05 Φεβρουαρίου 2013

Τα αλβανικά σύνορα ξεκινούν από την Πρέβεζα, επαναλαμβάνει ο Μπερίσα

Picture 0 for Τα αλβανικά σύνορα ξεκινούν από την Πρέβεζα, επαναλαμβάνει ο Μπερίσα
Νέα αλυτρωτική δήλωση από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, ο οποίος τονίζει πως οι σημερινοί Αλβανοί έχουν χωρισθεί σε 5 χώρες
Ξαναχτύπησε ο Σαλί Μπερίσα με νέα αλυτρωτική δήλωση «οι σημερινοί Αλβανοί  έχουν χωρισθεί σε  5 χώρες», τοποθετώντας την Ελλάδα στο κάδρο, όχι ως φιλοξενούσα στο έδαφός της αλβανικούς πληθυσμούς, αλλά ότι διαβιούν ως μειονότητα, με προφανή επιδίωξη να θέσει θέμα εδαφικών διεκδικήσεων.

Αλβανία, Ελλάδα και Ε.Ε. Διλήμματα στα Τίρανα, 100 χρόνια μετά την ανεξαρτησία

By Σταύρος Γ. Ντάγιος
Το τιθέμενο ερώτημα αν η Αλβανία βαδίζει εντός ή εκτός Ευρώπης μόνον ρητορικό και άτοπο δεν είναι. Η Αλβανία, τα τελευταία είκοσι χρόνια του μεταπολιτευτικού της βίου, πορεύεται ιδιότυπα μεταξύ Ευρώπης και εκτός αυτής, ηθελημένα ή μη. Ο δύσκολος αυτός γείτονας, εν τέλει, αισθανόμενος βαθύτατα αδικημένος από το ιστορικό παρελθόν του, προσπαθεί «να κερδίσει το χαμένο έδαφος», να αποκαταστήσει τις «ιστορικές αδικίες» που διεπράχθησαν εις βάρος του και, εκδηλώνοντας άλλοτε συμπλέγματα ηττοπάθειας και άλλοτε άκρατης εθνικιστικής υπεροψίας, καθίσταται περισσότερο υπολογίσιμος παράγοντας στα Βαλκάνια από ό,τι πιστευόταν στο παρελθόν.

ΕΝΩ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΑΠΟΛΥΕΙ «ΠΟΛΕΜΟ ΝΕΥΡΩΝ» Αμερικανικές «συμβουλές» για την ΑΟΖ

Ο Ερντογάν άκουσε στο Κατάρ περί ΑΟΖ.  Γενικώς...
Αποδέκτης της «νουθεσίας» των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα θα ήταν προτιμότερο επί της παρούσης να «αναστείλει» την απόφασή της και να μην προχωρήσει άμεσα με την κατάθεση συντεταγμένων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ στα Ηνωμένα Εθνη, φαίνεται πως γίνεται η ελληνική κυβέρνηση.
Ο Ερντογάν άκουσε στο Κατάρ περί ΑΟΖ. Γενικώς... Την ίδια στιγμή «πόλεμο νεύρων», προκειμένου η Αθήνα να αναθεωρήσει τις προθέσεις της περί μονομερούς ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, έχει εξαπολύσει η Τουρκία.

Τη Δημιουργία Ε.Ε. της … Ενέργειας Ζητά ο Ντελόρ

Τη δημιουργία μία Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ενεργειακό τομέα ζητά, με πρόσφατο άρθρο του, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ. Ο βετεράνος της ευρωπαϊκής ενοποίησης θεωρεί ότι η σύσταση μίας «Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Κοινότητας», η οποία θα υπερβαίνει τις εθνικές αρμοδιότητες των κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι απαραίτητο βήμα ώστε η Ευρώπη να γίνει ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μειώνει την τιμή του αερίου προς την Ελλάδα η Gazprom

Για πρώτη φορά αποκαλύφθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου οι τιμές που χρεώνει η Gazprom στους Ευρωπαίους πελάτες της για το φυσικό αέριο που αγοράζουν, μέσω αποκλειστικού ρεπορτάζ της εφημερίδας Ισβέστια. Το έγγραφο που επικαλείται το ρεπορτάζ περιλαμβάνει τις τιμές και τις ποσότητες, βάσει των οποίων εξάγει η Gazprom αέριο στην Ευρώπη και αναφέρει τις εκπτώσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει η ρωσική εταιρεία στην κάθε περίπτωση μέσα στο 2013.

Reuters: «Η Ε.Ε. μπορεί να πιέσει τώρα για το κυπριακό. Θα το κάνει όμως;»

Reuters: «Η Ε.Ε. μπορεί να πιέσει τώρα για το κυπριακό. Θα το κάνει όμως;» Για πρώτη φορά από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και μια περίπου δεκαετία, οι εταίροι της μπορούν να χρησιμοποιήσουν το «όπλο» της οικονομικής βοήθειας, για να προωθήσουν μια λύση του κυπριακού, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού προκτορείου Reuters, το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Paul Taylor.Όπως σημειώνει, εντούτοις, η ανάλυση, δεν υπάρχει όμως καμία ένδειξη από τις Βρυξέλλες ότι θα γίνει χρήση αυτού του πλεονεκτήματος από την Ε.Ε. στην κατεύθυνση της ένωσης της νήσου που παρολίγο να επιτευχθεί το 2004, όταν η χώρα εντάχθηκε στην ευρωζώνη. Πράγματι οι ισχυρές χώρες, κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία, ίσως προτιμούν να αφήσουν την κατάσταση στάσιμη παρά να επιδιώξουν λύση του Κυπριακού που δυνητικά θα είχε ως αποτέλεσμα να φέρει πιο κοντά την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε..

Τριγμοί στη συριακή αντιπολίτευση

Η αλλαγή πλεύσης τού εκ των ηγετών των ανταρτών, Χατίμπ, που ζητά διάλογο με τη Δαμασκό χωρίς παραίτηση του Ασαντ, προκλήθηκε από τους δισταγμούς της Δύσης να επέμβει και δημιούργησε θύελλα
 Του Νικόλα Ζηργάνου
 Πολλά Μποφόρ θα αντιμετωπίσει στο Κάιρο ο ηγέτης της Εθνικής Συμμαχίας για τη Συρία (SNC), Μοάζ αλ Κατίμπ, μετά την ξαφνική αλλαγή πλεύσης που εξήγγειλε μέσω facebook και την πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε προς το καθεστώς της Δαμασκού.

Επίσκεψη Τίμερμαν στο Λονδίνο «Υπό τον έλεγχο της Αργεντινής τα Φώλκλαντ εντός της 20ετίας»


Τα νησιά Φώλκλαντ θα βρεθούν υπό την κυριαρχία της Αργεντινής εντός των επόμενων 20 ετών, εκτίμησε o υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Έκτορ Τίμερμαν, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά το Λονδίνο. Ο κ. Τίμερμαν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίλυσης της πολυετούς διαμάχης με τη Βρετανία για τον έλεγχο των νησιών Φώλκλαντ. Ωστόσο, τόνισε ότι καμία χώρα δεν στηρίζει τη Βρετανία στη διεκδίκηση των νησιών, ενώ διευρύνεται η παγκόσμια αναγνώριση ότι πρόκειται για αποικιοκρατικό θέμα.

Βουλγαρία: «Η Χεζμπολάχ πίσω από τη βόμβα στο Μπουργκάς»


Συνέντευξη Τύπου στη Βουλγαρία, για την έρευνα σχετικά με τη βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο τον Ιούλιο του 2012.
Τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου κατηγόρησε σήμερα η Βουλγαρία για τη βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο που μετέφερε ισραηλινούς τουρίστες στην πόλη Μπουργκάς. Η επίθεση σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2012 και στοίχισε τη ζωή σε πέντε Ισραηλινούς, στον βούλγαρο οδηγό του λεωφορείου και στον βομβιστή.Συνέντευξη Τύπου στη Βουλγαρία, για την έρευνα σχετικά με τη βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο τον Ιούλιο του 2012.  

Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ Οι Τούρκοι «πουλάνε» τη Finansbank στο Κατάρ

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ενδιαφέρον για τη θυγατρική της Εθνικής έχει εκδηλώσει και η Emirates Bank
Θέμα πώλησης της Finansbank ανακινούν κυρίως τουρκικά ΜΜΕ, με τη διοίκηση της Εθνικής να δηλώνει άγνοια, καθώς ουδεμία πρόταση ανεπίσημη (πόσω μάλλον επίσημη) δεν έχει υποβληθεί στην ελληνική πλευρά. Το Bloomberg αναφέρεται στο ενδεχόμενο η θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία να αποτελέσει στόχο εξαγοράς της Qatar National Bank (QNB).

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Σε υπερτράπεζα τα "κόκκινα" δάνεια, σωτηρία για ιδιοκτήτες ακινήτων, επαγγελματίες

Όλα τα κόκκινα δάνεια σε μία «υπερ-bad bank»!
Έρχεται η «υπερ-bad bank» που θα αναλάβει να διαχειριστεί τα «κακά» δάνεια όλων των τραπεζών.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει τη δημιουργία μίας πανελλαδικής bad bank, με τη μορφή εταιρείας διαχείρισης, η οποία θα αναλάβει όλα τα προβληματικά δάνεια, είτε αυτά προέρχονται από τράπεζες που «έσπασαν» στα δύο, όπως έχει γίνει με τις περιπτώσεις της Αγροτικής,του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton, είτε αποτελούν χαρτοφυλάκιο των συστημικών τραπεζών.
Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, εξυπηρετείται ένας διπλός στόχος:

Τουρκάλες επιχειρηματίες ζητούν ισότητα

Γυναίκες επιχειρηματίες από την Τουρκία To 26% των υψηλόβαθμων στελεχών στην Τουρκία είναι γυναίκες. Το ποσοστό αυτό είναι πάνω από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ. Πολλές από αυτές αγωνίζονται τώρα στοχευμένα για μεγαλύτερη ισότητα.
Η μάνατζερ Γκιλέρ Σαμπαντζί εξελέγη στο εποπτικό συμβούλιο της Siemens. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes ανήκει στις εκατό ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου. Η 57χρονη επιχειρηματίας και πρόεδρος της οικογενειακής επιχείρησης Sabanci Holding κατέφερε να φθάσει στην κορυφή.

"Διαλέγει" Δύση ή Ανατολή η Ρωσία

του Jonas Parrelo-Plesner
Οι παρατηρητές της Ρωσίας έχουν από καιρό εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τη θέση της στη διεθνή σκηνή. Τώρα, με την Κίνα στο κέντρο του αυξανόμενου παιχνιδιού εξουσίας, το ερώτημα είναι που θα επιδιώξει η Ρωσία να τοποθετηθεί στον Αιώνα του Ειρηνικού. Όταν ο Μέγας Πέτρος έχτισε την Αγία Πετρούπολη, η Ρωσία κοίταζε σταθερά προς τη Δύση. Αντίθετα, οι ανατολικές επαρχίες της Ρωσίας, που συχνά θεωρούνται περιφερειακές, παρέμειναν συνδεδεμένες με την Κίνα και την Ασία. Η γεωγραφία είναι ένα θέμα, αλλά η στρατηγική επιλογή είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δημιουργήθηκαν στρατηγικά χαρακώματα μεταξύ των ΗΠΑ και του προκατόχου της Ρωσίας, την Σοβιετική Ένωση. Σε αυτό το σενάριο, η Κίνα ήταν ο μικρός τρίτος εταίρος που ταλαντευόταν ανάμεσα στην ΕΣΣΔ και τις ΗΠΑ.

Έκθεση του ΙΟΒΕ Αποθαρρύνει την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα η αβεβαιότητα στην πραγματική οικονομία

Αθήνα: Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί την τελευταία τριετία στην πραγματική οικονομία αποθαρρύνει την επιχειρηματικότητα.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έκθεσης για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα την περίοδο 2011-2012 και την εξέλιξη των δεικτών της επιχειρηματικότητας στην διάρκεια της κρίσης που θα παρουσιάσει σήμερα Τρίτη το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Μήνυση ΗΠΑ κατά S&P για την κρίση του 2008

http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=631579&v=0&q=80&w=300&h=225Στη Δικαιοσύνη οδηγεί το αμερικανικό κράτος τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's για τις καλές αξιολογήσεις που έδινε σε ομόλογα που αποδείχτηκαν "φούσκα" προκαλώντας την κρίση του 2008 στις ΗΠΑ. Ήταν η σπίθα της φωτιάς που αργότερα "μεταδόθηκε" πλήττοντας τις οικονομίες όλου του κόσμου και ειδικά της Ευρωζώνης η οποία απειλήθηκε με κατάρρευση.Σε μία κίνηση ιστορικής βαρύτητας οι ΗΠΑ θα κινηθούν νομικά κατά του S&P αφού οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν μεταξύ των δύο πλευρών φέρονται να κατέρρευσαν.

Η ΕΟΝ Κλείνει Υπερσύγχρονη Μονάδα Φυσικού Αερίου Λόγω του Ανταγωνισμού από τις ΑΠΕ

Η ΕΟΝ ενδέχεται να κλείσει μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου της Ευρώπης στη Βαυαρία, επειδή δεν συμφέρει πλέον τις συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να ανταγωνίζονται τις ΑΠΕ επί γερμανικού εδάφους.Πιο αναλυτικά, η ΕΟΝ προβλέπει μείωση των κερδών της στα 2,2-2,6 δις. ευρώ το 2013, κυρίως επειδή οι σταθμοί φυσικού αερίου καθίστανται «ολοένα και πιο αντιοικονομικοί στη λειτουργία», όπως εξηγούν στελέχη του ομίλου.

Μια Πιθανή Συμφωνία Ουάσιγκτον-Τεχεράνης Μπορεί να Ανοίξει τον Δρόμο για το Ιρανικό Αέριο στην Ευρώπη

Του Χάρη Αποσπόρη
 Πρόθυμη να προχωρήσει σε διεθνείς συνομιλίες, αλλά και σε απευθείας διμερείς διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ εμφανίζεται η Τεχεράνη, αν κρίνουμε από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. Ο λόγος είναι ότι πλησιάζουν οι ιρανικές εκλογές και ότι το αμερικανικό εμπάργκο έχει στοιχίσει ακριβά στην ιρανική οικονομία η οποία χάνει έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου. Αντίστοιχα, και οι ΗΠΑ εμφανίζονται θετικές, αλλάζοντας την πολιτική τους και απευθύνοντας πρόσκληση στην Τεχεράνη.