22 Οκτωβρίου 2013

Τσεμίλ Μπαγίκ, ιδρυτικό μέλος του PKK: «Ή θα προχωρήσει το Κουρδικό ή θα υπάρξει εμφύλιος»

«Η Τουρκία διεξάγει πόλεμο διά πληρεξουσίων εναντίον μας στη Συρία» - «Θα επαναφέρουμε το μέτωπο στο βόρειο Κουρδιστάν»
Φωτογραφία αρχείου του Τσεμίλ Μπαγίκ Οι Κούρδοι αντάρτες είναι έτοιμοι να εισέλθουν ξανά στην Τουρκία από το βόρειο Ιράκ, δήλωσε ο αρχηγός της πολιτικής πτέρυγας της οργάνωσης, απειλώντας με επανάληψη των αντάρτικων επιθέσεων εκτός κι αν η Άγκυρα αναβιώσει σύντομα την ειρηνευτική διαδικασία.Κατηγορώντας την Τουρκία ότι διεξάγει “πόλεμο διά πληρεξουσίων” εναντίον των Κούρδων στη Συρία στηρίζοντας ισλαμιστές αντάρτες που τους πολεμούν στο βορρά, ο Τσεμίλ Μπαγίκ, ιδρυτικό μέλος του PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα) υποστήριξε στο Reuters ότι η οργάνωση έχει το δικαίωμα να ανταποδώσει.

Διαφαινόμενη η σύγκρουση Σηιτών και Σουνιτών στην Τουρκία/ Δρ. Ευάγγελος Βενέτης

http://www.al-monitor.com/files/live/sites/almonitor/files/contributed/jnt_news_three-reasons-turkey-polarized/Turkey%20Divide.jpg?t=thumbnail_578
Σε προηγούμενο άρθρο της παρούσας στήλης με τίτλο «Οι Ουαχαβίτες στο κατώφλι της Τουρκίας» (01/08/2013) είχε τονισθεί η προοπτική διείσδυσης του Ουαχαβιτικού Ισλάμ από τις Ουαχαβιτικές ανταρτικές δυνάμεις στα βόρεια της Συρίας στο εσωτερικό της Τουρκίας με κύρια εστία την παραμεθόριο. Μία τέτοια εξέλιξη θα έθετε υπό αμφισβήτηση τον τύπο του μετριοπαθούς Ισλάμ που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και εκτός αυτής. Οι πρόσφατες δηλώσεις ανησυχίας των Αλεβιτών της Τουρκίας για την ισχυροποίηση του Ουαχαβιτικού Σουνιτικού Ισλάμ στη Συρία σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται.

Τα οχυρά της εκκοσμίκευσης πέφτουν ένα-ένα στην Τουρκία Δρ. Ευάγγελος Βενέτης

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/article2450167.ece/BINARY/w660/kansu.jpg
Σε δέκα χρόνια κλείνει ένας αιώνας από την κατάργηση του μεταφυσικού και θεοκρατικού Οθωμανικού Σουλτανάτου. Πριν από πέντε χρόνια εάν ρωτούσες ειδικούς στην Ελλάδα και την Δύση για το ενδεχόμενο επιστροφής του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία σε ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο, η απάντηση που έδιναν ήταν η γνωστή στερεότυπη αντίληψη περί «μετριοπαθούς Ισλάμ». Κανείς, πλην ελαχίστων, δεν φανταζόταν ότι θα υπήρχε μελλοντικά, τόσο βραχυπρόθεσμα, νόμος περί μερικής ποτοαπαγόρευσης, περί λογοκρισίας και απολύσεων από το τουρκικό κράτος για την τολμηρή αμφίεση τηλεοπτικών παρουσιαστριών αλλά και την νόμιμη επαναφορά του δικαιώματος επιλογής των μουσουλμάνων γυναικών να υιοθετούν τον ισλαμικό κώδικα ένδυσης στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων.

Tο γυαλί έχει ραγίσει



http://www.al-monitor.com/files/live/sites/almonitor/files/contributed/jnt_news_turkeys-spymaster/Hakan%20Fidan%20222.JPG?t=thumbnail_578
Tο Iσραήλ και όχι απλά και μόνον η κυβέρνηση Nετανιάχου -καθώς η Yπηρεσία Πληροφοριών Mοσάντ είναι υπερκομματική και η πιο βαρύνουσα σταθερά της πολιτικής ασφάλειας της χώρας- δηλώνει με τον πιο απερίφραστο τρόπο ότι καταγράφει τον Eρντογάν και την κυβέρνησή του ως αντίπαλο. Ως σκληρό αντίπαλο που δεν δίστασε να παραβεί τους άγραφους κώδικες καλής συμπεριφοράς ανάμεσα στις Yπηρεσίες Πληροφοριών να μη θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή πρακτόρων και πληροφοριοδοτών.

ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΑ ΕΩΣ ΚΑΙ 20% ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ «Φούσκα» στην αγορά κατοικιών βλέπει η BuBa

«Φούσκα» στην αγορά κατοικιών βλέπει η BuBa
Tου Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Προειδοποίηση για δημιουργία επικίνδυνης «φούσκας» στην αγορά ακινήτων της Γερμανίας που τροφοδοτείται από τα χαμηλά επιτόκια και την αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό εξέπεμψε η Bundesbank. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, οι κατοικίες και τα εμπορικά ακίνητα στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας (Βερολίνο, Μόναχο, Φραγκφούρτη, Αμβούργο, Κολωνία, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη) μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι υπερτιμημένα έως και 20% σε σχέση με τις τιμές που θα δικαιολογούνταν από τους οικονομικούς και δημογραφικούς παράγοντες. Ειδικά οι τιμές των διαμερισμάτων στις συγκεκριμένες πόλεις έχουν αυξηθεί κατά 25% κατά μέσο όρο από το 2010, ενώ μόνο στο Βερολίνο κατά 80% (!) την τετραετία 2009-2012.

Η απειλή του ευρωπαϊκού... Tea Party

του Gideon Rachman
Η ευρεία συναίνεση του πολιτικού κέντρου της Ευρώπης που έσωσε το ευρώ, απειλείται από εθνικιστικά κόμματα και ακραίες τάσεις. Ο κίνδυνος ανατροπών στις ευρωεκλογές. Γιατί διακυβεύεται η συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Η απειλή του ευρωπαϊκού... Tea Party – Επελαύνουν τα άκρα Η κρίση για το όριο του χρέους στην Αμερική, κατόρθωσε κάτι πολύ σημαντικό: Η σύγκριση έκανε την ΕΕ να δείχνει ότι απολαμβάνει καλή διακυβέρνηση. Τα συστήματα τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ επιβαρύνονται με υπέρ και κατά, που δυσκολεύουν τις συγκρίσεις. Η Ευρώπη όμως έχει σήμερα κάτι, που λείπει στην Αμερική: Όλες οι πολύ σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνουν οι Βρυξέλλες, είναι αφιερωμένες στο να κάνουν το σύστημα να αποδώσει. Δεν υπάρχουν απόψεις «τύπου» Tea Party που να θεωρούν προδοσία τον συμβιβασμό.

Η Τουρκία δεν θυσιάζει έδαφος για χάρη της ένταξης,λέει ο Μπαγίς «Ούτε σπιθαμή γης δεν επιστρέφουμε πίσω» -

«Ούτε σπιθαμή γης δεν επιστρέφουμε πίσω»
Άγκυρα: Δεν πρόκειται να δώσουμε σπιθαμή γης πίσω, δήλωσε ο υπουργός Ευρώπης της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, αναφερόμενος στο Κυπριακό. Ο λαλίστατος Τούρκος αξιωματούχος, θέλοντας προφανώς να στείλει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση σε σχέση με το Κυπριακό, ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα «παραχωρήσεων».Παράλληλα είπε αναφορικά με το Κυπριακό πως «στο τέλος του τούνελ εμφανίστηκε φως. Αυτό οφείλεται στις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς». Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, είπε πως λαμβάνουν προκλητικά «μηνύματα από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ανοίγει ο δρόμος για συνεταιρισμό με την Κύπρο Πράσινο στο Ισραήλ για εξαγωγές φυσικού αερίου

Πράσινο στο Ισραήλ για εξαγωγές φυσικού αερίου
Λευκωσία: Με πέντε ψήφους υπέρ και δύο κατά η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ απέρριψε χθες την προσφυγή των ηγετών αντιπολιτευτικών κομμάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων κατά της απόφασης της Κυβέρνησης της χώρας για εξαγωγές του 40% του φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα.Ουσιαστικά η απόφαση αυτή ανοίγει πλέον το δρόμο για να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες ώστε να επιδιωχθεί στενή συνεργασία με το Ισραήλ για εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό.

Τζάνι Βάτιμο, κορυφαίος Ιταλός φιλόσοφος «Θα έλεγα στον εγγονό μου να συμβάλει σε αντάρτικο χωρίς βία»


τζανι βατιμο κορυφαιος ιταλος φιλοσοφος
Ο Τζάνι Βάτιμο, εβδομήντα επτά ετών, είναι ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους φιλοσόφους. Εκπρόσωπος της λεγόμενης «αδύναμης σκέψης», θεωρεί πως η ανθρώπινη χειραφέτηση μπορεί να οδηγήσει, χάρη στη μείωση της βίας, στο να ξεπεραστούν οι κοινωνικές ανισότητες που ταλανίζουν τη ζωή τόσων πολιτών.
Σε αυτή τη συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όμως, ο Βάτιμο (ο οποίος έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής με το κόμμα Ιταλία των Αξιών, του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο ντι Πιέτρο) εμφανίζεται απαισιόδοξος σχετικά με την οικονομική κρίση που διέρχεται όλος ο ευρωπαϊκός Νότος και υποδεικνύει ως μόνη αντίδραση «ένα μη βίαιο αντάρτικο». Στόχος του, «να περιοριστούν, αν μη τι άλλο, οι ζημιές της οικονομικής απολυταρχίας». Οσο για τη Χρυσή Αυγή, θεωρεί ότι σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για αποτέλεσμα της κρίσης, αλλά και της «νοσταλγίας των συνταγματαρχών» που εκφράζεται από μια μειοψηφία των Ελλήνων.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Τουρκική αεράμυνα ... «made in China»

Οι Τούρκοι παραδοσιακά θωρακίζονταν με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους Patriot (φωτογραφία). Η απόφασή τους να στραφούν στο «φθηνότερο» κινεζικό σύστημα FD-2000 προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στην ΟυάσΜέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και στενός σύμμαχος των ΗΠΑ ήδη από τη δεκαετία του 1940 (βάσει του Δόγματος Τρούμαν που στόχο είχε τον περιορισμό της σοβιετικής επιρροής), η Τουρκία δείχνει πλέον να απομακρύνεται πολιτικοστρατιωτικά από τους παλαιούς της συμμάχους, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, ειδικά εάν συνδυαστεί με τη γενικότερη αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι Τούρκοι παραδοσιακά θωρακίζονταν με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους Patriot (φωτογραφία). Η απόφασή τους να στραφούν στο «φθηνότερο» κινεζικό σύστημα FD-2000 προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον

Μεγάλος Ασθενής

http://www.thelocal.de/articleImages/52445.jpgΤο Τραπεζικό Σύστημα της Γερμανίας αχίλλειος πτέρνα μιας κατά τα άλλα πανίσχυρης οικονομίας; Αν πιστέψουμε τον Αμερικανό πανεπιστημιακό Barry Eichengreen, η χώρα καταγράφει ένα χρόνια χαμηλό ποσοστό επενδύσεων που δείχνει χαμηλό ποσοστό αύξησης της παραγωγικότητας στο μέλλον, τα πανεπιστήμιά της βλέπουν τον βαθμό αξιολόγησής τους να έχει πτωτική τάση, η εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα και τέλος έρχεται μια δημογραφική κατάρρευση.

Γερμανικό «φιλοδώρημα» για τις αποζημιώσεις

Η Γερμανία δίνει 9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για να  ξεχάσει  τις πολεμικές αποζημιώσεις  Το ενδεχόμενο να δώσει στην Ελλάδα έως και 9δισεκατομμύρια ευρώ, με αντάλλαγμα να σταματήσει η χώρα μας τις διεκδικήσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εξετάζει η Γερμανία.Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, ένα από τα σενάρια που εξετάζει η Γερμανία είναι να παραιτηθεί από ένα μέρος των δανείων που έχει δώσει στην Ελλάδα στα πακέτα διάσωσης, ποσό που δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ.Άλλο σχέδιο περιλαμβάνει την ενίσχυση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου από τη Γερμανία.

Η «μετάλλαξη» Ερντογάν και ρόλος των μυστικών υπηρεσιών


http://www.al-monitor.com/files/live/sites/almonitor/files/contributed/jnt_news_hakan-fidan-turkey-politics-erdogan/fidanerdogan_2.jpg?t=thumbnail_278