31 Ιουλίου 2014

Εκτίναξη του δημόσιου χρέους της ΠΓΔΜ Ο ΥΠΟΙΚ της χώρας ανέφερε ότι η χώρα εξυπηρετεί έγκαιρα τις υποχρεώσεις της


Εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος της ΠΓΔΜ, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε πριν από μερικές ημέρες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανήλθε στο 44,8% επί του ΑΕΠ ή σε απόλυτους αριθμούς στα 3,6 δισ. ευρώ (το ύψος του ΑΕΠ της ΠΓΔΜ υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ). Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές στα Σκόπια, στο ύψος του χρέους της ΠΓΔΜ που γνωστοποίησε το ΔΝΤ δεν συμπεριλαμβάνεται ο νέος δανεισμός 500 εκατ. ευρώ από την πρόσφατη έκδοση επταετούς ευρωομολόγου της χώρας. Εάν υπολογιστούν και τα 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση του ευρωομολόγου, τότε το δημόσιο χρέος της ΠΓΔΜ ανέρχεται στο 51% επί του ΑΕΠ και είναι το υψηλότερο ποσοστό δημοσίου χρέους που καταγράφεται στην ιστορία της ΠΓΔΜ.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ κατηγόρησε την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι για υπερχρέωση της χώρας και για παταγώδη αποτυχία των οικονομικών πολιτικών της, ενώ αρκετοί οικονομικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι οι δυνατότητες της χώρας για εξυπηρέτηση δημοσίου χρέους άνω του 40% είναι περιορισμένες. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ από την μεριά της εμφανίστηκε καθησυχαστική και σημείωσε ότι η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δημοσίου χρέους στην Ευρώπη.
 

Ο υπουργός Οικονομίας της ΠΓΔΜ, Μπέκιμ Νεζίρι, ανέφερε ότι η χώρα εξυπηρετεί έγκαιρα τις υποχρεώσεις της και πρόσθεσε ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με τον κ.Νεζίρι, η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά την πορεία του δημόσιου χρέους και για το λόγο αυτό, μεταξύ των προτάσεών της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, περιλαμβάνεται και πρόβλεψη ώστε το δημόσιο χρέος να μην υπερβαίνει το 60% επί του ΑΕΠ.
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&sctid=24