04 Ιουνίου 2013

Αμφισβητείται η ισλαμική ατζέντα

http://img.protothema.gr/61A8977A77DBB9A1FF48C3DC82D4004A.jpg
Στην Τουρκία ίσχυσε η ευημερία των αριθμών. Οι επιδόσεις της κυβέρνησης Ερντογάν στην οικονομία δεν  συνοδεύθηκαν και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Εκείνο που προκύπτει από τις κοινωνικές πραγματικότητες, είναι πως η ανάπτυξη της οικονομίας έχει σαφώς διευρύνει το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών.

Πρόβλημα για τη Μέρκελ το σκάνδαλο Euro Hawks

Το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο υπ. Άμυνας ντε Μεζιέρ προκαλεί πονοκέφαλο στην «προεκλογική» Άγκελα Μέρκελ. Ο έμπιστος της καγκελαρίου λογοδοτεί μεθαύριο στην επιτροπή Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου.Στις αρχές Μαΐου ο υπ. Άμυνας ακύρωσε το αξίας μισού δισ. ευρώ πρόγραμμα αγοράς αναγνωριστικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Euro Hawk λόγω του τεράστιου ύψους της επένδυσης που χρειαζόταν προκειμένου να προσαρμοστούν τεχνικά και να λάβουν άδεια πτήσης στη Γερμανία.

Aδοξο τέλος μιας κυριαρχίας

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS_i6uKcaF4dZL1QEb5zktUzldCpVQicMCyDrdyGS4o6nsDul_lrw
Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ-Οποια κίνηση εκτόνωσης και να γίνει από πλευράς Ερντογάν η πορεία προς τα εμπρός, που σφραγιζόταν από τη συνεχή αύξηση του εκλογικού ποσοστού του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στις εκλογές του 2007 και του 2011, αποτελεί παρελθόν. Τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών αποξένωσαν ανεπιστρεπτί τον Τούρκο πρωθυπουργό από την ανοχή έως σιωπηρή στήριξη που του προσέφεραν ψηφοφόροι που δεν ασπάζονται τη συντηρητική-θρησκευτική πολιτική ταυτότητα του κυβερνώντος κόμματος αλλά τον στήριζαν ως καταλυτικό παράγοντα εκδημοκρατισμού ενός αυταρχικού ημιστρατιωτικού καθεστώτος.

Η Τουρκία σε κατάσταση συναγερμού

Του Νίκου Στέλγια
«Ο Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου διακόπτει την επίσκεψη του στην Γερμανία και μεταβαίνει εκτάκτως στην Αντιόχεια. Σε λίγες ώρες, ο κ. Νταβούτογλου θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τις οικογένειες όσων έχασαν την ζωή τους και τραυματίστηκαν στην μεγάλη διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου. Ο κ. Νταβούτογλου θα αναπτύξει αναλυτικά την θεωρία του περί στρατηγικού βάθους και θα επεξηγήσει στους εκλεκτούς Τούρκους πολίτες την νέα εξωτερική πολιτική της χώρας».

Μετά τον Ερντογάν τι;

http://www.onalert.gr/files/Image/ONALERTPHOTOS/TOYRKIA/TARAXES/cache/ERDOGAN_HITLER-630x469.jpg
Mία σκληρή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, " έκανε λόγο για την εποχή που οι κρίσεις δεν γνωρίζουν σύνορα και για το στρατηγικό λάθος να επενδύει κανείς σε αυτές και να επιχειρεί να τις «αξιοποιήσει» στις διακρατικές σχέσεις.
Μαλούχος Γεώργιος Π.«Εάν το 2011 ήταν η κορύφωση της πολιτικής ηγεμονίας των νεοθωμανών, το 2012 φαίνεται να είναι το έτος κατά τη διάρκεια του οποίου άρχισε η αμφισβήτηση αυτής της πολιτικής ηγεμονίας» γράφει ο συνάδελφος Σταύρος Λυγερός σε ένα από τα πιο ενδιαφέρονται και διεισδυτικά βιβλία για τη συνολική πορεία της γείτονος χώρας υπό τον τον επί δέκα χρόνια σημερινό πρωθυπουργό της, που γράφτηκε από κοινού με τον οικονομολόγο καθηγητή Κώστα Μελά και με τίτλο «Μετά τον Ερντογάν, τι;», των εκδόσεων Πατάκη.Τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Τουρκία έχουν αφήσει άναυδους τους περισσότερους. Όμως, όποιος διάβασε αυτό το πολύ πρόσφατο βιβλίο, ουδόλως εξεπλάγη ούτε από τα γεγονότα που ξεκίνησαν στο Ταξίμ, ούτε από τον τρόπο που γενικεύθηκαν σε όλη τη χώρα, αλλά ούτε και από την αντίδραση του ίδιου του Ερντογάν σε αυτά – κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πολύ συχνά, ειδικά στην ελληνική παραγωγή σκέψης, ειδικά όταν η εικόνα που δίνεται και βγαίνει αληθινή βρίσκεται σε σχεδόν πλήρη αντίθεση με την κυρίαρχη επικρατούσα άποψη…

Ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Στην Κύπρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

«Η σχέση της Ελλάδας με την Κύπρο είναι στενή και αδελφική και σε όλους τους τομείς αδιαπραγμάτευτη» δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας) της Ελλάδας, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας, Φώτη Φωτίου.«Έχω να βρεθώ εδώ περίπου 40 χρόνια, από τότε που μικρός μαθητής, βρισκόμουνα στην ελληνική Αμμόχωστό, γι' αυτό και είναι βαθιά η συγκίνησή μου» πρόσθεσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Αλβανία: Μεγάλη αύξηση των αιτούντων άσυλο από την Αλβανία στο χώρο Σένγκεν καταγράφει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

http://img.protothema.gr/D8E244218DD9F234C01C4A6D9DDDEF92.jpg
Μεγάλη αύξηση των αιτούντων άσυλο από την Αλβανία στο χώρο Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Η τελευταία έκθεση της, σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει μια αύξηση της τάξης του 74% των αιτούντων άσυλο από την Αλβανία σε 5 χώρες του χώρου Σένγκεν (Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο, Ελβετία και Λουξεμβούργο).Ο συνολικός αριθμός των αιτούντων άσυλο από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε αυτές τις πέντε χώρες, μειώθηκε κατά 44% τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ



Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΛΟΥ
Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι έφτασε και στην Τουρκία η «Αραβική Άνοιξη». Αν οι διαδηλώσεις μετατραπούν σε κίνημα ανατροπής θα φανεί τις επόμενες ώρες και ημέρες. Είναι φανερό, πάντως, ότι πλήθος ετερόκλιτων δυνάμεων περίμεναν πως και πως την πρώτη, έστω ασήμαντη, ευκαιρία για να εκδηλώσουν δυναμικά την αντίθεσή τους στον Ερντογάν. Λίγα κομμένα δέντρα στάθηκαν η ασήμαντη σπίθα για να ξεσπάσει φωτιά στον κάμπο. Ταυτόχρονες διαδηλώσεις σε σαράντα με εξήντα τουρκικές πόλεις επειδή κόπηκαν μερικά δέντρα στην Πόλη αφαιρούν το στοιχείο αυθορμητισμού και ενισχύουν το σενάριο της έτοιμης και προετοιμασμένης αντίδρασης. Πολύ θυμίζουν αυτά τις φωτιές στην Ελλάδα, επί Καραμανλή, όταν πολλοί μιλούσαν για Σχέδιο που τελικά οδήγησε στην πτώση του.

Οι διαδηλωτές έχουν δίκιο

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20130604/low/assets_LARGE_t_420_54207889.JPG
[ ΑΝΑΛΥΣΗ ]
Γράφει ο Φίλιπ Στίβενς FINANCIAL TIMES
Η εξήγηση για τις διαμαρτυρίες στην Τουρκία μπορεί να εντοπιστεί στην άγρια αντίδραση του πρωθυπουργού της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Πίσω από τις ταραχές βρίσκεται το πολύ μεγαλύτερο ερώτημα που τέθηκε πριν από χρόνια από το κόμμα του πρωθυπουργού, το ΑΚΡ. Πού είναι η θέση της Τουρκίας, κατά τη γνώμη του Ερντογάν; Πριν από λίγο καιρό η Αγκυρα κοιτούσε προς τη Δύση. Τώρα έχει στραφεί προς την Ανατολή.

Οι ΗΠΑ σε Σταυροδρόμι, με το Βλέμμα στο Μέλλον


Ενα από τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά της πολιτικής του προέδρου Ομπάμα είναι η διαπίστωση ότι επαναπροσδιορισμοί και ουσιαστικές αλλαγές σε πολιτικές είναι οι βασικές προϋποθέσεις προκειμένου οι ΗΠΑ να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος.Και είναι γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, που δεν χάνει ευκαιρία να επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε σημαντικό σταυροδρόμι, όχι χωρίς κόστος, έχει εισηγηθεί και αγωνιστεί για σημαντικές αλλαγές και στο εσωτερικό (βλ. πολιτική για την υγεία), αλλά και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας του.

Πυραύλους Πάτριοτ και μαχητικά F-16 θα αναπτύξουν στην Ιορδανία οι ΗΠΑ


Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν πυραύλους Patriot και μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ιορδανία, χώρα που συνορεύει με τη Συρία, για στρατιωτικές ασκήσεις, ανέφεραν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ορισμένα από τα οπλικά συστήματα μπορεί στη συνέχεια να παραμείνουν στη χώρα. "Για να ενισχύσουμε την αμυντική ικανότητα της Ιορδανίας, ορισμένα από τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να παραμείνουν στις θέσεις όπου θα αναπτυχθούν και μετά την άσκηση, κατόπιν αιτήματος της ιορδανικής κυβέρνησης", ανέφερε ο αντισυνταγματάρχης Τ.Τζ. Τέιλορ σε ανακοίνωσή του. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επισκεφθεί το Αμάν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο Ιορδανός ομόλογός του Νάσερ Τζάουντεχ.http://www.e-typos.com/

KESK: Ενώνει 240.000 μέλη 11 συνδικάτων κάθε «θρησκευτικής απόχρωσης» -Το «φάντασμα» της Αιγύπτου στην Τουρκία - Κήρυξαν 48ωρη γενική απεργία τα συνδικάτα στο δημόσιο

Προειδοποιητική 48ωρη απεργία ανακοίνωσε η Συνομοσπονδία των Ενώσεων του Εργαζόμενων στο Δημόσιο της Τουρκίας (KESK) από Τρίτη 4 Ιουνίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. «Η κρατική τρομοκρατία ενάντια στις μαζικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα έδειξε για ακόμη μία φορά την εχθρότητα της κυβέρνησης του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης προς τη δημοκρατία», αναφέρεται σε δήλωση της Συνομοσπονδίας, η οποία συνενώνει 240.000 μέλη 11 συνδικάτων (όλων των θρησκευτικών "χρωμάτων") .Η απεργία ήταν προγραμματισμένη από την Συνομοσπονδία ως εναντίωση στο νομοσχέδιο που προβλέπεται για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο δημοσιουπαλληλικό κώδικα αλλά λόγω των γεγονότων αποφασίστηκε να κηρυχθεί για Τρίτη.

H ανάκτηση του χαμένου έδαφος προς τα δεξιά, άμεσος στόχος του Σαμαρά

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2013/06/ant.samaras21.jpg
Αntinews.grΗ Γέννηση του  νεοφασιστικού κινήματος είχε ως μήτρα τον χώρο της εμφυλιακής δεξιάς και ανδρώθηκε στον χώρο της μετεμφυλιακής δεξιάς ως μηχανισμός άσκησης συγκεκριμένης πολιτικής και ως βραχίονας επιλογών ξένων δυνάμεων, η ιστορία αδιάψευστος μάρτυρας.Το Νεοφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα, το οποίο και σήμερα εκφράζει η Χρυσή Αυγή, δεν τροφοδοτείται απο κοινωνικά προβλήματα όπως η ασφάλεια ή η λαθρομετανάστευση Ο Νεοφασισμός στην Ελλάδα θεωρεί το Ελληνικό Έθνος. το οποίο και το ορίζει (αποκλειστικά στην βάση  παραγόντων βιολογικών, και συνθηκών πολιτισμικών και ιστορικών συνθηκών)  υπεράνω κάθε άλλης αξίας και κάθε άλλου Έθνους.Το νεοφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα διαμορφώθηκε πάνω στην άρνηση ιδεών,αξίων , πολιτικών πεποιθήσεων που δεν εξυπηρετούν αυτό που εκφράζει.