοφ απηύθυνε έκκληση για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και για αυστηρή τήρηση των αναληφθεισών διεθνών υποχρεώσεων.
 http://www.efsyn.gr/?p=221700