27 Αυγούστου 2013

Η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας δεν έχει ακυρωθεί: έρχεται η σειρά του Μαυροβουνίου

Τα εδάφη της Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου, που κατοικούνται από Αλβανούς, ποτέ δεν αφαιρούνταν από τα σχέδια των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Και οι Αλβανοί στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας μόνο περίμεναν πότε το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου θα γίνει σημαντικό για τις διεθνείς οργανώσεις.


Επίθεση ΑΝΕΛ σε μουσουλμάνους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

http://www.xryshaygh.com/assets/images/news/tourkos_pasok_boleutis.jpg
Επίθεση κατά των μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Καραγιουσούφ και Χατζηοσμάν, εξαπέλυσαν στη Βουλή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.Αφορμή υπήρξε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με «προκλητικές δηλώσεις τους για την ύπαρξη τουρκικής μειονότητας» και επικείμενη συμμετοχή τους σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, «για τα 100 χρόνια από την ίδρυση Δημοκρατίας της Τουρκικής Θράκης».

ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΗΚΕ ΣΜΗΝΟΣ ΕΞΙ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ Καθημερινές οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Καθημερινές οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο
Ενας σχηματισμός αποτελούμενος από έξι τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν και σήμερα στο FIR Αθηνών, στην περιοχή του βορείου Αιγαίου και πραγματοποίησαν μία παράβαση και μία παραβίαση, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.«Όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Η δραστηριότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στη συγκεκριμένη περιοχή του Αιγαίου είναι σχεδόν καθημερινή, εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα.http://www.ethnos.gr





ΙΣΧΥΡΑ ΚΡΑΤΗ, ΑΝΙΣΧΥΡΕΣ ΙΔΕΕΣ


Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Κόσμος είναι πολυπολικός, λένε με ανακούφιση όσοι επιθυμούν να ξεφύγουν οριστικά από τις ισχυρές, συχνά αφόρητες, πιέσεις που ασκούσαν παλαιότερα οι δυο Μεγάλες Δυνάμεις και μετά η μοναδική Υπερδύναμη. Πρόκειται, όμως, περισσότερο για ευχή παρά για ψύχραιμη αποτίμηση της πραγματικότητας. Η διαίρεση του Κόσμου σε ισχυρά και ανίσχυρα Έθνη-Κράτη (ΕΚ, στο εξής) εξακολουθεί να είναι ο κανόνας και το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται τα αφεντικά αλλάζει τους χειρισμούς αλλά όχι την ουσία.Το κρίσιμο πλεονέκτημα των ισχυρών ΕΚ είναι αυτό που ήταν πάντα. Υπερέχουν σε Όπλα και Γνώση. Προκαλούν φόβο χωρίς καν να απειλήσουν. Μαγνητίζουν και προσελκύουν τους καλύτερους από τα αδύναμα ΕΚ και τους αφομοιώνουν. Φυσικά δεν είναι ανίκητα. Η ανατροπή των Ισχυρών δεν είναι ιστορική εξαίρεση. Αλλά δεν είναι και στην ημερησία διάταξη κάθε στιγμή. Σε κάθε ανατροπή κραταιών αυτοκρατοριών αντιστοιχούν πλήθος αποτυχημένων εξεγέρσεων, πληρωμένων με θυσίες και αίμα.

Η λίρα «πρωταγωνιστεί» στις αραβικές απώλειες

Η λίρα Τουρκίας «πρωτεύει» στις αραβικές απώλειες -Ο ρόλος της κεντρικής τράπεζαςτου Piotr Zalewski
Μεγάλα πλήγματα υφίσταται η Τουρκία από την αναταραχή στην Μ. Ανατολή, καθώς προσθέτως στην φημολογούμενη αμερικανική επέμβαση στην Συρία, η κεντρική τράπεζα όχι μόνο δεν καθησυχάζει, αλλά αναστατώνει επιπλέον τους επενδυτές.Η λίρα Τουρκίας βούλιαξε σε αρνητικό ρεκόρ, λόγω φόβων για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην Συρία, ενώ παράλληλα ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Erdem Basci δεν κατόρθωσε να διασκεδάσει τους φόβους για την διολίσθηση του εθνικού νομίσματος.Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Basci, έκανε την πρόβλεψη ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων μέχρι τα τέλη του έτους. «Το ανώτατο επιτόκιο δεν θα ξεπεράσει το 7,75%» είπε.

Ο Νίκολα Πόποσκι εξυμνεί την τουρκική διπλωματία «Τουρκία και πΓΔΜ είναι στρατηγικοί εταίροι», λέει ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ

«Τουρκία και πΓΔΜ είναι στρατηγικοί εταίροι», λέει ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ
Λευκωσία: Στρατηγικό εταίρο θεωρούν την Τουρκία οι Σκοπιανοί. Το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι, κατόπιν πρόσκλησης του πρέσβη της Τουρκίας στη χώρα, συμμετείχε σε επίσημο δείπνο που διοργανώθηκε στις 22 Αυγούστου με αφορμή την επίσκεψη 70 νέων Τούρκων διπλωματών στα Σκόπια.Στο πλαίσιο του δείπνου, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ εκφώνησε ομιλία ενώπιον των νεαρών διπλωματών, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία και η πΓΔΜ αναπτύσσουν παραδοσιακά εξαιρετική διμερή συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης, της οικονομίας και του πολιτισμού

Ενέχυρο στον ESM η περιουσία του Δημοσίου


Η γερμανική τράπεζα μιλάει ουσιαστικά για κατάσχεση της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου επιβεβαιώνοντας τις αποκαλύψεις της περασμένης Κυριακής - Εκποίηση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων προτείνει και ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων

Λουκέτο για ακόμη 40.000 επιχειρήσεις προβλέπει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ


Λουκέτο για ακόμη 40.000 επιχειρήσεις προβλέπει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ

Το τέλος της εποχής των ψευδαισθήσεων για τις επιχειρήσεις και για τις προοπτικές μείωσης της ανεργίας, οριοθετεί το β΄εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα βρεθούν πιο κοντά στο λουκέτο περίπου 40.000 επιχειρήσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό για το 2013 σε 90.000, κάτι που σημαίνει ότι θα χαθούν περί τις 150.000 θέσεις εργασίας.

Nomura: Προειδοποίηση για εισβολή "εφάπαξ' και τα σενάρια για το πετρέλαιο

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/syria---usbritish-militar-001.pngΟ επικεφαλής πολιτικός αναλυτής της Nomura, Alastair Newton, προειδοποιεί για μια «εφάπαξ» επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχους τους εναντίον του καθεστώτος στη Συρία, εάν τα στοιχεία επιβεβαιώσουν ότι η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα την περασμένη εβδομάδα σε μια επίθεση έξω από τη Δαμασκό.
Πάντως, η Ουάσινγκτον και οι δυτικοί σύμμαχοί της, κατά πάσα πιθανότητα θα απέχουν από τον τύπο της επέμβασης που χαρακτήρισε τη δράση τους στη Λιβύη το 2011, επισημαίνει ο αναλυτής της Nomura Αντ 'αυτού, «πιστεύουμε ότι μια σχετικά σύντομη σειρά επιχειρήσεων αέρος και επιθέσεις πυραύλων εναντίον εγκαταστάσεων-κλειδιά του καθεστώτος και πυρομαχικά είναι η πιο πιθανή επιλογή η οποία αντιπροσωπεύει μια "προειδοποιητική βολή" κατά του καθεστώτος», υποστηρίζει ο Newton.

Ellinas και Ινφογνώμων

Ιnfognomonpolitics. ( Esy den ksero ti se plironoune stin MIT i apo to Tsipristan gia na vgazeis ta margaritariasou ..)
27 Αυγούστου 2013 - 7:34 π.μ.
Διαγραφή
Blogger Ο/Η Ellinas είπε...

Demek Yunan veya Mit Akrita to parakato sou Rito ta leei ola.

H Τουρκική Ναυτική ισχύς δεν στοχεύει στο Αιγαίο και αυτό είναι κάτι πολύ γνωστό.Η στόχευση της Αγκυρας λέγεται Ιράν και ο ζωτικός χώρος Κέρας της Αφρικής.

Se kraksane oloi kai ase tis Galifies gia allou. Se mathame pios eisai.an kai kserame propolou..Pies to Tsai sou ksobourlou kai ase mas isixous. OI tholokoultoura sou einai prodotikis fyseos. Kai pou eisai xairetsmata sto Kosta Isixo Dourou, MIT kai an ksexasa kanena Ksydi.

(X) ELLINAS
27 Αυγούστου 2013 - 9:43 π.μ.

Guardian: Από πού θα ξεκινήσει η επίθεση στη Συρία- Ποιοι είναι οι πιθανοί στόχοι

Σχεδόν βέβαιο θεωρεί το γεγονός της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία μάλιστα δημοσιεύει το πλάνο της επίθεσης με όλες τις βάσεις από τα οποία θα ξεκινήσει η επιχείρηση κατά του καθεστώτος Ασαντ, αλλά και όλους τους στρατιωτικούς στόχους τους οποίους έχουν «κλειδώσει» οι ΗΠΑ και η Αγγλία.
Σε δημοσίευμα του Guardian, παρουσιάζονται οι 8 στρατιωτικές βάσεις από τις οποίες θα ξεκινήσει η στρατιωτική επέμβαση με την Κύπρο να αποτελεί την «αιχμή του δόρατος, ενώ από τις βάσεις απουσιάζει αυτή της Σούδας στην Κρήτη.

Στα 780 εκατ. δολάρια οι εξαγωγές της Τουρκίας σε όπλα, το επτάμηνο

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRqeICPhxogLlAZRDh9T5uBwn666HJxDb-L2gVKEVm7T6gqRkWG
Οι εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού της Τουρκίας το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2013 έφθασαν το ποσόν των 780 εκατ. δολαρίων αυξημένες κατά 9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Εξαγωγέων Αμυντικών και Αεροδιαστημικών Προϊόντων .Οι κύριες αγορές για την Τουρκία ήταν οι ΗΠΑ και η Ομοσπονδία Ανεξαρτήτων Κρατών (Ρωσία), με κύρια προϊόντα, ανταλλακτικά αεροσκαφών, κινητήρων αεροπλάνων, θωρακισμένων οχημάτων, ταχυπλόων και σκαφών, βλημάτων, και ρουκετών. Πέρυσι οι εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού από την Τουρκία έφθασαν το 1,2 δις δολάρια, ενώ φέτος η πρόβλεψη είναι να φθάσουν το 1,5 δις δολάρια.-Balkans.com Business News -

Σενάριο βρετανο-αμερικανικού διζωνικού αλαλούμ λύσης...

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2013/08/Kisinger-turkey01-25august2013-300x200.png
Την τουρκική διζωνική δεν επέβαλε ο Δρ Χ. Κίσινγκερ, αλλά οι Βρετανοί με τον τότε Υπ. Εξωτερικών Τζέιμς Κάλαχαν
Διαβάσαμε διάφορα τις τελευταίες μέρες για επαναφορά των Αμερικανών στο Κυπριακό. Κατ΄ αρχήν μας ενημέρωσε ο κ. Π. Παπανικολάου (πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής) με την παρουσία του στο συνέδριο των Αποδήμων στη Λευκωσία, «να είμαστε προετοιμασμένοι για μια λύση USA» και ότι «αυτήν τη φορά οι Αμερικανοί διπλωμάτες δηλώνουν ότι στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θα έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και όχι οι Βρετανοί και ότι αυτό εξηγεί ότι έχει ριφθεί ο κύβος και η Αμερική θα βάλει το βάρος της για λύση...» (Φιλελεύθερος/Νέα Λονδίνου, 20.8.2013).

Στρατηγικά Διλήμματα

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2013/08/mastering-the-mind-game-jon-gemma.jpg
Αntinews.grΜέσα απο μια σειρά στοχευμένων διαρροών στον Ελληνικό και Διεθνές τύπο έγινε φανερό πως υπάρχει μια κρυφή ατζέντα διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης των Δανειστών και των εκπροσώπων τους.Μέσα απο κατάλληλους επικοινωνιακούς χειρισμούς στο τρίπτυχο Ενοχή-Φόβος-Ελπίδα πραγματώνεται ένα σοβαρό μούδιασμα του Πολιτικού κόσμου αλλά και της Ελληνικής Κοινωνίας.Ο Στόχος και ο σκοπός προφανής να προβλεφθούν και να καταστείλουν εν τη γενέσει αντιδράσεις οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν την θρυαλλίδα η οποία και θα πυροδοτήσει οξύτατες εντάσεις  σε ένα τόσο ρευστό πολιτικό και κοινωνικό πεδίο.Για μια ακόμη φορά η Αριστερά στην Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον ενός παιγνίου του οποίου αδυνατεί να αντιληφθεί το σύνολο των παραμέτρων μέσα στο οποίο αυτό αναπτύσσεται.

Ραγίζουν οι συμμαχίες των ΗΠΑ στην Μ. Ανατολή/του Gideon Rachman

Ραγίζουν οι συμμαχίες των ΗΠΑ στην Μ. Ανατολή -Η ισορροπία τρόμου και η Συρία Το παλαιό status quo στην Μέση Ανατολή δεν υπάρχει και οι πέντε παραδοσιακοί σύμμαχοι της Αμερικής στην περιοχή τραβούν καθένας προς διαφορετική κατεύθυνση. Γιατί μπορεί να «σύρουν» τον Πρόεδρο Obama ακόμη πιο βαθιά, παρά την θέλησή του.
Ο ρυθμός των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή επιταχύνεται για μια ακόμη φορά. Δύο χρόνια και πλέον μετά το ξεκίνημα της αραβικής Άνοιξης, τα βασικά γεγονότα μπορούν ακόμη να αλλάζουν με τόσο μεγάλες ταχύτητες, που οι δυτικές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν. Την περασμένη εβδομάδα ο Barack Obama συγκάλεσε έκτακτη διάσκεψη για να συζητηθούν οι βίαιες επιθέσεις εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, για να βρεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμέτωπος με μια, ακόμη πιο δραματική, πρόκληση: την επίθεση με χημικά όπλα στην Συρία.

Το Ιράκ κατηγορεί τη Shell για διαφυγόντα έσοδα 4,6 δισ. δολαρίων

Το Ιράκ κατηγορεί την αγγλοολλανδική εταιρεία Shell ότι ευθύνεται για διαφυγόντα έσοδα ύψους 4,6 δισ. δολάρια λόγω των καθυστερήσεων στην παραγωγή, ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών παρά τις προσπάθειες της Βαγδάτης να αποκτήσει ένα σταθερό ρόλο στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου.
Οι κατηγορίες ενάντια στη Shell αναφέρονται σε επιστολή εκ μέρους του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ προς την εταιρεία με ημερομηνία την 21η Ιουλίου την οποία συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο. Δύο πηγές ενήμερες για την επιστολή αυτή επαλήθευσαν την αυθεντικότητά της μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας ωστόσο να μην κατονομαστούν.

Διεθνής στρατιωτική σύσκεψη για τη Συρία

Διήμερη σύνοδος των αρχηγών των στρατιωτικών επιτελείων δυτικών και μουσουλμανικών χωρών αρχίζει τη Δευτέρα στο Αμάν της Ιορδανίας για να εξετασθούν οι συνέπειες της σύρραξης στη Συρία, ανακοίνωσε ιορδανός αξιωματούχος.Εντατικές διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στις δυτικές πρωτεύουσες για τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς κατά τη διάρκεια επίθεσης στα περίχωρα της Δαμασκού την περασμένη εβδομάδα, τη στιγμή που οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Προφητική η "Σύγκρουση των Πολιτισμών";

Η τραγική πορεία των αραβικών ανοίξεων, η αιματηρή διάλυση των ψευδαισθήσεων στο Κάιρο, δικαιώνουν άραγε ένα μεγάλο αμερικανό διανοητή που μιλούσε πριν από είκοσι χρόνια για τη «σύγκρουση των πολιτισμών»; Ο Σάμιουελ Χάντινγκτον, που πέθανε το 2008, δημοσίευσε το 1993 ένα δοκίμιο που έμελλε να προκαλέσει σάλο. Αγνοώντας την πολυπλοκότητα των αναλύσεών του, πολλοί το ισοπέδωσαν χωρίς να το έχουν καν διαβάσει. Αυτή είναι άλλωστε η μοίρα των κλασικών, από τον Μακιαβέλι μέχρι τον Μαρξ, σχολιάζει ο Φεντερίκο Ραμπίνι στη Repubblica..

"Οι ΗΠΑ στήριξαν τον χημικό πόλεμο του Σαντάμ"

Οι ΗΠΑ παρείχαν πληροφορίες στο Ιράκ για τις επιθετικές προετοιμασίες των ιρανικών στρατευμάτων στη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ στη δεκαετία του ’80, μολονότι η Ουάσινγκτον γνώριζε σαφώς ότι η Βαγδάτη θα χρησιμοποιούσε χημικά όπλα, αποκαλύπτει το περιοδικό Foreign Policy.Βασισμένο σε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA και σε παλαιότερες μαρτυρίες απομάχων κυβερνητικών στελεχών, το περιοδικό τονίζει στον ιστότοπό του πως η Ουάσιγκτον γνώριζε από το 1983 πως ο Σαντάμ Χουσέιν δεν θα δίσταζε να προσφύγει σε βομβαρδισμούς με χημικά αέρια εναντίον των ιρανικών δυνάμεων.

Μπουτάρης: Σαν κλέφτης έρχεται ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

http://a.media.newsbomb.gr/items/cache/35093769b21225fe258a12a75d402e72_XL.jpg?v=2
Σκληρές δηλώσεις κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. «Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να έρχεται σαν κλέφτης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, επειδή φοβάται τις αντιδράσεις. Αυτό είναι προσβολή στο δικό μου το ήθος», είπε ο κ. Μπουτάρης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στην περσινή επίσκεψη του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ.«Ήρθε έβγαλε έναν λόγο κι έφυγε», επισήμανε για τον πρωθυπουργό και σχετικά με τη φετινή επίσκεψη του κ. Σαμαρά παρατήρησε πως αφού θα έρθει, η πόλη πρέπει να τον υποδεχθεί όπως του αξίζει και πρώτα από όλους θα πρέπει να δει τους δημάρχους και στη συνέχεια να συναντηθεί με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Γι αυτή την τελευταία συνάντηση είπε ότι οι επιχειρηματίες θα πρέπει να πουν στον πρωθυπουργό τι επενδύσεις σκέφτονται να κάνουν.«Οι επιχειρηματίες ρισκάρουν. Τολμήστε. Αν έχετε κακή ψυχολογία να πάτε σε ψυχίατρο», υπογράμμισε απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες. Ο κ. Μπουτάρης τόνισε πως η απόφαση είναι του πρωθυπουργού και πρόσθεσε «εμείς τον θέλουμε στο μέτρο αυτών που προτείνουμε».

Ελληνική συνδρομή για τη Συρία

Την ελληνική συνδρομή, με διευκολύνσεις για διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων και χρήση των στρατιωτικών βάσεων της χώρας, κυρίως της Σούδας και της Καλαμάτας, ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, και επισήμως η Ουάσιγκτον στο πλαίσιο των σχεδιασμών για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
 Της Δώρας Αντωνίου



Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήδη, στο πλαίσιο κινήσεως στρατιωτικών δυνάμεων, πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων, έχουν αξιοποιηθεί διάδρομοι διέλευσης εντός του ελληνικού χώρου. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που έγινε δέκτης των αιτημάτων παροχής διευκολύνσεων και συνδρομής, ενημερώθηκε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο ότι, σε όλα τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται, ο ρόλος της Ελλάδας και των εγκαταστάσεών της είναι κομβικός. Ηδη, στο κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ καταγράφεται αυξημένη συγκέντρωση συμμαχικών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.