18 Απριλίου 2013

Τερματικό στο Βασιλικό στα πλάνα της Noble

NameΑποκαλυπτική ως προς τους σχεδιασμούς της εμφανίστηκε η ηγεσία της Noble στο μεγαλύτερο παγκόσμιο διεθνές φόρουμ που διεξάγεται στο Τέξας. 
Οι εκπρόσωποι της Noble βρίσκονται στο μεγαλύτερο διεθνές φόρουμ για υγροποιημένο αέριο "LNG 17" που διεξάγεται στο Τεξας.  Το παρόν τους δίδουν επίσης οι κολοσσοί του τομέα όπως η Gazprom, Bp, Shell και αλλοι.
Η Noble παρουσίασε τους σχεδιασμούς της μέσα από ένα 7σελιδο έγγραφο. Όπως εύστοχα σημειώνει ο συντάκτης της εφημερίδας Φιλελεύθερος, η οποία έφερε το θέμα στο φως της δημοσιότητας, πρόκειται ίσως για την πιο λεπτομερή και αποκαλυπτική παρουσίαση που έγινε μέχρι τώρα από την αμερικανική εταιρεία. Αυτοί οι σχεδιασμοί γενικά προβλέπουν συμμετοχή στο Τερματικό στο Βασιλικό, σύνδεση του Αφροδίτη με αγωγό, σύνδεση του Λεβιάθαν με το ίδιο τερματικό και εξαγωγές κυρίως στις αγορές της Ασίας.

Τουρκία: Ενεργειακή συμφωνία με Κούρδους του Ιράκ

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2013/4/state7011.jpg
Οι Κούρδοι του Ιράκ υπέγραψαν συμφωνία ορόσημο με την Τουρκία για την απευθείας παροχή πετρελαίου και αερίου, ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg. H συμφωνία υπογράφτηκε τον προηγούμενο μήνα, όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του ιρακινού Κουρδιστάν, Νεχιρβάν Μπαρζάνι.

Σαμαράς: Η ΑΟΖ μέρος της ευρωπαϊκής μας περιουσίας

Μήνυμα στην Ευρώπη πως με τη στάση της μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτερα και με ασφάλεια οι διαδικασίες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου έστειλε ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων.Μήνυμα στην Ευρώπη πως με τη στάση της μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτερα και με ασφάλεια οι διαδικασίες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου, έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς,

Τις τουρκικές θέσεις για τις έρευνες φ.α. στην Κύπρο φαίνεται πως στηρίζει η Μόσχα

http://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2013/04/Davutoglu_Lavrov_2.jpg
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σερκέϊ Λαβρόφ δήλωσε ξεκάθαρα πως στην Κύπρο οι έρευνες φυσικού αερίου πρέπει να γίνουν προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, σύμφωνα με το SigmaLive.
« Για τους υδρογονάνθρακες όχι μονο στην ανατολική Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να τηρηθούν οι διεθνείς κανόνες και οι αρχές του δικαίου της Θάλασσας του 1982. Στην Κύπρο, θα στηρίξουμε όλες οι έρευνες για το φυσικό πλούτο σε περίπτωση που θα γίνουν για το συμφέρον όλων των Κυπρίων. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε διαφορετικά»

Τα στοιχεία διαψεύδουν τους πολιτικούς

Του Κ. ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έρχονται να ματαιώσουν τις διακηρύξεις όσων πολιτικών βιάστηκαν να αναγγείλουν το τέλος της ύφεσης από εφέτος. Πρώτον, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία έπεσε απότομα τον Απρίλιο εξαιτίας της ανανέωσης της κρίσης στην Ευρωζώνη και της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.Η γερμανική δεξαμενή σκέψης ZEW ανακοίνωσε πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος έπεσε στις 36,3 μονάδες από 48,5 που ήταν τον Μάρτιο, μία πολύ μεγάλη κάμψη που προέρχεται από την κάμψη των γερμανικών εξαγωγών (π.χ. αυτοκινήτων) και που είχε ήδη ξεκινήσει από το δ' τρίμηνο του 2012, όταν το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε 0,6%.

Από την κατάργηση στην αναστολή και άλλα παραμύθια... Του Στέφανου Κασιμάτη

Λυπάμαι αν θα στενοχωρήσω τους οπαδούς του Αλέξη, αλλά πολύ φοβάμαι ότι το κοινό του προχθές, στο συνέδριο του Economist, δεν πήρε στα σοβαρά την πρόταση οικονομικής πολιτικής που ανέπτυξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. (Σας παραπέμπω σχετικώς στη σημερινή φωτογραφία...) Εξαιρείται, βεβαίως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Αυτός -στον μόνιμο ρόλο του πια ως αριστερής συνείδησης του ΣΥΡΙΖΑ- θεώρησε τόσο σοβαρή την υπόσχεση του Αλέξη περί «αναστολής» του Μνημονίου, ώστε έσπευσε να τον επαναφέρει στην τάξη: «Τα Μνημόνια δεν θα ανασταλούν, θα καταργηθούν. Θα πεταχθούν στον κάλαθο των αχρήστων».

Προσαρμογή της οικονομίας και νέα φτώχεια


Ναπολέων Μαραβέγιας, Η φτώχεια όπως και ο πλούτος είναι έννοιες σχετικές. Νοούνται δηλαδή σε σύγκριση με το βαθμό ικανοποίησης των ανθρώπινων αναγκών, ο οποίος όμως διαφέρει ανάλογα με τον τόπο και το χρόνο, όπως εξάλλου και το περιεχόμενο των αναγκών.Με άλλα λόγια, ο βαθμός ικανοποίησης των ανθρώπινων αναγκών και οι ίδιες οι ανάγκες προσδιορίζονται πολύ διαφορετικά όταν πρόκειται για τη σημερινή εποχή ή για τη δεκαετία του ʼ50, ή αν πρόκειται για μια ευρωπαϊκή χώρα ή για μια χώρα της υποσαχάριας Αφρικής.Η φτώχεια και ο πλούτος μπορεί να μετρηθουν ως απόκλιση από το μέσο βιοτικό επίπεδο είτε προς τα κάτω (φτώχεια) είτε προς τα επάνω (πλούτος). Προφανώς, και η φτώχεια και ο πλούτος δεν συνδέονται μόνο με το επίπεδο των εισοδημάτων κάθε ατόμου ή κάθε οικογένειας, αλλά και με την κατοχή περιουσιακών στοιχείων με τη μορφή χρήματος (μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις κ.λπ.), ή/και με τη μορφή ακίνητης ή κινητής ιδιοκτησίας (οικόπεδα, σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ.).

Ο μελαγχολικός επαρχιωτισμός της ελληνικής Δεξιάς

Νίκος Μαραντζίδης, Protagon, Ιστορικά, η κυριαρχία του συντηρητισμού έναντι του φιλελευθερισμού στη χώρα μας, καθόρισε την ισχυρή και σχεδόν αναλλοίωτη στον χρόνο φύση της ελληνικής Δεξιάς. Αν και τα δύο ρεύματα υπήρξαν ανταγωνιστικά μεταξύ τους για κάποιο διάστημα και κατά τον μεσοπόλεμο κυρίως εκφράστηκαν μέσω της πολιτικής διαμάχης Λαϊκών-Φιλελευθέρων, η δικτατορία του Μεταξά και στη συνέχεια ο εμφύλιος πόλεμος ανέδειξαν τον συντηρητισμό ως το πρωτεύον ρεύμα του αστικού κόσμου.Αυτός ο συντηρητισμός, έντονα εσωστρεφής, εξέφρασε την κουλτούρα της μικράς πλην εντίμου Ελλάδος όπως θα έλεγε κάποτε ο Γ. Βλάχος, στην εφημερίδα Καθημερινή. Είχε αναγορεύσει σε θεμέλια της κοινωνικής οργάνωσης στάσεις και συμπεριφορές όπως η εργατικότητα, το καθήκον, η πειθαρχία, ο σεβασμός στους νόμους, η εγκράτεια, η ταπεινοφροσύνη, η αφοσίωση στις παραδόσεις.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΟΡΙΣΕ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ Ο Şakir Torunlar επέδωσε τα διαπιστευτήρια του

http://www.trt.net.tr/medya5/resim/2013/04/16/c1452ad4-07f8-4fdb-afb7-1735330dc9bf-444x333.jpg
Η διπλωματική χειρονομία τηςAnkara να διορίσει πρεσβευτή στην Παλαιστίνη δημιουργεί μηνύματα αισιοδοξίας στην Μέση Ανατολή ,η οποία περνά από μία κρίσιμη πολιτική περίοδο.
Ο Πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ Şakir Torunlar χθες υπόβαλε τα διαπιστευτήρια του στον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμουτ Αμπάς.Στο πεδίο καθήκοντος του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στην Παλαιστίνη συμπεριλαμβάνονται η Ιερουσαλήμ, Δυτική Όχθη και η Γάζα.

ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΚΑΙ Η ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Πέρασε στα ψιλά, ασχολίαστη, η δήλωση του Γιούνκερ ότι οι δαίμονες (του πολέμου) δεν εξαφανίστηκαν, απλώς κοιμούνται. Εθισμένοι σε εξήντα χρόνια Ειρήνης αποδεχόμαστε τον οικονομικό πόλεμο και νομίζουμε ότι ο «άλλος» πόλεμος είναι αδύνατος. Ωστόσο, ο οικονομικός πόλεμος μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζητιάνους χωρίς μέλλον και αξιοπρέπεια. Και τις χώρες σε αποικίες. Αυτές οι συνθήκες ξυπνούν τους δαίμονες. Εξεγέρσεις και εμφύλιες συρράξεις (ο εμφύλιος είναι κανονικός πόλεμος) ανοίγουν το δρόμο σε άμεσες συγκρούσεις Εθνών. Κριτήριο για κάθε ένοπλη ενέργεια είναι η άμεση ή βραδυφλεγής επίπτωσή της στις διεθνείς εξελίξεις είτε πρόκειται για τη Συρία είτε για τις βόμβες στη Βοστώνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το «φετίχ» του ευρώ

Γιώργου Παυλόπουλου
Δεν χωράει αμφιβολία ότι η ηγεσία, τα μέλη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι οι θέσεις τους γύρω από τη σχέση της Ελλάδας με την Ε.Ε. και το ευρώ αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του κόμματος. Όχι τόσο επειδή δίνουν τροφή στους επικριτές και αντιπάλους, εντός και εκτός ΜΜΕ, οι οποίοι του επιτίθενται και τον κατηγορούν για αφερεγγυότητα. Αυτό είναι κάτι το αναμενόμενο και, εν μέρει, επικοινωνιακά διαχειρίσιμο.Το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που βρίσκεται στην «καρδιά» των πολιτικών εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη και κανένα κόμμα, ειδικά εφόσον διεκδικεί την εξουσία, δεν δικαιούται να μην έχει ξεκαθαρίσει τι επιδιώκει και τι θέλει. Η στάση που αποτυπώνεται με τη θέση «εμείς θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα εντός του ευρώ», βάζοντας ως υποσημείωση ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε όλες τις θυσίες που θα μας ζητηθούν εν ονόματι του ευρώ, βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα.

Noble Energy: Διοχέτευση αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν μέσω Κύπρου


http://www.energypress.gr/resource-api/energypress/contentObject/Noble-Energy:-Dioheteysh-aerioy-apo-to-koitasma-Lebiathan-mesw-Kyproy/image?width=220
Την πιθανότητα της διοχέτευσης φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου επισήμανε ο διευθυντής της Noble Energy για την ανάπτυξη του υγροποιημένου φυσικού αερίου Gerald Peereboom, στα πλαίσια του συνεδρίου LNG 17 στο Χιούστον. Όπως ανέφερε, το φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο 18 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών κοίτσμα Λεβιάθαν θα μπορούσε να δρομολογηθεί στην Κύπρο για την υγροποίηση.Ο Peereboom είπε ότι η επιλογή ήταν μόνο μία από τα πολλές για τη διαχείριση του αυξανόμενου μεγέθους των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Είπε ότι συνολικά οι ανακαλύψεις που έγιναν ανέρχονται σε 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Η ανακάλυψη που έγινε στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 2011 φέρει μία μεικτή μέση εκτίμηση των 7 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Τουρκία: Δεν Επιθυμούμε την Διχοτόμηση του Ιράκ

Συνομιλίες με τη Βαγδάτη φαίνεται πως είχε η Άγκυρα τον τελευταίο μήνα, όσον αφορά τις ενεργειακές σχέσεις και μάλιστα με την παρότρυνση της Ουάσιγκτον.Πιο συγκεκριμένα, μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στην Τουρκία, ακολούθησε συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών της γείτονος, Φεριντούν Σινίρλιογλου, με τον σύμβουλο ασφαλείας του Ιράκ, Φαλέχ αλ-Φαγιάντ, στο Λονδίνο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Χουριέτ, ξεχωριστή συνάντηση με τους δύο άνδρες είχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, προκειμένου να ενθαρρύνει την προσέγγιση.

Χαλαρώνει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς ΕΕ

Χαλαρώνει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς ΕΕ16 Απριλίου 2013 Μιχαήλ Σερόφ, Kommersant
Τρόπους για να υπερπηδήσει τα εμπόδια που της βάζουν οι Βρυξέλλες με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο, αναζητεί η Μόσχα. Ετσι, εκεί που το μονοπώλιο είχε η Gazprom, στις εξαγωγές φυσικού αερίου, τώρα φαίνεται ότι θα μπούν και ιδιωτικές εταιρείες.

Έλληνες βουλευτές κάνουν business στο Κουρδιστάν

Πέντε Έλληνες βουλευτές ανέλαβαν μία αξιοσημείωτη πρωτοβουλία: Αποφάσισαν να οργανώσουν ένα ταξίδι στο Κουρδιστάν και να πάρουν μαζί τους 22 επιχειρηματίες, με στόχο να τους ανοίξουν δρόμο για δουλειές. Πολύ σωστά καταλάβατε. Πέντε Έλληνες βουλευτές κάνουν, επιτέλους, αυτό που κάνουν άλλοι συνάδελφοί τους εδώ και χρόνια: «Πουλάνε» Ελλάδα! Στο παρελθόν επιχειρηματίες έχουν συνοδεύσει επίσημες αποστολές του εκάστοτε πρωθυπουργού, αλλά ο χαρακτήρας της επίσκεψης στο Κουρδιστάν είναι τελείως διαφορετικός. Την πρωτοβουλία την παίρνουν οι ίδιοι οι βουλευτές, οι οποίοι και πληρώνουν μόνοι τους τα έξοδα. Το ίδιο ισχύει και για τους επιχειρηματίες. Επίσης, το πρόγραμμα είναι αρκετά σκληρό και οι συναντήσεις έχουν απόλυτη στόχευση. Με άλλα λόγια, είναι ένα ταξίδι που γίνεται για δουλειές και όχι για αναψυχή.

Γκρίνια για τις λεκτικές ακροβασίες του Α. Τσίπρα

http://static.madata.gr/files/syrizatsipras4_342416902.jpgΤου Αιμίλιου Περδικάρη
«Αναστολή»: Η διακοπή της ενέργειας για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, η προσωρινή παύση της ισχύος ενός νόμου ή του Συντάγματος, η αναβολή εκτέλεσης μιας ποινής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο δισταγμός να κάνω κάτι.Οι ερμηνείες του λεξικού δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τη (νέα) σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την αποστροφή του Αλ. Τσίπρα στο συνέδριο του Economist περί «αναστολής του Μνημονίου». Πολλώ δε μάλλον, τα πράγματα περιπλέκονται με την ενέργεια του Π. Λαφαζάνη να προκαταλάβει τις ερμηνείες του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας σε τηλεοπτικό σταθμό (Σκάι) ότι ο κ. Τσίπρας ως αναστολή εννοεί την κατάργηση του Μνημονίου».

Δίνουν ρέστα για έλεγχο αερίου: Υπόγειες μάχες επικράτησης από τους μεγάλους παίκτες με θύμα την Κύπρο


IsraelCyprus01
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΣΦΗΝΑ στη συνεργασία Κύπρου- Ισραήλ στο κεφάλαιο του φυσικού αερίου επιχειρεί να μπει η Τουρκία. Η Άγκυρα αποδέχθηκε να μπει στη λογική της επαναπροσέγγιση με το Τελ Αβιβ, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο είτε θα διακόψει τη συνεργασία με των Ισραηλινών με τη Λευκωσία είτε διαφοροποιήσει τους σχεδιασμούς. Το σίγουρο είναι πως επέλεξε αυτή την οδό γνωρίζοντας ότι θα έχει κόστος, καθώς θα επηρεασθεί αρνητικά η πολιτική της για ανοίγματα προς τον αραβικό κόσμο. Ένα εγχείρημα, βεβαίως, το οποίο δεν διασφάλιζε εκ προοιμίου αποτέλεσμα.

Τραγωδία στη Βοστόνη και τρομό-ανοχή από ΣΥΡΙΖΑ

http://4.bp.blogspot.com/-MgdPNKVqF-s/UWbk0dB1oiI/AAAAAAADB3Y/S77sgPKW_Xo/s1600/541798_534128333296028_287495576_n+(1).jpgΑλέξανδρος ΤάρκαςΤο αιματοκύλισμα της Βοστόνης, σε ώρα αθλητικής εορτής και σε περίοδο όπου η παγκόσμια κοινή γνώμη είχε ξεχάσει τον εφιάλτη της τρομοκρατίας, υπενθυμίζει ότι η πολιτική δεν πρέπει να συγχέεται με τη βία ούτε ως πρακτική ούτε ως επικοινωνιακό παίγνιο.Η Νέα Δημοκρατία, την περασμένη εβδομάδα, επέκρινε (σε μία από τις σπανιότατες ιδεολογικές μάχες με την Αριστερά σε θέματα πέραν της οικονομίας και του ευρώ την τελευταία τριετία) την έκδοση αφίσας με κουκουλοφόρο αντάρτη που κρατούσε ένα ΑΚ-47, κοινώς καλάσνικοφ. Η κριτική υπογράμμιζε ότι δεν είναι δυνατόν να εγκωμιάζεται, άμεσα ή έμμεσα, η ένοπλη δράση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απολογήθηκε ότι η αφίσα στήριζε τον στρατό του EZLN, τους λεγόμενους Ζαπατίστας του Μεξικού.Η αρχική επιλογή και η μεταγενέστερη απολογία των αριστερών συνιστωσών είναι ατυχέστατες σε δύο επίπεδα:

Φαινόμενα τύπου "Μανωλάδος"

http://www.skai.gr/files/temp//CAACB338B8BA8ACFD43F440F7C1D7DA0.jpg
http://www.antinews.gr//Σέ ότι αφορά την απασχόληση "μεταναστών" στον αγροτικό τομέα ως εποχικό προσωπικό φρόνιμο θα ήταν η προσέγγιση μας να μην εστιαστεί στο δίπολο "Κτηματίες/επιστάτες- "Μετανάστες"/εργάτες.Αυτό θα μας επιτρέπει να εντοπίσουμε τις πραγματικές ρίζες των φαινομένων "τύπου Μανωλάδος".Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980 η  ελληνική ύπαιθρος αντιμετώπισε την πρόκληση της έλλειψης εργατικών χεριών εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος, εξαιτίας της αστυφιλίας, εξαιτίας της απροθυμίας των Ελλήνων να ασχοληθούν με την γεωργία και εξαιτίας της αύξησης της απασχόλησης σε άλλους τομείς της οικονομίες. Επιλέχθηκε η κάλυψη των αναγκών μέσω "μεταναστών", οι οποίοι όντως και αναζωογόνησαν την Ελληνική γεωργία βοηθώντας την να αυξήσει την παραγωγή της από την μια πλευρά αλλά και να επιτύχει και μείωση του κόστους/ανά μονάδα προϊόντος εξαιτίας του χαμηλού επιπέδου των αμοιβών τους

Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΗΜΕΝΣ«Μας εκδικούνται λόγω… Μέρκελ»!


Μεγάλες αντιδράσεις στον γερμανικό Τύπο έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στις 12 Απριλίου, στην Ελλάδα, οι εφέτες ανακριτές κάλεσαν σε απολογία 13 πρώην στελεχών της Ζήμενς, σχετικώς με τα «μαύρα ταμεία». Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται από τον γερμανικό Τύπο «πολιτικώς υποκινούμενη» («Der Handelsblatt», σε σχόλιο υπό τον τίτλο «Ελληνική φάρσα»). Από την πλευρά της, η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», κάνει λόγο για «εκδικητική κίνηση των ελληνικών αρχών, για την συμπεριφορά των σήμερα μη δημοφιλών Γερμανών πολιτικών».

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την εξόφληση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την εξόφληση οφειλομένων στους εργαζόμενους στα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Με μόνες τις ενστάσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που εκφράστηκανμελευκή ψήφο, υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία έξιβουλευτών, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αποσκοπεί στην επαναλειτουργία των ναυπηγείων της Ελευσίνας και στην καταβολήτων δεδουλευμένων των εργαζομένων.

«Εμφύλιος» στα Σκόπια για το νέο όνομα της ΠΓΔΜ Το κόμμα του Γκρούεφσκι επικρίνει τον αρχηγό του αλβανόφωνου συγκυβερνώντος κόμματος

Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, σε μία σκληρή ανακοίνωσή του επικρίνει τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUIΑλί Αχμέτιγια τις παρεμβάσεις του σχετικά με την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, ώστε να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, ενώ επιτίθεται και κατά της Ελλάδας κατηγορώντας την ότι επιδιώκει συστηματικά την «εξαφάνισητου'μακεδονικού' έθνους».

Δημοκρατία της πρέζας μετά την επέμβαση

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ Παρότι η δυτική εισβολή στόχευε υποτίθεται και στον περιορισμό του οπίου, η πραγματικότητα είναι ότι από 185 τόνους ηρωίνη το 2001, σήμερα η χώρα παράγει… 5.800 τόνους με τις ευλογίες της κυβέρνησης και με εμπλοκή και των Ταλιμπάν

Του Νικόλα Ζηργάνου

Τρεις εβδομάδες μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, με μια παθιασμένη ομιλία του στα στελέχη του Εργατικού Κόμματος, υποστήριξε την εισβολή στο Αφγανιστάν, με βασικό επιχείρημα ότι με αυτή την ενέργεια θα δινόταν ένα τέλος στο λαθρεμπόριο ηρωίνης.

Το κουρδικό άνοιγμα του Ερντογάν

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή απειλούν όχι μόνο την ασφάλεια πολλών από τα κράτη της, αλλά και την συνέχιση της ύπαρξής τους. Η Συρία, το Ιράκ, ο Λίβανος και άλλες χώρες με αποσχιστικές συγκρούσεις κινδυνεύουν να κατακερματιστούν σε εθνοτικά υπο-κράτη, μεταμορφώνοντας μια περιοχή η πολιτική γεωγραφία της οποίας σχεδιάστηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα.Επιθεωρώντας την περιφερειακή σκηνή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέλαβε ένα τολμηρό σχέδιο για να ενισχύσει τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας και για να εδραιώσει την δική του πολιτική κυριαρχία στο εσωτερικό.Επιδιώκει να αλλάξει το Σύνταγμα της Τουρκίας για να εισάγει ένα προεδρικό σύστημα - με τον ίδιον επικεφαλής ως πρώτο πρόεδρο με σημαντικά διευρυμένες εξουσίες.

Η Τουρκία, το "μάθημα" και η απάντηση

Σπάει ο ενάρετος κύκλος της Τουρκίας εκτιμά ο Κώστας Μελάς (Δρ οικονομίας, Όμιλος Κοινωνικού-Οικονομικού Προβληματισμού και Πολιτικής Δράσης).Από το σχετικό άρθρο του στο euro2day εστιάζουμε, μεταξύ άλλων, στην αναφορά του πως «η ιδιωτική κατανάλωση στην τουρκική οικονομία συμμετέχει κατά 71,1% στον προσδιορισμό του ΑΕΠ (2011). Αποτελεί αναμφισβήτητα τον βασικό μοχλό μεγέθυνσης της οικονομίας».

Ποιος αποφασίζει;

Μία μάλλον «περίεργη» είδηση είδε το φως της δημοσιότητας μέσω της τουρκικής εφημερίδας «Sabah».Οι πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών στην Τουρκία όσο βρίσκονται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου θα συνοδεύονται εφεξής από μαχητικά σε πλήρη ετοιμότητα.Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής ενός νόμου που ρυθμίζει τον τρόπο λειτουργίας της πολιτικής αεροπορίας.Ποιος θα αποφασίζει για το ποια πτήση θα συνοδεύεται;
Η διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, η ΜΙΤ. Ν.Τ.

Κοινά συμφέροντα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ διαβλέπει καναδοεβραίος αναλυτής Η διπλωματία του φυσικού αερίου συνδέει πλέον τις τρεις χώρες

Κοινά συμφέροντα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ διαβλέπει καναδοεβραίος αναλυτής «Τρεις δημοκρατίες στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, υφίστανται πιέσεις από μια όλο και πιο επιθετική Τουρκία, που θέλει να εξαπλώσει και να εδραιώσει την επιρροή της στην περιοχή», γράφει στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα PJ Media ο Ντέβιντ Σόλγουεϊ, καναδοεβραίος ποιητής, δοκιμιογράφος και συγγραφέας, γνωστός για την αρθρογραφία του υπέρ του σιωνισμού, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους υιού και του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Θεοχάρους: Τορπίλη για το κυπριακό οι Τ/κ παρατηρητές


Η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους με παρέμβασή της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί ότι η παρουσία Τουρκοκύπριων παρατηρητών του ψευδοκράτους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βαθαίνει τη διχοτόμηση και τορπιλίζει τη δημοκρατική λύση του Κυπριακού. Όπως επισήμανε η κ.  Θεοχάρους αυτοί οι οποίοι έφραξαν το δρόμο στους Τουρκοκύπριους να βρίσκονται στην Ευρωβουλή είναι η Τουρκία και οι κατοχικές Αρχές, οι οποίες δεν τους επέτρεψαν να λάβουν μέρος στις Ευρωπαϊκές Εκλογές.

Δεκτή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ίδρυση του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών

Δεκτή επί της αρχής έκανε την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την Ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, τα έσοδα του οποίου θα είναι από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι «με αυτήν την πρωτοβουλία νομοθετούμε για το μέλλον». «Η εκμετάλλευση και η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας θα είναι ένα νέο έσοδο υπέρ των μελλοντικών συνταξιούχων» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης. Έμφαση στην ενίσχυση των κοινωνικών ταμείων έδωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συζήτηση της πρότασης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Επικαλούμενος μάλιστα τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «κάνουν ακόμα πιο επιτακτική και αναγκαία την πρόταση αυτή του ΠΑΣΟΚ».