31 Ιουλίου 2014

Μυστικό σχέδιο Μέρκελ-Πούτιν για την Ουκρανία


Σε μυστικό σχέδιο που απεργάζονται Γερμανία και Ρωσία για να επιτευχθεί ειρηνική λύση στο αδιέξοδο της Ουκρανίας, αναφέρεται αποκλειστικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent.Όπως αναφέρεται, η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Πούτιν βασίζουν το ειρηνευτικό τους σχέδιο σε δύο άξονες: τη σταθεροποίηση των συνόρων της Ουκρανίας και την οικονομική τόνωση της χώρας, κυρίως μέσω μίας νέας ενεργειακής συμφωνίας με τη Μόσχα για τη σταθερή παροχή φυσικού αερίου. Ωστόσο, το σχέδιο φέρεται να προβλέπει, επίσης, ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Κριμαίας και την προσάρτησή της από τη Ρωσία, ενδεχόμενο δύσκολο, όπως σημειώνει η εφημερίδα.

Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε ως αβάσιμο το δημοσίευμα.
Επικαλούμενη πηγές με γνώση των μυστικών διαπραγματεύσεων, η Independent αναφέρει ότι για την υλοποίηση του πρώτου σκέλους του σχεδίου απαιτείται η απόσυρση της οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης της Μόσχας προς τους φιλορώσους αυτονομιστές.Την ίδια ώρα ο Ουκρανός Πρόεδρος θα συμφωνούσε να μην υποβάλει αίτηση ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Σε αντάλλαγμα ο Πρόεδρος Πούτιν δεν θα εμπόδιζε και δεν θα αναμιγνυόταν στην προσπάθεια της Ουκρανίας να συνάψει εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ, όπως ορίζει η συμφωνία που υπεγράφη από τον Πρόεδρο Ποροσένκο πριν από λίγες εβδομάδες.

Υπό το άλλο σκέλος της συμφωνίας η ρωσική Gazprom θα προσέφερε στην Ουκρανία μία νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία παροχής αερίου, σε προκαθορισμένες τιμές. Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας για τη συνέχιση της παροχής αερίου από τη Μόσχα και ότι τα ουκρανικά αποθέματα αναμένεται να τελειώσουν πριν τον χειμώνα.
Παράλληλα, η Ρωσία θα αποζημίωνε την Ουκρανία με ένα οικονομικό πακέτο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την απώλεια του ενοικίου που κατέβαλλε η ρωσική πλευρά για να διατηρεί τον στόλο της στην Κριμαία και στη Σεβαστούπολη, μέχρι πριν την ψήφιση της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής το Μάρτιο.

Η Independent τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις του σχεδίου αυτού έχουν παγώσει προς στιγμή λόγω της κατάρριψης του αεροσκάφους της Malaysian Airlines. Ωστόσο, οι πηγές της εφημερίδες επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο αυτό είναι ακόμα επί τάπητος και ότι για την ακρίβεια είναι το μοναδικό ειρηνευτικό σχέδιο που συζητείται.Εκπρόσωπος του βρετανικού Φόρεϊν Όφις σχολίασε ότι το Λονδίνο δεν έχει γνώση του σχεδίου, προσθέτοντας ότι βρίσκει εξαιρετικά απίθανο να δεχθούν η Βρετανία ή οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τον ρωσικό έλεγχο επί της Κριμαίας.
Εν τω μεταξύ, έκθεση της Επιτροπής Άμυνας της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων προειδοποιεί πως το ΝΑΤΟ δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει μια επίθεση εναντίον κράτους-μέλους από τη Ρωσία.

Οι Βρετανοί βουλευτές-μέλη της επιτροπής επισημαίνουν πως η σύρραξη στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει «σοβαρές ελλείψεις» στην ετοιμότητα της Συμμαχίας και καλούν σε «ριζοσπαστική μεταρρύθμιση» του οργανισμού.

Οι συστάσεις των βουλευτών περιλαμβάνουν τη μόνιμη παρουσία Νατοϊκών στρατιωτών και στρατιωτικού εξοπλισμού στις «ευάλωτες» χώρες της Βαλτικής, τη «δραματική» βελτίωση των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης, μεγάλης κλίμακας ασκήσεις με συμμετοχή στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών από όλες τις χώρες-μέλη και την πρόσθεση μη-συμβατικών απειλών όπως οι άτακτες παραστρατιωτικές ομάδες και οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στη δέσμευση του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ για παροχή βοήθειας από όλα τα μέλη στο μέλος που τυγχάνει υπό εξωτερική επίθεση.
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=179435