24 Ιουλίου 2014

Το Ισραήλ και ο «γρίφος» με τις σήραγγες της Χαμάς Το Τελ Αβίβ δεν εξετάζει σε καμία περίπτωση την ανακατάληψη της Γάζας


Το Ισραήλ και ο «γρίφος» με τις σήραγγες της Χαμάς
Την ώρα που ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι επιδιώκει να επιτύχει μία εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, οι Ισραηλινοί μοιάζουν εγκλωβισμένοι στις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς. Σύμφωνα πάντως με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, με τις οποίες συνομίλησε «Το Βήμα», το Τελ Αβίβ δεν εξετάζει σε καμία περίπτωση την ανακατάληψη της Γάζας, αλλά απλά τη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών ασφαλείας για το Ισραήλ. Ουδείς όμως μπορεί με ασφάλεια να εκτιμήσει ποιο θα είναι το τίμημα για την επίτευξη αυτού του στόχου για Παλαιστινίους και Ισραηλινούς.
Η απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου να προχωρήσει στην επιχείρηση «Protective Edge» κρίνεται απαραίτητη, διότι πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ισραηλινού πληθυσμού στις παρυφές της Γάζας και να καταστραφεί η υποδομή που επιτρέπει την πραγματοποίηση επιθέσεων από τη Χαμάς. Οι ίδιες ισραηλινές πηγές όμως παραδέχονται ότι η έκταση των υπογείων σηράγγων καθώς και το πόσο εξελιγμένο είναι το δίκτυο αυτό τους έχει εκπλήξει.    

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ισραηλινών, υπάρχουν δύο ειδών σήραγγες. Το πρώτο χρησιμοποιείται για λαθρεμπόριο διαφόρων ειδών. Πρόκειται για τούνελ τόσο μεγάλα μέσα από τα οποία μπορούν να περάσουν ακόμη και φορτηγά. Μέσω αυτών των σηράγγων εισέρχονται λαθραία στη Λωρίδα της Γάζας, ακόμη και σύγχρονα οπλικά συστήματα σε κομμάτια που στη συνέχεια συναρμολογούνται, όπως π.χ εκτοξευτές ρουκετών, ρουκέτες κ.ά.

Η βασική προέλευση αυτών των όπλων είναι, κατά τους Ισραηλινούς, το Ιράν. Η πορεία που ακολουθείται για να φθάσουν αυτά τα όπλα στη Γάζα είναι μέσω θαλάσσης και της διώρυγας του Σουέζ και της Ερυθράς Θάλασσας στη χερσόνησο του Σινά κι από εκεί στα χέρια της Χαμάς. Αυτός είναι κι ο λόγος που το Ισραήλ αποδίδει τόσο μεγάλη σημασία στη συνεργασία με την Αίγυπτο και ήδη εκφράζεται ικανοποίηση διότι το καθεστώς του στρατηγού Σίσι έχει προχωρήσει στο κλείσιμο 100 σηραγγών από το Σινά προς τη Γάζα το τελευταίο διάστημα.

Το δεύτερο είδος, που απασχολεί ακόμη περισσότερο το Τελ Αβίβ, αφορά σε σήραγγες που ξεκινούν ακόμη και μέσα από σπίτια στη Γάζα και περνώντας κάτω από τον φράχτη που έχουν κατασκευάσει οι Ισραηλινοί και βγαίνουν στην άλλη πλευρά της μεθορίου, σε κοντινή απόσταση από ισραηλινά χωριά. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ήταν χάρη σε ένα τέτοιο τούνελ που είχε απαχθεί ο ισραηλινός οπλίτης Γκιλάντ Σαλίντ.

Αυτό που έχει περιπλέξει τα πράγματα είναι ότι η Χαμάς έχει κατασκευάσει ένα δαιδαλώδες δίκτυο από σήραγγες ώστε να αντιμετωπίσει την υπέρτερη ισχύ των Ισραηλινών. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μέσο ασύμμετρου πολέμου και για τον λόγο αυτό εκτιμάται ότι περίπου 4.000 άνθρωποι απασχολούνται με την κατασκευή τους. Ο φόβος των Ισραηλινών είναι ότι αν η Χαμάς αποφασίσει να χρησιμοποιήσει συγχρονισμένα αυτές τις σήραγγες για διάφορους σκοπούς (σσ. ορισμένες φορές έχουν μεταφερθεί ακόμη και όπλα εντός του ισραηλινού εδάφους και εκτοξεύτηκαν από εκεί οι ρουκέτες) τότε το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει στρατηγικό πρόβλημα.

Η πλέον αξιόπιστη λύση για τους Ισραηλινούς είναι το αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome» που έχει καταφέρει να αναχαιτίσει περίπου το 90% από τις συνολικά 2.000 ρουκέτες που έχει εξαπολύσει η Χαμάς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που πλησιάζουν πλέον τις 20 ημέρες.

Οι Ισραηλινοί εκφράζουν την ενόχλησή τους διότι πιστεύουν ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τον παλαιστινιακό πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα. Το θέμα βέβαια είναι ότι αυτή η πρακτική έχει χρησιμοποιηθεί πολύ συχνά στο παρελθόν από το αδύναμο μέρος σε μία αναμέτρηση. Οι Ισραηλινοί επιμένουν δε ότι ακριβώς επειδή η επιχείρηση «Protective Edge» διεξάγεται σε ένα αστικό περιβάλλον προχωρούν πολλές φορές σε ενημέρωση για το που θα γίνουν τα αεροπορικά πλήγματα στερώντας από τους εαυτούς τους το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Παρά τις δυσκολίες πάντως, δεν υπάρχει απόφαση για τερματισμό της επιχείρησης μέχρι να επιτευχθούν οι στρατηγικοί του στόχοι. Μία εκεχειρία με βάση το αιγυπτιακό σχέδιο θα μπορούσε να είναι μία λύση, αν και το ερώτημα είναι τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Επί αυτού, ουδείς μπορεί να δώσει σαφή απάντηση.
Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος