08 Αυγούστου 2013

Το νόημα του «New Deal» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ!

http://usa.greekreporter.gr/files/2013/08/Samaras_USA.jpg
Οι ύστατες διπλωματικές διευθετήσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, αφενός με την πρωταγωνιστική παρουσία του υπουργού Οικονομικών Τζ. Λιου και αφετέρου με τον ορισμό συνάντησης του Α. Σαμαρά με τον υπουργό Εξωτερικών Τζ. Κέρι, πείθουν ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον θα έχει, πραγματικά, βαρύνουσα σημασία.Οι συνομιλίες Ομπάμα - Σαμαρά αποτελούν το πρώτο ορόσημο ουσιαστικής επανεκκίνησης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων από τον Απρίλιο του 1996, όταν οι Μπιλ Κλίντον και Κώστας Σημίτης είχαν εξετάσει (μετά τα Ιμια) τις ισορροπίες με την Τουρκία, το Κυπριακό και τον νέο χάρτη των Βαλκανίων. Ολες οι επόμενες συναντήσεις Ελλήνων πρωθυπουργών με τους Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα είχαν πραγματοποιηθεί σε ομαλότατες συνθήκες και με σύμπτωση απόψεων εφ’ όλης της ύλης.

Ευκαιρία νέας προοπτικής στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

http://usa.greekreporter.gr/files/2013/08/Samaras_USA.jpg
Η σημερινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο είναι βαρύνουσας σημασίας, λόγω των κομβικών ζητημάτων που θα τεθούν στο τραπέζι. Παράλληλα, η σημειολογία της συνάντησης είναι αξιοσημείωτη. Ο Μπαράκ Ομπάμα κατέρριψε το ιδεολόγημα της διαρκούς λιτότητας, ξεπερνώντας με κεϊνσιανές πολιτικές μια κρίση πολύ σοβαρότερη από αυτή που βιώνει σήμερα η Ευρώπη.

Οι Χρήσιμοι Ηλίθιοι

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSKmkOpIo1hllPQtpoDJOn7K2tTVlDKo9iWSZiKMN658nv3vpE8UQ
Πηγή της Ηλιθιότητας και του συγκεκριμένου "αρθρογράφου"(Dimokratianews.gr) αλλά και  των όσων ασπάζονται τις απόψεις του  είναι η αδυναμία του να  διακρίνει τα φαινόμενα από τις ιδεοληψίες τους, την πραγματικότητα από τις ιδεολογικές τους κατασκευές. Η αδυναμία αυτή – η πηγή της ηλιθιότητας – οδηγεί σε εμμονές.Μέχρι εδώ καλά , όμως οι εμμονές αυτές τείνουν να καταστούν  επίσημες «θέσεις»  και αν ο φορέας του οποίου είναι μέλος της Πολιτικής του Επιτροπής και που τον εκπροσωπεί εφόσον κατέχει την ιδιότητα αυτή .Η Επίθεση φιλίας στο νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής στο οποίο πρωταγωνιστεί -ο φιλικά προσκείμενος σε μαρξιστικό Λενινιστικό Κόμμα (ΠΚΚ) εντός της Ελληνικής Επικράτειας- ο εν λόγω- θεός να τον πεί Αρθογράφο- είναι επικίνδυνη για την δημοκρατία  Η Επίθεση φιλίας και νομιμοποιεί την Χρυσή Αυγή  αλλά και πυροδοτεί εντάσεις σε μια κοινωνία πολυδιασπασμένη. Το δε πρώτο επιλογή και όχι κατακριτέα με βάση το αξιακό υπόβαθρο που ο καθείς διαθέτει θα έλεγα και δικαιολογημένη. Το δε δεύτερο όμως αντεθνική πράξη.
 Το αντιπαρατάξεις την λογική σε έναν φυσικά ηλίθιο αποτελεί λάθος στρατηγικό.Τον αφήνεις απλά να εκδηλώνει το βάθος της πολιτικής του σκέψης το οποίο δεν ξεπερνά την πιθαμή,
Τι καταθέτει;

Αποτελέσματα αναζήτησης Σιλβάν Σαλόμ:«Δεν φοβόμαστε τις απειλές της Τουρκίας»

«Δεν φοβόμαστε τις απειλές της Τουρκίας», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ μιλώντας αποκλειστικά σε συνέντευξή που παραχώρησε στον Διευθυντή Ειδήσεων του Σίγμα, Χρύσανθο Τσουρούλλη.
Ανέφερε, επίσης, πως η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε ότι σύντομα θα εγκατασταθεί υποθαλάσσιο καλώδιο, μέσω του οποίου θα επιτευχθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.
 Η κατασκευή του, είπε, μπορεί ν’ αρχίσει στις αρχές του 2014 και να ολοκληρωθεί μετά από τρία χρόνια.Πρόκειται για ένα πολυσήμαντο εγχείρημα ανέφερε, καθώς, θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τους Κύπριους πολίτες, ενώ, ταυτόχρονα, καταδεικνύει μιά ισχυρή δέσμευση μεταξύ των τριών χωρών, αναφορικά με πολιτικά και γεωστρατηγικά θέματα.
 Ερωτηθείς για τις επιλογές εξαγωγής του φυσικού αερίου και δη μέσω αγωγού προς την Τουρκία, ο Ισραηλινός Υπουργός δήλωσε, πως θα γίνει προσεκτική εξέταση όλων των επιλογών. Ξεκαθάρισε, όμως ότι η επένδυση σε αγωγό και τερματικό δεν θα ήταν συμφέρουσα, λόγω υψηλού κόστους.

Οι τρεις Νότοι της Ευρωζώνης

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTxUu6eh6lGT75eEoFONLjYICV4V97a_pbiC-ltE8TI5VCaMlqnpwΑπό την αρχή της δημοσιονομικής κρίσης της Ελλάδας μέχρι και σήμερα η συγκρότηση ενός μετώπου των χωρών του Νότου της Ευρωζώνης είναι ο κοινός παρονομαστής κυβερνήσεων και αντιπολιτεύσεων με τις συνακόλουθες υπερβολές: Αλλοτε εγκαλείται η κυβέρνηση για ένα ζητούμενο που δεν το ορίζει η Αθήνα και άλλοτε μια επίσκεψη ηγέτη χώρας της περιοχής εκλαμβάνεται ως η θεμελίωση του μετώπου.Η μη συγκρότηση μέχρι στιγμής μετώπου του Νότου δεν οφείλεται στη δειλία ή στην υποταγή στο Βερολίνο των ηγεσιών της Ισπανίας και της Ιταλίας και πολύ περισσότερο της Γαλλίας.Οφείλεται πρώτα απ' όλα στη διαφορετική αντιμετώπιση του Νότου από το Βερολίνο, που είναι μέχρι στιγμής στρατηγική επιλογή:

Γνωστές οι θέσεις μας, λέει ο Έντι Ράμα H Αλβανία έχει «κάθε πρόθεση να λύσει το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων»

H Αλβανία έχει «κάθε πρόθεση να λύσει το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων»
Τα Τίρανα έχουν «κάθε πρόθεση να λύσουν το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων» με την Ελλάδα, ανέφερε ο Αλβανός νέος πρωθυπουργός Έντι Ράμα μετά την πρόσφατη ιδιωτική του επίσκεψη στην Αθήνα. Ο Έντι Ράμα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα θα αποκατασταθούν και οι «δύσκολες στιγμές του παρελθόντος θα ξεπεραστούν», σε συνέντευξή του στο αλβανικό κανάλι Top Chanell, κατά την οποία αναφέρθηκε και στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

Τέλος εποχής στην Αγκυρα

http://habercininyeri.files.wordpress.com/2009/09/menderes_idam1.jpg?w=300&h=228
Η υπόθεση Εργκενέκον πέρα από την πολιτική και την ποινική της διάσταση έχει και μια εξόχως συμβολική σημασία: Η εικόνα δεκάδων στρατηγών και ανωτάτων αξιωματικών που καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη σίγουρα θα συνετίσει προληπτικά όποιον νεότερο συνάδελφό τους εξακολουθεί να θεωρεί την πραξικοπηματική παρέμβαση σαν υπόθεση ρουτίνας.Μέχρι πριν από λίγα χρόνια μια πιο ωμή και ανατριχιαστική εικόνα συνέτιζε όποιον πολιτικό σκεπτόταν να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία των Στρατηγών: Τα αιωρούμενα πτώματα του πρώην πρωθυπουργού Μεντερές, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ζορλού και του πρώην υπουργού Οικονομικών Πολατκάν που απαγχονίσθηκαν από τους πραξικοπηματίες του 1960, μετά από τη θανατική τους καταδίκη τον Σεπτέμβριο του 1961.

Το εξπρές του μεσονυκτίου Με τον Σενέρ Λεβέντ

http://static.euronews.com/articles/220376/606x341_220376_clashes-outside-turkey-ergenekon-trial.jpg
Κατά τη δεκαετία του 1970 είχε γυριστεί μια ταινία του Alan Parker με τίτλο «Το εξπρές του μεσονυκτίου». «Midnight Express». Αναφερόταν στην τρομερή έλλειψη δικαιοσύνης και δικαίου στην Τουρκία. Όσοι την παρακολούθησαν σάστισαν. Πάρα πολλοί την θεωρούσαν υπερβολική και έλεγαν ότι «δεν μπορεί να γίνονται τέτοια πράγματα μωρέ». Η ταινία αυτή απαγορευόταν στην Τουρκία για πολλά χρόνια. Ο σκηνοθέτης Alan Parker αφορίστηκε. Όμως, λίγα είχε δείξει ο Parker. Ουσιαστικά η πραγματική κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη. Το εξπρές στο λευκό πανί ήταν μόνο ένα αντίγραφο της πραγματικότητας. Ειδικά μπροστά στο σημερινό εξπρές δεν είναι τίποτα.

Οι Στρατηγικές Σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Γράφει ο Ευθ. Π. Πέτρου
Αφού η Ευρώπη αδυνατεί να ασχοληθεί με τα διεθνή ζητήματα, ακόμη και με αυτά που αμέσως την αφορούν, στρεφόμεθα πάλι προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να εξασφαλίσουμε υποστήριξη, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που δημιουργεί η αποσταθεροποίηση της Μεσογείου.

Ποιος είναι ο Σκοπός;

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/cache/224122/224123_featured.jpgΑntinews.grΗ Κρίση που ταλανίζει την Ελληνική Κοινωνία , είναι κρίση πολύμορφη και πολυεπίπεδη. Λανθασμένα απομονώνεται απο την Ευρωπαϊκή κρίση, λανθασμένα θεωρούνται  οι μνημονιακές συμβάσεις ως τα γενεσιουργά αίτια της.Το επίπλαστο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης  σε συνδυασμό με μια καχεκτική δημοκρατία  αποτελούν μια πραγματικότητα αδυσώπητη απο το 1947 όμως έχουν αποτελέσει προϊόν βαθιάς ιστορικής διεργασίας .

«Καταστροφική» η κατάσταση στο Νότο

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν διαφωνεί με την πολιτική της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα προβληματικών τραπεζών και αποκαλεί «παυσίπονο» τους τρόπους διάσωσης των χωρών σε κρίση.O Χανς-Βέρνερ Ζιν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, σε συνέντευξη στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ασκεί κριτική στην ΕΚΤ για την πολιτική αγοράς ομολόγων των χωρών που πλήττονται από την κρίση.

Ρεκόρ εξαγωγών όπλων σε αραβικές χώρες

http://www.dw.de/image/0,,16356120_303,00.jpg
Κάθε προηγούμενο τείνουν να ξεπεράσουν οι εξαγωγές γερμανικών οπλικών συστημάτων σε χώρες του Περσικού Κόλπου. Το κόμμα της Αριστεράς κατηγορεί την Άγκελα Μέρκελ για εξαγωγική πολιτική «χωρίς αναστολές».
Το πρώτο εξάμηνο του 2013 η γερμανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για εξαγωγές όπλων αξίας 817 εκατομ. ευρώ σε 6 χώρες του Περσικού Κόλπου.

Η ανεπάρκεια της επιχειρηματικής ολιγαρχίας. Του Γιάννη Παναγιώτου

exthros laos wide
Ένα μεγάλο μέρος της αφρόκρεμας του επιχειρηματικού κόσμου πρέπει να θεωρηθεί πλεονάζον, χωρίς να δικαιούται καμία αποζημίωση από την κοινωνία. 
Αυτοί που οικοδόμησαν την αποτυχία δεν μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα προς την επιτυχία και η κοινωνία δεν μπορεί να αιμοδοτήσει άλλο την επιβίωσή τους. Ο αδρανής πλούτος και το ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκονται υπό την ομηρεία τους, πρέπει να απελευθερωθούν ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Νέα αποκαλυπτικά έγγραφα


ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ

Το Φόρεϊν Όφις συμβούλευε τη Θάτσερ να μην απαντά σε επιστολές του Ντενκτάς
Η Κυπριακή Δημοκρατία ήθελε την αντικατάσταση της λέξης «deplores» (αποδοκιμάζει) με τη λέξη «condemns» (καταδικάζει) στο ψήφισμα 541/83, όμως οι Βρετανοί δεν δέχθηκαν

Ζητούν εφαρμογή της Γ΄ Βιένης

Μπορεί να αποτελέσει προπομπό της επίλυσης του Κυπριακού, λένε οι Καρπασίτες
Εκπρόσωποι σωματείων, δήμων και φορέων της κατεχόμενης χερσονήσου καλούν την Κυβέρνηση να συμπεριλάβει το θέμα στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών

Οι Καρπασίτες αναμένουν να τεθεί η Συμφωνία Γ΄ Βιένης στην πραγματική της διάσταση, να προβάλλεται και να διεκδικείται με επιμονή, ως η πρώτη συναφθείσα πολιτική Συμφωνία "Κορυφής" μετά την τουρκική εισβολή και να εφαρμοσθεί, προκειμένου να αναπτερωθεί η ελπίδα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζήσουν ξανά μαζί σε ένα κράτος δικαίου και ευρωπαϊκό.

Η BFV προειδοποιεί για αύξηση των Γερμανών ισλαμιστών στη Συρία Πολεμούν για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ


http://weaselzippers.us/wp-content/uploads/2012/07/fsa-syria-islam-500x495.jpg
Ένας αυξανόμενος αριθμός ισλαμιστών από τη Γερμανία μάχονται στη Συρία στο πλευρό των ανταρτών για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, προειδοποίησε σήμερα η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας αυτής.Αν όλοι αυτοί οι μαχητές επιστρέψουν στη Γερμανία, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση της «σκηνής» των ισλαμιστών στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα, τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος (BFV), Χανς-Γκέοργκ Μάασεν.

Αγωγό μέσω Τουρκίας μελετούν στο Ισραήλ

Προς αναζήτηση εταίρων κοιτάζοντας προς την Τουρκία -με τον κίνδυνο της πλήρους απομόνωσης της Κύπρου και κατ' επέκταση και της Ελλάδας από τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου- βρίσκεται η εταιρεία που διαχειρίζεται τα σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά του Ισραήλ.Πιο συγκεκριμένα, η Delek Group προσανατολίζεται στην εξαγωγή προς την Ευρώπη του ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα ξεκινά από τη θαλάσσια ζώνη του Ισραήλ και θα καταλήγει είτε στην Μερσίνη είτε στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν.Παράλληλα, όμως, πάντοτε με στόχο την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας ως τελικό αποδέκτη και την κατασκευή αγωγού, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, προσεγγίζονται η Ιορδανία, η Αίγυπτος και η Παλαιστιανική Αρχή.

ΧΛΙΑΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΥΕΖΙΝΟΓΛΟΥ «Κομμένα χέρια» και άλαλοι εκπρόσωποι

Ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου με το μικρόφωνο σε εκδήλωση στη Θράκη
Χλιαρή ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο οποίος, από τη γενέτειρά του τη Ροδόπη, χαρακτήρισε τη Θράκη «κομμένο χέρι της Τουρκίας», και μάλιστα ενώπιον Ελλήνων μουσουλμάνων βουλευτών και παρουσία πολλών δημοσιογράφων από την Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

ΕΧΕΙ 33 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ 225 ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΕΣ Παγκόσμια υπερδύναμη η Τουρκία στις κατασκευές

Παγκόσμια υπερδύναμη η Τουρκία στις κατασκευές  Του Γιώργου Παυλόπουλου
Την ανάληψη σαράντα μεγάλων και μεσαίων έργων σε 27 χώρες, συνολικής αξίας 2,3 δισ. δολαρίων, διασφάλισαν μόνο μέσα στον Ιούλιο οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για το 16,4% της συνολικής αξίας (14 δισ. δολάρια) των 154 έργων που τους έχουν ανατεθεί στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, γεγονός που αναδεικνύει τον δυναμισμό του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας. Άλλωστε, αποδεικνύοντας του λόγου το αληθές, 33 τουρκικές εταιρείες συμπεριλαμβάνονται στην πιο πρόσφατη λίστα του περιοδικού ENR (Engineering News Record) με τις 225 κορυφαίες κατασκευαστικές του πλανήτη, έχουν δημαδή τις περισσότερες μετά την Κίνα.

Έρχεται το νέο σχέδιο του ΟΗΕ; Του Νίκου Στέλγια

Η Κύπρος γνωρίζει πολύ καλά τον Εγκεμέν Μπαγίς. Ο στενός συνεργάτης του Τούρκου Πρωθυπουργού μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2011 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του νεοϊδρυθέντος Υπουργείου Ε.Ε. Από εκείνη την περίοδο μέχρι σήμερα, οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. οδηγήθηκαν από το κακό στο χειρότερο. Την ίδια περίοδο, στους κύκλους του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Μπαγίς εξωτερίκευσε μια νέα επιθυμία του. Ο ίδιος ήταν έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης στις επικείμενες τοπικές εκλογές. Η συγκεκριμένη επιθυμία του δεν βρήκε αντίκτυπο στους κόλπους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και έτσι ο Τούρκος πολιτικός υποχρεώθηκε να περιορίσει την ακτίνα των ενδιαφερόντων του στο Κυπριακό και σε κάποιες πτυχές των τουρκοευρωπαϊκών σχέσεων.