23 Ιουλίου 2014

Τρίζει η αμερικανική ηγεμονία στην Μέση Ανατολή Η κρίση στην Παλαιστίνη φέρνει ρήγμα στους κόλπους της περιφερειακής συμμαχίας


Του Νίκου Στέλγια
Την στιγμή που το αιματοκύλισμα και οι σφοδρές στην Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, η Ουάσιγκτον δίνει αγώνα δρόμου για να διατηρήσει την συμμαχία και την ηγεμονική της θέση στην Μέση Ανατολή. Η νέα κρίση στην Παλαιστίνη φέρνει στο προσκήνιο το μεγάλο ρήγμα στους κόλπους της περιφερειακής συμμαχίας, την οποία οικοδόμησε η Ουάσιγκτον την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Την Τρίτη, στο Κάιρο βρέθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι . Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τους ανώτατους αξιω-ματούχους της αιγυπτιακής ηγεσίας και κυβέρνησης.Σε μια στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν πραγματοποιεί έκτακτες επαφές με όλους τους παράγοντες της Μέσης Ανατολής, ο κ. Κέρι φρόντισε να στείλει στο Ισραήλ και στην Χαμάς το μήνυμα ότι η κυβέρνηση του υποστηρίζει το σχέδιο εκεχειρίας, το οποίο δημιούργησε τις προηγούμενες ημέρες η αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Ο κ. Κέρι  καταδίκασε τις επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ και ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός.Τα μηνύματα του κ. Κέρι αντιμετωπίστηκε με έντονο προβληματισμό και καχυποψία από τις κυβέρνησης της Τουρκίας και του Κατάρ. Τις τελευταίες ημέρες, οι δυο χώρες, οι οποίες συνεργάζονται στο μέτωπο της Συρίας, κατα-βάλλουν προσπάθειες για να προλάβουν την ήττα της Χαμάς και την δημιουργία ενός εναλλακτικού σχεδίου εκεχειρίας, το οποίο θα δεσμεύει το Τελ Αβίβ και την Χαμάς.

Σε υψηλούς τόνους, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν αφήνει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ,
παρέχοντας υποστήριξη και κάλυψη στα «εγκλήματα» του Ισραήλ θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τα συμφέροντα τους στην Μέση Ανατολή. Το συγκεκριμένο μήνυμα βρίσκει σύμφωνους το Κατάρ και άλλες κυβερνήσεις των αραβικών μοναρχιών.Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την κριτική που δέχεται από την Ουάσιγκτον για την στάση της στις σχέσεις της με το Ισραήλ, η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε ανεπίσημη εκστρατεία μποϊκοταρίσματος των ισραηλινών προϊόντων.Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι η Άγκυρα δεν βλέπει με καλό μάτι την εντατικοποίηση της συνεργασίας της Ουάσιγκτον με την νέα προεδρία της Αιγύπτου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ